Mangalia – politica locală

24 iulie 2015

Proiectul „Callatis — Istorie la malul Mării Negre”, amânat

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:08

În 2013 demara primul proiect cu fonduri europene având drept scop punerea în valoare a moştenirii istorice a oraşului de la malul mării. Proiectul, intitulat „Callatis — Istorie la malul Mării Negre — Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia”, a fost depus la ministerul de resort în 2013.

Scopul său vizează creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi, în special, cel al Mangaliei. În cadrul proiectului au fost conservate şi valorificate trei monumente istorice de importanţă naţională şi universală, cuprinse în patrimoniul cultural-istoric al municipiului Mangalia: zidul de incintă nordic-tronson estic şi edificiul romano-bizantin, colţul de nord-vest al incintei romano-bizantine, precum şi mormintele paleocreştine de tip hypogeu, din zona necropolei callatiene. Tot în planurile celor ce au gândit proiectul mai figurau  trei amenajări peisagistice şi infrastructuri conexe de acces la monumentele istorice.

Din păcate, proiectul, ce ar fi trebuit finalizat zilele acestea, a fost amânat, în prezent fiind reluată lansarea pe SEAP şi procedurile de achiziţie a constructorului.

Amânarea, datorată unei conducte de apă, dar şi multitudinii vestigiilor descoperite

Din ce cauză toată această amânare, ce ar putea costa, în cele din urmă, municipalitatea, bani grei, în cazul în care nu va reuşi să ducă la bun sfârşit proiectul în termenul stabilit? Răspunsul primit de la şefii instituţiei publice este unul simplu: din cauza unei conducte de apă, amplasată chiar sub şantierul arheologic. Conducta a fost construită în anii ‘70, dar, din cauza unor stângăcii ale angajaţilor primăriei, aceasta nu a figurat în proiectul iniţial.

Pe lângă conducta buclucaşă, „Callatis — Istorie la malul Mării Negre” a mai fost amânat şi din cauza … descoperirilor arheologice! Potrivit reprezentanţilor Primăriei Mangalia, vestigiile descoperite aici au depăşit orice aşteptare a arheologilor, iar modificarea proiectului, pentru ca acestea să fie mai bine puse în valoare, a durat, la Ministerul Culturii, mai bine de 9 luni. Agenţia pentru Dezvoltare Regională a fost nevoită, totodată, să avizeze noul proiect, lucru care a trenat, o dată în plus, lucrările, contractual iniţial cu constructorul câştigător al licitaţiei fiind reziliat.

O lungă saga a „Callatisului — Istorie la malul Mării Negre“, care ar trebui, teoretic, să se încheie la finele acestui an. În caz contrar, “va trebui să completăm suma din bugetul local”, după cum ne-a declarat primarul urbei, Cristian Radu. Acesta nu exclude, totodată, şi o eventuală nouă întârziere a demarării lucrărilor: „Din caza legislaţiei este posibilă o contestaţie în cadrul licitaţiei. Avem deja experienţa falezei din Saturn, unde, din luna decembrie, aşteptăm soluţionarea unei astfel de plângeri“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, Cristian Radu.

Reamintim că proiectul „Callatis — Istorie la malul Mării Negre“ are o valoare de 12.988.800 lei, din care valoarea eligibilă este de 9.355.640 lei, iar cea neeligibilă – 1.145.950 lei. Licitaţia privind stabilirea acestuia va avea loc pe 30 iulie.

editiadesud.ro

2 Comments

 1. A dracu conductă trece chiar prin cele 3 locaţii ! Sigur face legătura între metropola Megara şi colonia Callatis. Şi nu e din anii 70 ci din anii 570 î.e.n.

  A văzut cineva vreo săpătură în spatele gardurilor din tablă galvanizată ?

  Pentru cei ce vor detalii : http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/tomis-research-center-la-judecata-cu-municipiul-mangalia-557797.html

  După ce în mandatul trecut am acordat premiul Pinocchio tuciuriu şi premiul Pinocchio blond, acum mă pregătesc pentru premiul Pinocchio jumi-juma. În primăvară, mincinosu anunţa la Europa FM, că în această vară turiştii vor vedea marele proiect european.

  Comentariu by lucian visa — 24 iulie 2015 @ 16:13

 2. Mai sa fie , nici RAJA nu stia de conducta ? Sau stia si …a tacut malc !!?? Sa moara dusmanii de la PNL de ciuda ca PSD stii de la RAJA nu le-au zis de conducta….

  Comentariu by Tuflici — 25 iulie 2015 @ 3:37

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress