Mangalia – politica locală

22 aprilie 2015

S-a modificat legea alegerilor locale. Cum vor fi aleşi primarii

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:59

Senatul a adoptat, ieri, cu 114 voturi „pentru“, 3 „împotrivă“ şi 4 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale, astfel încât primarii vor fi aleşi într-un singur tur. O altă prevedere a proiectului de lege este că toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1.000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti. Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent. Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, spune că, din punctul său de vedere nu-l deranjează această modificare a legii deoarece un primar care a făcut ceva pentru locuitori nu are de ce să aibă emoţii.

„Dacă ar fi să luăm în calcul alegerea primarului din primul tur, este clar că cel avantajat este primarul în funcţie. Cu toate acestea, chiar dacă ar fi fost ca până acum şase ani să fie ales din două tururi, cred că cele mai mari şanse le are cel care a făcut ceva pentru comunitatea pe care o conduce. Oamenii ştiu să aleagă foarte bine. Dacă ai ştiut să aplici diverse programe sau proiecte, ei vor ţine cont şi primarul în funcţie ar avea un avantaj pentru că oamenii şi-ar dori ca el să continue proiectele. Deci, pe mine nu mă deranjează nici dacă s-ar alege în două tururi nici dacă va fi un singur tur”, a declarat primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu.

Aflată la primul mandat de primar al comunei Saraiu, Dorinela Irimia, spune că alegerile locale prin care edilul să fie ales din primul tur de scrutin sunt mai avantajoase.

„Eu cred că este mai bine ca şefii administraţiei publice locale să fie aleşi într-un singur scrutin. Dacă eşti gospodar şi oamenii pot avea încredere că ai făcut ceva sau că vei face ceva concret pentru comunitate ei te vor alege din prima. În plus, un singur tur ar însemna şi o economie la buget, bani economisiţi cu care ai putea face ceva pentru localitate, pentru locuitori”, a declarat primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.

La rândul său, primarul din Techirghiol, Adrian Stan, spune că nu-l deranjează hotărârea care vizează alegerea primarului într-un singur scrutin.

„Nu mă deranjează această hotărâre. Din punctul meu de vedere dacă se hotărăşte să se meargă pe alegeri dintr-un singur tur de scrutin aşa ar trebui să fie pentru toate tipurile de alegeri, fie că vorbim de desemnarea alegerilor pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene sau preşedintele ţării. Nu ar fi corect să fie doar un tur pentru desemnarea edililor şi două tururi pentru restul. Consider că actualii aleşi, care sunt în funcţii în prezent, sunt avantajaţi de un sigur tur de scrutin. Alegerile trebuie să fie la fel pentru toată lumea!”, a declarat edilul Adrian Stan.

În schimb, edilul din Medgidia, Marian Iordache, rămâne consecvent variantei cu două tururi de scrutin şi are şi o explicaţie în acest sens.

„În democraţie alegerile ar trebui să exprime voinţa majorităţii, ceea ce nu este cazul dacă primarul este ales într-un singur tur de scrutin. Aşa pot apărea primari aleşi cu 15- 16%. Această legitimitate ar putea avea loc doar dacă există două tururi de scrutin. Din punctul meu de vedere, un singur tur avantajează primarul aflat în funcţie”, a spus edilul municipiului Medgidia, Marian Iordache.

Carmen Mocanu, Cuget Liber 22.04.2015

14 Comments

 1. Evident că legea favorizează primarii în funcţie. E un blat PSD-PNL pentru ca alte partide să nu aibă şanse. Tot evident e că primarii care lucrează în interesul lor şi al unor grupuri, nu vor fi aleşi.

  Comentariu by lucian visa — 22 aprilie 2015 @ 17:03

 2. poate sa fie orice blat, atata timp cat nu faci ceva pentru oras si mergi din minciuna in povesti si aberatii, te mai voteaza p…. , acum ramane de vazut ce se va intampla peste 1 an

  Comentariu by Arvin — 22 aprilie 2015 @ 17:19

 3. @1 Blatu’ e putin extins,de pilda cu …popa,cu cine numara, cu cine afiseaza,cu comisii electorale de validare,dar mai ales…cu cine „nu se baga”-gen „da-i dracu cu politica lor ca s-or intelege ei intre ei”-asta la oras ,pen’ca la sate (chiar daca pana atunci il ascund pe Dragnea si alti 10 ca el) se va intampla,tot asa ca si pana acum,insa mai abitir,chipurile partidele nu se mai baga ! http://www.academiacatavencu.info/imagine/613×343/Vin%2Balejerilii_45479.jpg

  Comentariu by I.S — 22 aprilie 2015 @ 17:43

 4. si acum trei ani tot din primul tur erau alesi primarii.lege data de pdl.

  Comentariu by anonim — 22 aprilie 2015 @ 18:04

 5. le mai trebuie inca un mandat ca nu si-au acoperit cheltuielile din campanie

  Comentariu by cetateanul turmentat — 22 aprilie 2015 @ 18:46

 6. .. si Iorgus a demisionat din funcția de presedinte psd Mangalia.

  Comentariu by ionu — 22 aprilie 2015 @ 19:25

 7. Mare necaz…mare ! Tocmai azi,de ziua Pamantului ! Pe unii ,ne tine din ce in ce mai greu ! Evenimentul trebuie marcat,asa ca spre incantarea tuturor va ofer aici o realizare deosebita ! https://vimeo.com/78072521 dupa care ,haideti sa-i dedicam si o melodie : de ziua Pamantului https://vimeo.com/78072521

  Comentariu by I.S — 22 aprilie 2015 @ 21:34

 8. https://vimeo.com/39875998

  Comentariu by I.S — 22 aprilie 2015 @ 21:36

 9. Discutii mari la Psd Mangalia. Se vehiculeaza numele lui Corina Mihalache. Numai ca nu e prietena cu „oamenii din turism”. Va tinem la curent !

  Comentariu by anonim — 23 aprilie 2015 @ 0:18

 10. simplu.sa aiba drept de vot doar platitorii de impozite.pachetarii nu.si gata.suna cam urat dar asta i adevarul.se va ajunge la paradoxul ca primarul si consiliul local sa fie votat si pus acolo de cei care nu platesc impozite ei impunandu se prin numar si foame.adica din banii mei sa fie pus acolo unu care i reprezinta pe cei ce nu platesc nimic si doar beneficiaza.nu ca pana acum ar fi fost altfel dar era mai voalat.acum e pe fata.deci votul cenzitar parca nu?http://ro.wikipedia.org/wiki/Vot_cenzitar

  Comentariu by bigbrother — 23 aprilie 2015 @ 10:57

 11. pct 9 Cine e Corina Mihalache,e aceiasi persoana cu directoarea de la Ion Banescu ,asta nu a fost o secunda in PSD.

  Comentariu by GORE 2 — 24 aprilie 2015 @ 7:24

 12. se aude ca psd mangalia o vor sustine pe directoarea de la liceul Economic pentru primarie . Se pare ca cei din constanta de la conducere insista foarte mult

  Comentariu by psd — 24 aprilie 2015 @ 17:15

 13. Ciobanel malai vizeaza…

  Comentariu by Vasile — 25 aprilie 2015 @ 15:01

 14. Bai bigbrother pai noi am facut legea asa ca sa ne mearga bine ma ! Ce , crezi ca nu era mai simplu sa dam 100 de lei in plus la pensie si cu asta basta ? Dar trebuie sa para ca ii ajutam , chiar daca numai local , ai vazut ce minuni faci cu animalele infometate cand le dai un ciolan … Tu crezi ca noi facem asa din intamplare ? Crezi ca nu era mai usor sa marim pensiile si sa nu mai piarda timpul atatia functionari cu datul la pachete sau altele ? Hai mai desteptati va odata ca daca le interzici la stia dreptul de vot … noi hotaram , gasim altceva sa iesim , prag de 20% , vot fara diaspora si asa mai departe. Stai in banca ta ca se poate si mai rau !

  Comentariu by Politicianul — 25 aprilie 2015 @ 18:05

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress