Mangalia – politica locală

12 februarie 2015

Cum s-a „vândut“ Opoziţia din Constanţa

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 10:09

Privită de la Centru sau din alte mari oraşe din ţară, viaţa politică de la malul mării pare cumva de neînţeles. Un paradox. O anomalie. Cei mai mulţi se întreabă care sunt motivele pentru care, deşi Radu Mazăre este un personaj extrem de controversat şi de criticat şi deşi Constanţa a avut şi are în continuare mari probleme de imagine (un exemplu elocvent este ruinarea străzii Ştefan cel Mare, iar altul şi mai grăitor a fost, până destul de recent, faleza de la Cazino) în timpul mandatului său, social-democratul se află, totuşi, la al patrulea mandat de primar.

Răspunsul este simplu: în Constanţa nu a existat, cel puţin în ultimii ani, Opoziţie. Contracandidaţii lui Mazăre au fost simpli figuranţi în campanii electorale care i-au depăşit. Sau, cel mult, oameni de bună-credinţă fără şanse reale în faţa electoratului. Parlamentarii de Constanţa au „dezertat” de la dreapta la stânga, iar unii dintre consilierii locali au fost într-o eternă stare de silentio stampa.

 Dezinteresaţii

În ultimii opt ani, Opoziţia din Constanţa a fost admirabilă, sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire. La nivelul Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa, spre exemplu, consilierii locali din alte partide decât PSD au fost consideraţi „maşina de vot” a primarului. Fostul democrat-liberal Florin Gheorghe şi liberalul Victor Manea veneau la şedinţele CLM Constanţa de cele mai multe ori nepregătiţi, făcând, nu o dată, dovada faptului că nu au citit deloc proiectele de hotărâre supuse dezbaterii. Asta deşi vorbim despre oameni aleşi în funcţii publice, plătiţi din bani publici şi despre care se presupune că reprezintă interesele cetăţenilor.

Întrebat, în ianuarie 2012, de ce abia la aproape patru ani de la depunerea jurământului de ales local a ales să ia atitudine în CLM, Florin Gheorghe, la acea vreme consilier PDL, declara pentru ZIUA de Constanţa: „Nu prea m-a interesat Consiliul Local. N-aveam de ce să votez contra unor proiecte pe care oricum nu le aprofundam”. Aşadar, „oricum” nu le aprofunda, recunoştea fără nicio ezitare fostul consilier local.

Cu acest gen de consilieri locali era evident că, în mandatul 2008-2012, nu există Opoziţie în Consiliul Local Municipal Constanţa.

Ca o paranteză… vestimentară, trebuie amintit că Florin Gheorghe a depus jurământul de consilier local în pantaloni scurţi şi-n şlapi. Atât respect a meritat evenimentul din partea fostului democrat-liberal.

 O candidatură cu elefant

Şi pentru că l-am menţionat mai sus, trebuie precizat şi faptul că Victor Manea a fost – rezultatele obţinute au dovedit asta – cel mai neinspirat candidat pe care PNL a pariat vreodată pentru Primăria Constanţa. A rămas în mentalul colectiv drept „elefantul”, şi asta pentru că, în campania electorală pentru alegerile locale din 2008 a defilat pe bulevardele Constanţei cu un… elefant. La alegerile locale din 2012, liberalii nu au mai avut însă candidat pentru mandatul de edil-şef al Constanţei, mariajul cu PSD, denumit USL, obligându-i să-l susţină pe Radu Mazăre, lucru pe care l-au şi făcut.

 Dezertorii traseişti

Nici în mandatul actual nu putem vorbi despre o reală Opoziţie în CLM Constanţa. Asta chiar dacă aleşii locali PNL şi PDL încearcă să blocheze anumite proiecte de hotărâre care, în opinia lor, contravin interesului cetăţenilor. Demersurile lor rămân, de cele mai multe ori, fără rezultat, căci din punct de vedere numeric voturile lor nu schimbă situaţia.

De menţionat este însă cazul a trei consilieri locali care, aflaţi la primul mandat în CLM Constanţa, au trădat rapid şi fără regrete partidele pe listele cărora au candidat. Este vorba despre Valentin Surghie, Gabriel Candindatu şi Valeriu Ene. În luna octombrie a anului trecut, profitând de ordonanţa Dragnea, care a permis traseismul politic, cei trei au plecat din PP-DD, respectiv UNPR şi s-au înscris în PSD. Niciunul dintre aceştia nu a luat vreodată cuvântul în şedinţele Consiliului Local Municipal. Singurul care s-a făcut totuşi auzit a fost Candindatu, care a fost preşedinte de şedinţă. El s-a remarcat însă prin dificultăţile întâmpinate în citirea cu voce tare a proiectelor supuse dezbaterii.

 Parlamentari pendulând între stânga şi dreapta

Pentru că vorbim despre inexistenţa Opoziţiei în Constanţa, ar fi nedrept să nu îi menţionăm şi pe deputaţii şi senatorii care au dat de-a lungul timpului dreapta pe stânga.

Unul dintre cei dintâi a fost senatorul Mircea Banias, actual preşedinte interimar al PC Constanţa. După ce, vreme de câţiva ani, a fost liderul PDL Constanţa, la jumătatea legislaturii 2008-2012 Banias a părăsit PDL-ul şi s-a înscris în PC, într-un moment în care USL era „pe val”. Banias a făcut această mutare politică după ce, ani buni, nu a ratat ocazia de a critica dur administraţia Mazăre în aproape toate conferinţele de presă şi în comunicate. Când a candidat din nou pentru un mandat de parlamentar, în 2012, Banias garanta însă pentru USL. Va fi interesant de urmărit dacă parlamentarul constănţean va candida şi în 2016 şi, de asemenea, pe ce formaţiune politică va paria de această dată.

Printre cei care, în actualul mandat, au pendulat între mai multe formaţiuni politice se numără deputaţii Andrei Răzvan Condurăţeanu şi Florin Gheorghe şi senatorul Marian Vasiliev, toţi trei aflaţi la primul mandat în Parlament. Andrei Răzvan Condurăţeanu, bucureştean „paraşutat” la Constanţa şi necunoscut de electoratul local, a plecat din PP-DD şi s-a alăturat UNPR-ului. Mai nou însă, aşa cum chiar el a mărturisit, ia în calcul să facă parte din mişcarea „orchestrată” de Mircea Geoană şi Marian Vanghelie.

Florin Gheorghe a trecut, în doar doi ani, prin trei partide. A câştigat mandatul de deputat prin redistribuire candidând din partea PDL, a demisionat din partid şi s-a alăturat PMP-ului, iar acum este membru UNPR.

În ceea ce-l priveşte pe Marian Vasiliev, acesta a devenit senator tot prin redistribuire. A demisionat din PP-DD şi s-a alăturat UNPR-ului. Diferenţele dintre stânga şi dreapta politice nu au avut nici cea mai mică importanţă pentru parlamentarii traseişti.

 Politicieni deveniţi istorie

La Constanţa nu există Opoziţie şi din cauza faptului că aşa-numita dreaptă a fost extrem de divizată, extrem de măcinată de scandaluri interne din vara lui 2008 şi până în prezent. Un alt motiv ar fi nestatornicia democrat-liberalilor.

Maria Stavrositu, fost deputat PDL, a fost exclusă din partid în urmă cu câţiva ani, după ce tensiunile dintre ea şi diverşi colegi din formaţiunea politică au ţinut, vreme îndelungată, prima pagină a ziarelor. În contextul alegerilor generale din 2012, Maria Stavrositu a candidat din partea PP-DD. Ulterior, a părăsit acest partid, susţinând că n-a fost vorba decât de o colaborare de conjunctură, nu despre o compatibilitate ideologică. Conjunctură sau incompatibilitate, cert este faptul că Maria Stavrositu a avut, pentru a putea candida, carnet de membru PP-DD.

După parlamentare, Maria Stavrositu şi-a încercat din nou norocul la europarlamentare. De data aceasta, a făcut-o din partea PNŢCD Constanţa. Şi această din urmă candidatură s-a soldat cu un eşec.

Deşi nu activează în municipiul Constanţa, ci în Mangalia, în acest context se impune să amintim recenta trădare a fostului deputat Zanfir Iorguş. Fost primar PDL al celei mai importante localităţi din sudul litoralului, fost deputat PDL în mandatul 2008-2012, Iorguş a candidat din nou pentru Primăria Mangalia în vara lui 2012. A făcut-o din partea PDL. În urmă cu câteva luni însă, atunci când puţini se aşteptau, Zanfir Iorguş a plecat din PDL şi a revenit, cu tot cu apropiaţii săi din Consiliul Local Mangalia, în PSD, partid al cărui membru mai fusese cu mulţi ani în urmă.

Este lesne de înţeles de ce, la Constanţa, nu există Opoziţie. În primul rând pentru că nu s-a dorit acest lucru. Nu realmente. Orice aşa-numită Opoziţie a fost de faţadă sau sortită eşecului, din cauza politicienilor slabi care au animat-o.

Ada Codău, Ziua de Constanţa 12.02.2015

21 Comments

 1. si Mangalia este la fel..niste lepre toti si isi urmaresc interesele lor si nu ale cetatenilor…

  Comentariu by auci — 12 februarie 2015 @ 10:31

 2. Poate ne spune cineva cum se poate construii langa Casa Scriitorilor pe plaja? Cine a aprobat si cine raspunde?Hotel si restaurant!!!

  Comentariu by constructor pe plaja — 12 februarie 2015 @ 12:06

 3. Întreabă la DNA.

  Comentariu by lucian visa — 12 februarie 2015 @ 12:08

 4. Întrebați-i pe Cornaci, Radu și pe proprietar Daniel Slăvescu!

  Comentariu by mateo — 12 februarie 2015 @ 18:02

 5. Investitiile in zona de sud a litoralului sunt binevenite, atat pt turism, cat si pentru bugetul local. Nu sunt im masura sa judec legalitatea autorizarii acestei constructii, dar cred ca agentii economici ar trebui incurajati sa investeasca, nicidecum sa fie judecati pe bloguri. Ar fi mai bine daca un agent economic din Mangalia care dispune de fonduri sa investeasca in Mamaia? Asa ar fi logic, daca analizam corect potentialul de turisti. Mangalia nu are alta sansa de dezvoltare in afara veniturilor generate de turism, ar trebui sa ne bucuram cand apare o investitie, nu sa o judecam. Nu stiu care a fost ultima investitie majora in sudul litoralului ca sa fim in postura de a spune ca nu mai avem nevoie de altele noi. Ar trebui intr-adevar sa-i judecam pe cei care ne fac deservicii, pe cei care au lasat in paragina mare parte din activele din Neptun si Olimp, pe cei care au facut privatizarile din turism, dar sa-i judecam pe cei care-si risca banii pt a creste atractivitatea din sudul litoralului este o absurd. Parerea mea.

  Comentariu by Impartial — 13 februarie 2015 @ 8:13

 6. Dle Visa, de ce nu intrebati dumneavoastra la DNA daca aveti cunostinta de o ilegalitate? Frustrarile pe care le-ati acumulat din experientele politice traite in ultima perioada sunt evidente, dar singurul vinovat sunteti dumneavoastra. Dumneavoastra ati trecut peste orice principiu pt a deveni Director la ADPP, dumneavoastra ati batut palma cu cel pe care-l dezaprobati pe bloguri pt a deveni viceprimar(2012), dumneavoastra ati facut parte din echipa care l-a sustinut pe Radu Cristian, dumneavoastra ati facut ulterior propaganda pentru Iorgus. Ce ar trebui sa intelegem? Ori nu va pricepeti la politica, ori sunteti genul de om care ar face orice pentru un avantaj personal. Ma gandesc ca-i prima varianta…

  Comentariu by Impartial — 13 februarie 2015 @ 8:32

 7. Pt.5. Sunt binevenite si pentru proprietarul investitiei , ca doar nu le face de dragul artei.(daca tot vrei sa fii impartial)

  Comentariu by Anonim — 13 februarie 2015 @ 10:36

 8. Pt.5
  După tine, a contrui pe nisip înseamnă a investi legal ? Hai să dăm permisiunea investitorilor să construiască pe plaje şi să vezi câţi se vor găsi.
  Şi Chevron investeşte şi poate ne va distruge şi apa. După tine dacă investeşte, restul nu contează.

  Pt.6
  Da de ce să întreb eu despre construcţie ? Numai eu sunt în oraşul ăsta ? Oricum la tot ce am întrebat la primărie şi ADPP, mi s-a răspuns la futu-i mă-sa. Aşa că ar fi o pierdere de timp. Da ştii că primăria trebuia să posteze lunar pe site toate autorizaţiile de construcţie emise ? Chiar şi Tusac o făcea. DNA nu poate da astfel de informaţii. Am folosit aceste iniţiale deoarece e posibil ca acolo să fie ceva ilegalităţi. Nu ştiu, dar e posibil. Şi cum blogul e urmărit, e bine de semnalat.
  Văd că vă supără tare prescurtarea DNA. Din când în când mai apar prin primărie şi mai cer câte ceva. Deocamdată mai mult despre mandatele precedente, dar şi despre cel actual.
  Referitor la ceea ce am făcut eu, am explicat de prea multe ori. În ultima perioadă n-am avut nicio activitate politică, aşa că de unde frustări politice ? E rău că sunt împotriva acestei bande de colonizatori din Constanţa ? Te-ai întrebat de ce PNL-ul nu mă exclude pentru că îi critic primarul ?

  Comentariu by lucian visa — 13 februarie 2015 @ 11:02

 9. Pt. #5
  Si eu (vreau sa) cred in prima varianta a concluziei pe care o enunti.

  Comentariu by nabuco — 13 februarie 2015 @ 12:03

 10. Această terasă e tot pe plajă. A fost autorizată în mandatul Sidere.

  Comentariu by lucian visa — 13 februarie 2015 @ 12:12

 11. Aceasta terasa pentru a sprijini investitorii a „intrat in legalitate” in primul mandat a lu’ Iorgus!
  http://cuvintecelebre.ro/wp-content/uploads/2012/08/Citat-Gabriel-Garcia-Marquez1.jpg

  Comentariu by nabuco — 13 februarie 2015 @ 12:35

 12. Am spus inca de la bun inceput ca nu vreau sa comentez legalitatea constructiei, dar daca se afla in zona limitrofa, se poate construi. Asa cum se poate construi si pe cordonul Saturn Venus, chiar daca la prima vedere vorbim de o zona pe care gasim nisip.
  Terasa Galbena din Saturn s-a construit pe un activ existent inca de pe timpul raposatului, same story cu investitia din Olimp adusa in discutie acum, same story cu investitia lui Gabi Brichetaru tot din Olimp. Ultimul dintre cei enumerati a castigat toate procesele pe care primaria, rau intentionata in mandatul Tusac, le-a intentat agentului economic. Deci se poate si este perfect legal, ma mira doar faptul ca unii dintre cei care comenteaza au cunostinta despre aceste lucruri, dar fac acuzatii de dragul opozitiei. Din punctul meu de vedere, orice s-ar intampla in acest oras nu va fi pe placul carcotasilor, ne place cel mai mult abordarea cu sa moara si capra vecinului, fara a ne uita mai intai la noi in ograda.

  Comentariu by Impartial — 13 februarie 2015 @ 14:34

 13. Si ca sa fiu rau dle Visa, hai dam permisiunea investitorilor sa construiasca pe cordon, sau in oricare alta zona limitrofa plajei unde sunt permise constructiile si veti avea o mare surpriza, nu se va inghesui prea multa lume din oras si nici din afara orasului, pt doar 1 luna si jumatate de sezon. Sunteti la fel de constient ca si mine ca agentilor economici le este din ce in ce mai greu sa supravietuiasca din turism, atat timp cat nu se va schimba radical imaginea sudului litoralului. Pentru asta este nevoie de investitii si multa rabdare.

  Comentariu by Impartial — 13 februarie 2015 @ 14:47

 14. Eu tot nu inteleg ce vrea sa spuna impartialul, daca nu e rentabil pentru 2 luni de sezon, de ce construim?Inseamna ca avem bani si nu avem ce sa facem cu ei si atunci investim ca sa le lasam urmasilor, urmasilor nostri si nu oriunde, in „buricul targului”!Simplu!

  Comentariu by Anonim — 13 februarie 2015 @ 16:53

 15. Pt. #14
  http://www.puterea.ro/editorial/bani-negri-albiti-la-fisc-77681.html

  Comentariu by nabuco — 13 februarie 2015 @ 17:15

 16. Buna, Rucar, ai devenit Impartialul?
  Si ce daca? Stii ceva, nimeni nu va mai vrea.
  Oricum, trebuie sa recunoasteti: ati invatat cuvantul frustrat. Toti il folositi cu mare placere: seful vostru cel mic, sefii din constanta, secretarele inculte cu aere, unghii si aifoane de cluburi de noapte. Pentru voi toti cei care va spun pe fata ce cred, toti cei care va spun anonimi, toti care nu pierd vremea in preajma voastra sau, pur si simplu, nu va dau atentie sunt frustrati.
  Decat gauri de covrig ca voi, mai bine frustrati ca noi.
  Si nu uita, impartialule: cand veti pleca noi, frustratii, va vom face cu mana pa-pa.

  Comentariu by sunt mandru ca sunt frustrat — 13 februarie 2015 @ 18:42

 17. @16 -„… cand veti pleca noi”-Nus’ce sa zic,da’ parca ar fi bine „sa nu se invecheasca,sau sa prinda experienta !(nu va suparati pe mine-mie imi plac glumele,greseala nu era prea mare si am incercat sa o atenuez !)

  Comentariu by I.S — 13 februarie 2015 @ 19:26

 18. Impartialule, eu zic sa te orientezi deja spre urmatorul, ca asta care este inca nu va mai fi… Si nu de alta, da e bine sa ramai printre cei care mananca o masa gratis la Slavescu, nu?
  Studiaza, de exemplu, modelul Griguta… Pai asa se face, ma, impartialule mic ce esti… Pregateste- te din timp si pupa mana care da, ca se vor inghesui multi si sa prinzi un loc mai in fata…

  Comentariu by alt frustrat — 13 februarie 2015 @ 19:31

 19. Nene impartial DNA-ul se poate si autosesiza,probabil ca de aici va vine si interventia,sau pot fi atentionati prin blogurile astea belicoase cum e cu obtinerea unor autorizatii de c-tii,care de fapt sunt faza a doua de aprobare,prima fiind certificatul de urbanism,unde unul de specialitate trebuie sa-si puna pielea pe bat si sa scrie acolo intro rubrica starea juridica a terenului(si este semnat si de sefi-data urmand a fi pusa ulterior in concordanta cu autorizatia-adica inainte,daca sunt destepti,daca nu ramane cu o data …dupa autorizatie !)care in functie de cum s-a obtinut,mai baga si pe altii in rahatul penalului pen’ca,in anumite situatii s-a primit terenul in baza unei hot. de cons. semnata de 2-3 consilieri si care nu si-a facut cursul catre prefectura,unde probabil ar fi intrat la contencios ! Dupa un timp de „invechire” daca nu-si schimba proprietarul un sef invechit in ADPP baga in seama acea hotarare…si uite cati pot intra in rahatul penalului Bine ai zis d-ta : „Parerea mea”…numai ca vezi,au si altii si alte pareri ! Dl Visa ti-a spus-o pe aia cea mai simpla-cu ctii pe nisipul plajii-o chestie ramasa nelegala de pe vremea lui Ceausescu ! E adevarat ca ulterior s-au urcat unii peste altii destepti peste destepti…dar dupa cum spune d-lui…tot „golani” se cheama !

  Comentariu by I.S — 13 februarie 2015 @ 19:59

 20. Wooow…! Deci, daca iti dai cu parerea pe acest blog esti imediat etichetat ca fiind rucar, sluga lui Radu, fripturist etc. Spre deosebire de voi, nu am nicio apartenta politica, nu am lucrat in adiministratia publica, deci nu stiu gustul „ciolanului”, si nici nu stau la mana intinsa vreunui agent economic. Voi nu aveti cum sa stiti ce inseamna asta…

  Comentariu by Impartial — 16 februarie 2015 @ 8:21

 21. Woow, ce mirat si superior esti impartialule mic… Dar tu de unde esti? Si noi de ce n-am intelege, nu ai cumva loc de noi prin magazine si restaurantele din Paris? Te deranjam cumva? Sau tu numai cu elena udrea…
  Pregateste varul pentru celula, elena spunea ca trebuie facut curat.
  Ne scuzi te rog ca suntem asa tarani si noi….numai cu ciolan…

  Comentariu by Anonim — 17 februarie 2015 @ 19:06

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress