Politica locală

19 iunie 2015

Descoperiri arheologice importante la Mangalia

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:04

Comunicat de presă IMG_4256

IMG_4243 IMG_2980 IMG_2989

Muzeul de Arheologie Callatis a făcut recent o serie de descoperiri extrem de importante, în zona de Vest a Mangaliei, pe strada Oituz. Terenul unde au fost făcute descoperirile se întinde pe o suprafață de cca 2.500mp și a fost cercetat de prof. dr. Constantin Preda începând cu anul 1961. Cercetările efectuate de acesta au condus la identificarea mai multor complexe funerare datate între sec.II-VI d.Hr.

IMG_4333 DSC_0134 IMG_2804

Sistematizarea zonei, efectuată în anii ’80, perioada în care au fost construite blocurile de locuit de pe strada Oituz, a determinat identificarea mai multor complexe funerare, cercetate de prof. Vasile Georgescu. În anul 1992, prof. Mihai Ionescu a demarat o cercetare de salvare, care a dus la identificarea a 16 complexe funerare datate în epoca romano-bizantină. Unele dintre aceste morminte au fost construite din fragmente arhitectonice care au aparținut unui edificiu elenistic (templu): friză dorică sincopată și caseton. Ca un element inedit, în anul 1986 s-au descoperit și alte fragmente din același templu, în altă zonă, piesele respective fiind restaurate și expuse în prezent în incinta Muzeului de Arheologie, cele recent descoperite venind în completare. Astfel, cutia din piatră a unuia dintre morminte avea bucăți din aceste frize de templu, folosite ca și capac. Mormântul adăpostea trei schelete, dintre care două de adult și unul de copil. Pe lângă oseminte, în zona mormintelor s-au găsit fragmente de opaițe, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice, diverse bijuterii și mărgele de sticlă. Cercetările efectuate cu această ocazie completează informațiile cu privire la felul în care arătau cimitirele callatiene romane târzii din sec. II-VI D. Hr.

 18 iunie 2015                                Biroul de presă

mangalia.ro

3 Comments

  1. Unde anume pe strada Oituz,pentru ca fragmente de vestigii ale unor civitizatii antice su fost descoperite dupa anii 80 cand s-au facut fundatii la blocurile OS(de unde si numele ramas ca argument de ” drumul oaselor”), la cladirea lui Cucoranu si in spatele magazinului lui i&m Polux, in zona ghenei de gunoi. Constructii s-au tot facut in zona vilelor dupa ’90 si dupa 2000 Dobrogea II. Unde au sapat arheologii pe o suprafata de 2500mp?

    Comentariu by Anonim — 20 iunie 2015 @ 13:44

  2. Bună întrebare.

    Comentariu by lucian visa — 20 iunie 2015 @ 17:14

  3. Arheologii de la Mangalia sunt foarte ocupati, asa ca vin altii si sapa in zona, vezi la Movila Documaci.

    Comentariu by Anonim — 21 iunie 2015 @ 15:40

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress