Cea de a XVIII-a ediţie a Târgului Estival de Carte “Carte la Nisip” şi-a deschis porţile la Casa de Cultură Mangalia. “In Honore, Mangalia”, acesta este sloganul sub care, până pe 9 august, unii dintre cei mai reprezentativi creatori de artă din ţara noastră se vor întâlni, seară de seară, cu locuitorii oraşului, dar şi cu turiştii ce vor să guste câteva clipe de cultură la malul mării.
Ediţia de anul acesta are o dublă aniversare: una a bucuriei împlinirii a 25 de ani de la lansarea sa (pe 25 iulie 1990), dar şi una regretului, pentru că Târgul îşi trăieşte, zilele acestea, ultimele clipe.
“Vă fac o mărturisire, în premieră”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Gheorghe Todor, organizatorul Târgului Carte la Nisip. “Regret nespus, dar am ajuns la un capăt de drum: târgul acesta este ultimul. De aceea, fac, tot în premieră, un apel public către oricine crede că va putea perpetua acestă tradiţie unică în România: dau brand-ul Târgului de Carte pentru… un leu!”
Ideea unui Târg de Carte a apărut, după cum mărturiseşte Gheorghe Todor, înainte de 1990: “La început, pur şi simplu doream să am o librărie. La un moment dat, am văzut la televizor, o ştire despre un târg de carte în Germania, undeva într-un orăşel. Atunci am crezut că pot face ceva similar şi la noi, la Mangalia. Aşa am reuşit să demarez proiectul primului târg de carte particular din România, dar şi din Europa de Est”. Timp de şapte ediţii târgul nu s-a mai ţinut, din lipsa fondurilor. Tot acesta este şi motivul ruperii “lanţului” cultural, după 25 de ani şi închiderea “Cărţii la Nisip”.
Prof. univ. dr. Paul Marinescu, care, în anii ’90 lucra ca director tehnic la Editura Cartea Românească, îşi aminteşte cum s-a născut ideea unui târg privat de carte la Mangalia: “Distribuţia de carte se făcea, la vremea aceea, cu … geamantanul! Gigi Todor, care avea o librărie, venea, lua cărţie cu valiza, se urca în taxi, mergea cu trenul şi aşa aducea volumele la Mangalia. Într-o zi a venit la mine şi mi-a spus despre idea lui de a organiza o expoziţie de carte pe litoral. Şi, pentru că atunci nu ştiam ce amploare are un astfel de eveniment, i-am propus să facem un târg de carte. Aşa s-a născut această manifestare pe care o consider fabuloasă”.
“A omorî târgul, asta de crimă”
Prof. Ionel Dumitrescu, la rândul său unul dintre artizanii târgului, spune că a fost martor al ambelor “nebunii” culturale de la Mangalia – deschiderea primei librării private din România, într-un garaj ce purta, obraznic, numele de Nichita Stănescu şi organizarea primei ediţii a târgului, la Club Bazin din Neptun. “La ediţia de anul acesta, Gigi Todor a anunţat că vrea să omoare târgul. La modul fastuos, cum îi place lui. Eu însă nu cred că moartea e mai frumoasă cu cai mascaţi, că mori la 25 de ani sau la 29, nu are nicio relevanţă. Mori când mori, nu când te pregăteşti. Iar a omorî târgul, asta de crimă…”, spune prof. Ionel Dumitrescu.
Anul acesta, “In Honore, Mangalia” aduce, după cum ne-a mărturisit organizatorul său, Gheorghe Todor, o bună parte a invitaţilor ediţiilor anterioare. Vor veni, printre alţii, la Casa de Cultură Mangalia, Walter Ghicolescu, Dan-Silviu Boerescu, Andrei Păunescu, Grigore Leşe, Denisa Comănescu, Lidia Bodea, Adrian Cioroianu, alături de Mircea Cărtărescu, un “obişnuit” al Cărţii La Nisip.
editiadesud.ro
Păcat pentru târg şi păcat pentru că se citeşte mult mai puţin decât acum 25 de ani.
La prima ediţie de la Club Bazin, a fost târg în adevăratul sens, cu standuri ale multor edituri şi mulţi scriitori. Participarea turiştilor, dar şi a localnicilor, a fost peste aşteptări.
Poate că CL ar trebui să dea ceva bani şi pentru târg în acel program anual de finanţare.
Comentariu by lucian visa — 26 iulie 2015 @ 11:08
CE SA FACA CL???????Sa dea bani ptr cultura????Cea mai tare gluma, dnule Visa…seamana mai mult cu o insulta la adresa CL…
Comentariu by zek — 26 iulie 2015 @ 11:39
Adica Pasa sau Levent nu sunt oameni de cultura ? sau scursura de mincinos ?
Comentariu by Anonim — 26 iulie 2015 @ 12:02
http://adevarul.ro/news/societate/savantii-inchisorilor-opera-batjocura-marilor-corupti-pasaje-premiera-cartile-gigi-becali-cristi-borcea-1_55916c7bcfbe376e359d6d11/index.pdf
ca si la Mamgalia se imbraca de la:
http://nl.neckermann.com/herenmode/kostuums-colberts
Comentariu by nabuco — 26 iulie 2015 @ 12:38
Ii dau dreptate prof. Dumitrescu, o crima adusa culturii nu cred ca are corespondent in pedeapsa, iar mesajul lui Todor este un apel mut la ajutor, la sensibilizare, ca acest act cultural initiat la malul marii sa nu dispara. Sta in puterea fiecaruia de a sprijini acest proiect pornind de la „un leu pentru… Carte la nisip.”
Comentariu by Anonim — 26 iulie 2015 @ 13:46
A murit si ziarul Mangalia acum moare Tirgul de Carte.Rusinos
Comentariu by Valentin — 27 iulie 2015 @ 6:25
Cred ca cel mai mare ajutor pentru Gicu Todor este participarea la Targ ca dovada a respectului pentru munca lui si a celor implicati,ca dovada a respectului pentru carte si arta,mai importanta decat sustinerea financiara sau declarativa pe blog – care au si ele rostul lor dar sunt in zadar daca le facem de acasa.
Comentariu by Anonim — 27 iulie 2015 @ 11:19
Frumos nr. 7, dar … tu semnezi anonim.
De ce?
Comentariu by Anonim — 27 iulie 2015 @ 12:02
De ce ar trebui sa ma semnez ca sa indemn niste oameni sa mearga la Targul de carte? Ce ar aduce in plus semnatura mea? In functie de numele celui care v-a recomandat da mergeti la Targ ati lua decizia de a merge sau nu? Pot fi Pasa,Levent,Radu Cristian sau nimeni de care sa fi auzit. Faptul ca prezenta d-voastra reprezinta un sprijin pentru organizator este un adevar indiferent de numele celui care l-a enuntat. Iar esenta comentariului meu era exact aceasta: Ca este mai important sa participam la Targ,pentru a-l sustine,decat sa-l sustinem la nivel declarativ pe blogul Domnului Visa. Ceea ce eu am si facut – am fost prezent la Targ si o voi face in fiecare zi in care timpul mi-o va permite.
Deviza Targului de Carte din acest an este : „In Honorem Mangalia” si mi se pare necesar sa-l onoram cu prezenta pe cel care ne onoreaza orasul. Mi se pare mai important sa nergem la Targ, sa ne luam o carte si sa participam la evenimentele pe care cu atata greutate a reusit sa le organizeze in fiecare seara decat sa strangem bani si sa-l platim sau sa stam in fata calculatorului si sa-i blamam pe altii ca nu-l platesc.
Comentariu by Anonim — 28 iulie 2015 @ 1:00
Un indemn frumos cu precadere tinerei generatii, care probabil foarte rar a intrat intr-o librarie sau sa participe la un targ de carte si sa cumpere o carte. Multi le au mostenire de la parinti sau bunici.Este importanta si sustinerea facuta de noi pe blogul lui Visa,semn ca bagam in seama evenimentul si poate deschidem curiozitatea si de ce nu dorinta de a fi mai aproape de sursa nepretuita a cunoasterii, cartea.
Comentariu by Anonim — 28 iulie 2015 @ 1:39
Ptr.7. Cred ca ai inteles, dar te faci ca nu pricepi. E la fel ca si semnata, da… anonim.
E mai bine anonim, ca nu se stie pe cine superi, nu-i asa? Daca citeste radu cristian si se supara ca citesti blogul lui visa? Daca pentru o asemenea cauza, pe care o consideri nobila, nu semnezi, atunci ce sperante mai avem ca societate, ca putem indrepta ceva, ca avem o oarecare cultura?
Visa de ce semneaza si isi asuma tot, contra administratiei?
Tu de ce nu-ti poti asuma un gest cultural pentru sustinerea unui targ de carte, chiar si provincial?
Comentariu by Anonim — 28 iulie 2015 @ 16:54
E mai simplu ca altcineva să scoată castanele din foc.
Din păcate am rămas singur în lupta mea cu sistemul. Eu sunt unul şi ei sunt mulţi. N-am cum să câştig acest război atâta timp cât de partea mea sunt doar anonimi virtuali. Nici partidele de opoziţie nu au nicio atitudine, cu mici excepţii în şedinţele CL. Aşa că să nu vă mire când o să închid blogul. Dacă mincinosu va mai câştiga încă un mandat e şi „meritul” vostru, al celor ce nu-l susţineţi dar sunteţi muţi.
Comentariu by lucian visa — 28 iulie 2015 @ 18:06
Pt. #12
Curaj, mai bine ca acum decat … asa:
http://ursispaltenstein.ch/blog/images/uploads_img/pc_weenies_2.jpg
Daca inchizi blogu chiar il ajuti sa fure startu’!
Comentariu by nabuco — 28 iulie 2015 @ 18:37
Nu e vorba de curaj. Când crezi că faci ceva util pentru comunitate, iar comunitatea nu e interesată, continui sau nu ? Poate chiar nu sunt pe calea cea bună.
Conducătorul oraşului trebuie să fie asemenea locuitorilor, iar mincinosu îi reprezintă perfect pe marea majoritate.
Comentariu by lucian visa — 28 iulie 2015 @ 19:06
Jumătăţelul nu reprezintă locuitorii Oraşului.
Scopul pentru care a fost impus a fost îndeplinit cu brio.
Când le era frig tuturor, în faţa primăriei au venit doar maxim 200. Dacă nu era blogul nici ăia nu ar fi venit. Blogul a avut un rol decisiv în eliminarea moldoveanului tuciuriu. Anonimatul multor postaci se datorează, cred şi faptului că în campanie au avertizat şi au tras semnale de alarmă dar au fost restricţionaţi sau chiar le-au fost şterse comentariile. Disciplina de partid sau poate chiar nişte promisiuni tentante au cântărit mai mult decât avertismentele unor postaci …anonimi.
Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 iulie 2015 @ 22:59
http://www.diseara.ro/images/poza_zilei/3142.jpg
Comentariu by nabuco — 29 iulie 2015 @ 18:15
http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-turismul-albastru-nu-vrem-sau-nu-stim-cum-sa-l-transformam-in-aur-263717?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Cultur%E3-Educa%FEie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Cultur%E3-Educa%FEie
Comentariu by nabuco — 31 iulie 2015 @ 16:47