Mangalia – politica locală

22 martie 2015

Paragina înghite, în continuare, sudul litoralului: hoteluri ultramoderne, puse în umbră de unităţi dărăpănate!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 10:07

paragina4Sudul litoralului pierde, an de an, lupta cu staţiuni precum Mamaia sau Costineşti. Motivul este simplu: în timp ce, de exemplu, Constanţa investeşte sume exorbitante într-o singură localitate turistică, Mamaia, Mangalia păstoreşte şase astfel de staţiuni, din banii bugetului local.

Pe lângă lipsa fondurilor de care se plâng autorităţile din Mangalia, o problemă majoră a hotelierilor o constituie paragina în care zace litoralul sudic, pornind de la spaţiile verzi şi terminând cu zecile de clădiri abandonate de cei ce, teoretic, ar trebui să le pună în valoare. Hoteluri şi restaurante laolată zac abandonate, uitate de proprietarii care s-au dat bătuţi şi nu au mai investit un leu în reabilitarea şi repunerea lor în circuitul turistic.paragina3

Se pune, astfel, întrebarea: cum ar putea opta un turist, român sau străin, pentru un sejur într-un hotel de trei, patru sau chiar cinci stele din staţiunile Mangaliei, atât timp cât, la doi paşi de unitatea de cazare îşi înalţă fruntea, hâdă, o clădire abandonată sau aflată de ani de zile în „reconstrucţie“? De la Olimp la Saturn, hoteluri cu până la 20 etaje, unităţi de alimentaţie publică reprezentative, acum treizeci de ani, pentru sudul litoralui, stau, astăzi, părăsite şi distruse, spre disperarea hotelierilor de bună credinţă care, fie din fonduri proprii, fie cu ajutorul banilor europeni, au încercat să ridice gradul calităţii în turismul litoral.paragina

Autorităţile publice locale spun că au mâinile legate în privinţa acestor unităţi lăsate la voia întâmplării. Potrivit declaraţiilor directorului Direcţiei Turism şi Mediul de Afaceri din cadrul Primăriei Mangalia, Dumitru Filip, instituţia din care face parte nu dispune de niciun instrument coercitiv prin care să se impună proprietarilor refacerea clădirilor abandonate. “Nu avem, la ora actuală, o lege prin care clădirile aflate în paragină, cele care nu funcţionează şi sunt greu de întreţinut şi care nu îşi realizează obiectivul pentru care au fost construite, să fie impozitate diferenţiat, deşi o atare lege ar fi extrem de necesară. Astfel, vom putea determina proprietarii respectivi să facă eforturi să îşi pună în valoare unităţile”, afirmă directorul de la Turism.

Dumitru Filip mai spune că Primăria Mangalia poate obliga proprietarii doar să îşi întreţină spaţiile verzi, din jurul unităţii şi, eventual, să impună „învelierea“ unităţii cu meşuri, care să ascundă gradul de degradare al clădirilor.

paragina2În 2011, vechea administraţie a Mangaliei impunea „taxa de paragină“, cu o valoare de la 40 de lei pe zi pentru unităţile mici şi până la 400 de lei pe zi pentru cele de peste 100 de metri pătraţi. Taxa a fost eliminată de actuala administraţie locală, după ce mai mulţi agenţi economici au contestat-o în instanţă şi au avut câştig de cauză.

paragina1

editiadesud.ro

8 Comments

 1. Mi-a plăcut termenul de „hoteluri ultramoderne” din titlul articolului. Mă face să-mi imaginez că în spatele uneia din poze se află Burj Al Arab.

  Staţiunea Saturn e ca şi modernizată, aşa după cum se vede în pozele celor de la mangalia.tv. E precum chelul şi tichia de mărgăritar.

  Oricum anul ăsta nu o să fie nicio problemă cu numărul turiştilor pe litoral. Am auzit cu toţii de succesul participării primăriei, în frunte cu marele edil, la târgul de turism de la Bucureşti.

  Comentariu by lucian visa — 22 martie 2015 @ 11:10

 2. Vezi şi http://www.evz.ro/exclusiv-grotescul-a-pus-stapanire-pe-vama-veche-libertatea-din-celebra-statiune-este-pe-cale-de-disparitie-foto.html

  Comentariu by lucian visa — 22 martie 2015 @ 11:45

 3. http://www.replicaonline.ro/schimbari-majore-in-conducerea-thr-marea-neagra-dupa-linica-stan-si-lucian-ionescu-a-fost-debarcat-de-la-conducere-214726/

  Comentariu by nabuco — 22 martie 2015 @ 12:10

 4. ”Intr-adevar nu va fi nici o problema in privinta turismului. Sute de mii de turisti, poate chiar de ordinul milioanelor vor fi vara asta pe litoral si asta datorita aportului exagerat de mare pe care Primaria Mangalia l-a avut la targul de turism impreuna cu renumitul primar Radu Cristian. Sa nu uitam si de numarul mare de investitori din Israel adusi evidedent tot de domnul primar”.

  Comentariu by dan poenaru — 22 martie 2015 @ 14:23

 5. fer pentru tigani

  Comentariu by antonescu — 22 martie 2015 @ 20:26

 6. Ce martalog e postacul asta Poenaru…du-te ma la munca nebunule!Te-ai gasit tu motul la c…t.

  Comentariu by Poenaru ca kanaru — 22 martie 2015 @ 23:48

 7. Întărâtă-i drace, îşi dau „arama” pe faţă, îşi etalează adevărata valoare.
  Stimabililor care daţi cu bunghiul pe aici acum sunteţi convinşi că de 2 mandate ne conduc zugravi lipitori de afişe electorale, matracuce analfabete (nişte bunăciuni de alfel), bâlbâiţi agramaţi specializaţi în şpăgi şi mese moca pe la cârciumi. Cam asta este oglinda administraţiei bramburite de balaoacheşul moldovean şi piticul jumătăţel.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 23 martie 2015 @ 8:02

 8. http://www.replicaonline.ro/peste-30-000-de-turisti-sunt-asteptati-pe-litoralul-romanesc-in-minivacanta-de-1-mai-215325/

  Comentariu by nabuco — 26 martie 2015 @ 12:58

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress