Politica locală

25 octombrie 2015

Pentru că lucrează doar vara, mii de mangalieni neasiguraţi plătesc sume uriaşe la internarea în spital!

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 11:26

Cum, la Mangalia, găsirea unui loc de muncă este aproape imposibilă, mai ales în perioada rece a anului, mii de cetăţeni lucrează doar în perioada sezonului estival. De cele mai multe ori, angajatorii nu le încheie contracte de muncă, astfel că personalul lucrează la negru. Sezonierilor li se adaugă persoanele care lucrează cu ziua, dar şi cele care au terminat perioada de şomaj şi au rămas acasă, pentru că nu şi-au găsit vreun job.

Aşa se face că s-a ajuns ca mii de oameni să aibă eticheta de neasiguraţi, iar situaţia se complică dacă se îmbolnăvesc. În afara cazurilor urgente, pacienţii ajunşi la spital sunt nevoiţi să plătească sume astronomice spitalului pentru serviciile medicale de care beneficiază.

Potrivit managerului Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu internarea, tratamentului sau, în cazuri grave, intervenţia chirurgicală valorează între 300 şi 2.500 de lei, în funcţie de afecţiunea suferită. O noapte de „cazare” în spital costă în jur de 300 de lei, la care se adaugă contravaloarea medicamentelor prescrise.

Fie din neştiinţă, lipsă de bani sau ignoranţă persoanele neasigurate nu fac nimic pentru a îndrepta situaţia delicată în care se află. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc să facă un efort minim financiar şi să plătească timp de 6 luni contribuţia pentru asigurările de sănătate, ce are o valoare mult mai mică decât tariful practicat de unitatea sanitară pentru tratamentul oferit. Banii se pot plăti şi la Administraţia Financiară Mangalia care îi transferă în contul Casei Judeţene de Asigurări Constanţa. Astfel, cei în cauză devin asiguraţi şi pot beneficia de reţete, internare, tratamente etc. astfel să nu mai scoată din buzunare banii pe care oricum nu îi deţin, ci îi împrumută de la rude pentru a se însănătoşi. „Există foarte mulţi neasiguraţi la Mangalia, însă nimeni nu ia vreo măsură şi nici nu se îngrijorează decât atunci când se îmbolnăvesc. Dacă ajung la secţia de Urgenţe, primesc un pachet minimal, nu sunt operaţi şi nici nu li se fac investigaţii complexe decât contracost. Totuşi, România practică o medicină umană, în sensul că încă sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale ori trataţi gratuit destui bolnavi fără posibilităţi materiale. În străinătate, însă, dacă nu eşti asigurat, cadrul medical nici nu pune mâna pe stetoscop! Când ajung la noi, le tot spunem să-şi plătească măcar asigurarea de sănătate, dar numai un procent redus o şi fac”, a precizat dr. Liviu Mocanu.

editiadesud.ro

32 Comments

 1. Indiferent cu am da-o, lipsa locurile de muncă rămâne una din cele mai mari probleme ale orașului.
  De ce nu vin investitorii la Mangalia ?

  Comentariu by lucian visa — 25 octombrie 2015 @ 11:33

 2. Cine sa vina aici?orasul este plin de gunoaie stațiunile sânt la fel mizerabile.Mangaliotii lasi,puturosi si curve(moldoveni)

  Comentariu by ion — 25 octombrie 2015 @ 14:12

 3. Investitorii nu vin, sunt atrasi de propunerile administrației locale, sprijiniti nu jacmaniti.Lehamitea se instaleaza precum sictirul.Sunt oameni cu doua facultati, copii, credite de pe vremea cand au fost tineri si curajosi si-au achiziționat o casa, nevoiți sa inghita mizeriile unui angajator ca sa aibă siguranta familiei pentru ziua de mâine.Daca Primaria da contracte numai pe sustache unor;;necunoscuti;; cum dracu sa angajeze mangalioti ca li se spulbera acoperirea.

  Comentariu by Sictir — 25 octombrie 2015 @ 14:52

 4. D-le dr Mocanu- cred ca vorbele astea nu sunt ale dvs,ci,mai degraba e un fel de „spalare pe maini” a politicienilor cu unul ca dvs ! Asta in cazul in care am dreptate,pen’ca ,altfel,daca sunt vorbele dvs…atunci nu sunteti dr,nici macar medic…nici macar infirmier ! Sunteti o unealta politica,daca nu dezmintiti,sau macar sa va exprimati indignarea fata de incalcarea drepturilor omului,a constitutiei ! Stiti ca acesti oameni,care nu au venituri au „cumulat” la fisc datorii imense si cu dobanzi, cum numai fiscul romanesc stie sa puna(mai tari ca orice …camatari-nu banca,de oriunde pe glob !)-si li s-au facut si notificari pentru…sechestru ! Astea sunt venituri la bugetul de stat,planificate din start-pierderi ! Politica social democrata-Ponta ! Cu ei sunt amnestiati periodic,prin ordonante si marii evazionisti fiscali !Considerati normal ca persoanele care in mod real nu au nici un venit sa plateasca asigurarile de sanatate?

  Nu ma refer la romanii care nu vor sa lucreze ci la cei care vor sa lucreze dar nu isi gasesc nici un loc de munca.

  Considerati normal ca cei neasigurati sa beneficieze de asistenta medicala doar in cazul unei urgente sau a unor boli cu potential epidemic?

  Daca nu ai nici un venit de unde sa platesti?

  Ce facem cu cei care nu au nici un venit?

  Ce facem cu pacientii neasiguraţi?

  Ii lasam sa moara?……Nu cumva vi se da mana libera ca in contul lor sa sa scadeti zilnic diferenta de spitalizare de peste 165 de lei,cat se deconteaza…pentru cei cu asigurare ?! Ce e asta …un nou tip de subventie sub care se ascund furturile „acoperite” politic ? Ca la pretul apei…ca la gigacalorie…ca la pretul kw-ului ! Omul…pe om da-l dracu,ca noi medicii am jurat o singura data !

  Comentariu by I.S — 25 octombrie 2015 @ 17:58

 5. https://www.facebook.com/119322554753331/photos/a.120870844598502.17124.119322554753331/551344434884472/?type=3&theater

  Comentariu by I.S — 25 octombrie 2015 @ 19:28

 6. Sunt locuri de munca in santier dar mangaliotul mofturos vrea nu mai posturi de frecat menta bine platite. Cei care luat ajutorul social nu se deranjau sa munceasca , noroc ca le a taiat primarul ajutoarele ca altfel mancau si acum pe banii la prosti. Nu muncesti nu beneficiezi de servicii medicale , e normal. Romania nu are nevoie de puturosi.

  Comentariu by Sanda — 25 octombrie 2015 @ 20:43

 7. ptr. 1:
  Pentru că jumătăţica zootehnistă ne-a transformat întrun oraş european îndatorat până-n gât, gen DAEWOO care produce dar mătrăşeşte şi spală peste 50%.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 25 octombrie 2015 @ 22:09

 8. Stati linistit, domnule Visa, ca vor veni curand investitorii din Israel promisi de primar

  Comentariu by Anonim — 26 octombrie 2015 @ 10:58

 9. Sa faca vile la stadion. eu auzisem ca sunt greci.

  Comentariu by Anonim — 26 octombrie 2015 @ 11:25

 10. http://www.agerpres.ro/sanatate/2015/10/26/seful-oms-pentru-romania-regimurile-monoalimetare-bazate-pe-carne-pot-fi-daunatoare-15-06-11

  Comentariu by nabuco — 26 octombrie 2015 @ 18:23

 11. Atragerea marilor investitorilor straini este calea prin care se reduce somsjul.Atragerea acestora este facuta de administratie(primar +CL)dar si de politicul local(municipiu +judet) si este clar ca acolo unde acestia au reusit acest lucru rezultatele se vad.Foarte bine este remarcat acest lucru în Brasov,Craiova,Tg.Mures,Cluj(aici mai este si mâna lui Boc când era premier)Sebes si multe alte.În schimb uitati-va la Constanta(aici Mazare si Constantinescu au interzis investitori straini în afara celor adusi de ei -putini)Mangalia(aici au fost adusi executanti de lurării, straini de oras)si multe alte orase în special din jud.Constanta.
  Promisiuni au fost destule însa niciuna nu a fost materializat din vina administrativului.Unui investitor strain trebuie sa-i acorzi facilitati nu sa-i ceri SPAGA.

  Comentariu by Anonim — 26 octombrie 2015 @ 20:19

 12. Cu toate ca a mancat jumatate din pensie ,”tinerelul” de IS ,nu sta deloc…are pareri ,da sfaturi tuturor, el le stie pe toate..un comunist cu „mare” experienta….ma omule daca nu i bani pentru analize la bibilca spune-ne si te ajutam…dar pana atunci LASANEEEEEEEEEEEE ….ca esti expirat.

  Comentariu by Maria — 26 octombrie 2015 @ 21:05

 13. Măriuca taichi, cât timp cei ca IS vă ascultă, că de, sunteţi profesionişti cu liceul pe la f.f şi se duc să se caute, voi vreţi să vă lăsăm să vă băteţi joc de oraş şi de buget nestingheriţi. Noi doar comentăm şi vă atragem atenţia, nu vă prăduim parandărătul. Voi gaşca navetistă distugeţi şi doar în interesul vostru, munca a 2 generaţii de oameni pe care, în lipsa argumentelor logice şi raţionale îi numiţi comunişti. Sunt ferm convins că nici măcar nu ai habar ce înseamnă comunist în sensul politicii de până în 1990. Eu tind să cred că mai degrabă timpul vostru se apropie de expirare şi poate chiar libertatea.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 27 octombrie 2015 @ 8:58

 14. Bogdan Dobre, fost director la achizitii este martor/denuntator in dosarul de coruptie de la Cernavoda si Techirghiol?!!

  Comentariu by Coleg — 27 octombrie 2015 @ 9:39

 15. Pe cand denuntator si in dosarul de coruptie de la Mangalia?.

  Comentariu by Anonim — 27 octombrie 2015 @ 10:13

 16. http://m.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/increngatura-afacerilor-finilor-lui-constantin-chirila-bogdan-dobre-si-bogdan-teodorescu-martori-in-dosarul-herghelegiu-documente-570068.html#.Vi8lXl97rCR

  Comentariu by DNA — 27 octombrie 2015 @ 10:23

 17. curand

  Comentariu by anonim — 27 octombrie 2015 @ 10:56

 18. http://www.replicaonline.ro/ajutoare-de-incalzire-pentru-persoanele-defavorizate-la-mangalia-245604/
  initiativa social-electorala in contrast cu neoliberalismu’.

  Comentariu by nabuco — 27 octombrie 2015 @ 13:15

 19. PT.16
  Constantin Chirila, fostul deputat PDL,(nu a platit nici acum datoriile din campania electorala 2008)este actualul consilier al primarului Radu Cristian si cel care hotareste soarta banilor in primarie.
  La cata importanta isi da ai crede ca este cel putin detinatorul adevarului absolut sau cel care le stie pe toate fara a observa cineva(poate ca se face ca nu observa)cat de gol este.

  Comentariu by Anonim — 27 octombrie 2015 @ 22:21

 20. Asociata finului lui Chirila a fost Gloria Babușcă, soacra decedata a lui Radu Cristian.

  Comentariu by DNA — 27 octombrie 2015 @ 23:39

 21. Pt.20

  Ma mir ca spui asta!
  Cum? Nu mai e balbaitul, Adi Craciunescu, la buget? Ca in 2013 si 2014 ?
  Vai, dar ce tragedie pt echipa lui Cristi. A plecat Adi si a venit Titi ?

  Ma mir cum mai poate dormi noaptea Cristi, de grija bugetului Mangaliei. Of, of, of !

  Comentariu by theo — 27 octombrie 2015 @ 23:54

 22. Unul ca IS , daca nu munceste il doare undeva ca noi , cei care muncim suntem siliti sa platim pentru putori. Normal el are pensie platita tot de noi. De aia nu sunt bani pentru sanatate in tara asta mai nea Caisa.

  Comentariu by Fane — 28 octombrie 2015 @ 2:56

 23. FaNe. …is a muncit la vremea lui si-a plătit dările și mai ales,contribuția la pensii ca,de acolo au avut penșie părinții tai.așa ca ciocul mic.ca va veni și vremea când îți va zice și ție cineva ca ești putoare

  Comentariu by Curiosu — 28 octombrie 2015 @ 9:57

 24. Coane Fănică, coerenţa şi logica îţi sunt chiar atât de străine ? Citeşte ce ai scris şi fă rogu-te o traducere pentru oameni normali, nu pentru ăia care muncesc, nu gândesc.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 octombrie 2015 @ 10:00

 25. Mai Theo ori esti prost(proastă)ori te prefaci.Chiar nu stii (sau nu vrei sa stii)ca toate hotarârile importante(buget,investitii ,executii lucrari,licitatii s.a)se iau la Constanta la care participa Craciunescu si are un cuvânt important în luarea deciziilor.(nu degeaba este prieten cu prefectul judetului-fosti colegi de firma) Pentru stiinta ta(stii foarte bine insa un slugoi uita cînd are alte interese) si în 2015 a fost Craciunescu la buget.
  Stai fara grija ca nu a plecat Adi si a venit Titi si sunt si au fost toti împreuna înca de prin 2007 când aveau afaceti împreuna si iau toate hotarârile importante la Constanta si sunt aplaudate de consilierii locali obedienți(pentru interese propii) .Pentru a întelege mai bine trebuie sa vezi fini lui Titi,firmele în care era asociata Gloria Babusca(Dumnezeu sa o odihneasca)cu Romulus si implicit Adi Craciunescu,cu finii lui Titi,cu Victor Manea (pe unde o mai fi)si cu alti fruntasi PNL si fosti si actuali PSD.
  Nu stiu cum doarme Cristii la CONSTANTA însa localnici nu dorm prea bine si sa va fereasca Dumnezeu cînd se vor trezi.

  Comentariu by Anonim — 28 octombrie 2015 @ 10:40

 26. Crăciunescu Adrian este finul lui Romus Dumitrana si cel care se ocupa cu afacerile lui Radu, este adevărat ca niciodată nici Popa nici Tenoiu nu au facut propunerea de buget fără prezenta lui, chiar si in 2012-2013, cand acest individ nu avea nici o calitate sa participe dar sa mai analizeze o propunere de buget.O perioada scurta a fost consilier personal primar.In toată perioada cand a fost in Primarie, fără a fi angajat in vreun fel, a supervizat activitatea ADPP ului, unde evident, nu avea nici un interes financiar!

  Comentariu by Traian — 28 octombrie 2015 @ 14:27

 27. Surse apropiate gastii( a se citi gașca) navetiste spun ca implicarea lui Crăciunescu n-a fost nesemnificativa in gestionarea cheltuielilor ADPP-ului, iar tot acest scandal cu desfintarea serviciului sau plangerile împotriva lui Cornaci sunt de fatada, pentru a monitoriza eventualii tradatori.Ipoteza, care poate fi luată in calcul, având in vedere ca directorul ADPP, Catalin Cornaci are intrevederi regulate cu Crăciunescu chiar si in aceasta perioada cand se spune ca este dusman.Voi ce părere aveți?

  Comentariu by Anonim — 28 octombrie 2015 @ 14:39

 28. Traducere pentru cei saraci cu duhul :
  – cei care nu muuncesc vor servicii medicale dar contributie ioc
  – de fapt acestia au venituri din surse mai mult sau mai putin legale dar … neimpozabile precum cazare , intermediere cazare , manichiura , pus unghii , reparat masini in garajul cu alta destinatie pe care ADPP ul se face ca nu ii vede , tuica , ca tot veni vorba de garaje , instalatori , constructii la negru si asa mai departe.
  – I.S. a muncit doar ca acum nu mai munceste si tine partea celor care IN MOD REAL nu au nici un venit. Atunci de ce si din ce traiesc ? Handicapatii sunt oricum protejati iar restul , care nu sunt in stare sa stranga nici macar 5 ani pe cartea de munca … s-avem iertare , trebuie sa le inmuiem si posmagii. In mod real TOTI au venit ca altfel ar muri de foame. Doar ca …. nu il declara.Si platesc prostii ca noi. Sa fie clar : Eu nu muncesc 12 ore pe zi ca sa beneficieze de injectii pestele care iti baga tie fata la produs. Nici macar cele letale nu le merita.

  Comentariu by Fane — 28 octombrie 2015 @ 17:51

 29. Mă Fanica de când la primărie se muncește 12 ore pe zi ???nici cu naveta cu tot nu faci 12 ore

  Comentariu by Curiosu — 28 octombrie 2015 @ 19:21

 30. Vreau sa va rog, pe unii si pe ceilalti care comentati aici sa faceti un demers in directia stoparii, sesizarii nenorocirii care se intampla cu fumul asta in oras. Este absolut criminal tacerea noastra, ne intoxicam copii, ne nenorocim ase prefac ca nu vad smogul asta mizerabil. O sa murim in liniste….Ajutati orasul cumva domnilor.!!!!

  Comentariu by gogu — 28 octombrie 2015 @ 19:38

 31. ptr. 28:
  „Unul ca IS , daca nu munceste il doare undeva undeva ca noi”… Fănica taichii, făcuşi româna cu femeia de servicu ? Pentru ca părinţii tăi să beneficieze de pensie eu chiar muncesc vreo 10 ore pe zi.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 octombrie 2015 @ 19:48

 32. „Jigania ce aparține speciei despre care Vintila deratizatorul, superbul personaj al lui Marin Preda, spunea că „sare la coaie și la piept“ este un guzgan…despre care ne-a tras de maneca p’aci d-l Visa,da’ nu furăm atenti,ca-l cheama :Fane, Cioby, Estela,Dana,Ghiunaidan…cu acelasi IP adpp-ist,d-acolo de unde subordonatii lui Garcea de la pol. locala-demascat si el p’aci,scot creionul de la ureche si ne mai trantesc cate un „procest verbal” in care stabilesc ei ca ne-au gasit…”capul pe trotal” ! Imi pare rau dupa Rucar-cu care mai purtam cate o disputa p’aci…in limitele decentei si cu gramatica…la purtator ! Il compatimesc,gandindu-ma ca,la fel ca si Bau Bau-cel din campania electorala,au gasit de cuviinta sa paraseasca casa in care au aparut…guzganii ! Pentru proxima votare,am gasit la farmacia Aburel „solutia” ! Cu o singura sticluta se face deratizare eficienta ! https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/428847_466915429994040_1281009226_n.jpg?oh=3f957010e6f42a52e266d6d30e1fd242&oe=56C6B932

  Comentariu by I.S — 28 octombrie 2015 @ 21:20

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress