Mangalia – politica locală

7 septembrie 2015

„Sunt optimist! Staţiunile din sudul litoralului au intrat într-o nouă etapă de dezvoltare”

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:06

Sezonul estival 2015 a ajuns la final, iar pentru toţi cei implicaţi în domeniul turistic vine timpul bilanţului. În opinia primarului din Mangalia, Cristian Radu, în staţiunile din sudul litoralului a fost o vară fierbinte atât la propriu, cât şi la figurat.

„A fost o vară fierbinte atât la propriu, cât şi la figurat. Spun asta, bazându-mă pe afirmaţiile multor hotelieri şi patroni de restaurante, care au apreciat, la unison, că anul acesta a crescut simţitor numărul de turişti şi încet, dar sigur, capetele de sezon au început să se extindă. Argumentele pentru această revenire a turismului în staţiunile noastre ţin de o conjunctură favorabilă, dar şi de implicarea unor investitori şi, de ce nu, a administraţiei locale şi centrale. Explicaţia simplistă ne duce pe toţi cu gândul la vremea caniculară, care a umplut plajele şi la statisticile care indică o revenire pe litoralul românesc a celor care, până mai ieri, preferau Bulgaria”, a spus edilul Cristian Radu.

Totodată, el a mai adăugat că există şi o motivaţie mai consistentă, care creează premisele unei relansări sustenabile a turismului, în staţiunile Mangaliei.

„Mă refer, în primul rând, la apariţia unor noi investiţii – hoteluri de patru şi cinci stele – care aduc în sudul litoralului turişti cu bugete de vacanţă mai generoase, dispuşi să cheltuiască mai mulţi bani aici, pe durata sejurului. Mai mult decât atât, noile investiţii credibilizează zona şi atrag alţi dezvoltatori, interesaţi să investească în unităţi de cazare, alimentaţie publică sau petrecerea timpului liber. De ce au revenit acum investiţiile în sudul litoralului? Răspunsul la această întrebare este unul complex şi necesită o analiză de ansamblu a turismului la Marea Neagră. După perioada de glorie din anii comunismului şi chiar până spre sfârşitul anilor ’90, sudul litoralului a decăzut, din motive pe care le ştim cu toţii şi nu are rost să le mai detaliem acum. În mod firesc, turiştii au migrat către staţiunile din nord, susţinute masiv de administraţiile locale. Să nu uităm însă, că Primăria Constanţa, cu un buget de zece ori mai mare decât al Mangaliei, susţine o staţiune, iar noi, cu resurse financiare infinit mai mici, avem de administrat şase staţiuni”, a declarat primarul Cristian Radu.

Cu toate acestea, el este optimist şi spune că istoria este ciclică, iar investitorii încep să revină în staţiunile Mangaliei, unde găsesc o mult mai mare disponibilitate, predictibilitate şi perspective mai bune.

„O contribuţie însemnată o are şi Primăria Mangalia, care, în ultimii ani, a promovat constant şi cu seriozitate staţiunile pe care le administrează, atât în mass-media naţională, dar şi la târgurile de turism din ţară şi străinătate. Totodată, am demarat o serie de proiecte cu finanţare europeană pentru modernizarea falezelor şi am depus eforturi pentru atragerea unui număr mai mare de turişti, prin organizarea de evenimente estivale, concerte şi festivaluri la care, an de an, sunt prezenţi sute de mii de oameni. Aceştia, la rândul lor, ne promovează staţiunile, dacă au petrecut aici un sejur reuşit. Nu în ultimul rând, sper ca şi legislaţia naţională să ne ajute, prin introducerea unor taxe speciale pentru clădirile abandonate, constrângerea proprietarilor acestora să le repună în circuitul turistic, readucerea plajelor la administraţiile locale, introducerea voucherelor de vacanţă şi alte măsuri menite să sprijine dezvoltarea turismului estival. Cred, aşadar, că putem manifesta un optimism justificat, dar ponderat, cu privire la intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare a staţiunilor din sudul litoralului”, a mai spus şeful administraţiei locale din Mangalia, Cristian Radu.

Carmen Mocanu, CUGET LIBER 07.09.2015

19 Comments

 1. Am văzut nu de mult cum a găsit protecţia consumatorului unele hoteluri şi ce reclamă s-a făcut zonei.

  De coşuri de gunoi o fi auzit muncinosu ?

  Comentariu by lucian visa — 7 septembrie 2015 @ 16:08

 2. Traieste intr-o lume paralele, undeva, in cosmos, de unde nu se vad trotuoarele lipicioase si pline de urina groasa si rahat de caini, muntii de gunoaie de pe la ghene si de pe unde se poate, iarba si buruieni netaiate, mirosurile infernale, transportul local dezastruos, tip India, crapaturile din asfalt, prin card cresc otetarii. Oras urat, trist, murdar, cu aspect de saracie lucie… plus turistii de la Lidl, savurandu-si parizerul pe paine pe banci.
  Lumea reala e aici, printre noi, si te loveste cand mergi pe jos.

  Comentariu by Anonim — 7 septembrie 2015 @ 17:19

 3. cea mai mare contributie pe care o are Primaria Mangalia cred ca se refera la introducerea celui mai mare impozit (taxe) pe proprietati
  + 20% si pt obtinerea autorizatiilor de functionare. Foarte stimulant sa ai o firma in ultimele 2 mandate de primar. multumim pt incurajare.

  Comentariu by Anonim — 7 septembrie 2015 @ 19:20

 4. am sesizat primaria.<ADPP,chiar i am rugat sa inchida fostul cinema Pescarus si sa nu mai permita degradarea cladirii.treceti sa vedeti cum au rectionat hotii astia mincinosi…Nimic din ceea ce au promis nu au facut!!!prezentati programul lor electoral de acum aproape 4 ani si vedeti daca au realizat vreun punct~~!!!

  Comentariu by politist dezamagit — 7 septembrie 2015 @ 22:49

 5. mincinosul traieste in lumea lui.

  Comentariu by anonim — 7 septembrie 2015 @ 23:08

 6. asta e un pasaj memorabil „Investițiile în Municipiul Mangalia vor fi executate cu forță de muncă locală”

  Comentariu by doru — 8 septembrie 2015 @ 0:49

 7. In nimicnicia lui aroganta isi face iluzii ca agentii economici se lasa impresionati de propaganda lui electorala mincinoasa si de prost gust. A reusit performanta sa-i faca pe agenti sa-l regrete pe Tusi!

  Comentariu by anonim — 8 septembrie 2015 @ 7:17

 8. off topic
  Mi-ar plăcea ca la nivel oraş să promovăm o campanie generală anti_şpagă/anti_mită care să vizeze toate sectoarele publice şi nu NUMAI!
  https://bazel09.wordpress.com/2015/09/08/nu-da-spaga/

  Comentariu by valentin ciuraru — 8 septembrie 2015 @ 11:19

 9. Stimate domn de la pct.11, bine ar fi sa lipiti pe frunte si mai ales pe si in palme functionarilor „responsabili ” cu mare rang din primarie afisul cu:
  Mi-ar plăcea ca la nivel oraş să promovăm o campanie generală anti_şpagă/anti_mită care să vizeze toate sectoarele publice şi nu NUMAI!
  Aveti stiinta si cunostinta de cum au decurs lucrurile, tarabageala si mizeria din toate statiunile ????
  Aveti stiinta sau cunostinta despre cate reclamatii scrise de catre turistii a primit primaria????

  Aveti stiinta sau cunostinta despre discutiile facute intre si de catre turisti in momentele lor de plimbare prin statiuni ????

  Aveti stiinta sau cunostinta despre cat de mare este numarul turistilor care au jurat ca nu mai calca in statiunile noastre ???

  Mie personal imi este rusine si poate multora dintrei cei care au capul pe umeri si sincer m-am cam saturat de oamenii astia de paie.
  Nu vreau sa critic, nu vreau sa demonstrez nimic, vreau doar ca sa fim prezenti si sa ne usuram viata si mediul in care traim noi si familiile noastre.

  Comentariu by Ioana — 8 septembrie 2015 @ 15:16

 10. Bine ca domnul Primar este optimist, macar nu intra in depresie!

  Comentariu by un mangaliot — 8 septembrie 2015 @ 16:37

 11. Pt. 8
  Mie mi-ar placea ca la nivelul partidelor voastre (PNL + PDL), aflate, deocamdata in proprietatea „jumatatelului”, ati avea si alte initiative. De exemplu:
  – administratie locala in Mangalia cu oameni din Mangalia
  – fara vanzatoare de cuie la sefia Politiei „buletine si pasapoarte”
  – eu as intreba, la nivel de partid-unic, cum se poate ca o intreaga familie, familia Toma, sa aiba ca venit doar 1500 RON/luna si totusi sa faca naveta de la Bucuresti, saptamanal. Mai si mananca, mai consuma si bani de benzina, mai si dorm pe undeva (cred !)
  Din ce bani? Sau astia fac voluntariat?
  – as mai intreba, tot la pseudo-partidul vostru „de(a) dreapta (primarului) sic!) din ce bani e platit Colgiu si care e functia lui oficiala in Primarie.
  Eu asa as pune problema, numai ca eu nu sunt „voi” si nici nu ma umilesc ca voi, pedelistii care, prin Zanfir, ati avut un cuvant de spus la dezvoltarea orasului.
  Sa va fie rusine pt moliciunea de care dati dovada!

  Comentariu by Anonim — 8 septembrie 2015 @ 18:06

 12. Taci mai ca pe vremea lui Tusy era de 10 ori mai rau… jurist sef hot de casetofoane , vanzator de cuie consilier , ospatar in spania la urbanism , fost politist recuperator Fiola la politia locala , ospatara la Cristofer la autorizatii , nepoata din Rosiori sefa la social , din Buzau sef la ADPPP , manipulant la Altex la control , tamplar la urbanism , parasute secretare si cate si mai cate. Mie rau.

  Comentariu by Vasile — 9 septembrie 2015 @ 0:48

 13. Oameni buni,nu mai comanda el!!!Este doar o fatada cum a fost si la fisc.Are pe Toma consilier personal adus de la Bucuresti?Nu se mai gasea o persoana pe aici sa-i spuna ca este PROST?

  Comentariu by Anonim — 9 septembrie 2015 @ 0:58

 14. Colgiu încasează 5000 roni pe luna de la Callatis Term , plus alte milioane din comisioane . 200 milioane ii costa naveta pe toți navetisti lui RC pe luna .

  Comentariu by Psd — 9 septembrie 2015 @ 8:19

 15. „Un optimist nu e decat un prost fericit” (Louis Bernanos)
  Da’ de ce-o fi fericit ?

  Comentariu by Anonim — 9 septembrie 2015 @ 10:08

 16. http://www.replicaonline.ro/credeti-ca-primarul-mangaliei-cristian-radu-va-castiga-si-un-al-doilea-mandat-238744/

  Comentariu by marin vasile — 9 septembrie 2015 @ 17:06

 17. Ptr. 11si 14: Colgiu nu este angajat la primarie. Totusi, are birou in primarie si acces la toate datele, discuta de contracte ca si cum ar fi angajat cu functie de sef.
  Fata de veniturile mentionate, ati uitat de firma CONCEPT CONSULTING, prin care ia lunar, de la primarie, 8350 lei, asa-zisa consultanta pe relatii cu cetatenii si mass-media. Evident, toate fictive. In plus, aceeasi firma are contractele de promovare in proiectele europene, fiecare din ele, adica pe un proiect, de cateva zeci de mii de lei, adica sute de milioane de lei vechi, la limita achizitiei directe.

  Comentariu by Anonim — 9 septembrie 2015 @ 17:17

 18. super pc.17

  Comentariu by Anonim — 10 septembrie 2015 @ 18:20

 19. Ce va mira toate aceste ,, limita la achiziții ” ?
  Toate acestea sunt datorită șefei de la achiziții Budurescu, o experta în toate, credeți că o tine jumi/juma degeaba acolo?
  Nu ați văzut cum a fost aniversată ieri la zi de naștere? V-ati fi dat seama de potențialul ei și de cine o susține, totul e JUMI – JUMA

  Comentariu by pentru nr. 17 — 11 septembrie 2015 @ 8:06

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress