Mangalia – politica locală

13 aprilie 2015

Câţi au fost ?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 10:27

Circa 5 mii de credincioși, prezenți la slujba de Înviere din portul turistic Mangalia

Aproximativ 5000 de enoriaşi au participat la slujba de Înviere desfăşurată, ca în fiecare an, în portul turistic Mangalia. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți ai Protoieriei “Callatis”. Cei prezenţi au avut parte de vreme foarte bună la malul mării şi s-au putut bucura din plin de momentul solemn al aprinderii candelelor şi lumânărilor, la miezul nopţii. După ce au ascultat slujba din Portul Turistic, cele câteva mii de credincioși au mers fie la bisericile de care aparțin, fie au plecat să ducă lumina rudelor, apropiaților, precum şi celor veşnic adormiţi, în cimitirele din oraş. De asemenea, o parte dintre oamenii prezenţi au mers pe plajă, unde au aprins lampioane în memoria celor decedaţi sau pentru a-şi pune o dorinţă. La Mangalia, este pentru al paisprezecelea an consecutiv, când cel mai mare praznic al creștinătății se oficiază la malul mării.

Replica 12.04 2015 (preluat după comunicatul de presă de pe mangalia.ro)

2.000 de credincioşi, la Slujba de Înviere din Portul Turistic

Aproximativ 2.000 de credincioşi au asistat la Slujba de Înviere oficiată de un sobor de preoți ai Protoieriei “Callatis”, la altarul amenajat în Portul Turistic din Mangalia. Încă de la ora 23.00, localnici și cetățeni din localitățile învecinate s-au reunit în Portul Turistic, pentru a primi Lumina Sfântă. Credincioşii au primit Lumină din mâinile preoţilor din Mangalia Adrian Budu, Mădălin Dragomir şi Aurel Bolba, slujitori ai parohiilor din oraş.

După ce au ascultat scurta slujbă din Portul Turistic, o parte dintre credincioși au mers la bisericile de care aparțin, în timp ce alți credincioși au plecat să ducă lumina rudelor sau apropiaților, nu înainte de a lua pască împărțită în cutii speciale de către Protoieria “Callatis”. Pe plajă au fost înălţate lampioane colorate.

La Mangalia, este pentru al paisprezecelea an consecutiv, când cel mai mare praznic al creștinătății se oficiază la malul mării.

 

3

editiadesud.ro 12.04.2015

35 Comments

 1. Au fost atatia cat au vrut si au simtit ca trebuie sa fie. In aceasta perioada oamenii sunt in concedii, fie plecati din Mangalia, fie stau in casele lor cu gandul la problemele pe care le au. De ce tot comentati anumite situatii intr-un mod atat de insinuant

  Comentariu by ion — 13 aprilie 2015 @ 11:33

 2. @1 E simplu nene infumurat !(explic „infumurat” pentru ca esti logat si deci ii arati lui Visa cum te lupti tu cu „armele pe fata”…cu el,aratandu-ti muschii functiei probabil !) Ori esti chior,ori esti chior …de ura ! Nu vezi ca acolo sunt doua surse-spre comparatie ? E pur si simplu vorba de minciuna umflata cu pompa mediei la comanda platita ! De altfel si cei de la Replica,prin cele ce scriu acolo…o atenueaza scriind o alta bazaconie : cum ca enoriasii au plecat de acolo catre bisericile de „bastina”(cartier) ! Propaganda de idioti facuta pentru alti idioti…care platesc ! Iata ce scrie si acolo-la Replica-un postac cu nume reprezentativ,ca si al tau -de desteptu’ natiei- : Ion(12 apr 17:55)
  5000 de „enoriasi”? daaaaa… numai enoriasi erau acolo !!!!!! –

  Comentariu by I.S — 13 aprilie 2015 @ 12:02

 3. Slujba de Inviere – “Lumina de la Malul Marii” – Mangalia 2015 https://youtu.be/KG1-NhPd2OQ

  Comentariu by nicu — 13 aprilie 2015 @ 14:08

 4. 2000 sau 5000?Eu am fost unul din cei prezenti acolo si pot confirma ca au fost multi.Nu pot estima exact,dar as inclina spre 5000.Daca au fost 3500 sau 4000 poate ca autoritatile au avansat o cifra rotunda,insa cu siguranta au fost mult mai multi de 2000.Si chiar a fost frumos!

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2015 @ 14:30

 5. @4 Si chiar a fost frumos ? Deci tu ai fost acolo pentru a trai profund momentul religios ! Totusi ar fi fost si mai frumos …cu o punga de bomboane agricole…si o bere ! De ce crezi ca biserica locala nu se implica financiar la chestia asta ? Nu crezi ca financiar i-ai fi sprijinit mai bine mergand in biserica de cartier ? Asa sprijinim mai bine pe ala care aduce lumina cu salupa peste mare in dreptul Cazinoului(de la Constanta-de a bagat afacerea asta si pe nasul lui Iorgus)…ca-i mai frumos si-i in asintementul celor ca tine,dar cei mai bine e ca-i mai „banos”! Da lasa ca la anul pe la ora 14 se va savarsi miracolul in pestera sfanta si instantaneu prin laser via satelit va fi transmisa lumina sfanta catre toate bisericile lumii…care platesc taxa ce va sa fie inventata ! Sute de ani tactu’ si tactu’mare au mers la biserica sa ia pasca si lumina de la candela lu’ Popa Nartea(ca sa vin mai aproape !) Nu ne mai stergem pacatele gustand din trupul Domnului(pasca) ! Acum ne luminam filozofic…din laserele privirilor inalt bisericosilor …catre verzisori !

  Comentariu by I.S — 13 aprilie 2015 @ 15:20

 6. Intrutotul de acord cu @5.Am mai spus si o repet oficierea momentului religios al Invierii in alta parte decat la biserica mi se pare spectacol. Insa momentul are alte conotatii si trebuie sa-l respectam asa cum se cuvinte !

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2015 @ 15:36

 7. Dumnezeu este pretutindeni. Te poti ruga la el si pe apa, sub apa, pe nisip, pamant, pietris si ce mai vreti voi. Asa ca 5 si 6 conteaza sa crezi. Biserica este doar un templu, o cladire, niste betoane frumos aranjate si colorare.

  Comentariu by Aburel — 13 aprilie 2015 @ 15:50

 8. @6 Nu putem acuza tinerii de azi pentru lipsa de cultura traditionala religioasa ortodoxa! Nu au habar de canoanele bisericesti privind invierea Domnului si Sfanta Liturghie-dupa care se poate vorbi de bucuria celor care pleaca acasa catre cei dragi,intru mantuire, cu lumina de care sa ai grija sa nu se stinga,pana la candela din casa ! Insa aici,din pacate este vorba de alt aspect ,mult mai grav,adus pe meleagurile noastre de un „afacerist” unii spun kagebist care a mai inventat ceva,care pana la el nu a fost scos de nimeni de prin arhivele religioase ! Povestea cu increstinarea dobrogenilor de Sf Andrei care a poposit in pestera de langa Dunare ,in drumul sau catre sediul „adevaratilor” si celor mai „tari” ortodocsi- slavii rusi ! Acolo ,de fapt,este crucea Sf. Andrei ! Rusul face politica pe sute de ani…iar Dobrogea este si ramane pohta,ce-au pohtit !

  Comentariu by I.S — 13 aprilie 2015 @ 15:59

 9. numarand lumanarile din poza nu au fost mai mult de o mie.

  Comentariu by anonim — 13 aprilie 2015 @ 18:08

 10. http://lideruldeopinie.ro/129520/mii-de-credinciosi-au-participat-la-slujba-invierii-in-portul-turistic-mangalia

  Comentariu by anonim — 13 aprilie 2015 @ 18:13

 11. De fapt cred ca au fost vreo 100…postaci candva pe acel blog,iar aici au mai ramas vreo 5-6.

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2015 @ 18:47

 12. De fapt contează câţi citesc şi asta e îngrijorător pentru voi.

  Să ştii că şi pe vremea lui Iorguş şi Tusac se exagera la greu cu numărul participanţilor. Enoriaşii adevăraţi se duc la biserici, la malul mării se duc cei ce apreciază spectacolul nocturn şi care nu prea ştiu din punct de vedere religios, de ce au venit acolo. Mulţi dintre aceştia, după slujbă, se retrag la cârciumi. Să se roage la una mică. Când se încheie slujba, în jur de ora 2-3 dimineaţa, se retrag şi ei.

  Am pus acest articol nu pentru a critica evenimentul, ci pentru a arăta cum se denaturează informaţia. Nu cunosc care cifră e adevărată, dar de la 2000 la 5000 e diferenţă uriaşă. După poza panoramică a celor de la Editia de sud, înclin să cred că ei sunt mult mai aproape de adevăr. După spusele altor participanţi la slujba de Înviere şi la unele biserici au fost mult mai puţini participanţi ca altădată.

  Comentariu by lucian visa — 13 aprilie 2015 @ 19:22

 13. Am citit inca o data acolo la @10 fac o copie si o pun aici:”După ce au ascultat slujba din Portul Turistic, o parte dintre credincioși au mers la bisericile de care aparțin, în timp ce alți credincioși au plecat să ducă lumina rudelor sau apropiaților, nu înainte de a lua pască împărțită în cutii speciale de către Protoieria “Callatis”. La Mangalia, este pentru al treisprezecelea an consecutiv, când cel mai mare praznic al creștinătății se oficiază la malul mării.Deci avem de a face cu „pască împărțită în cutii speciale de către Protoieria “Callatis”- Referitor la numarul de persoane mi se pare o diversiune,probabil pentru a masca principala abatere de la canoane ! Domnule protopop Vasile Carlan va rugam sa interveniti (am vazut ca ati mai facut lucrul asta pe aici!) si lamuriti-ne cum este cu noul canon prin care se distribuie pasca care sa nu fie trecuta prin sfanta liturghie…de la ora 3 ! Sa nu ne spuneti ca e pasca ramasa din anii trecuti ! S-a dat o dispozitie religioasa,s-a dat ceva…numai pentru noi pe litoral…si in tara-nu ? Puteti sfinti dvs pasca in prealabil fara sfanta liturghie ? Este o chestiune pentru care noi credinciosii trebuie sa credem…si atat ? Fara sa cercetam? Revin iar la numarul celor cu sau fara lumanari veniti acolo pentru „imortalizarea frumusetii momentului”-de fapt cu cat sunt mai multi cu atat trebuie sa fie o rusine atat pentru biserica locala-pentru ca acei oameni sunt falsi enoriasi-cat si pentru ipocrizia de care se da dovada…in laic in general! Adevaratii enoriasi sunt in biserici-nu in altare vopsite pe malul marii si cu cat sunt mai multi acolo,cu atat mai rau pentru onoarea dvs de parinte de biserica locala orodoxa !

  Comentariu by I.S — 13 aprilie 2015 @ 19:34

 14. 5000 ? nu au fost atatia. Sa zic maxim 2500 dar mai multi nu. Se exagereaza ca si la festivalul berii si multe alte evenimente de anvergura gen drifting etc.

  Comentariu by dan poenaru — 13 aprilie 2015 @ 19:55

 15. In unele sate din jud.Galati stiu ca se pastreaza acest obicei de a impartì anafura la toate familiile din acea asezare(poate sunt bolnavi, poate prea batrani pentru a putea merge la biserica in noaptea de Inviere), de obicei de catre barbatii tineri si numai dupa ora 3 , cand slujba a luat sfarsit. Tot atunci femeile care se intorc de la biserica incep sa gateasca, totul pana la rasaritul soarelui, dupa care in acea zi nu se mai aprinde focul.A doua zi se imparate cozonac, pasca si oua rosii. Ouale divers colorate, apartin epocii moderne.

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2015 @ 22:21

 16. @15 Asta acolo la Galati ! La noi la Mangalia ne-am modernizat :Anafură bio. Dacă nu vreţi să faceţi parte din turma credincioşilor obișnuiți, ci doriţi să vă evidenţiaţi cumva, preparaţi-vă singur anafura de împărtăşanie din grâu eco, secară, goji, ylang-ylang şi fructul pasiunii. Conţine fibre şi evită îngrăşarea. Dacă preotul refuză să o sfinţească, faceţi-i discret cu ochiul (ochiul dracului, normal) şi problema e rezolvată. Si daca mai vreti sa vedeti ce se mai poate cumpara-la preturi accesibile de la tarabele din portul religios turistic din Mangalia poftiti de cetiti aici http://www.academiacatavencu.info/actualitate/ghidul-cadourilor-pascale-38205 Pace tie cetitorule !

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2015 @ 22:42

 17. Cate mii de lei dai la publicitate , atatia credinciosi au fost. Evident ca cifrele difera…

  Comentariu by Sica — 14 aprilie 2015 @ 1:21

 18. La asta nu m-am gândit, dar e posibil să ai dreptate.

  Comentariu by lucian visa — 14 aprilie 2015 @ 10:29

 19. Asa ca fost „olipmic”:
  http://www.replicaonline.ro/primarul-mangaliei-a-felicitat-castigatorii-olimpiadei-nationale-de-stiinte-socio-umane-radu-le-urez-mult-succes-pe-viitor-217840/

  Comentariu by nabuco — 14 aprilie 2015 @ 10:56

 20. Lampioanele alea ar trebui interzise.
  Dupa ce se termina parafina aia ghiciti ce mai ramane…

  Exact: niste sarme si o bucata de hartie
  Unde? In marea noastra cea mare.

  Daca hartia se mai topeste, in fiecare sezon, zeci de mii de sarme raman pe fundul marii.

  Comentariu by Lampionu' lu' peshte prajit — 14 aprilie 2015 @ 17:26

 21. Dar daca ia foc ceva de la vreun lampion ? cine raspunde ? cumva mincinosul ? e cea mai mare prostie ideea cu lampioanele. Marca Radu Cristian.

  Comentariu by dan poenaru — 14 aprilie 2015 @ 17:50

 22. Pe vremea lui Tusac erau bune , pe vremea lui Radu nu sunt bune … harasel ma ca iti pute gura.

  Comentariu by Sica — 14 aprilie 2015 @ 18:24

 23. @Sica esti lingau sub brand Radu Cristian.

  Comentariu by dan poenaru — 14 aprilie 2015 @ 18:33

 24. Trebuie sa intelegeti ca Radu Cristian este un primar pana la nivelul de ”defrisat si semanat gazon”.

  Comentariu by dan poenaru — 14 aprilie 2015 @ 18:34

 25. Astăzi, pe Portului au fost smulși ultimii brăduți verzi și frumoși. Le stăteau în gât! Chiar nu putem face nimic să-i oprim? În Mangalia nu mai există spații verzi. Avem pământ, păpădii pe post de gazon și foarte mult praf.

  Comentariu by Anonim — 14 aprilie 2015 @ 19:14

 26. 25 praf e creierul tau.Gazon sau papadii pe un fost teren viran,unde erau si 3 boscheti partial verzi, rezultatul e doar unul: nu va mai genera praf ca inainte!Dar de,tu esti platit sa zici de rau fara sa si gandesti!

  Comentariu by Anonim — 14 aprilie 2015 @ 20:35

 27. La Constanţa boscheţii generează praf ?

  Comentariu by Anonim — 15 aprilie 2015 @ 7:58

 28. Daca ne luam dupa cel ce a postat la 26, plantele verzi produc muuult praf, iar pamantul asta negru ce ne inconjoara in tot acest frumos oras, degaja oxigenul necesar noua…. o contine pamantul asta clorofila si nu stim noi?

  Comentariu by Anonim — 15 aprilie 2015 @ 9:39

 29. C.R. asa a invatat la Liceul Agricol din Palazu.

  Comentariu by doru — 15 aprilie 2015 @ 10:10

 30. Pt 26 Ai creierul lichefiat, mergi in oras si vezi unde s-a defrisat si s-a plantat asa-zisul gazon, in realitate buruieni ce seamana cu salata pt care s-au platit bani grei. Orasul nu are o floare, nu are pomi, dar tu de la Constanta vezi la Mangalia o imensa gradina botanica…

  Comentariu by Anonim — 15 aprilie 2015 @ 10:24

 31. Pana la gazon verde mai va ! Cum si cine-l va intretine..nu ne batem capul…ca n-avem ! Urmeaza marele tambalau cu preluarea de catre asociatii…apa s-a scumpit si „naravul” asta si-l mentine !-masini de tuns iarba…la asociatiile cu datorii! Pana una alta,specialistii de pe alte meleaguri ,aratandu-ne cat sunt ei de tehnologizati si modernizati(pe banii nostri-evident!) au folosit un utilaj care incarca si transporta dublu,decat un om-adica doua robe de pamant ! Ei, si cu acesta au facut o gramada de pagube in oras,distrugand capace de camin,in trotuare si pe langa blocuri la caminele de canalizare,canale termice ! Alti bani alta cheltuiala ! Alte taxe-turcu plateste ! Da’ le fac o propunere „economicoasa” cu copacii taiati ar putea rezolva problema ! https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10858444_10152433331707373_6435486499699988609_n.jpg?oh=c9e371308e4232828cf4a20b38c6aac3&oe=55E38D02

  Comentariu by I.S — 15 aprilie 2015 @ 11:02

 32. Brazii din curtea de pe malul lacului când îi defrişezi ?

  Comentariu by Anonim — 15 aprilie 2015 @ 16:15

 33. ca au fost o mie sau o suta de mii chiar nu conteaza.intrebarea mea este primarul a luat lumina in portul turistic sau la una din bisericile din mangalia?ca e primarul de mangalia.

  Comentariu by anonim — 15 aprilie 2015 @ 16:33

 34. O floare nu mai este in orasul asta. A defrisat tot.

  Comentariu by dan poenaru — 15 aprilie 2015 @ 16:54

 35. lalele in parculetul de la posta veche. upss. nu trebuia sa spun ca poate dispar…

  Comentariu by marin vasile — 16 aprilie 2015 @ 16:51

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress