Mangalia – politica locală

15 iulie 2015

În grădinile de vară din sudul litoralului, buruienile şi gunoiul au luat locul artiştilor

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 17:11

Din cele cinci grădini de vară din staţiunile litoralului sudic, se pare că numai una a reuşit să descopere cheia succesului. În timp ce, cu aproape 20 de ani în urmă, spectacolele ce aveau loc pe scenele acestor teatre de vară făceau furori printre turişti şi localnici, la ora actuală doar în Grădina de Vară Jupiter se mai regăseşte aerul de altădată al show-urilor de pe litoral.

Şi asta pentru că, aşa cum recunosc şi autorităţile publice locale,gradina neptun legislaţia românească întortocheată a dat naştere la situaţii nemaintâlnite: grădinile de vară din Saturn şi Venus sunt, încă, în subordinea Consiliul Judeţean Constanţa, Grădina de Vară Farul şi Cinematograful “Pescăruş” sunt păstorite de Ministerul Culturii, prin Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), iar Grădina de Vară de la Neptun a fost câştigată, în instanţă, de primărie şi este administrată de ADPP Mangalia.

“Spectacolul” jalnic de care au parte turiştii ce se îndreaptă către plaja din Neptun este unul apocaliptic: gardul teatrului este rupt în bucăţi, iar reclamele la pastilele de potenţă atârnă, alături de afişele cu manele, rămase din anii trecuţi; înăuntru, printre buruieni, poţi “rătăci” uşor o trupă întreagă de actori, în timp ce vietăţile ce mişună prin iarba de un metru ar putea asigura o reprezentaţie de circ. Scaunele sunt rupte, iar scena, golită de orice butaforie, nu mai păstrează nimic din aerul vivace cu care, cei mai mari actori ai teatrului şi revistei româneşti, au încântat zeci de generaţii de turişti.pescarus

Mai marii urbei ne asigură că, de la anul, situaţia va fi cu totul alta. Potrivit primarului Mangaliei, Cristian Radu, după câştigarea în instanţă a Grădinii de Vară din Neptun de către actual administraţie, urmează o perioadă în care se va căuta o societate care ar urma să deruleze, aici, activităţi culturale. Din păcate, anul acesta este unul compromis din punct de vede al actului cultural la Teatrul de Vară Neptun: “Vom rata acest sezon, pentru că nu vom reuşi să ne încadrăm în perioada de timp necesară contractării unei societăţi care să preia teatrul. Sper însă ca, de la anul, să avem pe scenă la fel de multe spectacole ca acum 30 de ani”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Cristian Radu.

 

Teatrul de Vară Jupiter are, în schimb, spectacole pentru toate gusturile

 

gradina jupiterÎn privinţa celorlalte grădini de vară, dar şi a Cinematografului “Pescăruş”, acestea vor fi preluate, ne asigură primăria, de la actualii administratori şi repuse în circuitul cultural al oraşului. Grădinile de vară de la Jupiter şi Saturn vor fi preluate în zilele următoare. Cinematograful Pescăruş, în schimb, va continua să se menţină acelaşi focar de infecţie şi sobolani ca şi până acum. Asta, întrucât RADEF-ul nu a reuşit, nici până azi, să ia o decizie clară în privinţa sa.

Şi, dacă în iarnă vă prezentam secvenţe de neimaginat cu mormanele de gunoi care acopereau intrarea din spatele clădirii, o dată cu eliminarea uşilor din faţă, dejecţiile şi-au găsit locul şi prin intrarea din faţa imobilului.

Un exemplu de succes în ceea ce priveşte ofertele pentru timpul liber îl constituie, aşa cum am arătat mai sus, Teatrul de Vară din Jupiter. Fireşte, grădina a reuşit să renască, după ani de apatie, printr-o iniţiativă privată. “Din câte ştim, Teatrul de Vară Jupiter este unica grădină funcţională la nivelul litoralului sudic. Ideea de preluare şi de punere în valoare a sa a apărut ca urmare a diversificării serviciilor pe care le oferim turiştilor. Practic, la achiziţionarea unui pachet de şapte nopţi, turiştii care se cazează în staţiunea Jupiter beneficiază de trei vouchere la spectacolele teatrului”, ne spune Ramona Crângaşu, purtătorul de cuvânt al Teatrului de Vară Jupiter.

Tot aceasta adaugă şi faptul că, într-un litoral doborât de apatie de şi clasica imagine a familiei care caută doar apă, soare şi cazare, la Grădina de Vară Jupiter au loc spectacole pentru toate vârstele şi toate gusturile. Cei mici se pot distra cu Gaşca Zurli, iubitorii de teatru pot petrece seri de neuitat alături de Magda Catone şi Claudiu Bleonţ, tinerii pot dansa alături de Alexandra Uşurelu, în timp ce doamnele pot suspina la concertele Proconsul, Bosquito sau Direcţia 5.

editiadesud

14 Comments

 1. “Vom rata acest sezon, pentru că nu vom reuşi să ne încadrăm în perioada de timp necesară contractării unei societăţi care să preia teatrul. Sper însă ca, de la anul, să avem pe scenă la fel de multe spectacole ca acum 30 de ani”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Cristian Radu.

  Eu sper ca, de la anul, sa ratati ratarea sezoanelor ce vor urma si sa nu mai prindeti alt mandat. Ati ratat tot !!

  Comentariu by Vipera cu elice — 15 iulie 2015 @ 17:32

 2. Bravo, adevar ai grait, asa sa ne ajute Dumnezeu!

  Comentariu by Anonim — 15 iulie 2015 @ 17:33

 3. Avem serviciul de turism si evenimente in primarie, doamna Aida, ce spuneti despre aceasta ratare a primarului?

  Comentariu by Vipera cu elice — 15 iulie 2015 @ 17:51

 4. Nu stiu ce sa zic … dar parca exista si un serviciu de cultura pe la SPAS si unul pe la Centrul Cultural …

  Comentariu by AI DA ? — 15 iulie 2015 @ 18:02

 5. http://www.cugetliber.ro/stiri-social-plajele-pline-de-sezlonguri-turistii-nu-mai-au-unde-sa-stea-pe-prosop-261984

  Comentariu by Nemo — 15 iulie 2015 @ 21:37

 6. Ce rol are poliția locala? De ce nu lasă mașinile să ajungă pe digul de sud spre farul vechi? De ce au voie doar unii?

  Comentariu by intrebare — 15 iulie 2015 @ 22:21

 7. ptr. 6: Pentru că unii are mai mult sânge ori e mai navetişti iar ăştia de aici e mai pămpălăi de nu şi-au putut alege primar localnic.

  Comentariu by Anonim — 15 iulie 2015 @ 23:22

 8. Este legislatia intortocheata? Ce v-a impiedicat sa aplicati amenzi consiliului judetean sau RADEF-ului pentru mizeria si pericolul de la cinematograf si de la gradinile de vara? Sau poate ca nu au ajuns suficient de degradate sa fie preluate de catre „cineva” pe nimic, ca doar sunt facute din banii nostri. Sunt juristi cu carca in primarie, ar fi trebuit cautate solutii demult si v-ar fi reprezentat in instanta super casa de avocatura Grimberg……

  Comentariu by Vipera cu elice — 16 iulie 2015 @ 6:11

 9. La ce spectacole se ducea R.Cristian acum 30 de ani? Isi aduce aminte ce spectacole erau la gradinile de vara !!! De prin anii’85 , odata cu interzicerea Cenaclului Flacara a scazut si numarul evenimentelor culturale , se mai derulau filme.

  Comentariu by Anonim — 16 iulie 2015 @ 9:22

 10. DMH(L)I
  http://www.replicaonline.ro/gaura-de-2-milioane-de-euro-in-bugetul-municipiului-constanta-portul-constanta-sud-revine-comunei-agigea-231406/

  Comentariu by nabuco — 17 iulie 2015 @ 12:03

 11. se apropie si la noi mai e putin.

  Comentariu by anonim — 17 iulie 2015 @ 12:16

 12. Ptr.8. De preluarea gradinilor de vara se ocupa adpp-ul, prin capacitatea neegalata Angelescu Dragos, cel prins la furat prin America si devenit director prin Mangalia si sofer personal al primarului numit, pretenarul lui… Asa ca, ce legislatie, crezi ca are timp de citit- asta daca stie, ca s-ar putea sa fim surprinsi… un caracter jegos, linge clante si turnator din ala de doi bani, gen Teodora.
  Oare pentru ce vor gradinile de vara, de fapt? Sa le subinchirieze la firme din orasele lor de bastina si domiciliu, Constanta, Bucuresti, etc?
  Ca doar nu crede nimeni vrajeala cu reabilitare si spectacole… poate cel mult locuri pentru campanie la anul, asta daca apuca sa le ia. Ca la Farul faceau si altii campanie.
  Pai, sa-ti dorim, primare, campanie la cinema Pescarus, doar sobolanii si cainii sa te mai asculte si sa te voteze tot ei! Succes!

  Comentariu by Anonim — 17 iulie 2015 @ 17:08

 13. Ei, da…adevarul e ca domnu primar Raducu dupa ce a desfiintat Callatisul, Gala Hop si orice alt proiect „mostenit” a infiintat niste serbari scolare pe minunata scena plutitoare, mostenita si ea, dar ce mai conteaza, sigur are idei si persoane care sa se ocupe de organizare de evenimente la gradinile de vara. I le da lui Edgar, pe toate…daca o sa le mai vrea si ala…ca pana acusi toti colaboratorii au dat bir cu fugitii ori au fost alungati, in functie de necesitati si pretentii…Soferul lui Radu acum 3 ani era Cristi Dragan. L-a inlocuit Angelescu…vom vedea pentru cat timp..
  Nu e curios vreun analist de pe blogul asta sa faca o statistica..cati au venit, cine a ramas si de ce a ramas…Ar fi interesant!

  Comentariu by Anonim — 18 iulie 2015 @ 13:22

 14. Nu stiu ce a facut Dragos Ancelescu in America dar stiu ce a facut în Mangalia.A fost unul dintre cei care a dat declaratie ca in sectia de votare in care era si el membru s-a votat dupa ora 21.00(ora închiderii urnelor0.Nu este niciun act la sectia de votare respectiva prin care sa se înregistreze vreun protest al acestuia ca nu este de acord se voteze dupa ora 21 întrucât este o încalcare a legi si s-a trezit dupa 3 zile ca o fecioara neprihanita.Atunci s-a negociat contractul de director adjunct la ADPP si care nu este gata deoarece ar vrea sa fie director executiv ca si fratiorul sau de la politie(ce le este mai prost).Asta este un exemplu despre modul cum s-au câstigat alegerile în 2012 în Mangalia.Exemplele mai pot continua dar deocamdata ne oprim aici poate aude si DNA-ul

  Comentariu by Anonim — 21 iulie 2015 @ 20:06

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress