În mod tradiţional, întreţinerea spaţiilor verzi din Mangalia costa 28 de miliarde de lei vechi. În 2013, factura a urcat la 32 de miliarde, iar în 2014 a ajuns la valoarea halucinantă de 124 de miliarde de lei vechi. Creşterea de patru ori şi jumătate a costurilor a fost pusă la cale de geniile din Primărie în trei etape distincte. În prima dintre ele, câţiva studenţi bucureşteni de la Arhitectură au fost invitaţi la Mangalia, să-şi dea cu părerea despre amenajarea spaţiilor verzi. „Nişte puşti de 22-23 de ani, care au venit cu nişte soluţii senzaţionale” – aşa îi descria Dumitru Filip, conducătorul departamentului de turism al Primăriei, în cadrul unei conferinţe de presă din iunie 2014, la care mai participau primarul Cristian Radu, directoarea THR Linica Stan şi vicepreşedinta ANAT Corina Martin. Aşadar, nu există vreun studiu de fezabilitate, vreun proiect tehnic, vreo dezbatere publică; există doar soluţiile senzaţionale ale unor puşti. Iar orice lucru senzaţional costă pe măsură!
Expertul de casă al familiei Martin a băgat în intravilan spaţii verzi cu ghiotura
Al doilea pas a fost acela de reactualizare a PUG-ului municipiului Mangalia. În acest scop, Primăria condusă de Cristian Radu a angajat firma de consultanţă As Orimex New SRL Constanţa, deţinută de inginerul Traian Petrescu, unul din statornicii oameni de casă ai familiei Martin, numit de fostul prefect Gheorghe Martin, în anii 2000, la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, rămas şi acum în branşă ca specialist de mediu. Firma lui Petrescu a realizat pentru Primărie un studiu de evaluare adecvată pentru obiectivul „Reactualizare plan urbanistic general şi regulament local de urbanism”. Scopul declarat al studiului a fost analiza situaţiei existente, identificarea disfuncţiilor, dar mai ales „stabilirea direcţiilor de dezvoltare a structurii urbane pe termen mediu, de 5-10 ani, ce vor determina dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a municipiului”.
Ce-a stabilit expertul de mediu? Ei bine, în primul rând extinderea intravilanului localităţii. Pe cale de consecinţă, a proiectat şi un nou bilanţ teritorial al intravilanului extins, mult mai vizionar şi mult mai senzaţional decât soluţiile puştilor de 22-23 de ani la care ne-am referit mai sus. Potrivit acestuia, zona de „spaţii verzi, sport, agrement, protecţie” se rectifica de la 545,34 de hectare, cât avea înainte, la 1.141,19 hectare. Astfel, spaţiile verzi ajungeau să ocupe, pe hârtie, 42,27% din suprafaţa intravilană a Mangaliei, faţă de 22,20%, cât ocupau înainte de extinderea intravilanului. Niciun oraş din România nu are un asemenea procent de spaţii verzi. În linii mari, studiul lui Petrescu îţi creează impresia că Mangalia, care n-are nici măcar un parc propriu-zis, va deveni o mare grădină publică. Iar pe hârtie a şi devenit.
O făcătură de dezbatere publică
Pe 14 ianuarie 2014, Primăria Mangalia a publicat pe site-ul ei oficial un anunţ cu privire la organizarea unei dezbateri publice în privinţa reactualizării PUG-ului, fixată pentru 14 februarie. Cetăţenii interesaţi erau trimişi, prin acelaşi anunţ, să consulte documentaţia la sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului din Constanţa. În mod evident, nu s-a dus nimeni să consulte! Însă persoanele interesate au început să publice mesaje de protest pe blogul lui Lucian Vişa. Pe 14 februarie, când trebuia să aibă loc dezbaterea, Primăria a publicat în ziarul Ziua de Constanţa un anunţ de rectificare a datei evenimentului şi apoi un al doilea anunţ, în acelaşi ziar, pe 17 februarie. Prin aceste amânări şi rectificări, s-a stins cu totul interesul publicului. În aceste condiţii, n-a avut loc nicio dezbatere de fond, ci una pur formală, la care nu se ştie cine a participat şi cine a spus… ce altceva decât nişte platitudini insuportabile. Cert este faptul că, niciodată, niciun reprezentant al Primăriei nu a avut iniţiativa să-i anunţe pe fraierii din oraş că, extinzând din pix intravilanul şi dublând spaţiile verzi din bilanţ, autoritatea va trebui să aloce sume colosale pentru îngrijire.
Contractul cu Polaris
Dar ei, arhitecţii acestei inginerii, au ştiut cu siguranţă! Ca dovadă, la scurt timp după adoptarea noului PUG, ADPP Mangalia a organizat o licitaţie publică în vederea contractării serviciilor de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi (al treilea pas). Contractul a fost atribuit pe 8 mai 2014 firmei Polaris M. Holding SRL, a cunoscutei familii Martin din Constanţa. Credeţi că a fost bătaie pe contract? Niet! Polarisul a fost singurul ofertant. Preţul contractului: 10 milioane de lei noi, adică 100 de miliarde din ăia vechi. Cu TVA: 124 de miliarde.
Ca o coincidenţă de zile mari, în anul 2008, când Polarisul intra în Mangalia pe mână cu Tusac (recte cu cel care, dându-i voturile sale în 2012, l-a făcut pe Radu primar), facturile de salubrizare se dublaseră ca valoare. Dar preţul unitar pe metru pătrat de asfalt măturat rămăsese acelaşi, ca pe vremea lui Iorguş. La iniţiativa lui Tusac, peste noapte se dublaseră suprafeţele. Polaris mătura tot cu doi lei, dar oraşul ajunse ca musca lui Greuceanu, care se dădu de trei ori peste cap, devenind armăsar pur sânge. Crescuse asfaltul în oraş, nu alta! Acum, pe vremea lui Radu, s-au dublat suprafeţele de spaţii verzi şi ne-au crescut grădini şi-n gaura… dintre blocuri, pe baza proiectelor senzaţionale făcute de nişte puşti.
Ingineriile de la salubritate
Trebuie să amintim, în acest context, că Primăria a mai avantajat firma Polaris. Astfel, în anul 2013, atunci când vechiul contract de concesiune a salubrizării locale a expirat, autoritatea locală a lansat o licitaţie publică în vederea încheierii unui nou contract, cu o durată de, atenţie!!!, un an de zile. La capătul procedurii a fost selectată firma Polaris, pentru suma de 11.992.500 de lei noi fără TVA. Cu TVA, suma dedicată familiei Martin a sărit de 148 de miliarde de lei vechi (spre comparaţie, pe vremea lui Iorguş se cheltuiau 35 de miliarde cu salubrizarea, iar pe vremea lui Tusac, 50 de miliarde). În timp ce plătea sume astronomice, mai înrobitoare decât datoriile de război către Uniunea Sovietică, Radu Cristian le-a pretins celor de la Polaris să realizeze rampe de gunoi semi-îngropate, care au fost gata de inaugurare la 23mai 2014. Apoi, invocând faptul că firma trebuie să-şi amortizeze investiţiile, a aranjat să-i prelungească termenul contractual, fără licitaţie publică, ceea ce este profund ilegal.
ziarulputerea.ro/?p=42 sau ziarulputerea.ro/foto/puterea.pdf
Salut (re)apariţia ziarului Puterea. Deşi articolele nu sunt semnate, stilul pare al unui cunoscut ziarist de investigaţii. Odată cu ziarul s-a declanşat şi viitoarea campanie electorală.
Comentariu by lucian visa — 30 ianuarie 2015 @ 11:23
daca cifrele sunt adevarate ..e iz de penal….vreau mincinosu cu DNA sa dea mana
Comentariu by auci — 30 ianuarie 2015 @ 15:16
Pe Europa FM se discuta la un moment dat despre jefuirea banului public, când zi de zi sunt reţinuţi (foşti)aleşi sau funcţionari publici. Concluzia a fost că foamea lor de bani e mai mare decât frica de DNA.
Comentariu by lucian visa — 30 ianuarie 2015 @ 15:29
Acum marele si supăratul PSD (partial) sa faca plangeri penale, desi este greu de crezut cu un Iorgus care face sapte pasi inapoi, preferand sa-i bage în arena pe altii.
Comentariu by mateo — 30 ianuarie 2015 @ 15:38
„Cu prostul care n-are şcoală
Te lupţi puţin şi-ai câştigat.
Dar duci o luptă colosală
Cu prostul care are şcoală!”
Comentariu by nabuco — 30 ianuarie 2015 @ 15:48
Foamea de bani a navetiştilor devine patologică.
DNA-ul face nani ?
Comentariu by cârcotaş apolitic — 30 ianuarie 2015 @ 16:21
Cum fac alții:
http://www.arhiforum.ro/agenda/concurs-de-solutii-„remodelarea-spatiului-public-din-municipiul-zalau-–-consens-intre-nevoile
Comentariu by Khnemu — 30 ianuarie 2015 @ 16:41
Pt.4
Iorguş nu joacă corect în condiţiile în care îşi doreşte să revină ca primar. Se vede în articol că este lăudat faţă de următorii primari (şi pe bună dreptate), dar castanele trebuie să le scoată singur şi nu prin interpuşi. Iorguş dacă are sânge, trebuie să propună un referendum (indiferent dacă se va face), altfel nu are şanse de a mai fi ales. Iorguş nu le are cu opoziţia, el se implică doar când e la butoane. Nu rişti, nu câştigi Zanfire !
Comentariu by lucian visa — 30 ianuarie 2015 @ 17:56
Da dar soldatii de la unitati nu mai voteaza aici …..
Comentariu by Remember 86 — 30 ianuarie 2015 @ 21:51
@8 Nu numai ca este laudat,dar este chiar acoperit la una …dandana mare ! Pai uite ce spune A.C in articolul nesemnat:” Niciun oraş din România nu are un asemenea procent de spaţii verzi.” Pai cand d-l ziarist a candidat pentru primar spunea ceva mult mai grav ! O fi uitat? Atunci spunea ca mapamondul n-a pomenit ca un oras sa aibe in intravilan…O PADURE ! Pe 28 aprilie 2o11 s-a prelungit,cu greu,pentru inca 3 ani PUG-ul,iar anul trecut in primavara-cand cu dezbaterea publica care nu s-a mai tinut,PUG-ul a ramas,chipurile la mediu pentru consultare de catre orice tugulan si a stat multa vreme fara aviz….tocmai la nenea expertu’,care i-a tras de urechi cum ca bilantul intravilan are…si o padure ! Tot cu acea ocazie s-a aflat si de importanta acestui lucru,pentru ca fundamentarea unui buget de cheltuieli,cel putin pentru mentenanta,s-ar fi putut face…si in avantajul orasului ! Dupa care s-a pus batista pe tambal cu tambalaul mediatic privind Comorova,sau aprins beculetele privind posibilitatea accesarii unui imprumut ! De abia dupa aceea s-a pornit „belirea” tuturor spatiilor dintre blocuri…care oricum erau in intravilan si nu numai-s-a venit si cu proiectul Aventura unde tot nenea expertu’ i-a asigurat ca nu-i problema ! Mai trebuia ceva :acordul consilierilor si aprobarea printro HCL ! Asa ca aia cu nu risti nu castigi Zanfire…mi se pare caduca ! Intravilanul ala de acolo face sa sticleasca ochii multora ! In vara un grup de 38 de parlamentari PSD au pus la cale o lege privind modificarea codului silvic……..m-am lungit prea mult ! Poate alta data !
Comentariu by I.S — 30 ianuarie 2015 @ 21:59
Pt.4
Care PSD?Levent voteaza cu Radu.Lui Slavescu(omul primarului )i-a aprobat sa constriasca pe plaja on mastodont de beton(încalca prevederile OUG202/2002 privind zonz costiera ,art16,art28 alin 3,4,art.48alin.3,art81 punct.j,k).Si aceste nu sunt decat 2 exemple dar ele sunt mult mai multe.Asta nu este PSD-ul care ar trbui sa fie,nu cu oameni care joaca si într-o echipa sau alta, dupa cum le dicteaza ineresul personal.Nu vreau sa mai vorbim despre aliatii lor PC,PP-DD care în acte sunt aliati iar în practica sunt adversari.
Comentariu by fn — 30 ianuarie 2015 @ 22:42
Iar au apărut comentarii referitoare la viaţa privată a unora şi care nu îşi au rostul. Vă rog să nu vă mai plătiţi poliţe personale şi nici să mai semnaţi în numele altora. Nu mă obligaţi să vă restricţionez.
Comentariu by lucian visa — 31 ianuarie 2015 @ 17:11