Mangalia – politica locală

5 februarie 2015

O halcă din Comorova a fost concesionată de administraţia Radu cu 57 de bani metrul pătrat

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 9:47

La iniţiativa primarului Cristian Radu, o halcă de două hectare de pământ din Pădurea Comorova a intrat în administrare privată, pentru o redevenţă de numai 57 de bani pe metru pătrat. „Aşa a calculat evaluatorul”, a motivat Radu. Primarul Mangaliei n-a explica, însă, niciodată că „specialistul” pe care l-a adus să evalueze este, de fapt, un derbedeu trimis în judecată de DNA, încă din 2008, în dosarul retrocedărilor ilegale de la Constanţa. Acesta ieftinise terenurile din Constanţa şi Mamaia ce urmau a fi atribuite unor samsari de drepturi litigioase chiar şi de 10 de ori faţă de preţul pieţii, motivând că pe marile bulevarde e prea mult zgomot, pe faleza mării bate prea tare vântul, iar pe malul lacului se formează inundaţii de la valurile uriaşe. Sub iscălitura expertului ticăloşit, pământul de la Comorova a ajuns mai ieftin decât o ciungă sau o acadea. După subevaluare, cele două hectare au fost concesionate unei firme special înfiinţate pentru acest scop, care s-a apucat de construit traseele de agrement fără acord de mediu şi, deci, fără autorizaţie de construire. O furtună năpraznică ar fi culcat la pământ un număr important de arbori ce stăteau în calea proiectului, aşa cum în mod golănesc se arată într-un document oficial întocmit de ADPP Mangalia.

Primarul a promis că nu se va tăia niciun copac. Doar aşa a trecut proiectul.

Intruziunea în Pădurea Comorova a fost atent pregătită, încă din luna ianuarie 2014. La acel moment, două compartimente ale Primăriei au întocmit referate şi rapoarte cu privire la necesitatea realizării unor amenajări peisagistice şi de aventură în Pădurea Comorova. În baza acestor documente interne, administraţia locală a cerut firmei de evaluări agreate, SC Natworld SRL, să întocmească un studiu de oportunitate privind concesionarea unei suprafeţe de două hectare de teren în Pădurea Comorova, în vederea realizării „Eco-Parcului Aventura”. Administratorul Natworld SRL, Alin Horaţiu Dima, care îşi declara lipsa unui interes personal în chestiune – a spus că licitaţia trebuie să plece de la suma de 2.388 de euro pe an, pentru întreaga suprafaţă (ceea ce însemna mai puţin de 12 eurocenţi pe metru pătrat). Mai departe, pe 28 februarie 2014, primarul Cristian Radu s-a înfăţişat în plenul Consiliului Local Mangalia şi a reuşit să-i convingă pe toţi cei 17 consilieri prezenţi să voteze proiectul. „Nu se va tăia niciun copac” – a promis domnia sa. În consecinţă, consilierii l-au mandatat să semneze contractul de concesiune, aşa cum reiese din articolul 7 al HCL 39/2014.

De ce nu a semnat Radu contractul

Concesiune-Comorova

O bună bucată de timp, de fix două luni de zile, Primăria lui Cristian Radu n-a mai făcut nimic în privinţa proiectului de la Neptun. Intervalul nejustificat de lung a fost folosit din plin de doi privaţi, care tocmai atunci s-au „cujetat” să fondeze ei o firmă special destinată administrării parcurilor de aventuri: Capitol Aventura SRL Medgidia. Aceasta a fost autorizată de Registrul Comerţului pe 28 martie 2014, adică la exact o lună de la adoptarea HCL 39. După o altă lună împlinită fix, pe 28 aprilie 2014, Primăria Mangalia a publicat un anunţ în Monitorul Oficial al României, cu privire la organizarea licitaţiei. Au urmat alte două luni şi jumătate de tăcere. La capătul lor, firma înfiinţată la jumătatea perioadei dintre adoptarea hotărârii de consiliu şi lansarea oficială a licitaţiei avea să semneze Contractul de concesiune nr. 31.609/17 iunie 2014. Dar nu cu mandatarul Consiliului Local, ci cu mandatarul mandatarului! Căci din motive necunoscute, Cristian Radu l-a trimis să semneze în locul său pe numitul Romulus Dumitrana. De ce a fugit primarul de răspundere, dacă încheierea contractului era o chestiune clară, legală, corectă?

PE RISCUL concesionarului

Potrivit contractului, Capitol Aventura SRL Medgidia a primit terenul în concesiune, pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea prelungirii duratei prin acordul părţilor, urmând să plătească în schimb 11.500 de lei pe an, pentru întreaga suprafaţă de două hectare, ceea ce înseamnă, atenţie!, 57 de bani pe metru pătrat. În 60 de zile de la semnarea contractului, concesionarul avea obligaţia să întocmească un proiect tehnic şi detalii de execuţie, care urmau să fie supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local – ceea ce nu s-a înâmplat. Oricum ar fi arătat proiectul, valoarea totală a investiţiei fusese stabilită, prin contract, la 285.000 de euro. Trebuie să menţionăm şi unul din drepturile primite de firma din Medgidia, pentru particularitatea formulării alese: „concesionarul are dreptul de a exploata în mod direct, pe riscul şi răspunderea sa, bunul ce face obiectul contractului de concesiune”. Reţineţi: pe riscul şi răspundere sa! În contract se mai prevedea că terenul concesionat urma să fie predat firmei din Medgidia într-un termen de 30 de zile, pe bază de proces-verbal.

Radu n-a minţit: nu s-a tăiat niciun copac, i-a dărâmat furtuna!

În ziua semnării contractului, Capitol Aventura SRL a reuşit performanţa incredibilă să depună cereri şi să obţină pe loc atât certificatul de urbanism 565/16.07.2014 de la Primăria Mangalia, cât şi deschiderea punctului de lucru la Registrul Comerţului. După alte zece zile, terenul de la Comorova era deja plin de leşuri de copac. La solicitarea SC Capitol Aventura SRL, doi inspectori de la ADPP s-au deplasat la Neptun, în 28 iunie 2014, unde au constatat că „din cauza ploilor torenţiale şi a furtunii puternice ce au avut loc în data de 21.06.2014 un număr însemnat de arbori de pe această suprafaţă au fost rupţi şi culcaţi la sol”. Mai jos, în nota de constatare, erau pomeniţi 12 frasini, 10 pini, doi stejari, un plop şi 50 de arbuşti, dărâmaţi de ploaia torenţială sau uscaţi de secetă. A naibii furtună şi-a naibii secetă au lovit doar cele două hectare ale parcului de aventuri. Căci în rest, ploaia din 21 iunie n-a mai culcat la pământ nicio păpădie. La momentul întocmirii notei de constatare, Capitol Aventura SRL nu deţinea legal folosinţa terenului, întrucât procesul-verbal de predare-primire pentru suprafaţa concesionată avea să fie semnat (sub nr. 35.411) şi să producă efecte juridice abia în data de 9 iulie 2014.

Au scos 80 de containere de „gunoi” din pădure

Pe 12 septembrie 2014, parcul era aproape de finalizare. La faţa locului exista o amenajare de şantier cu barăci şi utilaje. 20 de alpinişti, coordonaţi de Relu Nica, administratorul firmei Rosa Mont Activ SRL din Câmpulung Muscel, trebăluiau de zor. „Până acum două luni, aici a fost o altă echipă, de la Salina Praid, dar n-au prea făcut treabă, au curăţat copacii, au mai tăiat ce era uscat şi cam atât. După aia am venit noi. Facem zece trasee cu diferite grade de dificultate şi un altul doar de tiroliană. Beneficiarii lucrării nu aveau o tematică, aşa că le-am sugerat noi una: piraţii de la Marea Neagră. Am folosit 4,7 kilometri de cablu normal şi 1,5 kilometri de cablu special de tiroliană. Parcul se întinde pe 1,3 hectare, din suprafaţa de două hectare concesionată. Se va face împrejmuire cu gard ecologic din lemn. Până acum am scos din pădure 80 de containere de gunoi. Manopera noastră costă 100.000 de euro, cu materialele incluse. Ştiu că trebuie să mai vină o firmă din Maramureş să ridice clădirea administrativă” – ne-a declarat constructorul Relu Nica. De cealaltă parte, administratorul firmei Capitol Aventura SRL a refuzat să răspundă întrebărilor noastre, mai ales că una dintre ele viza existenţa autorizaţiei de construire.

Fără acord de mediu, deci fără autorizaţie!

În timp ce echipa lui Relu Nica dădea gata traseele de tiroliană, Capitol Aventura SRL abia catadicsea să-şi depună actele în vederea obţinerii acordului de mediu pentru proiect. Anunţul de depunere a documentaţiei la Mediu a fost publicat pe site-ul oficial al ANM-ului pe 29 septembrie 2014, iar programarea pentru comisia de încadrare a fost stabilită pentru 2 octombrie. Proiectul în sine a fost întocmit de SC Arhitectura Plus SRL Constanţa, firmă în care este asociat şi arhitectul-şef al oraşului Eforie. Potrivit certificatului de urbanism 465/16.07.2014, dezvoltatorul investiţiei, Capitol Aventura SRL, avea obligaţia să obţină „actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, APM Constanţa”, în vederea autorizării lucrărilor. Or, de vreme ce actul în cauză nu a fost obţinut, prezumăm că firma Capitol Aventura SRL nu a obţinut încă o autorizaţie de construire pentru lucrările deja efectuate în bună parte. De asemenea, potrivit aceluiaşi certificat de urbanism, Capitol Aventura SRL trebuia să obţină şi un acord de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenului din categoria „PD” (păduri), în categorie „CC” (curţi-construcţii), pentru suprafaţa propusă pentru construire de 300 de metri pătraţi. Actul emis de Cristian Radu în numele Municipiului Mangalia nu menţionează dacă pe cei 300 de metri pătraţi se va construi un hotel sau altceva, însă ipoteza nu este deloc exclusă. Problema amenajării traseelor de aventură fără autorizaţie de construire nu era deloc necunoscută primarului Cristian Radu, acesta fiind informat de consilierii locali Paul Foleanu şi Ion Mincă, în cadrul unei şedinţe publice, despre copacii tăiaţi alandala. Radu a pozat atunci în neştiutorul de serviciu, deşi nici necunoaşterea situaţiei nu-l scuteşte de a răspunde de ce nu a luat măsuri împotriva construirii ilegale.

DEZVOLTATORUL – un prieten profesional al Corinei Martin

Firma din Medgidia înfiinţată special pentru licitaţia de la Mangalia, pe numele ei Capitol Aventura SRL, este deţinută în mod oficial de Cosmin Virgil Stanciu şi Aurelian Marius Marin. Ca istoric de afaceri, Stanciu este specializat în vânzarea de medicamente prin intermediul unei reţele de farmacii. Numele său apare în firmele: Capitol Farm SRL, Capitol Medical Farm SRL, Capitol Medical Expert SRL, Vexmed Farm SRL (fostă Violet Farm SRL), Întreprindere Individuală Stanciu Cosmin-Virgil şi Capitol Instalmed SRL (radiată). Grupul său de firme învârte sume de-a dreptul halucinante. Numai Capitol Farm SRL a avut o cifră de afaceri de 94 de miliarde de lei vechi, în 2013, cu un profit de aproape patru miliarde de lei vechi. Soţia sa lucrează la stat, la Sanatoriul Balnear Techirghiol. Ca hobby, Stanciu este un participant consacrat al concursurilor off-road, participând cu un bolid proprietate personală la diverse manifestări ale genului.

Asociatul său, Aurelian Marius Marin este preşedintele ANAT pentru regiunea sud-est. Potrivit Vrăjitorul.Eu, numele său este legat de firmele: Marina Tours SRL – radiată; Net Holiday SRL – radiată; Paradis Holidays SRL – radiată; Paradis Tours SRL- radiată; Marin Gh. Viorica (Vila Coral) Intreprindere Familială – radiată; Marin Aurelian-Marius Întreprindere Individuală – funcţiune; Amarino SRL – funcţiune; Tour Consult Management SRL – funcţiune. Marin este un prieten vechi şi de nădejde al Corinei Martin, fosta preşedintă a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) România, până în 2013, actualmente vicepreşedinte la nivel naţional al numitei structuri. Paginile de Facebook ale celor doi trădează o prietenie specială a celor doi. Astfel, sute de fotografii în care cei doi apar împreună, la evenimente profesionale desfăşurate de-a lungul anilor, arată că cea mai bună colaboratoare şi prietenă a lui Marin este Corina Martin şi viceversa. Ca o întâmplare întâmplătoare (sic!), în vara anului 2014, ANAT-ul a desfăşurat o activitate comună cu Primăria Mangalia. La eveniment a lipsit însă tocmai preşedintele ANAT pentru regiunea de sud-est, Aurelian-Marius Marin. În schimb, a fost prezentă vicepreşedinta Corina Martin, care a ţinut o conferinţă comună cu edilul Cristian Radu, dezvăluind faptul că îl alintă drept „Schwarzenegger al turismului”. Cei doi au mai vorbit despre perspectivele de dezvoltare ale turismului din staţiunile Mangaliei, însă niciunul dintre ei nu a suflat o vorbă despre parcul de aventuri de la Neptun. La final s-au tras în poză şi au zâmbit fericiţi. Şi mai fericit era absentul, Aurelian Marin, beneficiarul concesiunii pe 57 de bani a judiciosului economist şi administrator public Radu Cristian.

actiune-anat-1

Martin-si-Marin

ziarulputerea.ro/?p=45

7 Comments

 1. http://www.replicaonline.ro/tiriac-despre-valul-de-arestari-m-ar-interesa-in-primul-rand-sa-iau-banii-furati-inapoi-vezi-ce-propunere-incredibila-ii-face-presedintelui-iohannis-208427/

  Comentariu by nabuco — 5 februarie 2015 @ 12:56

 2. http://www.evz.ro/breaking-news-perchezitii-la-primaria-constanta.html

  Comentariu by lucian visa — 5 februarie 2015 @ 13:43

 3. http://editiadesud.ro/?p=16922 cata tocare de bani… pentru ce este nevoie de o biserica incalzita? se sta maxim 4 ore sa zicem …si cine doreste sa se caiasca trebuie la racoare …face tenul frumos..

  Comentariu by auci — 5 februarie 2015 @ 15:31

 4. In biserica se sta la slujba duminica si de sarbatorile crestine de peste an . Slujba dureaza max. 4ore. De cel putin100 de ani, credinciosii si-au incalzit sufletele la caldura lumanarilor,iar acum necredinciosii vor caldurica ,pe semene se vor pocai!

  Comentariu by Anonim — 5 februarie 2015 @ 20:21

 5. Pe vremuri, în biserici gen Notre Dame, puteau fi protejaţi de lege şi răufăcătorii.

  Comentariu by lucian visa — 6 februarie 2015 @ 8:06

 6. E o mare nedreptate chestia cu racordarea gratuita a bisericilor la incalzire.Cred ca in curand vor racorda si cimitirele…Mai ale cel nou musulman,care momentan nu are ,,locatari,, si e la mama dracu’ de departe,Vad ca de racordarea caselor, care nu au beneficiat de subventii niciodata,nu se mai spune nimic.NEMERNICI SI MINCINOSI !!! RUSINE!

  Comentariu by e ros — 6 februarie 2015 @ 16:33

 7. AR TREBUI SA RASPUNDA CINEVA ?? CINE ARE CURAJ SA-I SUFLE IN BORS acestui primar NUMIT. A FOST NUMIT PTR A PRADUI ORASUL MANGALIA. In 2016, e posibil , sa nu mai organizam alegeri locale. Motivul ?? CE SI PE CINE SA MAI CONDUCA???
  La asa primar, ASA CONSILIERI…PARCA E BLESTEMAT ORASUL ASTA…

  Comentariu by zek — 7 februarie 2015 @ 10:44

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress