Mangalia – politica locală

10 aprilie 2015

Iar se majorează preţul la apă

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 17:07

Sursă foto bazel09.wordpress.com

Parcă era cineva din administraţie care zicea în 2012 că discută cu reprezentanţii RAJA scăderea preţului apei reci. Tot el făcea şi balcoane …

“Pentru că se apropie cu paşi repezi sezonul rece, vreau să vă asigur că preţul căldurii şi apei calde nu va fi mai mare de 300 de lei/gigacalorie. În acest sens, dorim să contribuim la sporirea confortului termic din casele oamenilor. De asemenea, suntem în discuţii cu reprezentanţii RAJA, în vederea reducerii preţului la apa potabila.”

http://observator.ro/primarul-cristian-radu-a-discutat-cu-reprezentantii-asociatiilor-de-proprietari-situatia-furnizarii-agentului-termic-si-cea-a-cainilor-fara-stapan-168239.html

22 Comments

  1. Ce măreşte RAJA o fi preţul la apa foarte rece sau călâie. Ori ăla de promise era mincinosu ?

    Comentariu by cârcotaş apolitic — 10 aprilie 2015 @ 18:21

  2. a marit deja pretul. Cand au avut avaria la Callatis, au intrrupt apa in tot orasul ca nu-i dadeau de cap. Vane ruginite, tevi vechi…. oare unde se duc toti banii astia? Pe prime, salarii babane, sediu de milioane (a se citi euro) , iar fraierii platesc…pentru ca daca nu platesc, ne taie apa… o fi bine?

    Comentariu by 345 — 10 aprilie 2015 @ 20:05

  3. daca nu exista concurenta ,asa se va intimpla in viitor ,primaria nu poate micsora pretul deoarece raja este o regie proprie

    Comentariu by antonescu — 10 aprilie 2015 @ 20:44

  4. o sursa de apa pe care nu o plateste nimeni se afla la baraci acolo curge apa neintrerupt orasul se poate alimenta de acolo si nu mai platim apa ,in atentia primariei

    Comentariu by antonescu — 10 aprilie 2015 @ 20:48

  5. Multumim,din nou,conducerii PSD Constanta si fostului presedinte interimar al organizatiei PSD Mangalia,distinsul domn Stroe Felix.

    Comentariu by Anonim — 10 aprilie 2015 @ 22:57

  6. Surpa de apa e aceeasi, instalatiile la fel, procesul de dedurizare si purificare a apei neschimbat , poate sa mai inlocuiasca niste pompe, dar in rest cum se justifica majora rea pretului ? Apa nu se produce , e o sursa naturala , cheltuielile sunt generate doar de transportul prin instalatii ,cu consum de energie electrica, piese de schimb, substante folosite pentru calitatea apei si apoi salarii cat mai mari .Din cate stiu eu pretul la curentul electric a scazut, iar instalatiile vechi de 100 de ani si-au amortizat de mult costurile. Dar suna misto : strategie de tarifare ! Ar trebui s-o cunoastem si noi.

    Comentariu by Anonim — 10 aprilie 2015 @ 23:06

  7. Bagabonteala marca Psd

    Comentariu by Vio — 10 aprilie 2015 @ 23:44

  8. Daca nu eram eu in CPUN in 1990 acum apa apartinea de Mangalia nu de RAJA Constanta si era mai ieftin dar … eu nu mai aveam pile la Constanta , director alea alea …

    Comentariu by Vasile M — 11 aprilie 2015 @ 1:20

  9. Pentru pct 8.Acum sunteti secretar PSD dar nu va baga nimeni in seama,ordinele vin de la Constanta

    Comentariu by GORE 2 — 11 aprilie 2015 @ 5:30

  10. Nu stiu de ce va plangeti.Ca eu ,la asociatia de locatari de care apartin platesc si 11 lei apa rece .Asa ca? nu stiu care e problema.Pentru mine si vecinii mei nu este o problema.Decat daca nu o cresc si ei….

    Comentariu by Anonim — 11 aprilie 2015 @ 9:08

  11. Pt.10 .Esti dintre aceea care foloseasc toaleta toata ziua si trag apa o data, iar pentru igiena personala e suficient o data pe luna si de gatit nu se pune problema ca vii cu sufertasul de la cantina sociala ! Sau ma rog, muncesti 12-14 ore pe zi, faci un dus la serviciu, rufele le duci la spalatorie ,iar masa o iei in oras si atunci se explica 2mc de apa.

    Comentariu by Anonim — 11 aprilie 2015 @ 12:08

  12. La pct.7 al documentului:
    http://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?PID=20&NewsID=1877

    Comentariu by nabuco — 11 aprilie 2015 @ 12:56

  13. ptr. 11:
    Dacă cel de la 10 se referea la preţul plătit /mc consumat ? Cerem scuze ?

    Comentariu by cârcotaş apolitic — 11 aprilie 2015 @ 13:14

  14. Nu e loc de intors,pentru ca daca platea 11lei/mc de apa si nu era o problema, acum cand RAJA l-a facut 5 lei, pentru el si asociatia X e o reducere . Doar nu se practica preturi diferentiate la asociatiile de proprietari?!( zona A,B,C,D, ca la impozitul pe cladire).Atunci daca bei apa din buricul targului,ce mai conteaza pretul!

    Comentariu by Anonim — 11 aprilie 2015 @ 15:19

  15. Cândva am mai discutat despre această „diferență” de preț care există între asociații. Hai să o lămurim din nou.
    La final de lună, asociația împreună cu RAJA, citesc apometrele generale şî încheie un proces verbal în triplu exemplar cu cantitatea de apă consumată de ASOC. Cu aceeaşi ocazie proprietarii îşi citesc contoarele individuale şi le fac cunoscute asociației. Prin însumarea citirilor rezultă un total, care ar trebui să corespundă cu cel înscris în PV. Cum de fiecare dată rezultă diferențe între citirile insumate de la proprietari şi cantitatea din PV, în funcție de ce s-a stabilit prin consultarea proprietarilor, se procedează astfel:
    – factura se împarte pe cantitatea de apă si rezultă un preț mai mare;
    – diferența de apă se imparte proportional cu consumul avut;
    – diferența de apă se împarte pe apartament;
    – diferența de apă se îmulțeşte cu pretul apei si canalizării şi se împarte la numărul locatarilor înscrişi pe lista de plată.
    Prin urmare, prețul este acelaşi în tot oraşul, diferă modalitatea de calcul a diferențelor de apă şi canal care rezultă între citirea generală şi cea rezultată la citirea contoarelor individuale.

    Comentariu by valentin ciuraru — 11 aprilie 2015 @ 15:48

  16. Având în vedere că la RAJA se fac investiţii de n ani, preţul ar trebui să scadă după amortizarea acestora.

    Comentariu by lucian visa — 11 aprilie 2015 @ 17:45

  17. Intotdeauna citirea de la RAJA nu corespunde cu ceea ce declara fiecare consumator al unei asociatii. Intre RAJA si asociatie se face proces verbal, dar intre consumator si administratorul asociatiei niciodata, se semneaza ceea ce declari pe un caiet.Cand ies diferente prea mari se mai supara cate unul si se face citire propriuzisa . Si diferente sunt , desi inexplicabil. Iar modalitatea de calcul trebuie sa fie aceiasi indiferent de asociatie. Pretul din factura emisa de RAJA trebuie sa se regasesca si in calculul consumatorului. El isi plateste consumul la pretul stabilit , iar diferenta de apa se imparate la numarul de apartamente si implicit cu acelasi pret.Nu mi se pare corecta nici repartitia diferentei in functie de consum. Prin citirea propriuzisa a apometrelor s-a constatat diferente tocmai la cei care de obicei declara un consum mic. Si atunci eu care sunt de buna credinta , dar am si un consum mai mare pentru ca si familia e mai numeroasa , de ce sa platesc ce a furat altul, ca de fapt despre asta este vorba!

    Comentariu by Anonim — 11 aprilie 2015 @ 20:59

  18. @17
    Fiecare asociație își stabilește regulile de organizare și funcționare conform celor prevăzute în statut și Legii 230/2007 actualizată !
    Nu uita ! Asociația de proprietari este persoană juridică de drept privat și conform cu cele stipulate la art 40 alin 1 Norme de aplicare Legea 230:
    Art. 40.
    (1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

    După cum vezi spune clar: după un regulament propriu. Prin urmare, există libertatea de a-și stabili modul de citire, calcul și repartizare. E și normal să existe diferențe de cote de contribuție între proprietarii din oraș fiindcă niciun bloc nu seamănă cu celălalt privind criteriile care concură la stabilirea nivelului cheltuielilor; număr persoane, poziționare geografică, materialul din care este construit blocul, suprafețele utile, numărul celor debranșați de la sistemul de încălzire etc etc
    Spui că se fură. Probează, altfel e acuză gratuită. Am altă părere. Sistemele de măsurare individuale sunt de slabă calitate și precizie, iar actul normativ nu obligă proprietarul să-și verifice metrologic aceste aparate. A doua mare problemă de ”pierdere” în măsurare sunt bazinele de la WC-uri care sunt gaura neagră pentru aceste apometre.
    Problema acestor diferențe, între citirea generală și cea individuală, nu se va rezolva prea curând. Nu întrevăd deocamdată o soluție.

    Comentariu by valentin ciuraru — 12 aprilie 2015 @ 12:37

  19. Noi vorbim aici de pretul stabilit de RAJA care nu trebuie sa fie diferit de cel pe care-l aplìca consumatorului. Repartitia cantitatii de apa ce rezulta apoi din citirea apometrelor ca diferenta ,nu are legatura cu pizitia geografica, sau materialul din care-i facut blocul, asta e o aberatie!Iar apometrele casnice, au o garantie de 2 ani. (Scrie negru pe alb , se poate proba).Iar cand vecinul meu , declara si semneaza pentru un consum de 3mc, iar comitetul face verificare prin citire inopinata si-i gaseste consum de 6mc, ce se cheama tovarase? Iar eu si ceilalti locatari ii platim consumul.

    Comentariu by Anonim — 12 aprilie 2015 @ 13:51

  20. Te-as ruga să reciteşti art 40 alin 1, unde vorbeşte atât de mere cât şi de pere, şi vei înțelege de ce am generalizat iar tu nu ai înțeles.
    Vreau să înțelegi că este acelaşi preț numai că diferă modul/regula de calcul în funcție de ce s-a hotărât de comitetul executiv ori de către adunarea generală.
    Incă o chestiune. Apometrele individuale sunt orientative. Legiuitorul nu face alte precizări în legătură cu ele. Dacă în vechea legislație, până in 2007, era precizare clara privind obligativitatea verificării metrologice, de data asta NU. Nu-l poți obliga pe proprietar ca să şi le schimbe chiar dacă producătorul garantează buna funcționare doar 2 ani.

    Comentariu by valentin ciuraru — 12 aprilie 2015 @ 18:18

  21. Pai vecinul tau totusi a declarat ,semnat si platit cei 3 mc de apa.Dar ce ai face daca ai avea vecini „apartamente de vacanta”,apartamente in care sunt turisti vara ca la hotel si care consuma apa pe care nici macar nu o declara ce sa o mai plateasca?
    Si uite asa creste valoarea pe mc de apa ,ca doar trebuie sa o plateasca cineva.LOCALNICII-noi suntem cei care platim.Si iti garantez ca oricat ai vorbi,sau ai face sesizari,tot platesc consumul turistilor.

    Comentariu by Anonim — 15 aprilie 2015 @ 12:47

  22. http://www.replicaonline.ro/directorul-felix-stroe-raja-s-a-aduce-picaturi-de-viata-in-casele-oamenilor-218421/

    Comentariu by nabuco — 17 aprilie 2015 @ 11:51

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress