Mangalia – politica locală

13 octombrie 2015

Primarii din judeţ riscă amenzi pentru că n-au percutat la legea 10. Radu se plânge că Iorguş şi Tusac l-au lăsat cu belele pe cap

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:49

Administraţiile locale sunt depăşite de problema retrocedărilor. Rea-voinţă, nepăsare, neştiinţă, interese obscure sau toate la un loc, cert este că nici până la data de 1 ianuarie 2015 nu au fost soluţionate toate notificările la celebra lege 10. „Retrocedările imobilelor în fizic, pe legea 10, trebuiau să fie finalizate până pe data de 1 ianuarie 2015. Avem 14 localităţi în judeţ care nu au dus la îndeplinire această obligaţie, iar în scurt timp voi ajunge să sancţionez primarii”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, prefectul Ion Constantin.

„Oile negre” ale judeţului, din acest punct de vedere, sunt administraţiile locale din Cernavodă (cu circa 136 de notificări), Mangalia (cu 90 de cazuri nerezolvate la legea 10) şi Năvodari (56 de notificări). „Pe lângă Mangalia, Cernavodă şi Năvodari, restul primăriilor care nu au încheiat situaţia retrocedărilor au câte 1-2 notificări şi cred că vor reuşi ca într-o săptămână să le rezolve”, a precizat Ion Constantin.

Conform acestuia, există situaţii în care primăriile au cerut petenţilor acte suplimentare la dosare, iar în cazul în care solicitanţii despăgubirilor nu reuşesc să le prezinte, atunci administraţiile trebuiau să soluţioneze notificările cu respingere. Contactat de „Replica” de Constanţa, primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a declarat că numărul notificărilor nu mai este 136, fiind rezolvate deja circa jumătate dintre ele. „Sunt sub 80, pentru că nu au fost procesate la timp.

La Cernavodă este o situaţie puţin atipică, pe care legiuitorul nu a prevăzut-o: spre exemplu, sunt zeci de case care trebuiau demolate în 1988, pentru a se construi blocuri. Oamenii au primit atunci nişte bani, nu au mai fost însă demolaţi, dar li s-au luat actele”, a explicat Hânsă, care a adăugat că va face tot posibilul să rezolve situaţia notificărilor, fie şi prin respingerea dosarelor. Mai departe, la Mangalia, primarul Cristian Radu susţine că o eventuală amendă de la Prefectură este… un risc asumat. Dar, susţine edilul, „belelele sunt unele moştenite de la foştii primari” (Zanfir Iorguş şi Claudiu Tusac – n.r.), care au reuşit „performanţa” de a retroceda, într-un caz, un teren către… trei persoane diferite! „Avem o speţă în care un teren a fost atribuit către trei persoane diferite. Nu am cum, în situaţia dată, să pun în posesie. Pe cine pun în posesie?”, a exemplificat edilul problemele cu care se confruntă atunci când vine vorba de legea 10. „În perioada 2002-2008, fosta administraţie locală a vândut ce trebuia să retrocedeze. Nu ştiu de unde mai găsim terenuri în Mangalia, poate doar pe mare. În cazul nostru, nu e rea-voinţă, e neputinţă. Dar vom face în aşa fel încât să rezolvăm problema”, a spus Cristian Radu.

Alexandra ANTON, Replica 13.10.2015

10 Comments

 1. https://istoriiregasite.files.wordpress.com/2010/10/vlad_tepes.jpg

  Comentariu by nabuco — 13 octombrie 2015 @ 19:25

 2. mincinosu se comportă la fel ca predecesorii.

  Comentariu by lucian visa — 13 octombrie 2015 @ 19:37

 3. De aproape patru ani da vina pe Zanfir Iorgus si Tusac Mihai. Cand a candidat pentru conducerea administratiei locale trebuia sa stie ca va avea si spete grele de rezolovat. Asta inseamna administratie locala! Iorgus nu s-a plans ca a preluat cazuri nerezolvate de la Sidere , Tusac nu a plans ca a preluat cazuri nerezolvate de la Iorgus. Ei s-au apucat sa le rezolve!

  Comentariu by Anonim — 13 octombrie 2015 @ 20:18

 4. Omul asta (Radu) este bolnav,sufera de mania grandorii,cred ca noapte de noapte îl viseaza pe Iorgus .Astfel nu îmi explic cum de zeci de ori pe zi este cu numele lui Iorgus pe buze.De Tusac a scapat ca s-a mutat in SUA.Aveti grija dle.primar ca dece îti este frica nu scapi.
  Referitor la retrocedari face aluzie ca s-a retrocedat un teren la 3 persoane.Asta este un caz dar înca 90 de cazuri nerezolvate nu spune nimic.Adica procentual 98,89% NEREZOLVATE. Aceste 90 de cazuri nerezolvate sunt în vina domnului primar ,a dnei.Boita si a Directiei Juridice din PRIMARIE.Nu s-au facut pentru ca nu s-a vrut,in primul rând si nici nu s-a stiut .
  Nu s-a vazut nicaieri in tara ca unii functionari ai statului din primarie sa aiba o ura asa mare fata de locuitorii Mangaliei.

  Comentariu by Anonim — 13 octombrie 2015 @ 21:47

 5. PT.4 Ii este frica de Iorgus deoarece el a castigat in 2012 si el va castiga si in 2016.

  Comentariu by Anonim — 13 octombrie 2015 @ 22:14

 6. Radu nu rezolva retrocedările pentru ca ii este frica sa semneze. DNA Bucuresti este cu ochii pe ei. Urmează acțiuni la Mangalia. Radu va sfarsi mai rău ca Tusac.

  Comentariu by George — 14 octombrie 2015 @ 7:46

 7. Eu am o retrocedare legală, poate să se uite şi mama DNA-ului, că nu e nicio problemă. Nu vrea să o rezolve pentru că terenurile disponibile le vrea pentru gaşca lui. La fel a făcut şi Iorguş şi Tusac.

  Comentariu by lucian visa — 14 octombrie 2015 @ 15:27

 8. RETOCEDATILE TERENURILE LUI IORGUS SI ALTII SIREZOLVATI O PARTE DIN PROBLEME.

  Comentariu by GANEA — 16 octombrie 2015 @ 11:06

 9. Nu sunt pe numele lui majoritatea.

  Comentariu by Binea — 16 octombrie 2015 @ 15:18

 10. Ptr.4. S-au dat dispozitii la toti juristii din primarie sa lucreze pe retrocedari. Suparare maxima, toti au prea mult de lucru si nu pot face fata.
  Ura pentru cei din Mangalia si dispretul raman. Toti care au dosare sunt tratati ca niste cersetori sau infractori.

  Comentariu by Anonim — 16 octombrie 2015 @ 16:08

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress