Politica locală

27 martie 2015

„97 de ani de la unirea Basarabiei cu România”

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 10:38

97 de ani se împlinesc, astăzi, de la unirea Basarabiei cu România, un pas important pentru Marea Unire înfăptuită pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Evenimentul a fost sărbătorit în avans, pe 25 martie, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, unde miercuri s-a desfășurat simpozionul „97 de ani de la unirea Basarabiei cu România”.

Activitatea, organizată de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, Complexul Cultural „Callatis” și Asociația „Cultul Eroilor” Mangalia, a fost deschisă de profesorul documentarist Ibolya Negoiță, care a prezentat programul și participanții la eveniment.

Cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România și vicepreședinte al Asociației „Cultul Eroilor” Mangalia, le-a vorbit elevilor despre importanța zilei de 27 martie 1918 în istoria românilor și a prezentat momentele mai importante care au dus la unirea Basarabiei cu România. El a vorbit despre intrarea României în Primul Război Mondial, în august 1916, cu scopul declarat al eliberării teritoriilor locuite de români, aflate sub dominație străină, prăbușirea Imperiului țarist, înființarea Partidului Național Moldovenesc din Basarabia. Acesta a mai amintit despre desfășurarea, în ziua de 25 septembrie 1917, a Congresului Soldaților Moldoveni, constituirea Sfatului Țării, alcătuit din 150 de deputați, dintre care 105 erau români, proclamarea Republicii Democrate Moldovenești, în decembrie 1917, proclamarea independenței Basarabiei, la 24 ianuarie 1918, și adoptarea Hotărârii de Unire cu România, la 27 martie 1918.

„EROUL DIN FAMILIA MEA” Cu prilejul simpozionului, prof. Ibolya Negoiță, care este și prim-vicepreședinte al Asociației „Cultul Eroilor” Mangalia, a prezentat programul și regulamentul concursului organizat de Asociația „Cultul Eroilor” Mangalia, intitulat „Eroul din familia mea”. Concursul, aflat la cea de-a III-a ediție, va reuni, în acest an, participanți atât din România, cât și din Bulgaria. Înscrierile vor avea loc în perioada 1-10 mai 2015, iar premierea celor mai bune lucrări se va face pe 20 mai, în ajunul Zilei Eroilor, prăznuită anual de praznicul Înălțării Domnului. Cele mai bune lucrări vor fi publicate într-un volum care va fi lansat pe 15 august.

Telegraf 27.03.2015

5 Comments

 1. Felicitări organizatorilor.
  Chiar dacă nu e un articol tipic de blog, istoria românilor nu trebuie uitată. Păcat că nu au făcut mai multă publicitate. Dacă aş fi fost liber, cu siguranţă aş fi participat.

  Comentariu by lucian visa — 27 martie 2015 @ 10:41

 2. Nu cred ca merita pierdut un timp pretios in compania unor asemenea oameni, falsi si falsificatori ai tristei istorii locale. Eroul Ninu… pacat si trist, o ironie a istoriei. Pe acesta falsificare voita ai orgoliu nemasurat si bolnav familia respectiva a dobandit terenul altcuiva, in chiar centrul orasului- o miza grasa si fara aura eroica. Ca sa se vanda covrigi, chiloti si bautura ieftina intr-o bodega obscura. Ninu- cel care dadea in gat in falnicii ani 50, si mai incolo, acum este cetatean de onoare si eroul din familie.
  Falsificare trista si absurda.
  Nu trebuie uitata nici audienta unui asemenea eveniment, cu emilia dabu, saveta si celelalte valori locale.
  Totusi, nu credeti ca ar fi greu de suportat, pentru cineva caruia chiar ii pasa???

  Comentariu by Anonim — 27 martie 2015 @ 12:57

 3. Vai vai cum se poate sa spui asa ceva de o familie revolutionari,toata familia are certificate de revolutionari!Putin spus bolnavi.

  Comentariu by doru — 28 martie 2015 @ 10:01

 4. http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-mare-dezamagire-cum-au-ajuns-absolventi-cu-masterate-vanzatori-in-mall-uri-251701?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=slider-main-item&utm_campaign=Slider%20-%20poza%20mare

  Comentariu by nabuco — 30 martie 2015 @ 13:16

 5. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but definitely you’re going
  to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Comentariu by BB — 31 martie 2015 @ 10:56

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress