Mangalia – politica locală

27 decembrie 2014

Nici un alt președinte postdecembrist n-a comis, în nici o săptămînă de la instalare, atîtea greșeli halucinante precum Klaus Iohannis!

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 12:03

Vineri, 26 decembrie 2014, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului – România a dat publicității un Comunicat care critică decorarea de către Klaus Iohannis a lui Octav Bjoza: „MCA România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului.” Despre noua trăsnaie a lui Klaus Iohannis am scris într-un comentariu anterior de pe cristoiublog.ro.

Arătam între haturile textului cu pricina că, deși nu împărtășesc ostilitatea unor publiciști față de Mișcarea Legionară de sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu, fie și pentru că am publicat mai multe studii despre Căpitan, și la un moment dat am trudit chiar și la proiectul unei cărți despre acest personaj de neocolit al Istoriei noastre naționale, consider decorarea lui Octav Bjoza drept o eroare a debutului de mandat al lui Klaus Iohannis. Scriam în textul anterior că una e să apreciezi ca istoric modelul de jertfă al Legionarilor de sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu (precizez fără să obosesc de sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu, pentru că sub conducerea lui Horia Sima, Mișcarea s-a abătut de la programul moral impus de Căpitan) și alta e să decorezi, ca președinte al unei țări membre a UE, un personaj care-și declară public simpatia față de Mișcarea Legionară.
Așa cum arată Comunicatul MCA, decorarea e cu atît mai gravă cu cît ea s-a făcut sub semnul unui Program politic asumat de Klaus Iohannis:
Cel de a oferi tinerilor modele de comportament.

Octav Bjoza a declarat c-a primit în închisorile comuniste, de la ucenicii lui Corneliul Zelea Codreanu, o educație moral-patriotică a cărei esență ar consta în următoarea învățătură:
„Neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țară și au avut dreptate. Din cauza asta îi voi purta în mintea și sufletul meu, câte zile voi avea”.

Ce să înțeleagă tinerii de azi, cărora Președintele le oferă drept model un susținător al tezei de tip Frontul Național din Franța că în jurul lor acționează din umbră trădătorii și vînzătorii de țară?
Că e musai să pornească la vînătoare de trădători și vînzători de țară și, după obiceiul Mișcării Legionare, să-i împuște fără proces?

Decorarea unui personaj controversat, printre altele și pentru c-a folosit calitatea de președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici pentru a face politica lui Dan Voiculescu la Antena 3, nu e singurul lucru cu cîntec din acest debut de Președinție confuz, care nu lasă să se schițeze un Program cît de cît serios, totul reducîndu-se la acțiuni de PR demne mai degrabă de un Monarh ajuns în fruntea statului grație întîlnirii întîmplătoare dintre un spermatozoid și un ovul, decît de un Președinte, ajuns în fruntea statului grație unui vot popular.

Să reamintim astfel:

 • Impunerea în fruntea PNL a protejatei Alina Gorghiu, gravă încălcare a făgăduielii că va fi un președinte care nu se va amesteca în viața partidelor.
 • Graba de a primi de la Victor Ponta cadoul otrăvit care e viloiul prin care Klaus Iohannis și soția s-ar putea da cu Mercedesul.
 • Întîlnirea de oră, între patru ochi și neurmată de nici o Declarație de presă, nici măcar de un Comunicat pe Facebook, cu Victor Ponta. Secretoșenia în care Președintele a învăluit un moment care impunea transparența prin faptul c-a implicat două instituții fundamentale ale statului de drept e cu atît mai nelalocul ei cu cît domnia sa a cîștigat al doilea tur de scrutin angajîndu-se că-i va scăpa pe români de Victor Ponta.
 • Refuzul de a dialoga cu Poporul român prin intermediul presei românești, în condițiile în care, grație SIE, președintele nu mai prididește să dialogheze cu alte popoare prin interviuri acordate exclusiv presei străine.
 • Refuzul de a justifica numirea lui Dan Mihalache ca șef al consilierilor de la Cotroceni. Repet ce-am mai zis și în alte comentarii. Problema, marea problemă nu e – cum susțin Intelectualii lui Băsescu – numirea unui politician cu un trecut considerat de unii controversat, ci absența unei justificări publice a numirii.

Din cîte-mi dau eu seama, nici un președinte n-a făcut atîtea greșeli în nici o săptămînă de la instalarea la Cotroceni.
Pentru că învață mai greu meseria de președinte decît antecesorii?
Nici vorbă.

Greșelile făcute de Klaus Iohannis în nici o săptămînă de la instalare nu sunt greșeli ținînd de meseria de președinte, ci greșeli ținînd de meseria de politician într-o democrație europeană. Permanenta preocupare de explicare publică a măsurilor luate, luarea în considerare a efectelor posibile ale unei decizii, evitarea acțiunilor de publicitate ieftină, gen daruri făcute unui copil sărac, țin de Abecedarul profesiei de politician în lumea de azi, lume care vede în politician un Înalt Servitor al Publicului și nu un Înalt Stăpîn al acestuia.

Așa cum am mai scris, faptele aiuritoare ale lui Klaus Iohannis din prima săptămînă de mandat nu sunt gafe, nu sunt nici greșeli.
Ele sunt expresia unui Program Prezidențial care s-ar putea rezuma la formula:
Mă doare-n cot de ce crede Poporul Român despre mine!
Pe mine m-a adus la Cotroceni nu un scrutin, ci un Miracol!

Ion Cristoiu, evz.ro  27.12.2014

17 Comments

 1. „Ce să înțeleagă tinerii de azi” ?
  Tinerii de azi trebuie să înţeleagă istoria reală, nu cea pe care vor să ne-o bage pe gât cozile de topor vândute pe 2 arginţi jidănimii. Tinerii de azi trebuie să ştie că muca a 2 generaţii de români a fost prăduită de jigodiile diriguite din umbră. Diriguitorii din umbră sunt urmaşii cominterniştilor evrei debarcaţi din Rusia pentru a mulge munca şi bogăţiile acestui neam de români. Se pare că sasul nu este tăiat împrejur şi nu are de gând să stea capră la poftele filorusojidănimii. De data asta Cristoiu se face trâmbiţa continuatoare a ideologului Brucan şi urmaşilor lui încă în viaţă. Este firesc să apară mârâieli şi chiar lătrături când un conducător al românilor nu stă …la poftele rusojidănimii. Sper să dea dovadă de diplomaţie şi fermitate sasul ales de români şi să nu le dea decât o gură de ţărână lacomilor profitori.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 27 decembrie 2014 @ 12:54

 2. Trebuia să semnezi Hitler !

  După epurarea stalinistă a evreilor din conducerea partidelor comuniste din URSS şi România, aceste popoare au dus-o mai bine ? A da vina pe cei puţini evrei care mai sunt în România, pentru situaţia noastră economică şi socială, e o prostie crasă. În curând trecem în 2015 şi nu în 1515.

  Comentariu by lucian visa — 27 decembrie 2014 @ 13:10

 3. Nu la poporul evreu m-am referit, ci la cei din cauza cărora am „progresat”.
  Vă este cunoscut vreunul care afirma că toată economia românească este un morman de fier vechi şi au purces cu sârg la demolarea ei ?

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 27 decembrie 2014 @ 15:09

 4. Cristoiu preia cu copy paste comunicatul Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului fără să verifice dacă Octav Bojza, fost deţinut politic, a fost ori nu legionar – ca să vorbim aplicat.
  Bjoza nu a fost legionar asta se știe clar !

  Comentariu by valentin ciuraru — 27 decembrie 2014 @ 15:24

 5. Domnule Vișa,
  știați că sunteți(suntem) coleg(i) de partid cu primarul municipiului ?
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=897164763650927&set=a.459844774049597.110700.100000722346527&type=1&theater&notif_t=photo_reply

  Comentariu by valentin ciuraru — 27 decembrie 2014 @ 15:27

 6. Dar ăia de au investit serios în campanie ce zic, sunt de acord să se ia decizii in prealabil discutate în filiala locală a noului PNL ?

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 27 decembrie 2014 @ 16:06

 7. cârcotaş apolitic
  Fac apologia firescului și normalului ! Klaus ne-a vorbit și ne vorbește despre un alt mod de a face politică, prin urmare mă raportez strict la ce se dorește de la centru. Să ne aducem aminte de declarația lui Radu înainte de tur 2 ”Îl admir pe Iohannis pentru că este un om al faptelor nu al vorbelor, pentru că a adus în administrația și politica românească acea “mentalitate nemțească” a lucrului bine făcut, a seriozității și respectului față de oameni.”

  Comentariu by valentin ciuraru — 27 decembrie 2014 @ 16:32

 8. Experienţa, repetată, nu mă lasă să uit că între Bucureşti şi Mangalia se află…PNL-ul judeţean Constanţa.Ştiu cum ne-a fost băgat pe gât un balaoacheş iar mai apoi un jumătăţel cu certe aptitudini de Pinochio. Tot experienţa îmi spune că treaba cu părul lupului nu este minciună şi că trebuie multe flori ca să se numească… pimăvară nemţească. Vă sfătui cu cel mai curat gând să suflaţi şi în…ţurţuri. Stăpânul blogului ştie bine ce propovădui şi tare mi-aş fi dorit să nu fi avut dreptate.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 27 decembrie 2014 @ 20:30

 9. Pe când o faţă şi o structură nouă în PNL-ul local?

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 27 decembrie 2014 @ 20:32

 10. Il admira pe Iohanis,dar si-a trimis”vedetele” din corul pensionarilor sa-l intampine pe Tariceanu,(de fapt Ponta trebuia sa efectueze vizita)care nici nu stia pe ce pod peste canalul Dunare -M.Neagra se afla! Imaginile au fost televizate si se pot re visualiza .Dupa razboi multi viteji se arata!!

  Comentariu by Anonim — 27 decembrie 2014 @ 21:34

 11. http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-primarul-de-la-mangalia-cristian-radu-s-a-inscris-in-pnl-242160?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=stiri-recente-sticky&utm_campaign=Impact_stiri_recente

  Comentariu by Nicu — 28 decembrie 2014 @ 10:31

 12. Pt.5
  Pentru mine tot un mincinos rămâne, iar în privat îl definesc cu un alt cuvânt. Evident că nu-mi voi schimba atitudinea faţă de el. Dacă-l avea model pe Johannis, atunci nu i se spunea Jumi-Juma.
  Poate curând o să fim colegi şi cu Dan Moldovan, Bogdan Maganu , …

  Pt.9
  După alegerile din 2016, când o să plece majoritatea golanilor.

  Comentariu by lucian visa — 28 decembrie 2014 @ 16:03

 13. http://www.cotidianul.ro/purtatoarea-de-cuvant-al-lui-iohannis-a-descoperit-baronizarea-la-cotroceni-253996/

  Comentariu by nabuco — 28 decembrie 2014 @ 17:34

 14. Golanii nu pleaca decat cu minerii …

  Comentariu by Darie — 28 decembrie 2014 @ 18:12

 15. Şi cu votul.

  Comentariu by lucian visa — 28 decembrie 2014 @ 18:18

 16. Aici, la treaba cu votul, Mangalia are o problemă. Dreptul de port ştampilă îl au mulţi dar…rezultatele le văd şi chiorii.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 decembrie 2014 @ 20:19

 17. Hello all, here every person is sharing these kinds of experience, therefore it’s pleasant to
  read this webpage, and I used to visit this website all the time.

  Comentariu by made a post — 3 februarie 2015 @ 20:16

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress