Mangalia – politica locală

14 mai 2015

Noaptea Muzeelor 2015, marcată printr-un protest inedit! Sâmbătă, 16 mai, Muzeul Callatis îşi va primi, gratuit, vizitatorii până la miezul nopţii

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:33

Sâmbătă, 16 mai, va avea loc o nouă ediţie a evenimentului devenit tradiţional „Noaptea Muzeelor”. Prima ediţie a avut loc în urmă cu 11 ani, iar de atunci iubitorii artei, istoriei şi culturii în general au posibilitatea să viziteze, gratuit, până la miezul nopţii muzee din întreaga ţară. În cadrul acestei manifestări naţionale, fiecare muzeu organizează evenimente şi expoziţii speciale care completează admirarea exponatelor valoroase.

Muzeul de Istorie şi Arheologie „Callatis” din Mangalia participă, ca în fiecare an, la acest proiect naţional. Astfel, sâmbătă, 16 mai, de la prima oră până la 24.00, accesul în muzeu este gratuit pentru toţi cei care vor dori să-i treacă pragul. De asemenea, în intervalul 18.00 – 20.00, vor avea loc o serie de prezenări tematice. Directoarea Centrului Cultural „Callatis”, Tatiana Odobescu ne-a oferit câteva detalii despre eveniment: ”Ediția din anul 2015 va fi una cu totul specială, pentru că va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, membre sau încă neafiliate la organizație. Nu este, însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală și patrimoniul său cultural. Despre ce este vorba? În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Muzeele nu mai înseamnă nimic pentru că ele nu au fost considerate niciodată cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară, o investiție sigură. Dar ele pot fi toate acestea dacă sunt ajutate”.

În Constanţa, pot fi vizitate, printre altele, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie în intervalul orar 20.00 – 00.00, respectiv Muzeul Marinei Române de la 19.00 la 24.00.

În Bucureşti, sunt 30 de muzee şi 20 de organizaţii culturale care participă la Noaptea Muzeelor. La eveniment, în premieră, şi-a anunţat participarea şi Muzeul Băncii Naţionale care va sărbători, cu acest prilej, 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale.

editiadesud.ro

3 Comments

  1. Tatiana, dar că mincinosul vrea să vă facă muzeul direcţie în primărie, când protestaţi subtil şi inedit ? Când o să intre Republica Moldova în UE şi nea Mitică o să fie primar ?

    Comentariu by lucian visa — 14 mai 2015 @ 16:35

  2. http://www.cotidianul.ro/avocatul-poporului-ataca-la-ccr-ordonanta-privind-taxarea-bacsisului-261570/

    Comentariu by nabbuco — 15 mai 2015 @ 12:33

  3. Care Mitica ?

    Comentariu by Cormoranul — 17 mai 2015 @ 0:11

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress