Politica locală

30 septembrie 2015

Dezbateri. Discuţii aprinse pe tema refugiaţilor care ar urma să ajungă la Mangalia: referendum sau direct în cazarmă?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:55

La cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Mangalia, s-a dat citire unei adrese a Ministerului de Interne, în care se solicita acordarea unui teren, pentru ca autorităţile să instaleze corturi destinate refugiaţilor. Cazarea acestora, rezultată din angajamentul bâjbâit asumat de România la nivel european, acceptând într-un final cotele obligatorii, stârneşte discuţii la Mangalia, localitate vizată de amplasarea unui număr de 500 de refugiaţi.

„Nu s-a spus, nici un moment, că ar fi vreun refugiat pe drum spre Mangalia. Vreau să liniştesc cetăţenii oraşului, că nu vine nici un sirian să le ia casa, aşa cum, greşit, au afirmat unii aleşi locali. Am făcut apel către politicienii din Mangalia să renunţe la intoxicări şi la remarci negative la adresa musulmanilor. În Mangalia există o mare comunitate musulmană, iar convieţuirea interetnică este un exemplu pentru întreaga ţară”, a spus zilele trecute primarul de la Mangalia, Cristian Radu.

Între timp, politicienii locali se gândesc la soluţii

Contracandidatul lui Cristian Radu, în interiorul PNL, Dorel Toma, este de părere că un referendum local ar putea tranşa problema. „Este un subiect amplu discutat, nu doar la nivel local, ci la nivel naţional, chiar european. Sigur că trebuie să fim preocupaţi şi de subiectul acesta. Nu ştim decât extrem de puţine elemente, de aceea soluţiile nu pot fi foarte clar identificate în momentul acesta. Cert este că, dacă se pune problema să vină aceşti imigranţi în Mangalia, este nevoie de o informare foarte bună a cetăţenilor, chiar o dezbatere în comunitate. Trebuie să ţinem cont de faptul că Mangalia este un oraş turistic şi trebuie să avem mare grijă ca turismul să nu fie afectat prin venirea imigranţilor.

Pe de altă parte, trebuie să fim solidari. Cred în solidaritatea europeană, naţională, mi se pare corect. În Dobrogea, de peste o sută de ani convieţuiesc foarte bine şi turci şi tătari, români şi musulmani deopotrivă. Noi avem experienţă din punctul acesta de vedere. (…) Poate să fie şi un referendum, dar înainte de referendum oamenii trebuie să ştie mult mai multe informaţii. Până acum au apărut doar în presă, pe bloguri, dar fiecare îşi dă cu fiecare, ce şi cum ar şti despre ce este vorba, dar nu e aşa”, a spus vicepreşedintele PNL Mangalia, Dorel Toma, pentru „Replica”.

De partea cealaltă, consilierul local Paul Foleanu (PSD) nici nu vrea să audă de corturi în oraş şi arată cu degetul spre cazarmele militare dezafectate. „Sunt total împotriva punerii la dispoziţie a unui teren pentru organizarea unui campus pentru 500 de imigranţi pe teritoriul municipiului Mangalia. Consider că Mangalia este staţiune turistică de interes naţional şi nu este locul ideal pentru a amplasa un astfel de campus. (…) Sunt suficiente unităţi militare dezafectate unde pot fi cazaţi în mod decent, adică într-o clădire, nu în corturi, că vine iarna.

Unde li se poate asigura hrana, o cantină civilizată, toalete, duşuri şi tot ce le trebuie pentru a trece această perioadă grea. Înţeleg că sunt oameni în nevoie, din acest motiv trebuie să avem mai multă grijă de ei, încât să-i punem în nişte corturi pe malul mării. Se venise cu o propunere undeva în parcarea de la Venus, adică fix la 200 de metri de mare. A început să plouă, bate vântul, se strică vremea, cred că o să le zboare corturile alea… e exclus pe teritoriul municipiului Mangalia un astfel de campus!”, a spus Foleanu, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE, Replica 30.09.2015

19 Comments

 1. Dacă ne uităm pe declaraţia de avere a primarului, http://www.mangalia.ro/wp-content/uploads/2015/06/Radu-Cristian.pdf , observăm că este fericitul co-moştenitor a peste 30 de ha la Limanu şi Albeşti. Cum îi place să-şi ajute semenii, le-ar putea umple cu corturi.

  Comentariu by lucian visa — 30 septembrie 2015 @ 18:04

 2. sunt de acord cu amandoi, adica sa facem un referendum prin care sa votam sa nu fie nici un imigrant pe aici. 🙂

  Comentariu by Anonim — 30 septembrie 2015 @ 20:28

 3. Nu a mostenit nimic.A spalat banii de la garda financiara!!se stie cine i a cumparat terenurile si ca a dat personal banii.A dus o pe soacra pensionara la semnat actele.Matusa Tamara a lui Raducu!!! cum seamana cu Nastase. astia nici imaginatie sa fure nu au!!!!

  Comentariu by politist dezamagit — 30 septembrie 2015 @ 21:23

 4. Ce bine este când cineva se mai gândește si ca populatia Mangaliei există si FĂRĂ PRIMAR si fără consilieri si ca oamenii acestui oras ar trebui in primul rând informati si apoi si consultări
  Ma bucur ca se poate gândi si asa si as vrea sa va cunosc si eu mai domnule Toma

  Comentariu by Anonim — 30 septembrie 2015 @ 22:31

 5. Ma bucur ca exista consilieri care spun nu cand trebuie. Nu cred ca a sta inconvoiat permanent fata de mai marii in functii din Bucuresti este atitudinea corecta. Mangalia nu are nevoie sa fie condusa de slugi!
  Primarul a demonstrat inca o data ca este o meduza!

  Comentariu by Bogdan — 1 octombrie 2015 @ 8:40

 6. Off-topic !
  Prieteni, copreședintele PNL Mangalia, domnul Toma Vasile Dorel, este invitatul emisiunii ”Radiografia zilei” din această seară, de la Litoral TV. Subiectul emisiunii; despre Mangalia.
  Vă invit și vă recomand ca să-l urmăriți.

  Comentariu by valentin ciuraru — 1 octombrie 2015 @ 12:51

 7. https://www.facebook.com/pdl.mangalia/photos/a.1709242555969219.1073741827.1709242402635901/1789375534622587/?type=3&theater

  Comentariu by valentin ciuraru — 1 octombrie 2015 @ 13:00

 8. Mi-a scăpat un amănunt important.
  Emisiunea începe la ora 20.00.

  Comentariu by valentin ciuraru — 1 octombrie 2015 @ 13:05

 9. Cota de 500 de refugiati la Mangalia a fost solicitata de catre primarie datorita faptului ca guvernul va plati primariilor care gazduiesc refugiati cate 6000 de euro de om. Am vazut personal hartia prin care primaria Mangalia solocita refugiati si daca as sti sigur ca nu fac nimic ilegal sau ca pot avea probleme as putea pune o copie la dispozitia administratorului acestui blog.
  Desi poate parea ceva simplu acest fapt poate avea urmari catastrofale pentru oras si anume:
  Dat fiind ca in zona noastra este putin probabil sa ajunga refugiati in tranzit ( nu suntem pe ruta spre Germania si nici pe mare nu pot ajunge pentru ca trebuie sa traverseze Bosforul care este foarte bine controlat) atunci refugiatii care vor ajunge in Mangalia vor fi cei relocati din Grecia sau Italia conform cotei pe care am primit-o de la UE. Acestia nu sunt in tranzit ci sunt primiti DEFINITIV. Poate dura ani de zile conform legislatiei fiecarei tari pana cand primesc rezidenta, cetatenie, drept de munca, dupa caz si sunt integrati in societate.
  Fac apel la consiliul local sa nu accepte refugiati pe teritoriul municipiului cu atat mai putin in statiuni. Refugiatii vor ramane in oras si vor afecta negativ viata Mangaliei mult dupa ce actualul primar nu va mai fi primar si dupa ce banii vor fi fost cheltuiti pe gazon sau trotuare.
  Din motive lesne de inteles nu-mi pot dezvalui identitatea dar credeti-ma ca stiu despre ce vorbesc.

  Comentariu by Anonim — 1 octombrie 2015 @ 13:50

 10. Vrăjeală ieftină! Tot prichindelu’ îngânfat va candida.

  Comentariu by Popa Nartea — 1 octombrie 2015 @ 13:52

 11. Nu ne trebuie sa vedem hartia. La cum il stim ca iubeste mangalia te credem pe cuvant. de 3 ani isi bate joc de mangalioti ca sa-si umple buzunarele crezi ca mai mira pe cineva ca o face din nou?

  Comentariu by Alfons — 1 octombrie 2015 @ 13:59

 12. Ce nenorocit. Asta ne-ar vinde si organele pentru bani. Cu cata guri o manca de nu-i mai ajunge

  Comentariu by Anonim — 1 octombrie 2015 @ 14:05

 13. Are casa grea saracu. 2 femei de servici, servitoare, gradinar, paznic si doua bone. Angajati permanent.

  Comentariu by vecinu — 1 octombrie 2015 @ 14:10

 14. Descindere DNA la primarie. Este vorba de mita http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/perchezitii-in-constanta-bucuresti-calarasi-si-caras-severin-566668.html

  Comentariu by DNA — 1 octombrie 2015 @ 14:24

 15. https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y

  Comentariu by I.S — 1 octombrie 2015 @ 18:09

 16. Se întorce roata! Toți ajung la DNA mai devreme sau mai târziu!

  Comentariu by Anonim — 2 octombrie 2015 @ 19:37

 17. A venit si rândul lor!

  Comentariu by Anonim — 2 octombrie 2015 @ 19:37

 18. nu mai bateti csmpii. S-au factu incrucisarea de facturi pt artistii care au cantat la Zilele Mangaliei. Nu s-au luat declaratii, si nu a fost nimeni perchezitionat

  Comentariu by ionel-ionelule — 3 octombrie 2015 @ 11:49

 19. nu a cantat nimeni la ziua mangaliei.niste copii de 5 ani din mangalia si cream.adica vreo 500 de euro.

  Comentariu by anonim — 3 octombrie 2015 @ 14:21

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress