Mangalia – politica locală

18 martie 2015

De ce nu recuperează Radu prejudiciile lui Tusac

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:26

Rapoartele de audit ale Curţii de Conturi pentru anii bugetari 2012 şi 2013 atestă o situaţie extrem de gravă în finanţele publice locale ale Mangaliei. În linii mari, autoritatea de audit financiar-contabil a constat că hotelul Egreta a fost exploatat din plin, în baza unor consistente cheltuieli de întreţinere (131.000 de lei), dar a produs venituri zero, încasările intrând într-un buzunar privat, iar nu în bugetul public. Autoritatea a uitat să încaseze taxe şi impozite locale în valoare de 1.113.000 de lei, de la privaţii care au primit terenuri şi clădiri în baza unor contracte de asociere. De asemenea, a uitat să încaseze de la fosta companie de termoficare a oraşului, Callatis Therm SA, impozitul pe clădiri şi terenuri, în valoare de 3.804.000 de lei. La contractele de concesiune şi închiriere nu s-au aplicat penalităţi de 172.000 de lei, debitorii fiind iertaţi pur şi simplu. Primăria a făcut plăţi nelegale pentru reclamă şi publicitate de 85.000 de lei şi a plătit onorarii de succes nelegale unor avocaţi, iar ADPP-ul a angajat lucrări cu nemiluita, cu mult penste prevederile bugetare. Pentru anul 2012 s-a constatat o abatere financiar-contabil de 2.094.000 de lei (din sifonarea banilor de sport, fără licitaţie) şi un prejudiciu de 4.757.000 de lei (prin plăţi nedatorate către Callatis Therm). În 2013, nu s-a constanatat niciun prejudiciu, însă au fost severe abateri financiare, de 63.767.000 de lei.

Furăciunea ordinară de la termoficare

Tusac-123O bună parte din nenorocirile constatate au fost săvârşite din culpa fostului primar Claudiu Tusac, cel care se face vinovat de prejudiciul de 47 de miliarde de lei vechi de la termoficare. Acesta a refuzat să aplice două hotărâri de Consiliu prin care se ajustase valoarea gigacaloriei în raport cu ieftinirea din 2009 a carburanţilor. În acest fel, Callatis Therm SA a facturat mai scump decât se cuvenea, iar Primăria a făcut plăţi nedatorate de 47 de miliarde de lei vechi. La momentul plăţii, Callatis Therm era deţinută de C&C Wealth Management SRL Constanţa, care avea sediul social acasă la consilierul judeţean PNL Adrian Bratu. Firma fusese fondată de Cătălin Ciupercă, finul lui Claudiu Tusac, însă acesta îşi cesionase părţile sociale către Nikitas Simion şi Marius Zăgăneanu. Aceştia din urmă au retas banii din Callatis Therm, în baza unor dubioase cesiuni de creanţe. În 2012, Nikitas Simion a fost arestat preventiv preţ de câteva zile, însă ulterior a fost pus în libertate, iar acuzaţiile au fost retrase.

Radu l-a iertat pe Tusac şi i-a făcut plângeri penale lui Iorguş

DAF-oborul-de-animaleDeşi avea obligaţia legală să recupereze prejudiciul creat de Claudiu Tusac, primarul Radu nu a întreprins niciun demers vizibil în acest sens. Scrâşnind din dinţi, l-a acoperit cu orice risc pe Tusac, trăgând în tăcere povara unor datorii imense lăsate de fostul primar pe seama bugetului public. După ani de neputinţă, când a început să i se deconteze păcatul că nu mişca nimic în oraş, pe Cristian Radu nu l-a mai răbdat inima şi a ieşit la bătaie, să reclame „greaua moştenire”. Dar nu pe aceea primită în mod direct de la Tusac, ci una – hăt! – de pe vremea lui Iorguş. Scotocind în hârtiile îngălbenite de vreme, a descoperit că Iorguş începuse acum vreo zece ani să construiască un obor de animale, în zona industrială a oraşului. Şi cum lucrarea s-a executat doar pe o etapă, în speţă pietruirea terenului şi montarea unei bariere de acces, a reclamat că s-a lucrat fără autorizaţie de construire şi că trebuia să se ridice şi o clădire administrativă. Trebuia, dar în altă etapă, pe care Iorguş n-a mai apucat-o, pierzând alegerile din 2008. Într-o primă fază, Radu a semnat ca garanţia de bună execuţie a lucrării să-i fie returnată constructorului, recunoscând astfel că lucrarea a fost bine realizată. Ulterior, n-a mai vrut să recunoască nimic şi i-a făcut plângere lui Iorguş că oborul de animale nu corespunde calitativ. Problema e că Radu nu a făcut nimic pentru a întreţine funcţionalitatea oborului, nesocotind calitatea de bun administrator la care îl obligă legea. Ca dovadă, pe terenul care trebuia să fie obor de animale am surprins zilele trecut o basculantă a firmei DAF Trans 2000 SRL vărsând trunchiuri de copaci, ca într-o groapă de gunoi. Dar DAF-ul, care mănâncă bani publici la orice sens giratoriu, nu are nicio vină, cum n-a avut nici Tusac şi nu are nici Radu. Iorguş e de vină!

http://www.ziarulputerea.ro/de-ce-nu-recupereaza-radu-prejudiciile-lui-tusac/

5 Comments

 1. Cum să-l critice pe Tusac când acesta e modelul său de primar.
  Cu cât trece timpul, prestaţiile lor se aseamănă din ce în ce mai mult. mincinosu e Tusac reloaded.

  Comentariu by lucian visa — 18 martie 2015 @ 17:31

 2. Radu Cristian va infunda puscaria cit de curind . In foamea lui dupa lovele a uitat ca se apropie alegeri le si inca nu a facut nimic pentru Mangalia . In afara de bordurii , pavele si defrisat spatii verzi nu a facut nimic nimic nimic ………..Acum sa trezit din hotiile lui si constientizeaza ca Iorgus va cistiga primaria la pas in 2016 . La revedere HOTULE …… RADU CRISTIAN ………HOTUL

  Comentariu by 123 — 18 martie 2015 @ 17:40

 3. la pas spre cartea de gramatica,badie!

  Comentariu by anonim — 18 martie 2015 @ 18:15

 4. Dupa ce s-a pozat cu georgiana grasa- mina dreapta a lu tusac- nu mai poate sa faca nimic.
  Noblesse oblige! Adica in traducere o mina spala pe alta si uneori sint strinse in fata ambele cu niste bratari cu cheie speciala.

  Comentariu by Anonim — 18 martie 2015 @ 18:49

 5. Lasa mai iorgusiene nu fi supi ca il atacam si pe Tusy dupa ce se prescrie .

  Comentariu by Ghita — 18 martie 2015 @ 23:50

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress