Mangalia – politica locală

30 noiembrie 2014

Revista 22. Intelectualii îi scriu preşedintelui Klaus Johannis

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 12:04

Stimate Domnule Johannis,

Victoria dumneavoastră în alegerile prezidenţiale a reprezentat o cauză pentru societatea civilă din România. Aţi avut sprijinul ei, al tinerilor, al diasporei, în general al tuturor celor care vedeau în Victor Ponta şi în echipa lui o ameninţare la adresa statului de drept şi a poziţiei clare pro-occidentale pe care ţara noastră trebuie să şi-o asume. Majoritatea covârşitoare a voturilor obţinute de dumneavoastră n-a fost numai efectul unei reacţii anti-Ponta, ci şi semnul încrederii de care vă bucuraţi.

Chiar dacă în alegeri aţi fost candidatul unei alianţe de partide, votul a fost acordat acelor principii cu care am înţeles că vă identificaţi: lupta împotriva corupţiei, întărirea statului de drept, modernizarea ţării, impunerea unui alt stil de a face politică. Ați vorbit recent despre asasinarea României în acești 25 de ani ai tranziției ca urmare a parazitării bugetului țării de către o alianță a clasei politice cu oameni de afaceri oneroși. Cei ieşiţi în stradă la Cluj, Timişoara şi Bucureşti n-au manifestat în sprijinul vreunui partid politic, ci pentru valorile pe care le întruchipaţi în ochii lor. Ca primar al Sibiului, participând prea puţin la jocurile puterii de la centru, păreaţi să proveniţi mai curând din rândul lor decât din rândul acelor politicieni versaţi pentru care interesele de grup predomină asupra celor naţionale. La urma urmei, de asta aţi şi fost votat.

Tocmai pentru că aţi generat atâtea speranţe, am fost uimiţi când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu ați dat nici o dezmințire în privința lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoţi la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică. Suntem totuşi uimiți și îngrijoraţi că v-ați oprit, pentru funcția de şef al cancelariei prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, și până la felul în care se exprimă domnia sa („jigodie frustrată”, „mai du-te și tu în mă-ta”, „mai caută pe goagăl”) e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune și despre ceilalți consilieri ce par a fi fost nominalizați.

Domnule Johannis, nu sunteţi produsul jocurilor de culise din politica românească, aşa încât nu lăsaţi jocurile de culise să infesteze instituţia pe care o veţi reprezenta. Vă bucuraţi de un mare capital de simpatie, care cântăreşte mult mai mult decât o reţea de aranjamente. Purtaţi răspunderea încrederii care v-a fost acordată şi aveţi şansa de a reforma România. Vă dorim să n-o rataţi sub presiunea unor interese de care sunteţi străin.

Vlad Zografi
Gabriel Liiceanu
Andrei Pleşu
Andrei Oişteanu
Magda Cârneci
Andrei Cornea
Vladimir Tismăneanu
Alexandru Lăzescu
Daniel Cristea Enache
Adrian Cioflâncă
Sever Voinescu
Stere Gulea
Horea Murgu
Andreea Pora
Cristian Preda
Armand Gosu
Radu Bercea
Eugen Ciurtin
Raluca Alexandrescu
Rodica Culcer
Ştefan Vianu
Costea Munteanu
Livius Ciocarlie
Sorin Vieru
Aurelian Crăiuţu
Anca Oroveanu
Ioan Stanomir

7 Comments

 1. http://www.catholica.ro/2014/11/29/papa-francisc-si-patriarhul-bartolomeu-trebuie-sa-dea-un-raspuns-comun-la-problema-ecologiei-si-a-saraciei/

  Comentariu by nabuco — 30 noiembrie 2014 @ 13:45

 2. Iohannis :
  „Mulțumesc Revistei 22 pentru scrisoarea deschisă pe care mi-a adresat-o în numele unui grup de intelectuali. Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri”.

  Comentariu by lucian visa — 1 decembrie 2014 @ 13:19

 3. http://www.reporterntv.ro/stire/grigore-lese-a-urcat-din-nou-pe-scena-salii-palatului-dupa-25-de-ani-concertul-a-fost-dedicat-zilei-nationale-a-romaniei

  Comentariu by nabuco — 1 decembrie 2014 @ 13:32

 4. http://www.gandul.info/stiri/gigi-becali-a-renuntat-sa-mai-ceara-gratierea-de-la-klaus-iohannis-13676499

  Comentariu by nabuco — 1 decembrie 2014 @ 13:33

 5. http://www.evz.ro/gindul-de-luni-1-decembrie-2014-daca-vrea-sa-faca-un-altfel-de-politica-klaus-iohannis-nu-trebuie-sa-renunte-la-dan-mihalache.html

  Comentariu by lucian visa — 1 decembrie 2014 @ 14:32

 6. Lasa-ma cu asa zisi intelectuali care au imbracat toate hainele umilintei pentru un pumn de bani de la Basescu,Iliescu sau Constantinescu.S-au vandut la toti cei care le-au cantat in struna.Cand vad lista cu Voinescu,Pora,Tismaneanu ,Plesu,Liiceanu ,Preda s.a imi vine sa ma duc sa cumpar 10kg lamaii ca mi se face greata de acesti intelectuali care au fost lingaii lui Basescu si acum cer sa numeasca sau nu pe cine vor consilieri.Dece nu ati cerut sa-l suspende Basescu pe Sebastian Lazaroiu caci juca la doua capete ,si cu Basescu si cu unii liberali.Am inteles ,ce interese aveati? Si nici nu stiu daca acum v-ati spalat buzele de atata pupat curu lui Basescu .Aveti grija trebui sa munciti mai mult acum curu lui Iohannis este mai mare .

  Comentariu by fn — 1 decembrie 2014 @ 15:15

 7. http://www.gandul.info/magazin/radu-banciu-a-rabufnit-in-direct-un-imputit-un-nemernic-o-jigodie-13683138

  Comentariu by nabuco — 1 decembrie 2014 @ 16:04

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress