Politica locală

15 iunie 2015

Radu a autorizat RDS-ul cu bani de-o litră de whisky (288 de lei)

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:05

Vă mai amintiţi ce ne spunea Cristian Radu în campania electorală, în urma căreia a ajuns primar al Mangaliei? Domnia sa promitea un oraş European. Însă o regulă impusă de legislaţia naţională, prin acordare la cea europeană, a fost sfidată în mod vădit de primarul cel european al Mangaliei. Iată dovada că sloganul electoral al Radului a fost o prosteală pe faţă pentru naivii care şi-au dorit un profesionist în fruntea urbei. În timp ce ne vinde poveşti despre Europa, primul gospodar al oraşului rezolvă problemele în cel mai autentic stil balcanic.

Uniunea Europeană: îngropaţi cablurile!

În România se aplică reguli generale de urbanism, unitare, încă din anul 1996, când Guvernul a adoptat Hotărârea cu numărul 525. De-a lungul timpului, aceasta a suferit mai multe modificări, una din cele mai importante fiind adoptată prin HG 490/2011, la solicitarea expresă a Uniunii Europene. Europa impusese statului român să-şi îngroape reţelele de telecomunicaţii, în vederea alinierii la standardele obligatorii. HG-ul stabilea astfel că montarea echipamentelor tehnice de telecomunicaţii se execută în varianta de amplasare subterană, fiind interzisă, fără excepţie, amplasarea reţelelor pe stâlpii de iluminat, pe plantaţiile de aliniament, pe elementele de faţadă ale imobilelor. La momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, primar al Mangaliei era Claudiu Tusac. În multe privinţe acesta se dovedise de-a dreptul despotic, dizolvând Consiliul Local după pohta inimii sale fără o hotărâre judecătorească, aprobându-şi singur propriile propuneri de modificare a bugetului, făcând plăţi nedatorate de un milion de euro la termoficare, comandând lucrări de plombare a drumurilor de alt milion de euro de la firma fondată de el, cheltuind banii de locuinţe pentru servicii de pază şi furând ca-n codru sponsorizările cuvenite Primăriei. Cu toate acestea, Tusac n-a îndrăznit să încalce Hotărârea adoptată de Guvern la recomandarea Comisiei Europene. În consecinţă, Primăria Mangaliei a somat, atunci, în 2011, operatorii de televiziune prin cablu, telefonie fixă şi internet să-şi reloce reţelele în subteran. O parte din companiile prezente pe piaţa de profil a Mangaliei s-au conformat de bunăvoie, realizând consistente investiţii, plătind sute de milioane pentru autorizaţii de construire, asigurând locuri de muncă pentru localnici.

RDS-ul a primit autorizaţie de modernizare a cablurilor din copaci

În 2013, pe când primar al Mangaliei era „profesionistul european” Cristian Radu, firma Acta DCS s-a apucat să-şi extindă reţeaua de internet pe stâlpii şi copacii oraşului. La Neptun, compania şi-a tras cablurile chiar pe deasupra liniei ferate. Toate lucrările au fost realizate fără autorizaţie de construire, care nici nu putea fi dată din cauza prevederilor HG 490/2011. Concurenţa firmei Acta DCS a sesizat haiducia la Primărie, dar profesionistul cel european s-a făcut că plouă. Mai mult, în acelaşi an 2013, autoritatea condusă de Cristian Radu a emis un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construire pentru colosul RDS&RCS, în vederea modernizării reţelei aeriene, încasând în acest scop 288 de lei la bugetul local. Da, aţi citit bine, nu e nicio greşeală: 288 de lei. Cam cât un litru de whisky de bună calitate sau cât o jumătate de ajutor de şomaj! Căci fiind încadrată la „modenizare”, lucrarea se taxează cu 1% din valoarea declarată. Aici se prezumă că grosul banilor, sutele de milioane sau chiar miliardele, s-a încasat la autorizarea înfiinţării reţelei.

Cum să modernizezi ceva care nu există din punct de vedere legal

Numai că reţeaua RDS&RCS nu a fost înfiinţată în baza unei autorizaţii de construire. Deşi reţeaua există de facto, din punct de vedere legal lipseşte cu desăvârşire. Şi atunci, cum a autorizat Radu modernizarea? Ca să înţelegeţi exact situaţia, gândiţi-vă că vine un investitor şi izbeşte fără autorizaţie un hotel pe malul mării. În ciuda haiduciei, autoritatea nu-l somează să intre în legalitate, nu-i cere taxele de autorizare, dar îi eliberează o autorizaţie de modernizare a lucrării ilegale, în schimbul unui mărunţiş un pic mai consistent decât cel care se aruncă în urma mortului. Aşa ceva…

Hărţile de traseu întocmite de RDS&RCS, vizate spre neschimbare de Primăria Mangaliei, atestă faptul că modernizarea se va face la reţelele aeriene de telecomunicaţii ale companiei, de pe aproape toate străzile oraşului. Dar RDS&RCS nu deţine nici de facto reţele pe toate străzile oraşului, ci doar pe arterele principale. Ori, sub acest aspect, modenizarea invocată în actele oficiale este doar o păcăleală de doi bani (pardon, de 288 de lei). Sub acoperirea modenizării, compania va trage cabluri prin copaci şi pe stâlpi, în zone unde nu mai pusese piciorul, aşa cum se atestă în hărţile de traseu. În aceleaşi documente figurează şi un traseu subteran, care se va realiza între limita cu localitatea 23 August şi intrarea în Mangalia, cu o ramificaţie secundară spre cordonul de staţiuni. Reţeaua a fost deja îngropată, ca dovadă pământul proaspăt zgârmat de-a lungul şoselei, lesne de observat cu ochiul liber.

Să nu vă faceţi griji că Primăria va rămâne fără lichidităţi, din cauză că pretinde mărunţişuri de la marii investitori. Căci nevoia de fonduri a fost suplinită, Slavă Primarului, printr-un credit, recent aprobat, de 8,9 milioane de euro. Deci nu vă faceţi griji, staţi la televizor, că aveţi cablu şi gospodari care să vă facă un oraş european.

ziarulputerea.ro

6 Comments

 1. La un spectacol Divertis era vorba despre vânzarea unui combinat cu datorii. Pe afişul de vânzare era trecut un euro. Vine un investitor la FPS şi întreabă cât e preţul de vânzare. I se spune 1 milion de euro. Acesta spune că în anunţ scrie 1 euro. I se răspunde că preţul de vânzare e într-adevăr de un 1 euro, dar şpaga e de 999 999 euro !

  Comentariu by lucian visa — 15 iunie 2015 @ 18:12

 2. Si lucrarea de la SENS , nu este incadrata la lucrare noua , ci modernizare .
  Asa scrie pe afisul lucrarii de la SENS .
  Trebuie dat jos acest primar iresponsabil si arogant, inainte de temninarea mandatului !

  Comentariu by 001 — 16 iunie 2015 @ 10:37

 3. http://www.replicaonline.ro/vrabie-declara-tinutul-pesteresc-bifeaza-si-independenta-energetica-226947/

  Comentariu by nabuco — 16 iunie 2015 @ 10:55

 4. Dom’ Visa,

  N-as vrea sa fiu extrem de carcotas dar, in plimbarile dvs diurne, cu aparatul foto de gat, in drum catre Serviciul Taxe-Impozite, nu treceti si vis-a-vis de Farmacia 47?
  E acolo o tabla mare pe care scrie „Regio-proiect european-3,2 milioane de euro-Callatis, istorie la malul marii-data de finalizare 18 iulie 2015”. Mai e una si pe la vila lui Cucoranu si pe aiurea, pe alte 14 locuri arheologice.
  Va mai amintiti?
  E proiectul pt care s-a schimbat, intempestiv, conducerea muzeului.
  O fi gata pe 18 iulie 2015? Peste 4 saptamani? Inauguram cu fanfara 16 situri turistice? Vin turistii pe promovarea facuta de Primarie?
  Ca eu n-am vazut decat niste balarii si doua table ruginite care au costat 3,2 milioane de euro.

  Comentariu by anonim — 17 iunie 2015 @ 0:32

 5. Jupânii credeau că pot face orice peste istoria multimilenară a Callatisului, fără avizele Ministerului Culturii.

  Comentariu by lucian visa — 17 iunie 2015 @ 16:30

 6. Prin înfiintarea retelei RDS&RCS fara autorizatiile legale s-a prejudiciat bugetul Primariei cu aproape 100.000 euro.Mult s-au putin ersau bani cu care se putea face o lucrare mai mare ca cea din Sens.

  Comentariu by Anonim — 17 iunie 2015 @ 17:41

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress