Mangalia – politica locală

27 aprilie 2015

La Mangalia, coșurile de gunoi se fură ca-n codru

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:13

Ca urmare a cererilor venite din partea cetăţenilor și a controalelor efectuate de inspectorii Primăriei Mangalia, administraţia locală a început montarea de coşuri de gunoi stradale în zonele publice, în mod deosebit în parcuri și în preajma pieţelor, şcolilor și spitalelor. Reprezentanții administrației locale spun că se montează aproximativ 200 de coşuri din plastic, pentru completarea deficitului. “Aproape toate coşurile de gunoi au fost distruse. Nu înţeleg de ce oamenii distrug aceste coşuri care sunt din plastic. Mi-ar fi plăcut să punem unele din metal, care sunt mult mai rezistente. Însă aceste recipiente pentru deşeuri ar face cu ochiul hoţilor de fier vechi, astfel că am rămâne fără ele în mai puţin de o săptămână”, a afirmat primarul Cristian Radu. În altă ordine de idei, profitând de încălzirea vremii, angajații serviciului de salubrizare din Mangalia sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile de 1 Mai.

Tatian Iorga, Telegraf 27.04.2015

9 Comments

 1. Pe Rozelor, o mare parte din coşuri au dispărut odată cu marea acţiune împotriva spaţiilor verzi. Împiedicau utilajele să „cureţe” spaţiile verzi.

  Montarea coşurilor de gunoi nu este o acţiune de laudă şi care trebuie trâmbiţată. Ele trebuiau să existe pentru că este un lucru elementar. Pentru actuala administraţie probabil e mare realizare. Te mai alege dracu, Cristiane !

  Comentariu by lucian visa — 27 aprilie 2015 @ 18:16

 2. Dupa cum am mai spus Radu Cristian este un primar la nivel de semanat gazon si atat.

  Comentariu by dan poenaru — 27 aprilie 2015 @ 20:29

 3. poate reorienteaza putin in fisa postului atributiile „politistilor”,pardon paznicilor locali.ma gandsc ca s-ar face mai utili,decat sa stea sa faca abuzuri vanand masinile parcate „ilegal” tot din lipsa spatiilor de parcare.e-adevarat ca daca stau sa ma gandesc mai bine,cosurile de gunoi nu aduc bani la buget asa cum fac amenzile,dar cel putin nu scot alti bani ptr inlocuirea acestora distruse.sau poti sa stii…poate chiar asta se urmareste,achizitia altora.

  Comentariu by A.R — 28 aprilie 2015 @ 7:54

 4. În oraşele unde copacii sunt „toaletaţi” barbar, numărul îmbolnăvirilor de cancer pulmonar a crescut de peste 4 ori!
  10,00 (din 4 voturi)
  Mărăşeşti martie

  Mărăşeşti martie Mărăşeşti ianuarie Constanta Mărăşeşti noiembrie
  De ceva timp, una din distracţiile predilecte a mai tuturor primăriilor din România este „toaletarea” copacilor. Un fel ambiguu de a numi un alt pretext de sifonare a banilor publici, în condiţiile în care demersurile lor de estetizare au, de fiecare dată şi peste tot, acelaşi rezultat: nişte cioturi hâde de lemn, cărora le poţi spune oricum, numai copaci, nu. Din câte se pare, plăţile se fac la kilogram, cum s-ar zice, adică, respectivii „esteţi” primesc cu atât mai mulţi bani de la primării, cu cât taie mai mult din arbori. Lăcomia şi hoţia se împletesc şi cu prostia în formă pură şi extrem de toxică, un exemplu de manual al plângerii fiind centrul Iaşiului, defrişat în mod absolut barbar de unul dintre cei mai iresponsabili primari români în activitate. Acelaşi delir de masacrare a spaţiului verde se manifestă însă în majoritatea oraşelor din ţară, fie că vorbim de Bucureşti, Constanţa, Iaşi sau Arad. Şi am amintit Arad pentru a face astfel introducerea unui material foarte elocvent, semnat de prof. univ. dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu şi publicat de Asociaţia Peisagiştilor din România ��” AsoP. Articolul se referă la Arad, dar datele prezentate sunt valabile pentru orice alt oraş din România. Iar una din informaţiile prezentate de autor, un profesor universitar doctor care nu-şi permite să se joace cu astfel de lucruri, este de-a dreptul şocantă: numărul îmbolnăvirilor de cancer pulmonar a crescut de 4 ori în ultimii ani, adică exact după ce primăriile au început să măcelărească arborii din oraşe. Prezentăm în continuare textul publicat de prof. univ.dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu, reluând ideea de bază: situaţia e perfect aceeaşi peste tot, oricare dintre noi poate schimba numele Arad cu cel al oraşului în care locuieşte şi are în faţă propria realitate.

  “UNIVERSUL VERDE” AL LOR ÎL FACE CENUŞIU PE AL NOSTRU

  NOTĂ: Textul este scris în decembrie 2013; nu l-am modificat, pentru că cele semnalate atunci sunt valabile şi astăzi, în martie 2014.

  Pe la începutul lui noiembrie, pe străzile Aradului pe care trec de obicei, şi-au făcut apariţia oamenii de la “Universul verde”, firmă de “întreţinere” a spaţiilor verzi despre care am aflat că este foarte agreată de Primărie. Aşa se face că echipelor de la direcţia “Spaţiile verzi” (până acum câţiva ani singura care activa în domeniu) li se adaugă cele de la “Universul verde”. Ambele sunt “verzi”, dar, probabil doar pentru că au drept obiect de activitate verdele urban. Ce fac cu el e altă poveste. După ce trec şi unii şi alţii, peisajul devine cenuşiu, adică mort sau pe moarte.

  Cum se procedează? Există străzi pe care se operează predilect. Mărăşeşti, de pildă. Acolo, acum vreo 6 ani “Spaţiile verzi” ale Primăriei “toaletau” zdravăn ambele aliniamente de arbori falnici, în ciuda unor proteste (timide, e adevărat) ale riveranilor. Între timp, fosta atmosferă plăcută a străzii este uitată; pe chinuitele trunchiuri ale arborilor cresc ceva mlădiţe. La începtul lui 2013, sunt tăiate şi ele, de data asta de “Universul Verde”, după care, iarăşi chinuite, cresc din nou. Acum o lună, maşina “Universului” trece din nou pe Mărăşeşti şi lasă locul “curat”, adică nişte cioturi de trunchiuri ţipând disperat către cer. Putem crede că, enervaţi de rezistenţa arborilor, respectivii încearcă din nou să-i ucidă, dar “pe ocolite”, fiindcă tăierea din rădăcină ar fi fost sancţionată chiar şi în Arad. Trecând pe stradă observam trist că, astfel, culorile frumoase ale toamnei, cele pe care doar frunzişul arborilor le are, nu mai existau şi nu mai bucurau pe nimeni. Oricum, e greu să ştii ce soiuri de arbori sunt: tei, frasini, castani? Sunt nişte biete trunchiuri…

  Un “specialist” al “Spaţiilor Verzi” poate susţine că atât timp cât arborii se chinuie să-şi refacă coroanele, “procedurile” Universului Verde sunt corecte. Arborii care nu se usucă îşi recapătă în câţiva ani un simulacru de coroană, adică ceva care poate fi contabilizat de Primărie ca mp. de spaţiu verde/cap de locuitor. Problema este că, pentru lungi perioade de timp, arborii nu mai sunt ca înainte, că străzile oraşului arată ca după bombardament, iar locuitorii Aradului sunt văduviţi, timp îndelungat, de aerul curat pe care doar arborii îl asigură.

  Pentru cei care nu ştiu, ar trebui precizat la ce serveşte verdele urban: “fabrică” oxigen, fixează praful, neutralizează unii compuşi chimici periculoşi, umidifică aerul, umbreşte, protejează împotriva zgomotului stradal, participă la o imagine stradală plăcută şi adaptată anotimpurilor. Nu există “efecte nefavorabile”, decât doar cele născocite de minţi bolnave.

  Efectele nefavorabile (din toate punctele de vedere) sunt datorate tocmai dispariţiei unor arii importante din parcuri şi a mii de arbori stradali, însoţită de dublarea în ultimii 20 de ani a parcului auto. Doar pe B-dul Republicii, principală axă verde a centrului, volumul de verde s-a înjumătăţit în ultimii 2 ani !
  Una dintre consecinţe, între multe altele: dinamica ascendentă a îmbolnăvirilor de cancer pulmonar, care au drept cauză majoră poluarea aerului. De pildă, între 2011 şi 2012 numărul noilor îmbolnăviri în Arad a crescut de la 22 la 94 (adică de mai bine de 4 ori!), iar numărul deceselor de la 165 la 219 (adică cu ¼). Doar în 2009 s-au înregistrat valori mai mari sau apropiate iar, încercând să aflăm care poate fi cauza, constatăm că începuseră de câţiva ani “programele de toaletare” la scară urbană, care au cuprins, la scurt timp, şi axa centrală. Dar cancerul pulmonar constituie doar vârful aisbergului. Restul este constituit din cancere şi boli de piele, din felurile boli alergice, imunologice şi ale plămânilor, care, însumat, totalizează probabil valori cu patru zero-uri. Spitelele din Arad sunt convins că au statistici detaliate. În privinţa acestei dinamici a îmbolnăvirilor şi deceselor, curios este faptul că în ultimele două decenii, aproape toată industria Aradului, adică factorul dominant al poluării urbane, a dispărut. Înseamnă că motivul îmbolnăvirilor trebuie căutat în alte componente ale vieţii urbane, în raportul dintre factorii pozitivi şi cei negativi actuali, din ultimii făcând parte, evident, diminuarea verdelui urban.
  Revenind la “toaletări”, de câţiva ani, şi eu şi cei din jurul meu am avut curiozitatea să discutăm cu respectivii de la “Universul Verde” în timp ce se “produceau” pe străzile oraşului. În primul rând, am observat că nu le place aparatul de fotografiat. Se tem să fie fotografiaţi. De ce, dacă totul e în ordine? Dacă se schiţa un dialog, era limpede că lucrătorii cu “drujbă”nu ştiau ce fac. Nu ştiau că “toaletare” înseamnă tăierea cu grijă a cca. 15-20 % din coroană (modul de tăiere depinzând şi de soi), nu 95%! şi se uitau miraţi la şefi. “Şefii” nu ştiau nici ei nimic şi, ridicând din umeri, dădeau vina pe Primărie, care ar cere firmei să radă cât se poate de mult din coroanele arborilor. Aşadar, ne aflăm în faţa unor variante diferite de ignoranţă ca suport şi cauză a tăierilor. Dar, între cauze există şi factorul “economic”, atât timp cât firma este logic să fie plătită în funcţie de cât de mult taie, de cât de multe camioane cu crengi şi frunze rezultă din această “întreţinere a spaţiilor verzi” (aşa apare în bugetul Primăriei) şi asta explică multe lucruri.

  Datele despre buget puse în circulaţie de Primărie sunt concludente. Faţă de o sumă totală al cheltuielilor care oscilează în jurul a 500.000.000 de lei, în 2013 erau prevăzute cca. 12%, adică 57.000.000 de lei (cca. 13.000.000 de euro) pentru “întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement” (din totalul de cca. 84.000.000 de lei atribuiţi sectorului “cultură, recreere, religie”, din care face parte). Din datele puse în circulaţie de presă, strict legat de întreţinerea spaţiilor verzi, Primăria ar fi fost dispusă să aloce prin licitaţie, între 1.370.000 şi 2.740.000 lei (sume dificil de corelat cu bugetul) anual. Doar “studiul“ pentru spaţii verzi (s-ar putea să se fi făcut, deja) s-ar fi ridicat la cca. 450.000 lei (100.000 euro). În acelaşi timp, suma alocată sănătăţii (este adevărat, adăugată sumelor alocate de Consiliul Judeţean) este de cca. 3.600.000 lei, iar cea destinată “reducerii poluării” este de 184.000 lei. Concluzionând, dacă este să judecăm după ce se vede pe străzile oraşului, activitatea majoră din sfera “întreţinerii spaţiilor verzi” este defrişarea de care vorbeam anterior, care este plătită cu o sumă anuală considerabilă.

  Prin urmare: care este rostul acestor tăieri? Greu de spus, dar ilogicul şi paradoxul situaţiei se relevă simplu : utilizându-se banii noştri, ni se făureşte un mediu agresiv pe termen lung. Pentru “ei” este o simplă afacere. Pentru “noi” e o chestiune vitală. Deci, universul lor verde nu e acelaşi şi pentru noi. Pentru noi se transformă într-un univers cenuşiu.

  Concluzia este mai mult decât clară: dacă “responsabilii” domeniului (“spaţiile verzi” din Primărie, “protecţia mediului”, “sănătatea publică” “protecţia monumentelor” şi altele nu-şi corelează datele şi nu se stopează defrişarea verdelui urban, decesele din cauze legate de poluare pot atinge valori halucinante, iar imaginea Aradului va fi definitiv asemănătoare unui oraş bombardat, la distanţe stelare de conceptul de “oraş european” şi, mai ales, de posibilă “capitală culturală a Europei”. Şi cum rămâne cu “Universul verde”? Sunt două variante: fie dispare, fie aruncând drujbele, devine cu adevărat generator de verde.

  PS. Imaginile însoţitoare sunt din acelaşi loc, Str. Mărăşeşti, din unghiuri diferite, dar pot fi extrapolate la scara întregului oraş. Mai nou s-a ieşit şi pe şosele, unde se “toaletează” la fel de absurd. Urmează pădurile ?”.

  Prof. univ. dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu este cadru universitar la Facultate de Arhitectură din cadrul Universităţii „Politehnica” Timişoara şi una din somităţile în domeniu. Asociaţia Peisagiştilor din România ��” AsoP este organism naţional unic, non-profit, fondată în 2005, care reprezintă specialiştii din domeniul arhitecturii peisajului, pentru sprijinirea exercitării profesiei, susţinerea arhitecturii peisajului ca act de creaţie artistică dar şi pentru promovarea principiilor enunţate de Convenţia Europeană a Peisajului, ratificată de România în 2002.

  Comentariu by anonim — 28 aprilie 2015 @ 8:21

 5. Sa puna si cosuri de gunoi, sa puna si camere de supraveghere, dar sa desfiinteze frate Politia locala, e o institutie bugetara in plus cu multi angajati de cultura si educatie indoielnica si „sugative” din toate punctele de vedere!

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2015 @ 13:13

 6. http://www.cotidianul.ro/greva-generala-in-administratia-publica-locala-260636/

  Comentariu by nabuco — 28 aprilie 2015 @ 15:06

 7. Generalizezi deci esti prost !

  Comentariu by Vasile — 28 aprilie 2015 @ 18:23

 8. Eu cred ca le fura rusii!
  In curand, Romania va intra in razboi pentru recuperarea lor. Trupele de servicii secrete vor fi conduse de Radu Cristian, care le vor identifica locatia exacta si le vor aduce inapoi.

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2015 @ 20:29

 9. si eu care credeam ca s-a rezolvat problema cu furturile in Mangalia. Salubritatea lasa de dorit oare de ce? Nu se platesc destule taxe?

  Comentariu by o administratie nebuna — 29 aprilie 2015 @ 0:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress