Politica locală

27 februarie 2015

Pro sau contra orei de Religie în şcoală? ÎPS Teodosie:”Cine ar renunţa, dintre părinţi, la ora de Religie ar mutila propriul copil”

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 17:28

Zilele acestea, în şcoli au loc şedinţele cu părinţii, care printre alte priorităţi stabilesc, sub semnătură, şi dacă în anul şcolar viitor copiii vor mai frecventa ora de religie sau nu.

Cu o săptămână înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor pentru frecventarea orei de religie, toţi profesorii de religie ortodoxă din judeţul Constanţa sunt convocaţi sâmbătă, 28 februarie, de la ora 14, de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la o şedinţă extraordinară cu tema „Despre statutul orei de religie în şcoală”, ce va avea loc chiar la Arhiepiscopia Tomisului.

Ieri, prof. Daniela Stan, inspector şcolar pentru religie, declara pentru „Cuget Liber” că situaţia depunerilor de cereri la Constanţa este mai bună decât se aştepta. „S-au înregistrat la secretariatele şcolilor peste 4.300 de cereri, ceea ce înseamnă că aproape 70% dintre părinţi au făcut solicitări pentru copiii lor”, a mai adăugat prof. Stan.

Tot ieri, ÎPS Teodosie a transmis următorul comunicat: „Ora de Religie este cea mai valoroasă recuperare a Bisericii pentru că întotdeauna Biserica a educat copiii şi şcoala s-a născut în tinda Bisericii. Această recuperare trebuie să nu fie pierdută, pentru că, aşa cum ne formăm copiii, aşa vor fi cetăţenii de mâine. Copiii sunt cei mai receptivi la tot ceea ce le împărtăşim, tocmai de aceea trebuie să împărtăşească valorile religioase. Iisus Hristos, care este în centrul orei de Religie, este persoană istorică. Creştinismul a produs o civilizaţie, a produs, cu adevărat o cultură atât de valoroasă, cea mai înaltă valoare culturală în domeniul muzical, în domeniul artei, arhitecturii, în domeniul literaturii. Tocmai de aceea se cuvine să ne creştem copiii în astfel de valori. Cine ar renunţa, dintre părinţi, la ora de Religie ar mutila propriul copil pentru că am ascultat oameni care au spus: nu cred în Dumnezeu, dar copilul îl dau la Religie pentru că acolo nu învaţă decât pozitiv, învaţă să fie mai luminat şi cu un comportament corespunzător societăţii şi oricărui timp.

Îi felicit pe toţi cei care îşi menţin, ca părinţi, copiii la ora de Religie şi îi încurajez pe copii să crească cu vârsta şi cu înţelepciunea, întrucât ora de Religie este un liant, Dumnezeu este şi al ştiinţei, dar şi al înţelepciunii. Ora de Religie le creează un orizont al înţelepciunii care, în îngemă-nare cu ştiinţa, formează personalitatea omului pornind din copilărie”.

Sindicatul din Învăţământ şi Consiliul Elevilor îşi dau cu părerea

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că decizia Curţii Constituţionale privind ora de religie în şcoli produce repercusiuni atât asupra elevilor, cât şi asupra profesorilor care predau această disciplină. Elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheaţi, iar unii profesori îşi pierd locul de muncă la jumătatea anului şcolar. „Modificările care au loc în timpul anului şcolar dau peste cap sistemul de învăţământ. Nu întâmplător a fost introdus în Legea Educaţiei Naţionale un articol, conform căruia orice modificare intră în vigoare la începutul anului şcolar”, precizează preşedintele FSLI, Simion Hancescu. Plecând de la decizia Curţii Constituţionale, conducerea FSLI este de părere că parlamentarii din cele două comisii de învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, trebuie să găsească o soluţie la această problemă, aplicabilă până la finalul acestui an şcolar şi una care să reglementeze statutul orei de religie începând cu anul şcolar 2015-2016.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor susţine respectarea libertăţii şi conştiinţei, încurajează elevii şi părinţii să aleagă în deplinătatea discernământului şi să nu cedeze în faţa presiunilor unor terţe persoane. De asemenea, încurajează elevii în cauză să atragă atenţia structurilor reprezentative ale elevilor la nivel judeţean eventualele presiuni sau nemulţumiri pentru a fi transmise mai departe autorităţilor locale.

Simona Anghel, Cuget Liber 27.02.2015

https://www.youtube.com/watch?v=pECWJjK6WbA#t=15

Comentariile din Replica la clipul de mai sus :

siro(27 feb 13:18)
Spagarel putred de bogat ai un tupeu fantastic stie lumea cum iti modifici vocea cad vorbesti in pubic esti un prefacut si un spagar pt mine esti intruchiparea satanei

dada(27 feb 11:24)
draga mishu Inaltu este un om bun,dragutz.minunat.ce ma intereseaza pe mine ce face el atata timp cat cu mine a fost bun!!Traiasca Inalt PreaSfintitu!!!

europeanu(27 feb 11:06)
de ce nu faci tu o scoala din banii tai mai golanule hot ?

un om normal(27 feb 10:14)
Mi-e scarba doar cand il vad! Ii sperie si pe copii! Nu avem nevoie de indocrinare religioasa! Chiar traim in sec. XXI, ce drk?!

lascu(27 feb 08:48)
lasa-ne popo ca avem treaba.

LAIC(27 feb 08:41)
Da, de aia la ora de religie, indiferent de clasa stau si coloreaza… In clasa a III-a coloreaza ca cei mici, de gradinita…Si profesoarele de religie vorbesc mai ceva ca birjarii. Ce sa invete copiii la religia predata la modul asta in scoli?

Parinte de copil(27 feb 06:38)
Ce ofera religia ??? Il invata sa nu plateasca taxe , sa aiba vile si hoteluri cum au fetele bisericesti ??? Cand Biserica si slujitorii ei vor fi fara pata ,vor ajuta oamenii , si vor respecta cele10 porunci , atunci putem discuta despre religie !! SUNTEM STAT LAIC , NU BISERICESC !!!

Romania, califat ortodox ?(26 feb 18:50)
Veni-va vremea sa fim o tara normala in secolul 21 ? Ca urit mai esti !

24 Comments

 1. Majoritatea ne dorim să trăim ca în Occident. Păi acolo, religia a început să devină istorie. Totul proporţional cu nivelul de trai.
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Imobiliare+sfinte+Ce+fac+occidentalii+cu+bisericile+care+raman+f

  Comentariu by lucian visa — 27 februarie 2015 @ 17:33

 2. Candva vom intelege ca religia si stiinta duc tot acolo. Trebuie insa multi neuroni si mult studiu pentru asta. Ca ai nostri popi fac mai mult un deserviciu este alta problema. Macar am scapat de Inchizitie … treptat , treptat ne indreptam spre adevar .

  Comentariu by Gica — 27 februarie 2015 @ 18:27

 3. Şi Inchiziţia a făcut parte din religie şi era la loc de cinste. „Eppur si muove” îţi sugerează ceva ? Trebuie ceva neuroni, într-adevăr.

  Comentariu by lucian visa — 27 februarie 2015 @ 19:41

 4. http://www.ziare.com/social/biserica/presa-suedeza-romanii-sunt-flamanzi-in-timp-ce-mega-catedrala-mantuirii-neamului-se-ridica-1340138

  Comentariu by I.S — 28 februarie 2015 @ 7:21

 5. https://www.facebook.com/video.php?v=536101689865143&fref=nf

  Comentariu by I.S — 28 februarie 2015 @ 7:25

 6. Decat ore de religie mai bine ore de educatie anticoruptie. Degeaba ne dam cu mir, citim acatiste si spunem „Doamne-ajuta” daca subminam economia nationala. Dezastrul economic si saracia acum se vad si au legatura cu caratul spagilor cu geamantanul.

  Comentariu by dexter — 28 februarie 2015 @ 14:47

 7. Uitati-va la aceasta mascarada a mincinosului la min. 33 in ce hal face. Domnule Visa as dori sa spune-ti si d-voastra opinia.

  https://www.youtube.com/watch?v=R08mPiJf3I0#t=2675

  Comentariu by dan poenaru — 28 februarie 2015 @ 16:27

 8. https://www.youtube.com/watch?v=lyDtoks5ULs

  Când ai un mandat execrabil, dai vina pe trecut !

  Comentariu by lucian visa — 28 februarie 2015 @ 16:36

 9. *Inmormantare UE:*
  *1. A crapat Hans.2. Constatam asta.3. Aducem si un medic / scoatem
  certificat prin care constatam asta si pe hartie4. Sunam firma servicii
  funerare. comandam una bucata sicriu5. Il ducem pe Hans la capela.6.
  Anuntam pe cei apropiati ca a crapat Hans. Le zicem adresa capelei.7. Ne
  adunam la capela, schimbam o vorba despre Hans.8. In cursul aceleiasi zi,
  pompele funebre vin, il ridica pe Hans si il *ingroapa / incinereaza / impaiaza / criogeneaza / ce-o fi, in functie de
  preferinte.9. Odata ingropat, Hans acolo ramane. *
  *Daca doresc, vizitatorii sunt bineveniti cu o floricica sau fara*

  *Inmormantare romaneasca:*
  A crapat nea Gica2. Constatam asta. Inainte de a suna medic sau de a
  scoate certificat sunam pe toti care il stiu sau nu pe Gica si anuntam
  asta3. Revenim cu certificatul si ne facem loc prin marea de oameni care au
  venit sa il vada pe Gica mort si sa bea gratis o tuiculita. Intre timp Gica
  e tinut pe masa trei zile. Asa mort, da.4. Aducem 3 femei sa il spele si 2
  barbati sa il barbiereasca – ritual antecrestin, apropo5. Sunam popa. Ne
  rugam de popa sa vina de parca ar fi ceva nemaintalnit si nemaipomenit de
  nou in cariera lui si ne imprumutam de bani, ca daca nu e multumit ni-l
  lasa pe nea Gica pe masa si se cara. De parca nu tot din banii nostri ar fi
  platit, pastele ma-sii azi si maine de curva cu patrafir.6. Pe langa
  oamenii care se foiesc prin casa, ne vor mai intampina pe drum inca pe
  atatia, ca sa nu mai vorbim de cei care vor veni direct la cimitir.7.
  Pregatim echipamentul lui nea Gica, compus majoritatea din elemente tot
  antecrestine. Bani pe ochi, colac in mana, prescura pe piept – sau invers?
  – costumul sau cel mai bun care i-a ramas cam mic / mare si niste pantofi
  cu talpa de carton ca e pielea scumpa si si-asa e mort.8. Convoiul: Unul cu
  un brad / pom / schela cu fructe agatate in el (tot pagan e si asta). Unul
  cu o cruce. Toti cu lumanari. Altii cu steaguri si prosoape.Inca minim 2 cu
  sfesnice. Nu uita coliva. Inca minim doi cu coroane. Inca vreo doi care sa
  duca „darurile” – obiecte de uz personal, bucati de material textil,
  batiste, mobila, o gaina vie uneori, care se trece peste groapa, etc9.
  Fanfara. Tigani mai mult sau mai putin treji, care sa chiorlaie din
  instrumentele lor cantece de mare factura spirituala, cum ar fi „Pe langa
  Plopii fara Sot”, „Drumurile noastre Toate”, „Treceau batalioane romane
  Carpatii”, „Dunarea albastra ” (n-aveti idee cum suna asta la TROMBON )10.
  Bocitoare. intre 3 si 5 babe bete si senile care sa il calareasca pe nea
  Gica si sa zbiere de parca li se scot ovarele pe cur. De multe ori nu au
  absolut nici o treaba cu raposatul si il vor boci pe un nume generic, d.ex.
  „Vasile”11. Ii cinstim bine pe toti, de la popa la tigani, ca doar n-au
  venit sa il ingroape pe unul, au venit sa crape in ei si sa bea. Firesc.
  Pornim cortegiul.12. La fiecare rascruce – intersectie – vom opri tambalaul
  (tigani, bocitoare, alamuri, zbierete, cersetori, bomboane, claxoane) si
  preotul va citi o extenie. Intre extenii, cine stie canta din toti plamanii
  „Sfinte Dumnezeule” in varianta funebra. Pentru ca exista si varianta
  vesela. Care nu se canta. Totusi, avand in vedere lipsa de voce a celor din
  cortegiu si betia generala, puteti sa cantati si Macarena ca nu se
  simte.13. Ajungem la biserica. Ne dam foc cu lumanari, umplem tot de ceara,
  urlam TARE sa stie LUMEA ca noi SUFERIM pentru ca A MURIT GICA,
  BAAAAAAAA!!! In timpul slujbei, cream confuzie si razboi, aruncand cu bani
  si bomboane catre liota de cersetori. Punem si „vamile” pe jos, obicei –
  cum altfel? – antecrestin si ala. Potrivim vata in nas lui Gica, nu de alta
  dar de atata jale si lumanari si tamaie a inceput saa se cam lichefieze.14.
  La cimitir. Se sapa groapa, se urla, se trece gaina, se desface pomul, se
  impart prosoape, restul de daruri (teoretic oamenilor saraci, practic tot
  intre neamuri, pe principiul nimic nu se pierde, doar se imprumuta), se
  bea, se stropeste cu vin mormantul, continua slujba. 15. Dupa cimitir. Se
  merge la casa lui Gica unde se bea, se bea, se bea, se mananca cel putin 3
  feluri de mancare, se ia si la pachet ca doar e pomana, se vorbeste despre
  politica, vreme, rapita, Geoana, alegeri, inflatie, chirii, varice,
  butoaie, vinul de anul asta, hemoroizi, nunti, botezuri, Mutu, Steaua,
  femeia vecinului, orice numai Gica nu.16. Dupa ce l-ai ingropat, reiei
  paranghelia la 3, 9, 40 de zile, 1 an, 2, 3, etc totul culminand cu 7 ani
  cand il dezgropi pe Gica sau ma rog ce a ramas din el, il stropesti cu vin
  si-l bagi la loc. Pe langa asta mai ai si vreo 400 de sarbatori de pomenire
  a mortilor. *

  Comentariu by nabuco — 28 februarie 2015 @ 20:52

 10. Cam aşa e cu înmormântările, mai ales la ţară.

  Comentariu by lucian visa — 1 martie 2015 @ 11:14

 11. Inmormantarile de la noi de genul celor prezentate aici nu tin de religie ci mai degraba de obiceiuri .

  Comentariu by Anonim — 1 martie 2015 @ 12:04

 12. …ţin de obiceiuri proaste şi închipuiri de babe senile.

  Comentariu by Anonim — 1 martie 2015 @ 17:54

 13. Nu sunt impotriva ,dar pina in ’89 nu a fost religie in scoli si tot eram mai cu credinta si rusine ,,primeam de acasa invataturi alese!..acum totul se rezuma la bani

  Comentariu by un cetatean — 2 martie 2015 @ 14:01

 14. Cum vă explicaţi participarea politicienilor atei la evenimente religioase ? Cum explicaţi că la orice manifestarea publică, trebuie un sobor de preoţi ?
  Nu trebuie, dar se practică.

  Vezi şi http://www.wowbiz.ro/patriarhul-daniel-e-cel-mai-bine-imbracat-roman-doar-crucile-de-la-gat-valoreaza-14-000-de-lei–veniturile-sale-sunt-cat-cele-ale-presedintelui-si-pri_141024.html

  Comentariu by lucian visa — 2 martie 2015 @ 15:31

 15. Haz de necaz:

  Intrebare: care este diferenta esentiala dintre romani si occidentali?

  Raspuns: occidentalii isi pun intrebarea daca exista viata dupa moarte, romanii isi pun intrebarea daca exista viata inainte de moarte.

  Comentariu by I.S — 2 martie 2015 @ 19:18

 16. E grele sa intelegi ce am scris. Dar hai sa mai incerc : religia cu stiinta duc tot acolo dar inchizitia o interpreta gresit. In primul rand e o porunca ,,sa nu ucizi,, si cu asta am spus destul.
  Inchizitia NU A FACUT PARTE DIN RELIGIE asta voiau ei sa creada. Dar … prostimea credea ca … nu se invarte . Neuronii de .

  Comentariu by Gica — 2 martie 2015 @ 23:27

 17. Cât despre conducătorii Ordinului, Marele Maestru Jacques de Molay, care mărturisise sub tortură, și-a retras declarația. Asociatul său, Geoffrey de Charney, preceptor al Normandiei, i-a urmat exemplul, și a insistat pe nevinovăția sa. Ambii au fost declarați vinovați de a fi redevenit eretici, și au fost condamnați să ardă pe rug la Paris, pe 18 martie, 1314. Se spune că de Molay a rămas sfidător până la sfârșit, cerând să fie legat astfel încât să fie cu fața la catedrala Notre Dame, și să își țină mâinile împreunate.[22] După legendă, a strigat dintre flăcări că atât papa Clement, cât și regele Filip îl vor întâlni în curând în fața lui Dumnezeu. Papa Clement a murit o lună mai târziu, iar regele Filip într-un accident de vânătoare înainte de sfârșitul anului.[23]

  Comentariu by Gica — 2 martie 2015 @ 23:29

 18. Cam asta e diferenta.

  Comentariu by Gica — 2 martie 2015 @ 23:30

 19. E asa , o comparatie putin fortata , templierii nu respectau nici ei porunca de a nu ucide dar o faceau in cu totul alte circumstante. In fond ca sa intelegeti Biblia trebuie ca mai intai sa o cititi.

  Comentariu by Gica — 2 martie 2015 @ 23:32

 20. http://www.formula-as.ro/2007/770/mica-enciclopedie-as-27/barbara-deppert-lippitz-8004

  Comentariu by nabuco — 5 martie 2015 @ 14:31

 21. http://www.contributors.ro/cultura/religia-in-%C8%99coala-cateva-clarificari-necesare/

  De …. reținut ! Că de aplicat …

  Comentariu by Hâtru — 7 martie 2015 @ 11:03

 22. Miracol: În Teleorman, procentul copiilor înscriși la ora de Religie a depășit 150%!……………………………..Se pare că preafericitul Daniel a devenit, la aflarea rezultatelor, deja exagerat de fericit și a anunțat că, în cinstea acestei vești, va mai înălța un etaj la Catedrală și va distribui fiecărui paroh din Teleorman câte un Mercedes S-Class, să le poarte noroc la clasa pregătitoare.(academia catavencu)

  Comentariu by I.S — 7 martie 2015 @ 12:24

 23. Ιt’s in point ߋf fаct a nice аnd usеful piece οf informatiοn. I’m glad
  thɑt you simply shared thiѕ helpful info with us. Plеase stay սs up to ԁate likе thіѕ.
  Тhank ʏou forr sharing.

  Herе is my pageat download youtube downloader for mobile

  Comentariu by download youtube downloader for mobile — 8 martie 2015 @ 15:41

 24. I used tο be suggested thiuѕ website bʏ way ߋof my
  cousin. I am no lοnger posіtive whether this puƄlish iss written via him as nobody else knoա sucɦ specifіed aρproximately my trouble.
  You are increԁible! Thank you!

  My website-> Download Sharecash

  Comentariu by Download Sharecash — 8 martie 2015 @ 18:26

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress