Politica locală în Mangalia

16 iunie 2015

Reabilitarea falezei Mangalia – Saturn, în impas Nu suntem în stare nici să cheltuim banii altora

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:19

Achiziţiile publice dau bătăi serioase de cap autorităților, care se luptă cu modalităţile de atribuire a unor contracte și cu cei care se gândesc să conteste licitațiile. Faptul că nenumărate licitații sunt blocate fără motive reale de „contestatari de serviciu” pune în pericol desfășurarea multor lucrări, care întârzie nepermis de mult până la soluționarea contestațiilor. Atât primari, cât și reprezentanți ai Guvernului au declarat, de-a lungul timpului, că printre firmele care apar frecvent drept contestatari sunt numeroase societăți comerciale care nu au executat nicicând o lucrare pentru un proiect. În general, aceste societăți se înscriu la licitaţie propunând preţuri îndeajuns de mari pentru a fi sigure că nu câștigă, pentru ca mai apoi să conteste licitaţia. Şi asta doar pentru a încetini procedurile şi în speranţa că firma câştigătoare va încerca să cadă la înţelegere… financiară cu societatea contestatară.

MANGALIA, LA UN PAS DE A PIERDE CINCI MILIOANE DE EURO
O situație asemănătoare se regăsește și la Mangalia, unde autoritatea locală riscă să piardă peste cinci milioane de euro, bani care provin de la Uniunea Europeană și care sunt destinați modernizării falezei care leagă Mangalia de stațiunea Saturn. Primarul Cristian Radu spune că, din cauza unei firme, lucrările la faleză sunt blocate de mai bine de șase luni. ”La ora aceasta, turiștii ar fi trebuit să se plimbe pe noua faleză dintre Mangalia și Saturn. În decembrie anul trecut a fost organizată licitația pentru atribuirea contractului, însă ea a fost contestată. Litigiul nu s-a rezolvat nici până acum. Dacă lucrurile nu se vor lămuri foarte repede în acest caz, riscăm să pierdem cei cinci milioane de euro. Asta deoarece UE ne obligă să finalizăm lucrările până la 31 decembrie, atunci când se încheie exercițiul financiar al UE 2007 – 2013. După acea dată, dacă lucrarea nu va fi gata, vom fi nevoiți să scoatem bani din buzunar, adică din banii contribuabililor”, a spus Cristian Radu. Prin situații aproape similare au trecut și alți primari din județul Constanța, care s-au plâns de faptul că printre firmele care apar frecvent drept contestatari sunt numeroase societăți comerciale care nu au executat nicicând o lucrare pentru un proiect.

Tatian Iorga, Telegraf 16.06.2015

9 Comments

  1. Dacă licitaţia era echidistantă, atunci n-ar fi fost nici contestaţii.
    Nu sunt sigur, dar se pare că acea comisie naţională de analiză a constestaţiilor, a dat dreptate contestatarilor. Sper să nu furnizez o informaţie falsă.

    Comentariu by lucian visa — 16 iunie 2015 @ 16:21

  2. Nu sunt in stare sa facă nimic pentru oraș – Gașca lui Radu. In afara de a se plânge ca niște vadane nu sunt in stare de nimic. Sa plece de unde au venit!

    Comentariu by Relu — 16 iunie 2015 @ 19:23

  3. O contestatie nesolutionata in 6 luni…pute..Atunci cand nu exista motive de contestare consiliul respinge cererea. Daca nu s-a intamplat asa, inseamna ca ceva a fost incorect. Asa ca , domnule Radu Cristian..pleaca de unde ai venit si lasa-ne, lasa-ne..

    Comentariu by Anonim — 16 iunie 2015 @ 19:45

  4. Sunteți incapabili sa faceți o procedura de licitație corect! Este normal dacă trebuie sa câștige numai firmele voastre, știți numai sa tâlhărit banii orașului! Plecați de unde ați venit și lasti-ne orașul în pace!

    Comentariu by Florin — 16 iunie 2015 @ 20:46

  5. Ati priceput mecanismul, nu? Ca doar nu l-a inventat Cristian Radu.
    Pe scurt:
    -se face un proiect, oricare ar fi el, cu bani europeni si data fixa de finalizare
    -se „stimuleaza” niste „baieti” sa conteste cat mai mult, eventual si traseul mustelor pe parbriz
    -cum, din banii europeni nu poate fura nici DAF, nici George nici Romi, se asteapta data de 31 decembrie, finalul de an financiar.

    Terenul este astfel pregatit. Primarul a „avertizat” dar, iata, nu s-a putut.

    Ce se intampla in acest caz? Banii, cei 5-7-9 milioane de euro, sunt virati de catre guvern, Primariei, in conf cu angajamentele asumate prin Planul pe 2014-2020. Bani care pot fi furati, ca nu mai sunt supusi controlului european.
    Si uite asa jumatatelul „plange a rade” despre contribuabili, cand el insusi tocmeste firme ca sa depuna contestatii.
    Si o sa vedeti la anul ce atribuiri directe o sa avem si ce spagi, ca doar e an electoral, ce IT-ul surorii primarului mai vreti mai, fraierilor !?

    Comentariu by anonim — 17 iunie 2015 @ 0:07

  6. interesante comentarii.
    limba aveti, cur va mai trebuie

    Comentariu by Anonim — 17 iunie 2015 @ 2:14

  7. Devine clar că al 6-lea comentator se simte bâzâit de musca verde.

    Comentariu by Anonim — 17 iunie 2015 @ 7:37

  8. „Mircea, fă-te că lucrezi”
    http://www.replicaonline.ro/daca-tot-am-fost-prosti-macar-sa-si-platim-pentru-asta-somnul-din-parlament-recompensat-prin-pensii-speciale-227121/

    Comentariu by nabuco — 17 iunie 2015 @ 11:39

  9. „Dacă doriţi să revedeţi”:
    http://www.dailymotion.com/video/xilwsj_lavinia-sandru-la-constanta-1_news

    Comentariu by nabuco — 18 iunie 2015 @ 16:34

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress