Mangalia – politica locală

11 iulie 2015

Muzeu vs festival

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 11:22

Un nou muzeu va lua naştere în judeţul Constanţa – Complexul Neolitic Hamangia

Românii şi bulgarii doresc să creeze şi să promoveze un produs turistic comun, care să valorifice moştenirea culturală a civilizaţiei Hamangia (prima civilizaţie din Europa Veche), prezentă atât în zona Shabla (Durankulak), cât şi în oraşul Cernavodă (Dealul Sofia).

Partenerii oraşului Cernavodă în derularea acestui proiect sunt municipalitatea Shabla din Bulgaria, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka” din Dobrich, Bulgaria.

Proiectul permite investiţii pentru crearea acestui produs turistic atât în Shabla, cât şi în Cernavodă. Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a proiectului poate să urce la 6 milioane de euro, iar cofinanţarea oraşului Cernavodă va fi de 2% din valoarea totală a investiţiei.

Astfel, investiţia europeană va permite oraşului Cernavodă reabilitarea a două clădiri ruină din localitate (Leagănul de copii de pe strada 24 ianuarie şi fostul atelier de pielărie din centrul oraşului) şi transformarea acestora în Complexul Neolitic Hamangia. Componenta de investiţie a oraşului Cernavodă vizează înfiinţarea Muzeului Hamangia, care va avea două centre. Primul Centru Hamangia (fostul Leagăn de copii de pe strada 24 ianuarie) va valorifica numeroasele vestigii descoperite în zona Dobrogei, va găzdui nume-roase expoziţii permanente care vor reflecta viaţa cotidiană din perioada Hamangia, iar Gânditorul şi Femeia şezând vor avea un spaţiu dedicat. Muzeul va deţine un parc arheologic, suprafaţa destinată întregului centru fiind de peste 1.500 metri pătraţi.

Cel de-al doilea centru va fi Atelierul Gânditorul (fostul atelier de pielărie din centrul localităţii), destinat activităţilor de prelucrare a lutului şi confecţionare a unor obiecte care vor reconstitui modele neolitice.

Cernavodă se va afla pe harta destinaţiilor turistice

Aceste activităţi vor reînvia neoliticul cernăvodean şi vor promova protocultura din zona Hamangia. Proiectul este pregătit pentru depunerea la finanţare, va avea o durată de implementare de trei ani şi face parte din strategia de promovare turistică a oraşului Cernavodă.

Oraşul Cernavodă deţine două parteneriate de promovare turistică prin fonduri europene cu vecinii bulgari. Cel de-al doilea proiect vizează un parteneriat cu localitatea Silistra din Bulgaria, care vizează promovarea turismului pe dealurile dunărene – valorificarea durabilă transfrontalieră a moştenirii naturale şi culturale din Cernavodă şi Silistra.

Ana FULAŞ IONESCU, Cuget Liber 11.07.2015

La Mangalia se mai naște un festival: ”Stelele Dunării”

Comunicat

La început a fost… ideea unui festival care să realizeze o conexiune între statele riverane Dunării. Din luna martie și până în prezent s-au redactat scrisori către ambasadele statelor respective, s-au purtat negocieri, s-au schimbat amabilități, dar formalitățile oficiale sunt anevoioase. Așadar, organizatorii, Asociația Culturală Daria’s, Manifest Events și Fan®Omania, au decis să includă și acest eveniment în cadrul proiectului ”Nopți Albe la Marea Neagră” care are loc la Mangalia pe perioada sezonului estival. Primăria Municipiului Mangalia a reacționat pozitiv la chemarea de a lansa acest nou festival și iată-ne pregătiți să numărăm ”Stelele Dunării” la țărmul mării.

Prima ediția are loc pe scena din Portul Turistic Mangalia în serile de 11-12 iulie 2015, cu începere de la ora 20.00. Folclorul românesc se va împleti cu cel sârbesc, bulgar, turco-tătar și lipovenesc, iar muzica ușoară va completa ritmurile tradiționale. Veți putea urmări tinere talente precum Ameria, Alina Dumitrache, Camelia Popescu, elegante dansuri turco-tătare (ansamblul ”Geanslar” din Mangalia) și energice mișcări rusești și românești (Ansamblul ”Mugurelul” din Cernavodă). Vom aplauda împreună corul ”Ceaika” al rușilor-lipoveni din Mangalia, ansamblul ”Novosiolki” al rușilor-lipoveni din Ghindărești, grupul ”Happy Kids” din Buzău și vom încheia cu veteranii scenei noastre, ansamblul pensionarilor iubitori de muzică din Mangalia.

Festivalul Internațional ”Stelele Dunării” are un regulament simplu: toată lumea câștigă!

Vă așteptăm în acest week-end la Mangalia să ne bucurăm de muzică, vară, soare, Marea Neagră și Dunărea albastră!

editiadesud.ro

4 Comments

 1. Cu atâta deşteptăciune şi tupeu în administraţia publică locală, proiectul CALLATIS – ISTORIE LA MALUL MĂRII NEGRE, a intrat în istorie. Sperăm că nu încă 2500 de ani.

  Tot la Cernavodă : http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-orasul-cernavoda-va-avea-timp-de-doua-zile-oaspeti-de-seama-din-germania-261730
  Ulm este oraşul în care s-a născut Einstein.
  La Mangalia, toate delegaţiile străine care au venit în acest mandat, nu vor să mai aibă vreun dialog cu actualul edil. E o realizare.

  Comentariu by lucian visa — 11 iulie 2015 @ 11:26

 2. Daca vorbiti de statele riverane Dunarii, in afara de sarbi si bulgari (daca n-or fi romani de nationalitate sarba sau bulgara) , nu aveti nimic. Celelalte nationalitati enumerate sunt de-ai nostri cu radacini turco-tarare si rusesti din Dobrogea.

  Comentariu by Anonim — 11 iulie 2015 @ 12:45

 3. Frumos la Mangalia, fanomania are cutii de lemn cu miros de hamsie nespalata prajita in uleiul pastrat din anii trecuti. Se castiga bine din cultura.
  Trei disperati urla pe scena asteptand sa apuna dracului soarele.
  Camerista de la hotelul lu luca, angajata acum la primarie si apreciata de echipa lu radu cristian, face poze din toate unghiurile. Cu mincinosu din fata, profil cu perciuni, spate cu sacou de firma strans in talie, pantofi cu ciucurei piele intoarsa fara sosete. Facebuce cu multe poze.
  Omagii.
  Frumos.
  Cultura antica.

  Comentariu by Anonim — 11 iulie 2015 @ 15:36

 4. http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-lavinia-sandru-ponta-ar-fi-trebuit-sa-demisioneze-demult-261880?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Politic%E3&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Politic%E3

  Comentariu by nabuco — 13 iulie 2015 @ 12:29

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress