Mangalia – politica locală

1 mai 2015

Consilierii au aprobat implementarea celui de al treilea soft, din ultimii trei ani, pentru încasarea taxelor şi impozitelor

Filed under: Consiliul Local — lucian visa @ 17:11

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa de îndată ce a avut loc ieri, la primărie, proiectul de hotărâre privind acceptarea ofertei de donaţie a licenţelor Sistemului Informatic Integrat pentru aplicaţia APLxPERT de către S.C. Sobis Solutions S.R.L.

Firesc, proiectul de donaţie a stârnit controverse aprinse în rândul consilierilor, întrucât, prin acest sistem integrat sunt efectuate atât contabilitatea din primărie, cât, mai ales, sunt încasate taxele şi impozitele cetăţenilor şi ale agenţilor economici din Mangalia. O parte a consilierilor a atras atenţia asupra „ocolirii“ legalităţii prin acceptarea acestui soft care, gratuit iniţial, va scoate bani din buget prin serviciul de mentenanţă. Serviciu care va fi aprobat, probabil, printr-un alt HCL. La solicitarea consilierilor, angajaţii primăriei nu au ştiut să speficice despre ce sumă este vorba.

Acesta este al treilea program de contabilitate şi încasare de taxe şi impozite utilizat de primărie în ultimii trei ani, celelalte două fiind un adevărat coşmar atât pentru contribuabili, cât şi pentru încasatori, prin erorile pe care le-au prezentat, în timp.

Potrivit declaraţiilor consilierului local Paul Foleanu, ar exista, în cazul de faţă, pericolul ca, în cazul unui control de specialitate, aleşii să fie traşi la răspundere pentru acceptarea „donaţiei“: „În situaţia aceasta nu putem vorbi despre o achiziţie publică, în care să existe mai multe oferte. Putem fi, astfel, acuzaţi că am favorizat o firmă în privinţa mentenanţei şi că am ocolit Ordonanţa 39 (n.r. privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii). În primărie avem licenţe de la multe firme, de la Windows la Autocad, dar nu am mai auzit să treacă, prin Consiliul Local, achiziţia unei licenţe“. Tot consilierul local a mai adăugat faptul că, firma donatoare ar putea cere, ulterior, orice preţ consideră de cuviinţă pentru mentenanţa softului.

La rândul său, Linica Stan a spus că, oferirea softului în mod gratuit nu poate fi decât un lucru bun pentru primărie. „Softul e gratis, deci ne scuteşte de cheltuieli suplimentare. Şi nu cred că firma îşi va permite să solicite un preţ mai mare pentru mentenanţă faţă de firmele anterioare“, a spus Linica Stan. Se pare că argumentele domniei sale au cântărit mai mult în ochii majorităţii aleşilor locali, astfel încât, fără votul consilierilor PSD, proiectul de implementare al aplicaţiei APLxPERT de către S.C. Sobis Solutions S.R.L. a trecut la vot.

editiadesud.ro

10 Comments

 1. Am văzut în mandatul acesta, că o serie de consilieri nu s-au mulţumit cu aprobarea unor proiecte anti Mangalia, ci le-au mai şi lăudat. Pentru aceştia a fi obedient e prea puţin, trebuie să şi lingă un pic. Ar trebui să se aprobe în buget şi câteva suluri de hârtie igienică. Pentru şters la gură.

  Comentariu by lucian visa — 1 mai 2015 @ 17:34

 2. Alte hotii marca mincinosul. Se pare ca Maganu incepe hora cu mincinosul.

  Comentariu by dan poenaru — 1 mai 2015 @ 17:59

 3. Cine iti mai da astazi ceva degeaba , chiar sunteti rupti de realitate! Cu siguranta valoarea din contractul de mentenanta acopera si costul de soft.O sa va vad in curand in dosarul” GRATISSOFT”!

  Comentariu by Anonim — 1 mai 2015 @ 17:59

 4. maganu e la faza de lambada.

  Comentariu by anonim — 1 mai 2015 @ 18:39

 5. La o simpla cautare pe goagal am gasit, in „Ziarul Valea Jiului” din 03.11.2011, urmatoarea stire:

  Contracte pentru firmele apropiate PD-L

  Primarul Păducel nu se află însă la prima achiziţie cu dedicaţie menită să mulţumească firmele prietene PD-L. La data de 27.05.2010, Primăria oraşului Petrila a încheiat cu SC”Sobis Solutions SRL”Sibiu contractul nr. 61/ 98 în valoare de 97.200 de lei plus TVA. Adică peste un miliard de lei vechi. Scopul? Livrarea unui număr de 5 (cinci) aplicaţii informatice pentru Arhivă, Biroul Agricol, Registratură, Achiziţii Publice şi Investiţii. Atribuirea s-a făcut prin-tr-o cerere de oferte publicată în”SEAP, Sobis Solutions SRL Sibiu a fost singura firmă participantă, iar condiţiile impuse în privinţa personalului calificat necesar pentru contract au fost parcă o copie fidelă a schemei de personal a Sobis. Unde-i şmecheria? Sobis Solutions SRL”Sibiu are doi administratori: Hans Martin Muller şi Gheorghe Silvian Sorici. Primul e un om de afaceri din comuna Arpaşu de Jos, judeţul”Sibiu, menţionat de revista Capital în Top 300 – Cei mai bogaţi români. Deţine un grup de patru societăţi importante şi Păstrăvăria Albota din acelaşi judeţ. A fost ales consilier local (PER) în comuna Arpaşu de Jos. Al doilea administrator, Gheorghe Silvian Sorici, îndeplineşte şi funcţia de director general al Sobis Solutions SRL. Nici că se putea altfel în condiţiile în care, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Sorici este membru marcant PD-L, fiind şi consilier local ales pe listele PD-L în legislativul oraşului Cisnădie, judeţul Sibiu. Și asta nu e tot.” Vom reveni.

  Ramine sa aflam prin cine au ajuns acesti reprezentanti ai aceste firme la primaria Mangalia.

  Comentariu by Anonim — 2 mai 2015 @ 6:50

 6. Extras din „TOP TEN achizitii Olguta Vasilescu” publicat de analiza HotNews.ro-Freedom House:

  Softuri de la firma unui sas din Sibiu milionar in euro

  15 mai 2013: Primaria Craiova a acordat prin incredintare directa un contract de peste 50 de mii de euro pentru softuri. Primaria a motivat alegerea procedurii de negociere directa pentru ca “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice.” Contractul a fost atribuit companiei Sobis Solutions din Arpasu de sus, judetu Sibiu.

  21 noiembrie 2013: Aceeasi firma castiga un alt contract de 1800 de euro pentru achizitia unui soft pentru ,,autorizatii spargere stradala.”

  Firma apartine unui cetatean german Hans Martin Mueller, considerat unul dintre milionarii in euro din Sibiu. Mueller mai detine păstrăvăria Albota si fermele Cartisoara si Poenita din judetul Sibiu. In 2008, el a candidat la primaria Arpasu de jos din partea Forumului democrat al germanilor din Romania, condus pana de curand de actualul presedinte al PNL si candidat la presedintie, Klaus Iohannis. Administrator si director general al firmei este Gheorghe Silvian Sorici, consilier local la Cisnadie din partea PNL. Sorici este presedintele PNL Cisnadie. Pana in 2012, el a fost la PDL.

  Comentariu by Anonim — 2 mai 2015 @ 7:06

 7. Si cireasa de pe tort :

  http://www.oradesibiu.ro/2015/03/03/consilier-local-din-cisnadie-gasit-incompatibil-de-ani-vezi-de-ce/

  Comentariu by Anonim — 2 mai 2015 @ 7:15

 8. Ca să faci bani cu statul trebuie să ai şoriciul gros.

  Comentariu by lucian visa — 2 mai 2015 @ 12:32

 9. Au ajuns la Sobis Solution via Limanu. Ei au luat softul tot de la ei. Singurii care folosesc vechiul soft al Mangaliei sunt cei de la Costineşti şi sunt foarte mulţumiţi de el.

  Comentariu by Anonim — 3 mai 2015 @ 22:08

 10. http://editiadesud.ro/?p=17965

  Comentariu by Anonim — 4 mai 2015 @ 13:48

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress