Mangalia – politica locală

30 mai 2015

Organigrama primăriei, sămânţă de scandal în Consiliul Local: proiectul a fost respins, a doua oară, de aleşi

Filed under: administraţie publică,Consiliul Local — lucian visa @ 16:57

Scandal fără sfârşit în sânul Consiliului Local, care, pentru a doua oară, a respins proiectul iniţiat de edilul urbei, Cristian Radu, cu privire la modificarea organigramei şi statului de funcţii ale Primăriei Mangalia. În cazul în care ar fi fost adoptat, instituţii precum A.D.P.P. Mangalia, Serviciul Social sau Centrul Cultural „Callatis“ şi-a fi pierdut personalitatea juridică şi ar fi trecut în subordinea directă a primăriei.

Un lucru deloc rău, aşa cum a ţinut să sublinieze Cristian Radu, care a spus, în cadrul şedinţei, că, în ciuda zvonurilor de reduceri salariale apărute în ultima vreme printre angajaţii vizaţi de reorganizare, nu este nici pe departe vorba despre aşa ceva: „Din cele peste 300 de persoane câte are primăria, numai şaisprezece ar fi afectate de această schimbare. Aceste 16 persoane ar urma să primească două-trei sute de lei mai puţin la salariu. Dar, după trei luni, acestora le-ar creşte leafa cu cinci-şase sute de lei. În ceea ce priveşte strict activitatea acestor instituţii, ştiţi, de exemplu, că, în acest moment, din 44 de angajaţi ai ADPP numai şapte sunt pe teren, restul fiind în birouri? Sau că, pentru un dosar în instanţă, primăria a angajat un avocat să o reprezinte, iar în aceeaşi speţă, la rândul său, ADPP-ul a angajat un alt avocat?“

În plus, a mai spus Cristian Radu, în mod nejustificat, la fiecare dintre aceste instituţii, ce au personalitate juridică, există competimente similare: economic, contabilitate, juridic, iar licitaţiile sunt făcute de fiecare dintre acestea instituţii, în paralel cu primăria.

Instituţiile direct răspunzătoare de Muzeul „Callatis“ au repins aducerea sa la primărie!

„În cazul acestei comasări, pe lângă faptul că, în nici un caz nu poate creşte salariul angajaţilor despre care vorbiţi. Aceştia trebuie să ajungă la o anumită vechime, ce se câştigă în ani de zile, nu în luni. Nici unul dintre aceştia nu este de acord să treacă în subordinea primăriei“, a spus, în replica celor declarate de Cristian Radu, consilierul Paul Foleanu.

Acesta a dat citire şi unor adrese primite de la mai multe instituţii de cultură, printre care Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor şi Comisia Naţională de Arheologie, în care se arată că muzeul din Mangalia este mult prea important pentru patrimoniul arheologic românesc pentru a-şi pierde personalitatea juridică, considerându-se că, încorporarea sa în Centrul Cultural Callatis este suficientă pentru o reorganizare a instituţiei.

În favoarea respingerii acestui proiect au mai fost aduse argumente precum pierderea TVA-ului în cazul în care ADPP-ul va trece la primărie, faptul că mii de contracte vor trebuie refăcute şi beneficiarii puşi pe drumuri pentru a le semna, dar şi că angajaţii instituţiilor vizate nu sunt deloc încântaţi cu această comasare.

Un punct de vedere a fost exprimat şi de secretarul primăriei, Petrina Boiţă, care crede că respingerea proiectului organigramei ar putea fi cauzată şi de unele interese personale: „Au fost furnizate unele contracte, pe anumite servicii, în care sunt implicate persoane publice din Consiliul Local. Acestea au activităţi comerciale de asistenţă, de consultanţă etc, cu respectivele instituţii. Dacă acesta este motivul pentru care această organigramă este împiedicată, eu, ca secretar al primăriei sunt obligat să vă aduc la cunoştinţă acest aspect“.

Pentru a doua oară, consecutiv, proiectul privind modificarea organigramei primăriei a căzut la vot, singurii care au fost „pentru“ fiind membrii PNL din cadrul Consiliului Local Mangalia.

editiadesud.ro

13 Comments

 1. pai, angajatii, normal sa fie impotriva. asa fac si cei de la privat, cind nu le convine ceva dau patronul afara, chiar si atunci cind ii pune la munca. CONSILIERII AU NEVOIE DE VOTURI PTR ANUL URMATOR.
  Pe linga multele greseli ale primarului, aici cred ca are dreptate. DAR NU SE POATE SA RAMINA CORNACI FARA FUNCTIA DE DIRECTOR…si altii ca el.

  Comentariu by zek — 30 mai 2015 @ 20:36

 2. Pai cum ma ia Cornaci spaga ? nu se poate asa ceva. Poate il da afara si mincinosul la fel cum l-a dat si Tusac. Si intra in valul urmator cu cu alt primar.

  Comentariu by dan poenaru — 30 mai 2015 @ 20:42

 3. Ptr. 1: Nu, nu are dreptate primarul. Nu are dreptul legal sa desfiinteze institutii infiintate in virtutea legii. In plus, motivatia lui nu este una viabila. Motivul real este ca vrea sa ruleze tot bugetul prin mana si pixul lui. Pentru ca are impresia ca altii, care iau spaga fac afaceri in contra intereselor…lui. Restul…salarii scazute, disconfortul angajatilor, pierderi salariale – nu conteaza. Iara aia cu 16 oameni e minciuna. E vorba de toti contractualii care vor deveni functionari publici. Acestia nu vor putea fi incadrati la maxim, pentru ca legea nu permite, desi ei au acum salariile maxime din 2009, la care sunt indreptatiti conform vechimii. In conluzie toti vor pierde la salariu intre 150 si 400 de lei. Cei cu functii de conducere pierd pana la 7 milioane. Orice altceva spune…este tipic.

  Comentariu by Anonim — 31 mai 2015 @ 0:34

 4. Corectie…7 milioane=700ron

  Comentariu by Anonim — 31 mai 2015 @ 0:35

 5. Iorgus a inventat adpp ul din RA GOLD , adica astia trebuiau sa faca treaba mai de jos . Din pacate era exact invers , ei iau spaga la garajele care depasesc suprafata , care sunt asezate unde nu trebuie , nu au planuri de amplasament ( e zona aia sau zona aia nimik exact ) iar cand iese vreo reclamatie arunca pisica in curtea politiei locale. Adica invers altii cu munca si altii cu spaga. Nu rezolva mare lucru noua organigrama , nici nu cred ca e legala la numarul de locuitori dar mai cernea din oameni. Acuma … si cand cerni , daca pui invers cele 2 parti mai rau se intampla…

  Comentariu by Ion — 31 mai 2015 @ 3:57

 6. E bine,daca toti banii sunt la pixul primarului el da socoteala de cum s-au cheltuit,cu ce va deranjeaza,totul e sa facem in asa fel incit sa vina DNA-ul sa verifice.

  Comentariu by doru — 31 mai 2015 @ 11:09

 7. pt.5,inainte de GOLD R.A.era ICRAL-ul,asa ca….

  Comentariu by Gabi — 31 mai 2015 @ 18:54

 8. ADPP-ul s-a infiintat prin efectul OG 71/2002, Serv. Social de asemenea s-a infiintat sub efectul Legii 705/2001. Nu au fost inventate ci obligatoriu de infiintat. Si acum este obligatoriu sa existe asemenea institutii, dar daca ai puterea conteaza mai putin ce spune legea.
  In legatura cu angajatii, in raporturile de munca orice modificari se fac cu acordul partilor. OBLIGATORIU! Altfel, suntem in situatie de abuz. Se practica la Mangalia.
  Mentioneaza dl. primar ce favoare le face contractualilor ca ii incadreaza in corpul functionarilor publici.Fals! Ei, aflati domnule primar ca aceasta calitate nu te apara. Te lasa la dispozitia conducatorilor, politici nu profesionisti, care vor aprecia in primul rand apartenenta la aceeasi gasca. Codul Muncii apara la fel de bine angajatul, domnule primar. Trebuie doar sa stie oamenii acest lucru.
  Incetati sa creati impresia ca stiti ce e mai bine de facut pentru noi, pentru ca nu vreti sa faceti decat ce e mai bine pentru dumneavoastra.

  Comentariu by Anonim — 31 mai 2015 @ 21:09

 9. Gabita , erau ITRIT , ICRAL mai multe … nu asta era problema. GOLD l-a facut Moldovanu si Bogdan Dobre zis Pendula ei iau dat numele dupa lovitura de stat din 89. Asa ca….

  Comentariu by Ion — 31 mai 2015 @ 21:47

 10. Bravo 8! Ce conteaza ce vor oamenii cand gasca „constanteana” le stie pe toate! Interesul poarta fesul! De cand au venit in primarie, nu au aplecat nici macar o data urechea la propunerile oamenilor care erau deja acolo, motivati fiind de frica apartenentei lor la „vechea garda”. La impozite, cand s-a propus schimbarea programelor, iar angajatii au spus ca nu e necesar, nu i-a ascultat nimeni, a venit haosul, la social schimbari peste schimbari, haos, la ADPP vor sa faca acum haos! Sper ca locuitorii sa deschida ochii bine si la urmatoarele alegeri sa voteze cumpatat! Au votat om de la garda, militian, au avut militie, dictatura si nu management competent si competitiv!

  Comentariu by mangalianul — 3 iunie 2015 @ 9:08

 11. Doamna Boita e foarte vehementa in a explica care sunt avantajele unei gandiri unitare…poate ar trebui sa fie mai atenti domnii consilieri la ce doreste doamna Boita, ptr ca pe Radu l-a facut din vorbe. Cred ca e singurul primar din tara care s-a prezentat personal la interogatoriu in fata instantei…he,he,he..

  Comentariu by Anonim — 3 iunie 2015 @ 11:39

 12. mangaliene , uiti si lucrurile bune pe care le-a facut primarul si mai ales uiti ca nu este vina lui ci a unor angajati incompetenti care il dezinformeaza dar in care are incredere. D na Boita are o mintee mult mai ascutita decat altii dar uneori exagereaza. La impozite ,,desteptele ,, alea din vechea garda inca mai incaseaza pe persoane fizice taxe care se vad de la o posta ca sunt pentru persoane juridice. Asta pentru ac un directoras facea misto de bonuletele scrise de unele servicii unde li se scria mura in gura ce anume sa plateasca si mai ales CINE. Interesant cum vor fi decontate chitantele in contabilitate atata timp cat ele sunt pentru persoane fizice Noroc cu Simona ca a inceput sa repare prapadul.

  Comentariu by Dlimache — 5 iunie 2015 @ 1:25

 13. Boita cred ca are mintea ascutita ca i-a intepat pe multi.

  Comentariu by zed — 5 iunie 2015 @ 10:40

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress