Mangalia – politica locală

21 ianuarie 2015

Ordonanţa care a permis traseismul ar putea trage pe tuşă o armată de consilieri. La Constanţa s-ar înregistra, din nou, o PREMIERĂ

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 9:08

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, marți, neconstituţională ordonanţa care a permis aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Magistraţii susţin că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Cu problema pasată în „ograda” Parlamentului, dar şi cu o motivare care a dat imediat naştere speculaţiilor, situaţia poate deveni de-a dreptul hilară la nivelul judeţului Constanţa. Asta, desigur, dacă parlamentarii îşi vor permite „luxul” de a sancţiona aleşii locali. Dar, despre ce este vorba? Ei bine, conform interpretărilor de până acum, primarii și președinții de consilii județene care au migrat nu își vor pierde mandatele, însă consilierii locali și județeni da, întrucât aceștia au fost aleși pe liste. Cine ar fi, însă, nebunul din Parlament care să îşi pună în cap sute de consilieri locali?

Dacă, totuşi, se va ajunge în situaţia în care consilierii îşi vor pierde mandatele, atunci judeţul Constanţa va fi unul care va bifa, din nou, o situaţie „unică” în România: o comună condusă doar de primar şi de un ales local de la PP-DD. Ceilalţi aleşi locali au decis, odată cu „ordonanţa lui Dragnea”, să devină independenţi, la fel ca primarul lor, Valentin Vrabie. Dacă respectivii îşi vor pierde mandatele, logic, vor intra „în pâine” supleanţii de pe listele de partid. Mai departe, un alt exemplu „de vis urât” este cel de la Mangalia, iar visul urât ar fi pentru Zanfir Iorguş, liderul de partid care a trecut de la PDL la PSD, şi care a convins mai mulţi consilieri locali să devină social-democraţi. Dacă respectivii îşi vor pierde mandatele, atunci Iorguş va avea o mare problemă de credibilitate. Reamintim că instalarea lui Iorguş la conducerea PSD Mangalia a adus acestui partid câţiva consilieri în plus, dar, de cealaltă parte, alţi aleşi locali au anunţat că devin independenţi, nemulţumiţi că au şef nou, provenit de la PDL.

În final, nu putem să nu remarcăm, cu veselie, reacţia unui primar care se declară mulţumit de interpretarea conform căreia primarii nu-şi pierd mandatele, chiar dacă au migrat dintr-o parte într-alta: Vasile Delicoti de la Paorat Albă. El a declarat, pentru “Replica”, următoarele: „Mandatul a fost pe liste, nu personal, așa cum este la Consiliul Județean, la președinte sau la primari, unde este personal, pe când la consilieri este pe liste. Este corectă (decizia – n.r.), pentru că mandatul nu este al consilierului. Poate din lista de 15 consilieri nominalizați, poate al 15-lea a avut popularitate, dar nu a fost pus de șeful de partid și oamenii au votat lista datorită altuia, nu datorită respectivului care a plecat. Nu mi se pare corect să plece (consilierul – n.r.) cu mandatul. Poate să plece, democratic, dar din partid, el ca persoană. El modifică rezultatul alegerilor plecând cu mandatul. Oricine poate pleca, este dreptul său constituțional, dintr-un partid într-altul, dar ca persoană, nu cu mandatul de consilier. Mandatul de consilier a fost obținut de partid (…)”. Cu alte cuvinte, consilierii migratori şi-ar merita soarta de perdanţi, doar sunt „de umplutură”, nu? Noroc cu partidul, că altfel rămâneau paznici la primării, ca în cazul fostului viceprimar de la Poarta Albă! Dincolo de ironii, este puţin probabil ca decizia CCR să se transforme într-un „bau-bau” al consilierilor, după modelul Agenţiei Naţionale de Integritate. Motivul: cel de mai sus – parlamentarii vor avea grijă să nu supere atât amar de popor în teritoriu…

Alexandra Anton, Replica 21.01.2015

14 Comments

 1. Judecătorii nu marți au declarat OUG neconstituțională, ci pe 17.12.2014. Ieri a fost vorba de motivarea deciziei din 17 dec.
  Într-adevăr va da ceva bătăi de cap. Legea de respingere a ordonanței traseiștilor va fi piatra de încercare pentru parlamentari. Se pune întrebarea: vor avea îndrăzneala să respecte Constituția și să anuleze efectele produse de OUG-ul lui Veve ? … că de respins trebuie s-o respingă.
  Dacă-n cazul primarilor și a președinților de consilii județene judecătorii CCR au admis că există o portiță ”ei sunt aleşi de cetăţeni în mod direct, prin vot uninominal, iar pierderea mandatului nu derivă implicit din Constituţie, în cazul schimbării partidului politic”, în cazul consilierilor locali și județeni nu există cale de întoarcere – ”cei care au părăsit partidul pe listele cărora au fost aleşi au încălcat prevederile Constituţiei, în sensul că CCR decisese cu altă ocazie că acest lucru este neconstituţional, iar ordonanţa 55 a reluat practic acest lucru ignorând decizia CCR” arată judecătorii în motivarea deciziei lor din 17.12.2014.
  Judecătorii CCR arată că – ” O soluţie legislativă contrară care să nu condiţioneze încetarea mandatului de consilier local sau judeţean de pierderea calităţii de membru de partid sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă acesta a fost ales putând fi acceptată doar în condiţiile modificării tipului de scrutin în cadrul căruia sunt aleşi consilierii locali sau judeţeni. În lipsa reglementării unui alt tip de scrutin, Curtea nu poate decât să constate, în cauza de faţă, încălcarea art.147 alin. (4) din Constituţie”
  Și ca să fiu oleacă ironic – uite ce simplu va scăpa Radu și PNL de traseiști 😉

  Comentariu by valentin ciuraru — 21 ianuarie 2015 @ 9:22

 2. Păi Radu tocmai că nu vrea să scape de traseişti. Pe cei care vor veni din PDL, nu-i are la mână, iar noii PSD-işti nu vor fi cu el. Pentru PNL nu prea contează, pentru că structura de conducere n-are nicio treabă cu liberalismul. Mai degrabă au treabă cu contractele pe bani publici. Mă refer la vechiul PNL.
  Pentru Mangalia ar fi un pas înainte în eradicarea prostituţiei politice.

  Comentariu by lucian visa — 21 ianuarie 2015 @ 9:29

 3. Dacă aleșii din legislativul național vor să respecte statul de drept nu vor putea ignora decizia CCR și-n acest caz traseiștii vor fi istorie.
  Cei care vor ajunge în legislativul local, în urma legii de respingere a OUG-ului, nu cred că se vor așeza pe o poziție ostilă față de primar. Nu văd niciun motiv în cazul în care se funcționează pe o bază legală și normală. Ba mai mult, autoritatea locală va scăpa de presiunea celor abonați la banii din buget, care dețineau vot în Consiliul local. Va trebui să învățăm să funcționăm în legalitate și să facem o delimitare clară între afacere și statutul de ales în legislativ.

  Comentariu by valentin ciuraru — 21 ianuarie 2015 @ 9:50

 4. Adică se vor duce mai mulţi bani la Constanţa ?

  Comentariu by lucian visa — 21 ianuarie 2015 @ 12:11

 5. Domnule Vişa,
  Sunt mult mai optimist ca dumneavoastră. Cred că relațiile politice, administrative, în următoarea perioadă, se vor aşeza pe un făgaş normal odată ce din legislativul local vor pleca acasă cei 15, căci nimeni nu va putea opri pe vreunul dintre ei. Legea este egală pentru toți şi produce aceleaşi efecte cei cărora se adresează. Adică mai pe înțelesul tuturor – nu se poate aplica selectiv, adică unii să rămână în Conailiul local că sunt „agreați”, iar alții să-şi piardă mandatul că nu sunt agreați. Oricare hotărâre contrară poate fi atacată în contencios.

  Comentariu by valentin ciuraru — 21 ianuarie 2015 @ 13:45

 6. Vali-prietene,cu postarea asta m-ai iantaratat ! Si am produs si o „rastalmacire” a afirmatiei tale : „Cred că relațiile politice, administrative, în următoarea perioadă, se vor aşeza pe un”… făraş- normal ! Si unii si altii nu sunt agreati- nu de catre cel care detine portofelul cu bugetul local,ci de catre cetatenii orasului…altii decat membrii de partid,adica marea majoritate ! Problema asta cu agreatii oameni politici,a devenit virala la nivel national si mai ales acum cand se da in vileag cum se face sponsorizarea partidelor cu sponsorizari (furturi!)de milioane de euro,au inceput cu totii,toti care au participat la acest jaf national,sa se uite cu ingrijorare la aspectul mamaligii ! Nu cumva tinde sa explodeze ?(in rest,mai tin sa te atentionez sa fii atent la postari-nu te expune,nemeritat,spun eu-cu formulari gresite…si dupa care reluate „înțelesul tuturor” !)

  Comentariu by I.S — 21 ianuarie 2015 @ 16:17

 7. Astazi am fost sa platesc impozitele. Bucuros, erau doar vreo 4 pers la ghiseul 2 si vreo 6 la 3. LA GHISEUL 1 , doamna respectiva ISI SERVEA CAFEAUA, BINEINTELES CU TIGARA DE RIGOARE.
  NU MAI STIU EU, SAU PRIMARIA NU SE „SUPUNE” LEGII PRIVIND FUMATUL??? Era 8.30, ghiseul fiind inchis.

  Comentariu by zek — 21 ianuarie 2015 @ 18:20

 8. http://constanta.ro/2015/01/21/noul-prefect-al-constantei-asociat-cu-acolitii-primarului-de-la-mangalia/

  Comentariu by mateo — 21 ianuarie 2015 @ 19:00

 9. IS,
  M am gandit ca măcar tu ma vei înțelege 😉 . Pe un display de 5″ mi e imposibil să scap „fără minuni lingvistice”. Başca, lipsa felinarele îngreunează mult „vizibilitate”.

  Comentariu by valentin ciuraru — 21 ianuarie 2015 @ 20:46

 10. Acum, că se dovedeşte de trebuinţă, partidul ar trebui să facă un efort, să pună mână de la mână şi să achiziţioneze batăr o tabletă de 10″.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 22 ianuarie 2015 @ 15:35

 11. @6
  care mamaliga, s-au pus americanii pe facut ordine in Romanica, exasperati de…Miorita

  Comentariu by Parerea mea... — 22 ianuarie 2015 @ 19:49

 12. Sa inteleg ca la PSD o sa-i avem consilieri pe Ciobanel si pe Piciu?

  Comentariu by Mangalian — 23 ianuarie 2015 @ 10:36

 13. Dacă sunt pe listă de ce nu ? Crezi că sunt erau mai buni ceilalţi ? La ce au votat, mă îndoiesc.

  Comentariu by lucian visa — 23 ianuarie 2015 @ 11:20

 14. I appreciate, cause I found just what I used to be
  looking for. You have ended my four day long hunt!
  God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Comentariu by why not try this out — 3 februarie 2015 @ 20:22

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress