Mangalia – politica locală

27 mai 2015

PNL abandonează liberalismul și îmbrățișează naționalism-populismul

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 17:25

Niciodată Partidul Național Liberal nu a avut o legătură prea strânsă cu ideologia liberală, dar în acest moment oamenii lui Klaus Iohannis sunt undeva între promisiunile fantasmagorice ale lui Dan Diaconescu și ceea ce face Viktor Orban în Ungaria.

Liberalii se luptă cu supermarketurile, critică multinaționalele într-o manieră de anii 50 și se ploconesc în fața preaputernicului Patriarh Daniel, deși acesta l-a susținut, în campania electorală din 2014, pe Victor Ponta.

PNL a avut puternice accente de populism și sub Crin Antonescu. Neavând nici o înțelegere a fenomenului economic, Antonescu a acceptat toate majorările de taxe și impozite impuse de guvernul Ponta, între 2012 și începutul lui 2014. Ceea ce se întâmplă acum este un pic diferit: liberalii sunt într-o bătălie strânsă cu PSD-ul, iar soluția lor este să intre într- o competiție de tipul „cine dă mai mult”. Au impus, în Parlament, dublarea alocației universale pentru copii – o prostie inutilă, complet ineficientă, prin care se aruncă pe fereastră circa 1,8 miliarde lei pe an. Aproape toți liberalii neafiliați partidului au criticat măsura, însă aceștia nu s-au oprit. În programul de guvernare, PNL mai face un pas: vrea majorarea alocației pentru copii la 200 de lei pe lună.

Deși acelui document i se spune „program de guvernare” nu există nici un calcul privind impactul bugetar al unei astfel de măsuri. La majorarea alocației universale s-ar adăuga: 6% din PIB pentru Sănătate (bugetul pe 2015 prevede o alocare de 4%), 5% din PIB pentru Educație (3,45% în bugetul pe 2015) și, din 2017, 2% din PIB pentru Apărare (1,7% în bugetul pe 2015). Plus un 3% pentru infrastructură, mai promit liberalii. PNL nu-și propune nici să majoreze taxele și impozitele și nici nu are vreun plan concret pentru a reduce cheltuielile statului. La un moment dat, în documentul de 170 de pagini patronat de Cătălin Predoiu, se scrie că va fi redus numărul ministerelor și agențiilor. Chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru – ceea ce nu cred, de vreme ce nu se spune exact ce va fi desființat – economiile vor fi insignifiante.

Dincolo de ceea ce este scris în programul de guvernare, mai dezamăgitor este ceea ce nu scrie. Nici o idee liberală. Nici o propunere de democratizare a României. De exemplu, cuvântul „transparență” apare de zeci de ori, dar nu se spune nimic despre necesitatea modificării legii privind accesul la informații 544/ 2001, o lege complet învechită și ineficientă. Liberalii fug de privatizare și alimentează curentul naționalist „Nu ne vindem țara”. Moțiunea simplă privind agricultura, depusă la Senat, critică tupeul incredibil al supermarketurilor de a dori să facă profit, în loc să se comporte ca niște ONG-uri sosite în România pentru a contribui la fericirea agricultorului român.

„Mafia politică încearcă să transforme fermierul român în sluga intereselor străine”, scriu liberalii. Sau: „Profiturile cresc în conturile celor care au pus deja genunchiul pe grumazul țăranului român”. Aceiași liberali au lansat, acum vreo două săptămâni, o inițiativă legislativă prin care propuneau ca supermarketurile să fie închise duminica, în expunerea de motive fiind invocat faptul că același lucru se întâmplă în Ungaria lui Viktor Orban. Întrebarea care se pune, când citești programul de guvernare al PNL, este: cum faci distincția față de PSD? Ce faci când oferta politică este limitată la două partide aproape la fel de corupte (la nuanță, aș spune că PSD este mai corupt, dar diferența nu este chiar atât de mare) și care ne servesc aceleași promisiuni nerealiste? Înțeleg că o formă de liberalism dur și pur nu aduce prea multe voturi nicăieri în Europa, cu atât mai puțin în România, dar programul PNL parcă merge prea departe cu populismul. Sigur că liberalii vor încerca să defileze cu Iohannis, dar nu sunt convins că îi va ajuta prea mult, în toamna lui 2016.

România are nevoie de reformă, deși acest cuvânt a ajuns să fie uzat și antipatizat. Sectorul de stat este cel mai mare din UE, spitalele au rămas în ceaușism, învățământul este într-un regres vizibil. Din păcate, PNL, care se vrea o alternativă al PSD, nu are nici o soluție pentru aceste probleme.

Mircea Marian, evz.ro 27.05.2015

5 Comments

 1. Şi CL Mangalia a votat ploconirea în faţa Patriarhului Daniel. Bisericile vor fi racordate la gaz metan pe banii oraşului, iar căldura v-a fi plătită tot din bugetul local. Suntem daţi dracului de credincioşi.
  Sau poate, ferească Dumnezeu, o fi vreo ploconire la Satan cu un comision la consumul de gaz. Ştie cineva ceva concret ?

  Comentariu by lucian visa — 27 mai 2015 @ 17:59

 2. Vezi şi http://www.replicaonline.ro/norica-nicolai-si-renate-weber-excluse-din-pnl-224222/
  http://www.b1.ro/stiri/politica/omerta-in-pnl-scandalul-stenogramelor-a-dus-la-masuri-radicale-in-partid-video-112653.html

  Comentariu by lucian visa — 27 mai 2015 @ 18:46

 3. @1 Da ! Concret : http://www.academiacatavencu.info/imagine/613×343/Vin%2Balejerilii_45479.jpg

  Comentariu by I.S — 27 mai 2015 @ 19:04

 4. @2-Pe cei pe care nu-i va inghiti pdl-ul,ii va prelua „cu draga inima” Tariceanu in vesnicul sau partid „in formare” si inregistrare juridica ! Sigla partidului este deja cunoscuta :http://www.kmkz.ro/wp-content/uploads/2015/04/sigla-tariceanu-460×345.png În partidul lui Tăriceanu vor fi primiți doar cetățenii cu cel puțin 3 neveste.

  Călin Popescu Tăriceanu și-a făcut un partid de două PRLe.

  Știți ce se întreabă lumea când aude că Tăriceanu vrea iar să organizeze ceva? „Cât o fi darul?”

  Din partidul de președinți al lui Tăriceanu mai lipsesc Crin Antonescu și Mircea Geoană pentru a putea spune despre ei ce a zis și Coșbuc: „Trei, Doamne, și toți trei!”

  Ca să-și înscrie partidul la tribunal, Tăriceanu s-a dus cu semnăturile din cartea de oaspeți de la nunți.

  E pe cale să apară primul partid minuscul în care Lăzăroiu nu e implicat!

  Ca să-și scoată partidul în oraș, Motocicleanu nici nu are nevoie de ataș.

  Având în vedere că Tariceanu a fost manechin, televiziunea de propagandă a partidului va fi Fashion TV.

  Tăriceanu își face partid după ce și-a înțeles greșit nevasta, care-l tot încuraja noaptea: „Hai, liberale!”.

  Dacă se înscrie în partid și doamna Tăriceanu, în câteva luni o să apară încă unul: Partidul Reformator Liberal Aripa Călin Popescu Tăriceanu.

  Comentariu by I.S — 27 mai 2015 @ 19:26

 5. http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-cum-a-ajuns-robert-boroianu-in-casele-constantenilor-nu-sunt-un-politician-fantoma-257159

  Comentariu by nabuco — 28 mai 2015 @ 12:27

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress