Mangalia – politica locală

7 octombrie 2015

Primarii ar putea primi pensii de merit!

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 16:19

Senatorii şi deputaţii ştiu foarte bine că au nevoie de sprijinul aleşilor locali pentru a ajunge din nou în Parlament. Primarii şi viceprimarii sunt motorul principal al oricăror alegeri. Nu merită şi ei o bătrâneţe fără griji? Ba da!

Cum anul viitor este unul electoral, aleşii s-au gândit să le ofere un stimulent primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, în aşa fel încât să îndemne electoratul “pe calea cea bună” a alegerilor parlamentare din noiembrie 2016.

Concret, dacă astăzi deputaţii vor da undă verde legii care prevede acordarea de pensii bonus pentru aleşii locali, atunci primarii şi viceprimarii vor primi bani în plus la pensie, în cuantumul a maximum trei mandate, indiferent de nivelul prestaţiei lor din primării.

Adică, dacă ai fost primar un mandat, primeşti un bonus de merit. Dacă ai avut două mandate, două pensii de merit, dacă ai avut trei mandate, trei pensii de merit – şi aici te opreşti, pentru că patru nu există în lege!

Nu e condamnat definitiv, e primar merituos

Dar dacă eşti arestat? Ba da, primeşti şi dacă eşti arestat! Conform textului legii în proiect, acest bonus nu este primit decât dacă primarul respectiv a fost condamnat definitiv pentru o faptă de corupţie.

Altfel, dacă nu are sentinţă definitivă, nu e nici o problemă, îşi ia pensia de merit! Să dăm cazul primarului suspendat al Piteştiului, Tudor Pendiuc, cel mai vechi primar de muncipiu din România, din 1992 încoace – întrerupt doar de procurori -, care este în arest la domiciliu pentru corupţie… şi mai are 4 ani până la pensie.

Dacă până la împlinirea vârstei de pensionare nu se i demonstrează vinovăţia, el va lua de trei ori indemnizaţia unui primar de municipiu rang I, adică un total de 7.905 lei pe lună, indiferent dacă este arestat sau nu.

Alt caz: Sorin Oprescu! Este arestat, are un mandat şi trei sferturi de primar general, iar anul viitor iese la pensie. I se cuvin, deci, aproximativ 5.000 de lei pe lună bonus de merit!

Bonusul de merit este în funcţie de mărimea localităţii

Bonusul de merit pentru aleşii locali va fluctua în funcţie de mărimea localităţii pe care au condus-o:

Bucureşti – 3.430 de lei pe lună

Municipiu rangul 1- 2.635 de lei pe lună

Municipiu rangul 2 – 2.582 de lei pe lună

Oraş – 30.000 de locuitori – 2.426 de lei pe lună

Comună – 7.000 de locuitori – 1.607 lei pe lună

Comună – până la 3.000 de locuitori – 1.442 de lei pe lună

Andrei Chiliman, trimis în judecată pentru corupţie

Primarul suspendat al sectorului 1 Andrei Chiliman, cercetat sub control judiciar pentru fapte de corupţie, este acuzat de abuz în serviciu într-un nou dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1, pentru acordarea ilegală a unei autorizaţii pentru o terasă. În paralel, Andrei Chiliman este anchetat şi de DNA pentru atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care ar fi primit “comisioane” de 10 la sută din valoarea contractelor încheiate.

Radu Nistor, libertatea.ro 06.10.2015

3 Comments

 1. Sa ne fie rușine ca I suportam și ca le dam voie sa și bata joc de noi.din banii și contribuțiile cui sa limes dea lor si parlamentarilor pensii?pensii pentru stresul indurat pe când ne fura nu?

  Comentariu by Curiosu — 7 octombrie 2015 @ 16:54

 2. De la votul prin corespondenta la votul prin absenta …
  http://www.cotidianul.ro/plagiatul-o-boala-incurabila-sau-doar-semnul-unei-nesimtiri-vindecabile-269378/

  Comentariu by nabuco — 8 octombrie 2015 @ 16:30

 3. http://www.replicaonline.ro/radu-se-plange-ca-iorgus-si-tusac-l-au-lasat-cu-belele-pe-cap-243564/

  Comentariu by nabuco — 13 octombrie 2015 @ 13:15

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress