Mangalia – politica locală

13 august 2015

S-au aprobat reînnoirea contractelor şi noile chirii ale locuinţelor ANL

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:54

Reuniţi într-o şedinţă de îndată la primărie, consilierii locali au aprobat, în unanimitate, prelungirea contractelor de închiriere şi stabilirea chiriei pentru locuinţele construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Este vorba despre blocurile OD 4, 5, 6, 7 şi 8 din localitate, construite prin ANL şi ai căror locuitori beneficiază de contracte de închiriere potrivit Legii nr. 152/1998.

Potrivit referatului ce a stat la baza proiectului de hotărâre înaintat aleşilor locali, contractele de închiriere pentru locuinţele ANL au expirat la 31 iulie 2015. Conform legii, acest contracte, încheiate, iniţial, pe 5 ani, au fost reînnoite, anual, o dată cu recalcularea preţului chiriei.

Directorul Serviciului de Asistenţă Socială, în subordinea căruia se află cele cinci imobile de tip ANL, declară că, la baza calculului în urma căruia vor fi majorate chiriile stau prevederile articolului 8 al Legii 152, coroborat cu prevederile Hotărârii de Guvern 962/2001 privind normele metodologice pentru punere în aplicare a legii: „Este vorba despre o majorare destul de substanţială a cuantumului chiriei. Însă, aceasta se datorează formulei de calcul din normele de aplicare a Legii 152, anexa 16, pe care nu avem niciun motiv să credem că nu este conformă, legală. Am un calcul estimativ, pentru două camere, chiria crescând de la 89 de lei, la 351 de lei”, ne-a declarat Claudiu Stamate, directorul SPAS.

Potrivit legii, în cadrul calculului chiriei au fost luate în considerare suprafaţa construită desfăşurată a clădirii, vechimea imobilelor, cheltuielile de întreţinere şi reparaţii curente, cheltuielile de administrare etc.

editiadesud.ro

19 Comments

 1. Era extra urgent şi nu se mai putea aştepta 5 zile pentru o şedinţă normală. Chiriaşii nici nu mai puteau dormi de grijă.
  Întrucât erau doar 10 consilieri în sală şi după unii trebuiau 13 voturi (2/3), secretara CL a spus că va cere în mod expres un aviz de confirmare a legalităţii de la Prefectură. Deci nu ştim încă dacă a fost sau n-a fost.

  S-a mai votat şi creşterea cu 13 % salariilor constănţenilor dîn primărie, precum şi a îndemnizaţiei consilierilor locali. Cred că o creştere cu 300 % ar fi fost mult mai nimerită.

  Comentariu by lucian visa — 13 august 2015 @ 16:56

 2. Mai ,d-le (draga) Stamate chiar daca nu -i conforma sau legala cum se spune in articol, (ca nu stiu cui apartine exprimarea)legea-i lege, nu-i tocmeala! Numai sa fie aplicata corect , nu interpretata dupa urechea unora ,cum s-a intamplat la taxa folosinta cladire.I-ati facut pe chiriasi proprietari( cu titlu onorific) si acum le aplicati „constitutia”. Legea asta 152 din care an este ca nu specificati si are probabil si un termen de aplicare. Coincidenta sau nu ,se aplica la expirarea contractelor chiriasilor. De la 89 lei s-a facut 89$( n-am facut un calcul dar e p-acolo).

  Comentariu by Anonim — 13 august 2015 @ 19:01

 3. ma pis pis anl-ul vostru, golani imputiti! sunteti pusi numai pe japca.ati mai incercat voi cu impozitul pe cladire si nu v-a mers, n-o sa va mearga nici cu chiria de 400 lei/apart cu 2 camere. o sa va facem sesizari pana o sa va ia dracu..

  Comentariu by una — 14 august 2015 @ 7:46

 4. Sa intelegem domnule Visa ca unii se plang de chirii mari?Noi restul orasului suntem prosti ca platim chirii de 150-200 euro?As face schimb oricand cu drag cu unul din cei de acolo.Si eu am fost pe lista,dar am picat inexplicabil pe un loc neegibil,iar smecherii au intrat in posesie.

  Comentariu by Anonim — 14 august 2015 @ 9:12

 5. pt.3: faceti pe naiba

  http://www.stiridecluj.ro/politic/chiriile-anl-cresc-de-la-97-de-lei-la-maxim-580-de-lei-pentru-chiriasii-care-au-trecut-de-35-de-ani

  Comentariu by anonim — 14 august 2015 @ 10:08

 6. Este o mica ,mare diferenta in a locui cu chirie ( apartament ul este dotat, doar te muti in el cu valiza) si la ANL locuinte sociale( apartamentul il primesti gol-golut), unde se presupune ca faci parte din categoriile defavorizate si cu venituri mici pe cap de membru de familie.Si pentru unii si pentru ceilalti nu e rau, sunt tineri cu familie care locuiesc in spatiu restrans cu parintii, altii se bat cu morile de vant lovindu-se de birocratia si nesimtirea functionarilor din primarie care iti pun piedici in obtinerea documentatiei necesare construirii unei locuinte(vorbim aici de un tanar care vrea sa-si faca o casa si nu vrea sa dea spaga nimanui pentru lucruri normale care ar trebui sa se intample).Daca e sa dezvoltam acest subiect facem de un roman cu 2-3 volume.

  Comentariu by Anonim — 14 august 2015 @ 10:28

 7. ANL nu presupune nimic social.poate doar pretul care e un pic sub nivelul pietii.in cazul blocurilor de la mangalia ar fi bataie de joc sa fie la acelasi pret cu restul apartamentelor tinand cont de calitatea lucrarilor.

  Comentariu by anonim — 14 august 2015 @ 12:24

 8. Ptr 6
  Să nu crezi că deschid o polemică cu tine, dar vrea să fac o precizare în legătură cu chiria. Codul civil la Art. 1777 defineşte astfel Locaţiunea – este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie.
  Nu spune nimic de grad de confort ori alte obiecte. Prin urmare, poti inchiria un imobile dotat cu cele necesare traiului ori gol în funcție de cum doreşti şi te muți în el cu valiza sau toate cele necesare.

  Comentariu by valentin ciuraru — 14 august 2015 @ 12:35

 9. Si atunci ne intoarcem la pret (care este dat de piata concurentiala)si la optiunea fiecaruia de a inchiria un apartament sau o casa cu tot ce este necesar sau nu. La ANL, daca ai primit un apartament , nu ai de ales nici zona, nici confortul si nici pretul. Si nu e vorba de polemica , asa stau lucrurile.

  Comentariu by Anonim — 14 august 2015 @ 15:36

 10. Si inca ceva , la inchirierea de pe piata imobiliara mai poti si negocia, pe cand dincolo…

  Comentariu by Anonim — 14 august 2015 @ 15:40

 11. Stati linistiti ca le convine.Cum de nu pleaca niciunul de acolo?Pun pariu ca nu vor pleca nici cu aceasta enorma chirie de care se tot plang.Cine nu ar vrea chirie la 350 lei/luna/apartament?

  Comentariu by Anonim — 14 august 2015 @ 16:46

 12. Noua chirie a fost stabilită conform legii şi nu că aşa au vrut consilierii din Mangalia. Vom vedea efectul. Din surse de la Social, am aflat că proiectul a fost transmis către CL cu mult timp în urmă. Dar acolo erau alte preocupări.

  Comentariu by lucian visa — 14 august 2015 @ 17:31

 13. sa solicite sa le cumpere.

  Comentariu by anonim — 14 august 2015 @ 19:21

 14. tot „conform” legii a fost calculat si ipmpozitul. la celelalte anl-uri, chiria in al saselea an era de 250, in toata tara, chiria in al saselea an la anl este in jurul sumei de 250. nu mai bagati gogosi aici. si inca ceva, sunt multi frustrati in legatura cu chiriasii anl-urilor.credeti cu nu ne-ar conveni sa le cumparam, desi o sa se ridice la sume mai mari decat cele de pe piata? dar nu le scot inca la vanzare…

  Comentariu by una — 16 august 2015 @ 8:40

 15. Daca aveti nelamuriri, mergeti si discutati problema cu Ciocanel Simona. E director si omul de daza in echipa Mincinosului. Dar aveti grija, luati-va veste antiglont, casti de protectie, ce puteti: femeia e bolnava psihic, mai nou, sare la bataie!
  Din pacate, nu e gluma!

  Comentariu by Anonim — 16 august 2015 @ 13:34

 16. De pe surse aud că mai nou, muşcă. Nu e glumă. Se pare cineva şi-ar fi luat şi un certificat IML după un atac. Aştept confirmări sau infirmări.

  Comentariu by lucian visa — 16 august 2015 @ 16:17

 17. Lamuririle se cer in scris , nu trebuie sa-ti pui mintea cu cei care nu o au. Exista cadru legal de raspuns si cai de atac juridic. Iar in instanta te poti reprezenta si singur daca detii suficiente argumente si dovezi. Nu irosesti timp, nervi si sanatate.

  Comentariu by Anonim — 16 august 2015 @ 17:56

 18. Ptr. 12: Ordinea de zi o stabileste primarul impreuna cu secretara CL, in baza referatelor transmise de catre servicii/compartimente . Preocuparile diferite erau ale primarului sau ale madamei Boita?

  Comentariu by Anonim — 17 august 2015 @ 18:46

 19. Crezi că cei doi mi-au trimis un referat în acest sens ? Primarul e cel care stabileşte ordinea de zi, deci la el mă refer în mod explicit. Secretarul municipiului face „bucătăria” internă, redactarea proiectului, referatele comisiei de specialitate, avizul de legalitate, etc. Sigur că secretarul trebuie să-i comunice primarului toate cererile comisiilor şi serviciilor, direcţiilor din administraţie. Nu ştiu cauzele interne, dar s-a ajuns fără nicio justificare ca acest proiect să fie dezbătut de îndată. Mai mult, nici nu ştim dacă cele zece voturi pentru au fost suficiente pentru adoptarea proiectului.

  Comentariu by lucian visa — 17 august 2015 @ 18:56

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress