Actualul primar al Mangaliei, Cristian Radu, spune că nu s-a hotărât dacă va candida pentru încă un mandate de primar. PNL în schimb, îl dă ca sigur candidat al partidului pe cel pe care l-a sprijinit în 2012 din postura de candidat independent. Discutând despre proiectele pe care actuala administraţie publică locală le-a demarat sau pe care le plănuieşte, Cristian Radu nu poate să nu amintească şi de foştii primari, pe care îi consideră vinovaţi că au ratat accesarea de fonduri europene.
În opinia lui, dacă se muncea încă din 2007 pentru atragerea de fonduri europene, altfel ar fi arătat acum Mangalia: „Din 2007 până în 2012, vă dau eu exemple de proiecte de impact pe care le puteam finanţa: monitorizarea video a oraşului pentru o mai bună siguranţă a cetăţenilor oraşului, o faleză care să lege Mangalia de Olimp, parcuri (…). Sunt foarte mulţi bani pe care i-a pierdut Mangalia pentru că nu a existat interes, probabil pentru că din bani europeni nu poţi fura. Asta poate fi o explicaţie, pentru că alta nu găsesc astăzi. Ori nu erau bine pregătiţi cei care lucrau la primărie, dar nu pot să cred lucrul acesta, ori primarii de la vremea respectivă nu prea au fost interesaţi de aşa ceva, pentru că banii europeni sunt foarte bine verificaţi”, a declarat Cristian Radu.
În ceea ce priveşte proiectele demarate în mandatul acestuia, edilul a menţionat, printre altele, că Primăria Mangalia a preluat, recent, de la RADEF, clădirea fostului cinematograf „Pescăruş” şi Grădina de vară „Farul”. În acest context, specialiştii Primăriei lucrează deja la două proiecte cu finanţare europeană, atât pentru cinematograf, cât şi pentru grădina de vară. „La cinematograf vrem să facem un centru multifuncţional, cu sală de proiecţie 3D, iar grădina de vară va fi reabilitată şi modernizată pentru a fi redată publicului. Deocamdată lucrăm la proiecte pentru a atrage bani europeni”, a mai spus edilul. Mai multe declaraţii însă, în interviul care urmează:
Reporter: Domnule primar, v-aţi gândit sau v-aţi hotărât: mai candidaţi pentru un nou mandat?
Cristian Radu: Mai este până atunci, voi lua o decizie săptămânile viitoare. Cu siguranţă sunt câteva proiecte pe care trebuie să le finalizăm, trebuie să existe o continuitate şi îmi doresc foarte mult pentru cetăţenii oraşului Mangalia un Consiliu Local mult mai prietenos faţă de cetăţean şi faţă de problemele comunităţii.
Rep.: Înţeleg că această remarcă este o mică săgeată către Consiliul Local…
C.R.: Nu neapărat săgeată, dar îmi doresc foarte mult ca toţi membrii consiliului local să lucreze în favoarea cetăţeanului şi să lase interesele personale pe locul doi sau chiar acestea să nu existe.
Rep.: Este adevărat ce se discută în Mangalia, cum că în continuare consilierii locali fac presiuni la adresa primarului să-şi poate face afacerile, să primească bani de la bugetul local prin firmele gestionate de rude, aşa cum se întâmpla şi în trecut?
C.R.: Nu ştiu cum se întâmpla în trecut, dar să ştiţi că niciun consilier local nu vine la mine şi de aceea cred că sunt câţiva consilieri locali supăraţi că la mine nu pot veni cu probleme personale sau cu afacerile pe care le au dumnealor. În schimb, îi aştept cu mare drag şi uşa le este deschisă dacă discutăm de problemele comunităţii. Însă, pe unii, deşi au fost votaţi şi trimişi în Consiliul Local, nu-i văd atât de interesaţi de proiectele comunităţii, chiar sunt blazaţi unii dintre ei, alţii dezinteresaţi şi mi-aş dori ca, în viitor, în Consiliul Local să fie oamenii comunităţii, oameni care chiar au ceva de spus în comunitate şi care îşi doresc foarte mult ca acest oraş să se dezvolte. Deja suntem pe un trend, spun eu, bun şi nu numai eu afirm asta, ci şi cetăţenii municipiului Mangalia. Sunt foarte multe proiecte în Mangalia, nu ştiu câte localităţi nu numai din România, ci şi din Europa sau din lume, se pot mândri cu şase staţiuni turistice.
Rep.: Spuneţi-ne care sunt proiectele derulate la Mangalia – mă refer la cele cu fonduri europene.
C.R.: Sunt foarte multe. Mangalia a accesat în ultimii doi ani peste 20 de milioane de euro, bani europeni. Din păcate, atât reprezentanţii ministerelor, dar şi eu suntem extrem de dezamăgiţi de câţi bani a putut să piardă Mangalia din 2007 până în 2012, în condiţiile în care ultimele dosare s-au depus în 2013, în august. Singurii bani pe care i-a accesat Primăria Mangalia, înainte de 2012, au fost pentru nişte flyere, pentru nişte pliante şi atât. 100.000 de euro pe flayere şi pliante. În schimb, din mandatul meu, discutăm despre un proiect care înseamnă un parc de 3 hectare în centrul oraşului, construit pe o fostă staţie de betoane cu mult praf, mizerie.
În 2012, când am venit la Primărie, eram într-un litigiu cu proprietarul staţiei de betoane, terenul aflându-se în proprietatea Primăriei, dat în administrare acum 30-40 de ani societăţii respective. Ne-am judecat şi am câştigat în 2014, iar într-un an de zile am făcut şi dosarul şi licitaţia, am accesat şi bani europeni, ne-am apucat şi de lucrare, iar în câteva luni va fi gata. Un alt proiect cu fonduri UE: faleza veche a Mangaliei – Aleea Teilor, de aproape 1,5 km, de care ne-am apucat şi care trebuie să fie gata până la sfârşitul anului. Faleza Neptun şi zona „La steaguri” sunt şi ele aproape de o nouă înfăţişare. În cursul lunii noiembrie vor fi finalizate şi recepţionate lucrările de modernizare a Falezei Neptun şi a zonei „La Steaguri”. Proiectul a fost realizat cu fonduri europene, valoarea totală fiind de aproximativ 1 milion de euro.
După cum se poate vedea şi la faţa locului, faleza a fost reabilitată de la Vilele speciale până la intrarea în staţiunea Jupiter, prin pavare cu granit, realizarea parapetului de protecţie şi crearea unui sistem de iluminat ambiental. De asemenea, a fost amenajată o fântână arteziană în zona „La steaguri”. Proiectul este destinat atât localnicilor, dar şi turiştilor care îşi petrec vacanţele în sudul litoralului. Sperăm ca prin această investiţie să crească gradul de atractivitate în staţiunea Neptun-Olimp şi să avem mai mulţi turişti, de la an la an. Obiectivul administraţiei locale este amenajarea unei faleze pietonale pe întreaga distanţă de 9 km, între Mangalia şi Olimp.
Rep.: Mai există un proiect – „Callatis, istorie la malul Mării Negre”, început anul trecut. De ce s-a lungit atât de mult?
C.R.: Nu s-a lungit, s-a oprit pentru că a fost o greşeală de proiectare – prin 2007-2008 a fost gândit acest proiect, frumos de altfel, dar a fost greşit şi trebuia să ne oprim, am reluat licitaţia, ne-am apucat de el şi va trebui să fie finalizat în câteva luni.
Rep.: Reuşiţi să terminaţi toate proiectele?
C.R.: Categoric da. Trebuie să le finalizăm pentru că sunt cu bani europeni şi termenele de execuţie trebuie respectate. Altfel, administraţia locală ar trebui să plătească diferenţa şi de aceea punem mare presiune şi pe constructori şi pe cei care se ocupă de proiecte. Uitam să vă menţionez că s-au mai realizat şi câteva puncte de informare turistică în staţiuni, tot cu finanţare europeană – sunt proiectele municipalităţii. Un proiect l-am amânat pentru exerciţiul financiar următor pentru că nu mai era timp fizic pentru finalizarea lucrărilor – este vorba de continuarea falezei de la Hotelul Paradiso, până la ieşirea din Saturn. Acestea sunt procedurile legale în România, ele durează şi vom redepune acest dosar undeva în primăvară pentru că nu aveam cum să terminăm până la sfârşitul anului acest proiect de peste 2 km.
Rep.: Pentru 2016, la ce proiecte lucrează Primăria?
C.R.: Sunt foarte multe. Sunt proiecte de infrastructură pe care le vom face cu fonduri europene în cele şase staţiuni pe care le avem în administrare – asfaltare trotuare, spaţiu verde, iluminat, Casa de Cultură, piaţeta din centrul oraşului, cea mai veche biserică din Mangalia – biserica Sf. Gheorghe – care are peste 100 de ani, o bază sportivă modernă – Pescăruş, o grădină botanică, o grădină zoologică. Acum lucrăm la studiile de fezabilitate şi, undeva în primăvară, când se deschide axa, să le şi depunem – să fim printre primii.
Rep.: Ce se întâmplă cu spaţiile verzi în Mangalia? Foarte multă lume reclamă că se taie copaci.
C.R.: Asta este o temă şi o pistă falsă a oamenilor care nu au făcut nimic timp de 25 de ani. Mangalia nu a avut administrator 25 de ani şi nu exagerez când spun acest lucru, v-am demonstrat în trei ani şi jumătate. Tăierea copacilor se face doar cu aprobarea Mediului şi intervenim doar în cazul celor bătrâni sau uscaţi sau când copacii sunt crescuţi pe conducta de apă. Un caz concret este reclamaţia unor locatari dintr-un bloc cu subsolul inundat de 20 de ani din cauza unui copac care avea rădăcinile pe conducta de apă din apropiere, iar apa se scurgea în subsolul blocului – acolo, într-adevăr, am intervenit. Dar în această perioadă deja am început să plantăm peste 300 de arbori. Fiind un an preelectoral, cei care nu au făcut nimic 25 de ani încearcă să lanseze teme false – acolo unde am făcut parcul au comentat că de ce nu am făcut locuinţe; dacă făceam locuinţe, ar fi zis de ce nu facem parcuri. Cei care se plâng azi că tăiem copaci sunt oameni care fac numai politică, una distructivă pentru comunitate.
Rep.: Aţi preluat cinematograful Pescăruş şi Grădina de vară Farul şi ce faceţi acolo? Proiecte imobiliare? Iar unii din Mangalia spun că pe stadion veţi face vile.
C.R.: Primăria Mangalia a preluat, recent, de la RADEF, clădirea fostului cinematograf „Pescăruş” şi Grădina de vară „Farul”. Cele două incinte sunt abandonate şi lăsate în paragină de aproape 15 ani, după ce, la începutul anilor 2000, acolo au ajuns să funcţioneze discoteci, cluburi şi baruri. La Pescăruş mergeam la filme când eram elev, iar la Grădina de vară Farul am fost de nenumărate ori, în anii copilăriei şi adolescenţei. Astăzi, din păcate, a mai rămas doar o umbră a celor două centre de spectacole, atât de îndrăgite, pe vremuri, de locuitorii oraşului. Am vrut de mai multe ori să igienizăm locaţiile, dar nu am putut, legal, pentru că nu erau ale noastre. Păcat că foştii primari nu au încercat să le aducă în administrarea Primăriei pentru a le reda funcţionalitatea iniţială. În loc să facă demersuri în acest sens, ei au tolerat şi au încurajat alte activităţi, improprii pentru aceste locaţii, cum ar fi discoteci şi cluburi. Aşa s-a ajuns la situaţia în care locuitorii Mangaliei se duc la Constanţa la film, la spectacol, iar asta este trist, pentru că avem activitate culturală şi la Mangalia dar nu aveam unde să o desfăşurăm…
Rep.: Domnul primar, intervin cu o remarcă maliţioasă: posibil ca oamenii să vină la Constanţa, la Casa de Cultură, unde sunt şi spaţii închiriate pentru cluburi de manele…
C.R.: În Mangalia nu se va întâmpla acest lucru. Locaţiile menţionate mai-sus le-am preluat pe 13 octombrie 2015 – acum facem o evaluare la cinematograful Pescăruş să vedem dacă îl putem reabilita, dacă nu, îl vom demola şi vom construi un alt cinematograf pe fonduri europene – asta ne vor spune specialiştii.
Rep.: Sigur nu faceţi acolo un bloc sau altceva?
C.R.: Exclus aşa ceva! Nici nu avem cum să facem, dar oamenii care nu au făcut nimic 25 de ani încearcă să pună într-o lumină defavorabilă instituţia primarului, pe care mă lupt de 3 ani şi jumătate să o recredibilizez. Nu vom dezvolta nici un proiect imobiliar.
Rep: La stadion ce urmează să se întâmple?
C.R.: Ca şi până acum, antrenamentele sportivilor. Dar vom atrage bani europeni pentru modernizarea bazei sportive Pescăruş, cu stadion, cu absolut tot. Stadionul rămâne, pentru că numai printr-o hotărâre de Guvern se poate desfiinţa un stadion, dar cei care nu ştiu asta vin cu tot felul de intoxicări. Mai mult decât atât, dedesubt este Cetatea Callatis, deci nu se poate construi nimic.
Rep.: Este gata sensul giratoriu? De ce s-au lungit lucrările atât de mult?
C.R.: Este aproapre gata. Lucrările s-au lungit pentru că anumite vase de lut amplasate în sens au fost făcute în Grecia mult mai ieftin decât am fi găsit în Romania şi mult mai rapid. Mai avem de pus câteva elemente care vin tot din Grecia. Suntem un oraş vechi, un oraş turistic european şi lucrăm cu specialişti. Până acum, turiştii români tranzitau Mangalia şi ajungeau prin Grecia sau Turcia, unde cheluiau bani. Vreau ca, de acum înainte, aceşti bani să fie cheltuiţi în oraşul nostru, să rămână în ţară. Acest lucru a început deja să se întâmple de câteva sezoane, anul acesta fiind unul dintre cei mai buni din ultimii opt din punct de vedere turistic.
Rep.: S-au lăudat agenţii economici că a fost un sezon bun? Că ei, de regulă se plâng că n-a fost bine…
C.R.: Unii se mai plâng, dar vă spun eu că, spre exemplu, în timpul Campionatului Naţional de Baschet pentru copii şi tineret au fost peste 4.000 de copii cu părinţi şi am estimat că au lăsat în Mangalia peste 1.000.000 de euro într-o lună (iunie).
Rep.: Înseamnă că toată lumea şi-a plătit taxele şi impozitele şi veţi avea bani să astupaţi gropile, că lumea se plânge că sunt gropi. Când începeţi asfaltarea?
C.R.: Am început asfaltarea de câteva zile. Eu îmi doresc să fac multe, dar nu le putem face peste noapte – şi asfaltare, şi rezolvarea problemei câinilor comunitari, şi spaţii vezi, şi Grădina de vară Farul, şi să dăm drumul la căldură, şi să avem gaz în Mangalia. Mai mult decât atât, vă reamintesc faptul că, înainte de a veni eu la Primărie, în 2012, Mangalia a cheltuit timp de 8 ani suma de 8 milioane de euro pe asfaltare şi tot oraşul arată ca după bombardament. În alte localităţi o lucrare de asfaltare are garanţie 10 ani, dar la Mangalia a durat o vară sau o iarnă….
Rep.: Poate pentru că s-a dat cu sare la deszăpezire…
C.R.: Cred că se dă cu sare şi în alte oraşe din Romania şi din Europa şi nu se întâmplă acest lucru. S-a făcut totul de mântuială, pe bani foarte mulţi. Vom plomba gropile deocamdată, iar de la anul vom asfalta străzile pe bani europeni.
Rep.: A venit sezonul rece, aşa că vă voi întreba şi pe dumneavoastră: cum s-a pregătit administraţia publică locală? Ce ne puteţi spune despre acordarea de ajutoare la încălzire pentru cetăţeni?
C.R.: În această perioadă, la centralele termice de la şcoli şi blocurile ANL se lucrează pentru trecerea de la combustibilul lichid uşor (CLU), la alimentarea cu gaze naturale. Vor fi, astfel, ultimele centrale din oraşul nostru, care trec la gaz, iar în acest fel se elimină complet combustibilul lichid uşor (CLU), care este scump şi poluant. Să ne amintim că în iarna 2011-2012, toate centralele din oraş foloseau CLU – foarte scump şi poluant – iar din cauza scandalurilor politice dintre foştii primari, oamenii erau ţinuţi în frig. După ce am venit la Primărie, în 2012, primul obiectiv a fost rezolvarea problemei căldurii. Am adus reţeaua de gaze naturale în oraş, am trecut toate centralele pe gaz, s-a redus preţul gigacaloriei, iar mulţi locuitorii şi-au montat centrale individuale, pe gaz.
Totodată, menţionez că este datoria noastră, a Primăriei, să avem grijă de acele categorii de cetăţeni care au dificultăţi financiare. De aceea, am propus în CL să acordăm ajutoare de încălzire pentru persoanele defavorizate, racordate la sistemul centralizat de termoficare (aprox. 1500 de beneficiari), precum şi locuitorilor de la case, care folosesc sobe cu lemne (aprox. 450 de beneficiari). Am spus în repetate rânduri că locuitorii de la case sunt cei mai nedreptăţiţi, atunci când vine vorba de subvenţii şi ajutoare de încălzire. Unii s-au branşat deja la gaz (beneficiind de subvenţia de racordare), însă mulţi folosesc încă sobele pe lemne. Cred că este corect din partea noastră să sprijinim toată populaţia oraşului pentru că şi cei de la case sunt tot locuitorii Mangaliei.
Rep: Să trecem la politică… Care mai este relaţia dvs. cu foştii pedelişti, în contextul în care fuziunea nu a decurs cu lapte şi miere şi încă mai sunt animozităţi?
C.R.: I-am rugat pe toţi să mergem pe stradă, la muncă. Oamenii au aşteptări foarte mari şi îmi doresc foarte mult să avem o majoritate în Consiliul Local, după 2016. Ca locuitor al Mangaliei, nu ca viitor candidat sau actual primar, vreau să văd aleşii că sunt în slujba cetăţeanului nu numai declarativ sau nu numai atunci când se filmează, ci tot timpul.
Rep.: A fost creionată lista de consilieri din partea PNL?
C.R.: Nu.
Rep.: Dar câte mandate credeţi că va avea PNL în viitorul Consiliu Local?
C.R.: Eu îmi doresc majoritatea şi, cu siguranţă, vom munci, cu toţii, pentru acest obiectiv.
Rep.: Cu consilierii independenţi ce veţi face? Îi veţi primi în PNL dacă vor dori să vină?
CR: Deocamdată aşteptăm dacă vor dori să vină şi după aceea discutăm…
Alexandra ANTON, Replica 28.10.2015
”Rep.: Este gata sensul giratoriu? De ce s-au lungit lucrările atât de mult?
C.R.: Este aproapre gata. Lucrările s-au lungit pentru că anumite vase de lut amplasate în sens au fost făcute în Grecia mult mai ieftin decât am fi găsit în Romania şi mult mai rapid.”
Comentariu by lucian visa — 28 octombrie 2015 @ 16:20
In concluzie, nici cu un interviu „servit” evident, primarul nu s-a descurcat fara sa minta si sa se contrazica singur.
Bravo domnule RC, tine-o tot asa !
Comentariu by Anonymous — 28 octombrie 2015 @ 17:21
Las ca venim la putere si facem noi altele cum am facut si corabia de la Gheorghita si palmierii si barul din portul turistic.
Comentariu by Cioby — 28 octombrie 2015 @ 17:41
Ba n-o sa veniți, ca fac eu buletine la toate neamurile, dam mici si bere la fraieri pana cand n-or sa mai vadă, orașul parjolit, statiunile in paragină, stalpii din sens, gropile in care ne rupem picioarele( ca avem tupeul sa mai traversam si strada).Multumim domnule Radu Cristian pentru ca ne ducem copiii in parcul tabacariei sa se joace de trei ani( sa nu veniți cu brasoave ca nu știu care, nu eu, a pierdut parcul Diana, ca nu tine decât la prosti, daca vroiati sa faceți ceva pentru oraș reparați un leagan, parcurile de lângă blocuri erau intretinute, nu doar la vedere, orașul nu este doar soseaua Constantei pe care faceți voi naveta), Multumim ca ați reabilitat blocurile, ca ați creat locuri de munca, multumim ca in trei ani jumătate de nimic nu se vede nimic.Cu ce mi-ați imbunatatit mie traiul si de ce te-as vota? Asa vor gândi oamenii, asa vor decide si ii vor influența si pe alții, nu cu mici si bere ci cu dezamagirea care înseamnă mandatul Cristian Radu pentru municipiul Mangalia.
Comentariu by Anonim — 28 octombrie 2015 @ 18:20
Poate ne face la toti o surpriza si ne anunta ca nu mai candideaza…
A auzit cineva de bun simt???
Comentariu by 7 luni — 28 octombrie 2015 @ 18:22
A intrat într-un joc din care nu poate să iasă când vrea.
Comentariu by lucian visa — 28 octombrie 2015 @ 18:24
Spre finalul interviului Radu Cristian vorbeste IN CALITATE DE LOCUITOR AL ORASULUI MANGALIA!!!!!!!!!!!!!!!
Comentariu by Anonim — 28 octombrie 2015 @ 18:28
cu ceva luni in urma, primarul numit de mazare, spunea ca in primavara va reabilita str Negru Voda. A trecut primavara, a trecut si toamna, a inceput scoala si copii fac slalom printre masinile parcate pe trotuare..
Nu vede primarul navetist, dar cei din subordine????Alo,politia locala, se aude???????
Radule, bdul 1Decembrie a fost asfaltat pe vremea lui Iorgus (care intimplator sau nu ERA PREZENT PE STRAZI, nu ca tine)si inca rezista…asa ca las-o moarta cu vechii primari.
NU AI FACUT NIMIC, DECIT SA SIFONEZI BUGETUL ORASULUI..
Comentariu by zek — 28 octombrie 2015 @ 18:43
Termina domnule zek, exagerezi. Primarul urbei se plimba prin tot orasul, cam fara folos si doar de fala ca sa-l vada lumea cat de harnic, interesat de problemele orasului si inalt este el.
In rest, mai da niste indicatii, mai pupa doua batrane, mai felicita un cetatean pentru ordinea din curte, invitandu-l sa faca frumos si in fata curtii…
Daca situatia nu ar fi spre tragica, ar fi chiar comica.
Comentariu by Anonymous — 28 octombrie 2015 @ 18:53
Sa dea exemplu de vreo investiție pe bani europeni pe care A terminat o.și daca ne minte ca va termina faleza în 2 luni e caz patologic omul. Pe bulevard am văzut ca aplica tehnica grădinilor suspendate. .peste gazonul crescut pune pământ. Iar scobitorile alea sunt pomi sau ce? App unde I pomul ăla plantat cu atât tam- tam acu ceva vreme?
Comentariu by Curiosu — 28 octombrie 2015 @ 19:16
cred ca vrea sa fie primar pana cresc scobitorile alea :).
Comentariu by Anonim — 28 octombrie 2015 @ 19:36
Vreau sa va rog, pe unii si pe ceilalti care comentati aici sa faceti un demers in directia stoparii, sesizarii nenorocirii care se intampla cu fumul asta in oras. Este absolut criminal tacerea noastra, ne intoxicam copii, ne nenorocim ase prefac ca nu vad smogul asta mizerabil. O sa murim in liniste….Ajutati orasul cumva domnilor.!!!!
Comentariu by gogu — 28 octombrie 2015 @ 19:37
1. „Tăierea copacilor se face doar cu aprobarea Mediului şi intervenim doar în cazul celor bătrâni sau uscaţi sau când copacii sunt crescuţi pe conducta de apă. Un caz concret este reclamaţia unor locatari dintr-un bloc cu subsolul inundat de 20 de ani din cauza unui copac care avea rădăcinile pe conducta de apă din apropiere, iar apa se scurgea în subsolul blocului – acolo, într-adevăr, am intervenit.”
Întrebare: cu gardul viu de pe Şos. Constanţei, b-dul 1 Decembrie, strada Portului, strada Mihai Viteazu (din spatele primăriei), de la intrarea în Mangalia ce-aţi avut? Putem vedea şi noi un aviz al Mediului pentru aceste tăieri?
2. „Sunt foarte multe. Sunt proiecte de infrastructură pe care le vom face cu fonduri europene în cele şase staţiuni pe care le avem în administrare – asfaltare trotuare, spaţiu verde, iluminat, Casa de Cultură, piaţeta din centrul oraşului, cea mai veche biserică din Mangalia – biserica Sf. Gheorghe – care are peste 100 de ani, o bază sportivă modernă – Pescăruş, o grădină botanică, o grădină zoologică.”
Întrebare: ce legătură au Casa de Cultură, piaţeta din centru şi biserica Sf. Gheorghe cu viitoarele proiecte pe bani europeni, că nu prea se înţelege ce se întâmplă cu ele?
3. „Am început asfaltarea de câteva zile. Eu îmi doresc să fac multe, dar nu le putem face peste noapte – şi asfaltare, şi rezolvarea problemei câinilor comunitari, şi spaţii vezi, şi Grădina de vară Farul, şi să dăm drumul la căldură, şi să avem gaz în Mangalia. Mai mult decât atât, vă reamintesc faptul că, înainte de a veni eu la Primărie, în 2012, Mangalia a cheltuit timp de 8 ani suma de 8 milioane de euro pe asfaltare şi tot oraşul arată ca după bombardament. În alte localităţi o lucrare de asfaltare are garanţie 10 ani, dar la Mangalia a durat o vară sau o iarnă…”
Întrebare: unde se mai asfaltează ACUM în Mangalia în afară de intrarea în oraş care este lucrarea CNADNR şi NU a primăriei Mangalia?(se vede după „sculele” cu care se lucrează).
4. „Am adus reţeaua de gaze naturale în oraş, am trecut toate centralele pe gaz, s-a redus preţul gigacaloriei, iar mulţi locuitorii şi-au montat centrale individuale, pe gaz.”
Întrebare: Cine „AM ADUS” gazele în Mangalia?
Si o ultimă întrebare: de când locuiţi în Mangalia ?
Comentariu by Vipera cu elice — 28 octombrie 2015 @ 20:19
Pai simplu de luni pana vineri de la 10 la 13 locuieste în Mangalia. Și ăsta când nu în concediu delegații prin tari străine și dacă nu închid aia Podu de la agigea
Comentariu by Curiosu — 28 octombrie 2015 @ 21:10
Radu minte la foc automat. Este cel mai prost primar pe care l-a avut orasul. Datoriile pe care le va lasa la anul, cand va pleca la Constanta cu gasca sa de hoți, vor aduce falimentul orasului. Rusine ca am votat un primar navetist!
Comentariu by Manu — 29 octombrie 2015 @ 8:01
http://www.atitudineaonline.ro/La_Mangalia_si_boschetii_sunt_motiv_de_zazanie_Oficial_al_primariei_Sunt_mesaje_eronate_care_se_transmit_pe_piata_nu_stiu_cu_ce_scop_31366.html
Comentariu by Anonim — 29 octombrie 2015 @ 10:17
Câte ceva despre simbolurile Mangaliei
In ultimii ani, după Revoluţie, edilii care au ocupat vremelnic fotoliile primăriei mangaliote s-au văzut obligaţi să-şi pună fiecare amprenta pe faţa oraşului, bineînţeles, pe banii contribuabililor.
Astfel că, Iorgus ne-a cadorisit, printre altele, cu un ceas cu clopoţei aşezat în parcul din faţa Sanatoriului Balner, Tusac nu s-a lăsat mai prejos şi a plantat tot în acest parc o fântână cântatoare şi lângă Cercul Militar o corabie de fier, furată ca idee de pe la greci, iar mai nou, Radu ne-a dăruit coloanele de la giratoriu. Acestea din urmă se pare că aşteaptă piesa de rezistenţă, adică o oală mare ce va fi pusă în central edificiului, va fi umplută cu sarmale şi fiecare turist nou venit pe aceste meleaguri va putea savura fericit o masă caldă.
Ce s-a ales de toate acestea ? Păi, vedeţi şi dumneavoastră. Clopoţei au ruginit, fântâna a secat, corabia stă să cadă, iar coloanele…Coloanele vor fi susţinute de coacalarii nuntaşi, care în sunete de claxaoane, căci altfel nu se poate să se deplaseze alaiurile, vor deplasa miresele la faţa locului pentru a se constata aptitudinile lor de gospodine la înfăşurat de sarmale.
Doamne, ajută !
Comentariu by sibel — 29 octombrie 2015 @ 17:28
„cei care nu au făcut nimic 25 de ani …” – din 1990 si pana azi sunt fix 25 de ani, deci intra si cei 3 ani de mandat ai dlui Primar, nu prea inteleg?.
Comentariu by Anonim — 29 octombrie 2015 @ 20:29
Majoritate in Consiliu… : http://i.imgur.com/UF1vQAB.gif
Comentariu by I.S — 30 octombrie 2015 @ 8:09
La data de 1 mai 2008 situatia era asa:
PROIECT 1 – in implementare PORT TURISTIC MANGALIA
PROGRAM PHARE CES 2004 Proiecte Mari de Infrastructura Regionala
finantare nerambursabila de:
4. 071.036,77 euro
co-finantare Consiliul Local Mangalia:
651.418,52 euro
PROIECT 2 – in implementare SATURN – VENUS TURISM BALNEAR SI DE AGREMENT
ECOLOGIZARE ZONA, AMENAJARE PARC DISTRACTII, ILUMINAT AMBIENTAL, MOBILIER DE ODIHNA, UTILITATI SI PARCARI, BAZINE DE APE MEZOTERMALE
PROGRAM PHARE CES 2005 Proiecte Mari de Infrastructura Regionala
finantare nerambursabila de:
4.259.748 euro
co-finantare Consiliul Local Mangalia:
815.380 euro
PROIECT 3 – in implementare
CENTRU DE DEZVOLTARE A TURISMULUI TRANSFRONTALIER
ROMANIA-BULGARIA
PROGRAM PHARE CBC 2005/017-535.01.01
finantare nerambursabila de:
117.000 euro
co-finantare Consiliul Local Mangalia:
33.000 euro
PROIECT 4 – in curs de elaborare LACURI NEPTUN REABILITARE SI ECOLOGIZARE
PROIECT AFLAT IN PORTOFOLIUL MINISTERULUI INTEGRARII EUROPENE PENTRU ACCESARE FONDURI STRUCTURALE prin Program Operational Regional
finantare nerambursabila ce urmeaza a fi :
4.196.953,80 euro
co-finantare Consiliul Local Mangalia:
209.846,69 euro
PROIECT 5 – proiect in curs de elaborare CALLATIS – Istorie la malul Marii Negre
finantare nerambursabila ce urmeaza a fi solicitata:
4.500.000 euro
co-finantare Consiliul Local Mangalia:
250.000 euro
PROIECT 6 – proiect in analiza
PORT TURISTIC MANGALIA – extindere si facilitati
Proiect ce propune realizarea unor investitii in vederea asigurarii unor facilitati avansate in incinta Portului Turistic Mangalia
asigurare apa potabila la fiecare apuntament (hidranti de alimentare, vane si aparatura de contorizare)
alimentarea cu energie electrica a fiecarui apuntament
hidrant de incendiu la fiecare apuntament
instalatii de lansare la apa si punere la uscat a navelor
iluminat la fiecare apuntament
alte amenajari necesare (grupuri sanitare, dusuri, spalatorie, statii de furnizare de carburant etc)
hale reparatii
PROIECT 7-Club nautic: 2.000.000 euro –lasat in lucru
MODERNIZARE CAMIN DE BATRANI MANGALIA-lasat pentru depunere
S-a depus in 2009 si s-a derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013- valoarea proiectului 2.855.857 lei
Atentie:
Romania a intrat in UE la 1 ianuarie 2007.Fondurile alocate(Programele Operationale Regionale) pentru România nu puteau fi accesate decât după ce se terminau fondurile de Preaderare.
Primăria Mangalia a reusit să atraga tot ce se putea la vremea respectivă din fondurile de preaderare. De asemenea a lasat in lucru si proiecte ce puteau fi depuse pe Programele Regionale.
Incă un aspect important: Mangalia a fost primul oras care a construit un port turistic din fonduri europene.
A se retine si faptul că, in perioada respectivă, licitatiile pentru lucrarile din cadrul proiectelor de realizau la minister si nu la primarie.
Comentariu by anonim — 30 octombrie 2015 @ 14:12
http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/ziua-in-judet/orasul-techirghiol-face-inca-un-pas-important-in-cadrul-proiectului-arta-gradinaritului-transfrontalier-la-marea-neagra-570314.html
Comentariu by nabuco — 30 octombrie 2015 @ 15:36