Politica locală

10 decembrie 2014

Patronatul din turism în dispută cu primarul Mangaliei

Filed under: Lucian Vişa — lucian visa @ 12:54

Luna trecută, patronatele din turism s-au adresat Ministerului Finanţelor întrucât primarul nu a vrut să aplice prevederile Codului fiscal referitor la reducerea impozitului pe clădiri cu 50 %. Iată scrisoarea lor :

CATRE: Ministerul Finantelor Publice – Directia Generala de Legislatie, Cod Fiscal si Reglementari Vamale            

Subscrisa Uniunea Patronala Marea Neagra, formata din Patronatul Neptun – Olimp, reprezentat de Nicolae Moroianu in calitate de Presedinte, Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagra, reprezentat de Ciprian Constaninescu in calitate de Presedinte si Asociatia Investitorilor in Statiunea Venus, reprezentata de Dorica Zamfira Iftimie in calitate de Secretar.

Avand in vedere ca in cursul acestui an am fost sesizati de o mare parte a membrilor nostri cu privire la modalitatea de solutionare (in sensul respingerii in proportie de 100%) de catre organul fiscal – Directia de Management Fiscal si Control a municipiului Mangalia – a cererilor intemeiate pe prevederile art.285 alin.2 din Codul Fiscal, privind reducerea cu 50% a impozitului pe cladirile si terenurile aferente unitatilor care presteaza servicii turistice,Va solicitam sa ne comunicati punctul dvs. de vedere referitor la modalitatea si criteriile in baza carora care se evalueaza si se determina perioada de minim 6 luni de activitate in cursul unui an calendaristic, prevazuta de textul de lege sus-mentionat.
Astfel, potrivit textului de lege amintit

Art. 285
(…)
(2) Impozitul pe clădiri şi impozitul pe terenurile acestora se reduc cu 50% pentru acele imobile situate pe litoralul Mării Negre deţinute de persoane juridice şi care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durată de minimum 6 luni în cursul unui an calendaristic.

          conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de reducerea de 50% a impozitului pe cladiri si terenurile aferente acestora sunt:

 • Cladirile si terenurile sa fie detinute de persoane juridice
 • Sa fie destinate prestarii de servicii turistice
 • Durata prestarii acestor servicii sa fie de minimum 6 luni intr-un an calendaristic.

H.G. nr.44/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal nu ofera criterii privind modul de stabilire a periodei de 6 luni la care se refera textul de lege, rezumandu-se doar la criteriile de determinare a subiectilor beneficiari:

 1. Prin servicii turistice în contextul art. 285 alin. (2) din Codul fiscal se înţelege numai combinaţia oricărora dintre activităţile: 5510 – Hoteluri, 552 – Campinguri şi alte facilităţi pentru cazare de scurta durata, 5522 – Campinguri, inclusiv parcuri pentru rulote şi 5523 – Alte mijloace de cazare, pe de o parte, şi oricare dintre activităţile: 5530 – Restaurante, 5540 – Baruri, 5551 – Cantine, 5552 – Alte unităţi de preparare a hranei, pe de altă parte, astfel cum sunt prevăzute de Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN, actualizată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 601/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.

In ce priveste perioda (minima) de functionare a structurilor care presteaza servicii turistice pe litoral, aceasta este reglementata de dispozitiile art.8 alin.2 din H.G. nr.1267/2010:

(2) Operatorii economici proprietari şi/sau administratori ai structurilor de primire turistice clasificate de pe litoralul românesc au obligaţia să asigure funcţionarea acestora pe toată perioada sezonului turistic estival, respectiv perioada 1 mai-30 septembrie a fiecărui an.

Practic, se instituie obligativitatea functionarii structurilor care presteaza servicii turistice pe o perioada de minimum 5 luni, nerespectarea acestei obligatii constituind contraventie, conform art.15 lit.i), fiind sanctionata cu amenda (si chiar retragerea certificatului de clasificare) conform art.16 alin.1 lit.f) din acelasi act normativ.

Urmeaza sa aveti in vedere ca in urma demersurilor efectuate de organizatia noastra, inclusiv in cursul intrevederii avute cu cu dl. Primar al municipiului Mangalia, Cristian Radu, dedicate rezolvarii acestei situatii, am fost informati ca nu se vor acorda nici unui solicitant reducerile de impozit pentru imobile intrucat nu exista criterii in baza carora autoritatea locala sa determine perioda de 6 luni prevazuta de lege.(aceasta in conditiile in care toate cererile au fost insotite de documente justificative)

Nu in ultimul rand, va solicitam sa aveti in vedere ca ponderea impozitului pe cladiri si terenurile aferente structurilor care presteaza servicii turistice nu este deloc neglijabila in bugetul de cheltuieli al membrilor organizatiei noastre si constituie un reper important in stabilirea politicilor comerciale pentru sezonul estival. Ca urmare a refuzului autoritatii locale de acordare a reducerii prevazute de art.285 alin.2 din Codul Fiscal, au fost emise decizii de impunere retroactive pentru impozitele datorate in anul precedent (pentru care fusesera depuse documente justificative in vederea acordarii reducerii de 50%), fiind calculate si accesorii pentru intarzierile la plata.

Patronatul Neptun Olimp
Presedinte – Nicolae Moroianu

Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagra
Presedinte – Ciprian Constantinescu

Asociatia Investitorilor in Statiunea Venus
Secretar – Dorica Zamfira Iftimie

Ce răspunde ministerul

Raspuns MFP0002

Adică, există posibilitatea verificării. Voinţă să fie.

Ce sfaturi dă patronatul agenţilor economici :

Stimati colegi,

in attach va rog sa cititi adresa pe care noi am trimis-o Ministerului Finantelor, precum si raspunsul pe care l-am primit.

Multi dintre dumneavoastra m-au sunat si au semnalat faptul ca le-a fost respinsa reducerea de 50%, chiar daca aveau acte doveditoare in regula, asa cum reiese din raspunsul Ministerului Finantelor.
In urma consultarii unor avocati, am ajuns la concluzia ca fiecare din noi trebuie sa actionam in judecata incalcarea acestui drept, iar sansele de castig sunt foarte mari. Am primit aceasta confirmare ( a sanselor mari) inclusiv din partea reprezentantilor fiscului !
Nu putem actiona in judecata in bloc, din partea Patronatelor sau a Uniunii, deoarece exista riscul ca unul din membrii sa nu fie cu toate actele in regula si astfel sa piarda toti. Separat insa avem toate sansele si va recomand cu toata increderea sa apelati in aceasta speta si nu numai , la domnul avocat Paul Foleanu ( avocatfoleanupaul@yahoo.com ) tel. 0757030090 care, pe langa faptul ca a fost colegul nostru in cadrul Patronatului, detine si functia de consilier local si stapaneste speta foarte bine.
Paul Foleanu va poate explica ce termene nu trebuie depasite, si altele.

Imi pare rau ca suntem nevoiti sa ajungem la un asemenea demers, insa asta este situatia, se pare ca parteneriatul nostru cu autoritatile merge intr-un singur sens si va informez ca in statiunile din nord Codul fiscal  a fost aplicat corect tuturor celor cu acte doveditoare in regula!

Va informez deasemenea ca inca nu am primit din partea domnului Romulus Dumitrana informarea cu privire la taxele si impozitele colectate din statiuni si la cheltuielile aferente acestora , chiar daca domnia sa a promis in urma cu mai mult de doua luni ca in maximum 2 saptamani ne vor parveni!
Tot in acest sens, fac din nou un apel la domnul Dumitrana sa ne anunte in timp util , asa cum a promis , despre sedintele Consiliului Local atunci cand pe ordinea de zi se gasesc propuneri de hotarari care vizeaza activitatile din statiuni si soarta acestora.

Dupa cum bine stiti, cainii sunt inca la locul lor in statiuni, soarecii si sobolanii ne-au invadat iar statiunile sunt in bezna!

Avem insa si o veste buna, azi am aflat din presa ca a fost aprobata reducerea la 9% TVA la demipensiune, pensiune completa si all inclusive.
Inca nu este clar (dar sigur vom afla curand ) despre a la carte!

Va trebui deasemenea sa cerem explicatii in legatura cu bugetul Asociatiei de Promovare si sa punem la punct comunicarea cu privire la hotararile care se iau in legatura cu taxa colectata in acest sens, de aceea cred ca se impune o convocare AGA a Asociatiei!

Astept propuneri din partea tuturor cu privire la problemele de mai sus.

Cu respect
Nicu Moroianu

Concluzie. Deci în loc ca primarul să stimuleze turismul în zonă, aplicând legile, el le pune tălpi agenţilor economici. Dacă în nordul litoralului merge, de ce să meargă şi în sud ?

8 Comments

 1. Una din semnatarii scrisorii către MF, este dna. Dorica Iftimie, membru PNL şi candidat pe lista de consilieri din 2012. Felicitări că a pus interesul turismului din sudul litoralului, înaintea interesului primarului susţinut de PNL.
  Vezi Vali că se poate şi că în PNL se gândeşte.

  Comentariu by lucian visa — 10 decembrie 2014 @ 14:59

 2. Sa răspundă pentru ce au făcut! Cine a semnat inspectia fiscala?

  Comentariu by Likeyoualot — 10 decembrie 2014 @ 17:28

 3. Domnule Visa,
  Pentru drepturi legitime trebuie să te zbați şi să petiționezi indiferent în ce poziție te afli, şi indiferent dacă-ți suoeri aliatul politic. Eu m-am referit stric la decizii politice. Nu te gândi că-mi poate pune careva căluş in gură dacă voi „întalni” abuzuri ale autorități. Voi fi la fel de vocal.

  Comentariu by valentin ciuraru — 10 decembrie 2014 @ 18:56

 4. Cu Filip Dumitru director la turism, multe se explica… Filip este cel care impreuna cu Agaton a nenorocit una din cele mai mari statiuni din sud, Neptunul.
  Prezenta lui pe functie este greu de explicat pentru un om normal la cap, chiar si politic. Pina la urma, din ce partid face parte Filip???? El e in toate si cu toti. Imparte, e drept, bani si altele, cind campania o cere, chiar si in primarie si la birou.
  A fost, la momentul oportun,si apropiat al lui Iorgus. A asa primit tatal lui teren in Mangalia, ca veteran de razboi , desi n a calcat niciodata prin oras.

  Comentariu by Anonim — 10 decembrie 2014 @ 19:00

 5. http://www.replicaonline.ro/vicepresedintele-daewoo-mangalia-ridicat-de-mascati-200889/ reuseste DNA sa faca curatenie la DMHI?

  Comentariu by EDI — 10 decembrie 2014 @ 20:03

 6. Dima a semnat , era atât de incompetent încât singurele soluții pe care le avea erau sa ,, ardă ,, cetateanul iar Radu il aplauda!

  Comentariu by Pt2 — 10 decembrie 2014 @ 20:06

 7. http://www.replicaonline.ro/hotelul-din-vama-veche-al-secretarului-primariei-mangalia-a-dat-faliment-201143/

  Comentariu by nabuco — 12 decembrie 2014 @ 14:58

 8. A doua zi după apariţia articolului, Dumitrana şi Filip erau prin staţiuni şi au luat legătura cu Moroianu.

  Comentariu by lucian visa — 12 decembrie 2014 @ 19:53

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress