Mangalia – politica locală

28 martie 2015

Soluţie “anti-ANAF”: legalizarea bacşişului. Agenţii de turism au luat foc: ameninţă cu boicotarea sezonului estival dacă inspectorii antifraudă continuă „jihadul”!

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 11:40

Faptul că România e o ţară de nebuni nu mai miră pe nimeni, ultimele isprăvi ale Executivului în domeniul combaterii evaziunii fiscale par extrase din filme horror. Direcţia Antifraudă a ANAF, un fel de stat în stat, a reuşit să sperie o ţară întreagă prin măsuri greu de conceput.

Supărat că inspectorii de la Antifraudă i-au închis, pentru 30 de zile localul Cafe Cafe, Cătălin Nedelcu vinde localul. Anunţul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook. „Afacere Cafe Cafe de vânzare. Include personalul, marfa, echipamentele şi toate dotările specifice. Posibilitate de deschidere imediată. Nu include locaţia (spaţiu în chirie)“, se arată în postare. Reamintim că localul Cafe Cafe, închis până pe 18 aprilie de inspectorii Antifraudă, este deţinut de Cătălin Iuliu Nedelcu, condamnat luna trecută la un an de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 15.000 de lei. De pe plan local, trecem în Capitală, unde situaţia este strigătoare la cer: 16 unităţi comerciale închise, printre care una din campusul Regie, pentru nejustificarea a 3,28 lei şi, a doua, este celebra shawormerie de la Dristor.

Patronatele din turism s-au întâlnit, vineri, într-o şedinţă explozivă la Constanţa, cu oficiali guvernamentali, în care au anunţat că dacă ordonanţa prin care ANAF a declanşat o adevărată vânătoare prin afacerile lor nu se modifică, ei vor sabota deschiderea sezonului la 1 mai. Vor fi lacăte la uşile hotelurilor şi magazinelor pe litoral? Oficialii prezenţi vineri, la Constanţa, susţin că depun toate eforturile să nu se întâmple asta. La conferinţa de la Pavilionul Expoziţional, la care au mai participat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Daraban, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele Patronatului în Turismul din Delta Dunării, Daniel Iluşcă sau vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu. Discuţiile au ajuns până la un nivel absurd, în care s-a relevat faptul că ANAF acţionează ca Securitatea anilor 1950, obligând angajaţii, în timpul controalelor, să îşi golească buzunarele sau coşurile de gunoi! „Când vine organul de control, cheamă toţi ospătarii, toţi angajaţii, îi pune să scoată din buzunar absolut tot ce au. Aşa se fac controalele… (…) Vorbim de hotelieri care au contracte cu chartere, companii de transport aerian, cu tour-operatori externi, hotelieri care au prevăzute în clauze contractuale anumite penalităţi dacă nu pot să-şi ducă la îndeplinire serviciile. A fost discuţie amplă, vă daţi seama ce-ar însemna să continuăm aceste abuzuri de control vis-a-vis de tot ce înseamnă turism. Nu există o proporţionalitate între ceea ce înseamnă intenţie şi greşeală. O diferenţă între 5 şi 10% bani găsiţi în plus la casa de marcat care să ducă la închiderea unităţii şi punerea în concediu fără plată sau, cum vreţi, disponibilizarea angajaţilor, asta nu aduce nici un plus valoare economiei”, a spus Matichescu.

Potrivit vicepreședintelui ANT, ne aflăm în stadiul lui „sperăm că…”, „încercăm să…”, invocând posibilitatea amendării în Parlament pentru ca turismul estival să poată exista în România și în 2015.

„Am rămas în Parlament, se mai pot aduce ultimele amendamente, vrem să reglăm cumva acest mod de a fi controlați agenții economici și de a legifera partea de plus, adică tips-ul. Ori putem să legiferăm partea de tips ca să se poată regăsi pe bonul fiscal și atunci nu mai există plusuri nefustificate, să ajutăm industria… că, până la urmă, nu faci un bine industriei, din contră, dacă te apuci și calculezi și vezi ce ar însemna, pe o perioadă de 30 de zile, zece operatori economici care au 300 de angajați să-și închidă unitățile alimentare… avem cazul unității Cafe Cafe, care l-a și scos la vânzare. 25 de angajați care acum stau și se întreabă ce vor face… (…) Încercăm ca până la 1 mai să putem să reglementăm acesta buzuri și să deteminăm pe cei de la Antifraudă ca aceste controale să le facă în limita unei proporționalități între intenție și greșeală”, a mai spus Matichescu.

Agenții economici au luat foc

Speriat de ştirile din presă, un administrator al unei agenţii de turism se pregăteşte pentru ce e mai rău. Dacă, până acum, era obişnuit cu „ţara lui Papură Vodă”, acum acesta susţine că măsurile din România nu pot decât să încurajeze migraţia turiştilor către Bulgaria. Acesta ne-a explicat de ce românii preferă Bulgaria, în detrimentul ofertelor locale. „Dacă nu se face ceva în privinţa ANAF, de la 1 mai nimic nu va fi deschis pe litoral. Hoteluri, magazine, nimic! Pentru 10 lei, ANAF îţi închide unitatea pentru 30 de zile şi îţi mai iei şi amendă de nu mai ştii de tine. Românii preferă Bulgaria pentru preţuri mici şi servire de 100 de ori mai bună ca la noi. Cine e de acord în plină vară să stea cu hotelul/ restaurantul închis? Şi să zicem că o rezolvă cu ANAF, dar te bubuie Sanepid, OPC, corpul de control al Primăriei şi tot aşa. Am ajuns să fim stat poliţienesc, total! Ai relaţii, te lasă în pace. Nu ştii pe nimeni, poţi să stai acasă. Exemplu: de Paşte, în Nisipurile de Aur (Bulgaria – n.r.), la demipensiune, cu absolut tot inclus, 60 de euro/ persoană/ 2 nopţi. Unde găseşti în România ceva competitiv la banii ăştia?”, ne-a spus acesta.

Marius Florian VASILE, Replica 28.03.2015

29 Comments

 1. Aceste măsuri au fost promovate de golanul ălă cu tablourile ascunse prin pereţi şi cu lingourile prin seif. De ce nu a scris în ordonanţă cât ar trebui să stea închis pentru fiecare tablou luat din şpagă ? Ponta va deconta electoral.

  Comentariu by lucian visa — 28 martie 2015 @ 11:45

 2. Daca un hot face legea, aceasta mai poate fi pusa in aplicare???

  Daca Ministru care a facut legea e cercetat penal legea pe care a intocmit o este valabila???

  Comentariu by ultranationalist — 28 martie 2015 @ 12:51

 3. Despre statul feudal,rezultat din multa „desteptaciune”implementata cu oameni potriviti la locurile potrivite !Bine spune acolo : ne aflăm în stadiul lui „sperăm că…”, „încercăm să…”Dar cum este „organizat” statul nostru feudal iata : „… filtru feudal: suveica post-privilegiu-tribut. Ce înseamnă asta? Toţi şefii administrativi, până la nivel de director sau chiar mai jos, sunt numiţi nu pentru a urmări interesul public, ci pentru privilegiul de a colecta fonduri în nume propriu. Din care să verse o parte înapoi ca tribut.
  Mai are rost să le cerem performanţă? Chiar dacă ar fi în stare să o obţină, i-ar aştepta o singură soartă: mazilirea. Să le cerem să elimine economia neagră? Păi, ei sunt însăşi economia neagră! Ei garantează circuitul public-privat al fluxurilor de bani care urcă de la cel mai mărunt nivel al corupţiei până la cel mai înalt nivel politic.”…I. Clasa politică. Luaţi individual, politicienii nu realizează exact ce caută acolo. Ştiu doar atât cât e nevoie să ştie: că au ceva datorii, câţiva prieteni şi o organizaţie de partid pe care trebuie să o răsplătească.

  II. Structurile de forţă. De la judecători până la jandarmi, toţi reprezintă linia de fidelitate care trebuie să păstreze lucrurile aşa cum sunt acum. Cel mai mic salariu de aici e mai mare decât un salariu bun de profesor sau medic. Cea mai mică pensie specială este mai mare decât o pensie bună de profesor sau de medic.

  III. Masa de manevră. De la sutele de mii de funcţionari angajaţi pe posturi inventate până la beneficiarii de ajutoare sociale pentru nevoi fictive. Rostul lor este să îşi înţeleagă statutul semiprivilegiat şi să tacă.

  IV. Baronii locali. Fac reglajul fin între nevoile de hrană ale caracatiţei şi nevoile reale de finanţare ale comunităţilor. Direcţionează fondurile în aşa fel încât să menţină o stare permanentă de dependenţă.

  V. Clienţii fondurilor publice. O nouă castă socială, care a înţeles sistemul şi l-a încălecat din fugă. Un calcul cinic le-a demonstrat că e mai rentabil aşa decât să faci afaceri cinstite. Ei au dat tonul creşterii în spirală a cheltuielilor publice până la nivelul de acum, la care nu mai pot fi susţinute. Şi – ca într-un joc piramidal -, ca să nu cadă sub propria greutate, trebuie să găsească pe cineva care să achite nota de plată.” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-romania-e-un-stat-feudal-188261

  Comentariu by I.S — 28 martie 2015 @ 13:04

 4. Nu cred că ar fi lipsită de efect şi o grevă fiscală. Taxele se pot plăti şi la sfârşitul lunii Decembrie.
  Şi ca fapt divers, la Mangalia cu un număr cu 50% mai mare de angajaţi în compartimentul de taxe, nivelul de colectare este mai mic decât în 2012 înintea înscăunării jumătăţelului. Ce să înţelegem ? Profesionalism, experienţă, putere de analiză sau pur şi simplu prostie navetistă. Au fost schimbate în 2 ani 3 softuri de taxe şi impozite. Cine sunt autorii şi ce se ascunde în spatele năzbâtiei şi mai ales pe nervii şi banii cui se distrează navetiştii ?

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 martie 2015 @ 18:42

 5. http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dezvaluiri-exclusiv-zv/inca-o-bomba-va-exploda-in-tabara-lui-ponta-gabriel-oprea-are-dosar-la-dna-251251.html/

  Comentariu by I.S — 28 martie 2015 @ 20:44

 6. Mi se pare absurd ca bacsisul sa fie inregistrat in casa de marcat.Un turist vine la recepite cu un bilet achizitionat deja si trebuie doar sa-l cazez.Nu-i fac nici o favoare, doar ca ii zimbesc, sunt amabil(a), ii raspund politicos , il asigur ca a facut o alegere buna pentru vacanta sa, iar el incantat de persoana mea imi lasa un bacsis. Este placerea clientului si nu o obligatie. Si apoi imi este rasplatita investitia pe care am facut-o in mine de a fi altfel (mai bun, mai amabil, dispus oricand, rabdator, zambitor, asa cum trebuie pentru a nu dezice zicala: clientul nostru, stapan url nostru.

  Comentariu by Anonim — 28 martie 2015 @ 21:26

 7. Dar daca imi lasa un pachet de cafea sau un parfum cum naiba le inregistrez !???!

  Comentariu by anamaria — 28 martie 2015 @ 23:27

 8. Eu fac masaj .Daca imi lasa ceva … natural cum fac ?

  Comentariu by Gore — 29 martie 2015 @ 0:41

 9. Se pune problema altfel: controlul cand vine scoate un raport x din casa se marcat si-ti face casa. Ce este in plus se considera venit realizat , care se impoziteaza, nu bacsis pe care-l bagi in buzunar, asta vor ei sa faca. Ce gasesc in plus se cheama evaziune fiscala si vor sa inchida unitatea respectiva. Dar cand ai o diferenta de 14 bani asa cum este cazul unei societati de produse procesate din carne din Botosani , acolo nu mai e bacsis,e eroare la incasare( n-a avut sa-i dea rest unui client), tu ANAF, inchizi unitatea! Si inca un aspect. Lucratorii din turism au salariul minim pe economie, n-ai sa vezi ore suplimentare sau ore de noapte si atunci acel bacsis compenseaza efortul uman de a sta 10-12 ore in slujba clientului.Stim cu totii cat si cum se lucreaza in 3 luni de sezon!

  Comentariu by Anonim — 29 martie 2015 @ 1:39

 10. Actiune milițienească.Nici celebru Roman din anii comunismului nu pedepsea bacsisul.De unde au luat aceste apucaturi acesti oameni(marea majoritate tineri)ca nu au avut contact cu epoca comunista

  Comentariu by Anonim — 29 martie 2015 @ 8:29

 11. Nefiind în stare să dovedească şi să găbjească pe adevăraţii evazionişti, cei cu sute de milioane de euro dosite prin străinătăţuri, ca să-şi justifice lefurile se dau la diferenţe de câţiva firfirei. Dacă nu am fi adoptat sistemul complet idiot cu preţuri de ,99 şi s-ar fi mers pe sume întregi, rotunjite nu ar mai fi avut purtătorii de ochelari de cal de ce să se lege. Legea trebuie aplicată şi în spirit, nu doar în literă.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 29 martie 2015 @ 8:40

 12. sa platasti impozite la Primaria Mangalia este o adevarata aventura. Intro zi iti spun ca ai de platit x lei, iar a doua zi se dubleaza, mai ceva ca in zilele inflatiei din trecut, eu am renuntat … cine are curaj, timp si rabdare sa o faca.

  Comentariu by Anonim — 29 martie 2015 @ 11:39

 13. Si eu m-am oprit cu mica mea „afacere” (I.F) de doi ani.De fapt din 2007 puterea de cumparare a romanului se tot duce in cap !(aprox. 10 % pe an)Macar am putut sa-mi platesc asigurarea pana la iesirea la pensie ! Ii plang pe tinerii „visatori” care inca mai cred ca urmasii lui Iliescu, Nastase,Ponta ii considera altfel decat „mandatarii” din anii 50-60 ! Asta fac acum cei de la ANAF -au primit ordin sa porneasca prigoana impotriva „inchiaburitilor”,pe care sa-i combatem cu „manie revolutionara” ! https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/11083610_10152773401788870_3996109775690821647_n.jpg?oh=b1ac6dfb65bf5abeaca04fbbd0c59685&oe=55B2D04D&__gda__=1433731488_b09f2973eb4c12fbf0825c21959eaca6 asa ca aveti grija ! https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11071744_826350767400088_4466990772267204385_n.jpg?oh=cdc6d40064f06f2afa50366ed8dfde09&oe=55BBDE6D&__gda__=1438182116_a92c34dcddf88d64bbc8cd4a79d82695

  Comentariu by I.S — 29 martie 2015 @ 12:07

 14. @1- Apropo de cel cu lingourile,dar nu numai, ca doar ce vorbiram de lucrarile noastre din …cimitir ! https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10482065_1579188889031811_3178986806686385764_n.jpg?oh=67ce387ea3e102849ef245b3ef3ce98b&oe=55A26C8C

  Comentariu by I.S — 29 martie 2015 @ 12:26

 15. http://www.evz.ro/reactia-sefului-anaf-dupa-ce-fiscul-a-inchis-magazine-si-pentru-50-de-lei-lipsa-nu-putem-ignora-mica-evaziune-inseamna-sute-de-milioane-care-nu-ajung-la-buget.html

  Comentariu by lucian visa — 29 martie 2015 @ 12:39

 16. Acțiunea ANAF, fără să greșesc pot spune, este orchestrată de putere pentru a pune pumnul în gură întreprinzătorilor care susțin în masă lupta anticorupție.
  Ciudată mi se pare lipsa de reacție a marilor întreprinzători, a marilor contributori la buget, față de acțiunea ANAF ?!
  În parte, guvernul impotent, reușește să distragă atenția de la tâlharii care fac coadă la ușa DNA!
  Sunt convins că reacția publică a celor afectați nu va înceta ți vor exista destui oameni de bine care să atace la Avocatul Poporului textele de lege care permit aplicarea de sancțiuni pentru nereguli în gestiune. Puterea nu poate abuza la nesfârșit !

  Comentariu by valentin ciuraru — 29 martie 2015 @ 13:22

 17. Ciorbea e avocatul poporului sau al lui Ponta ?

  Comentariu by lucian visa — 29 martie 2015 @ 13:37

 18. Bravo mai Vali „sa atace la avocatul poporului” -l-am scris cu litera mica…pe’nca asta e nu o institutie serioasa ! Acolo a fost pus un mare datornic la banci…care o sa-ti apere tie interesele… Si in locul astuia cu lingorile de sub patul lui madam Sandru(prietena lui Iorgus-de i-a facut ultima campanie pe scena de la Mangalia) a pus Ponta un alt mare dator vandut…la stat ! Da chiar! La statu’ cui ?

  Comentariu by I.S — 29 martie 2015 @ 13:37

 19. Dobitocul ala de care spui a fost sindicalistu’ lu’ peste-a mai fost unul ca el -mari sefi pe la sindicate care au ajuns tot la PSD-ul care tine la vulgul sarac ! Pai apropo de avocatul poporului si marele sindicalist : exista pe langa guvern acea comisie tripartita guvern-sindicat-patronate- care ,dupa constitutia lu’ peste stabilesc salariu minim pe economie si deci si punctajul pentru pensii ! Zi-ne Vali,ce crezi in cosul zilnic,ala pus in discutie cand se stabileste salariu ala sunt prinse la romani si cheltuielile cu energia…cu gigacaloria ! Pai daca era asa ce salariu trebuia sa aibe romanasul,…avocatului poporului lui peste care se autosesizeaza…de cate ori trage PSD ul lui Ponta un part !

  Comentariu by I.S — 29 martie 2015 @ 13:53

 20. http://www.gandul.info/puterea-gandului/tara-lui-anafura-voda-14068412

  Comentariu by I.S — 29 martie 2015 @ 15:18

 21. http://www.cotidianul.ro/macovei-iesiti-si-pichetati-fiecare-sediu-anaf-259023/

  Comentariu by nabuco — 30 martie 2015 @ 10:28

 22. Idee bună.

  Comentariu by lucian visa — 30 martie 2015 @ 15:23

 23. Fost șef la ANAF și fost europarlamentar din partea PDL, Sebastian Bodu, vine în ajutor celor care sunt sancționați cu următoarea propunere
  https://sebastianbodu.wordpress.com/2015/03/30/exceptie-de-neconstitutionalitate-a-proceselor-verbale-incheiate-de-anaf-dgaf/
  Este o propunere bine fundamentată !

  Comentariu by valentin ciuraru — 30 martie 2015 @ 15:29

 24. https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10382859_661150367352012_5117340344508725334_n.jpg?oh=5373c8c159f1e31e9d608e59bf128bb7&oe=559E91DF&__gda__=1437855342_f8f45000a66290ef09d42014aa5bbd4a

  Comentariu by I.S — 30 martie 2015 @ 23:53

 25. De asemenea, imaginea a fost modificata in zeci de feluri, iar printre comentariile haioase se numara si: “Au dat evazionistii leturghie sau babuta cu urzicile? Mai e si varianta 3, s-a autosesizat patriarhul ca nu au impartit cu ei!”. (Alex Saulea)

  Comentariu by lucian visa — 31 martie 2015 @ 11:57

 26. Auzi , nea Marine, ANAF-ul a gasit 14 bani pe la Suceava! Sa-i dee in coa ca-s amantii Saveteii, de aici de prin Banie!

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2015 @ 17:20

 27. Daca s-ar desfiinta banul, (ca se pare ca e ochiul dracului) si s-ar folosi doar platile si incasarile prin transfer bancar cu cadrul, sau fila cec , totul ar fi foarte simplu.Nici plus, nici minus.

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2015 @ 20:19

 28. http://www.evz.ro/patroana-unui-magazin-s-a-sinucis-dupa-un-control-al-anaf.html

  Comentariu by lucian visa — 1 aprilie 2015 @ 16:00

 29. http://www.dcnews.ro/anaf-reac-ioneaza-dupa-ce-o-patroana-s-a-sinucis-la-baia-mare_471951.html?

  Comentariu by anonim — 1 aprilie 2015 @ 16:22

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress