Mangalia – politica locală

30 noiembrie 2014

La mulți ani, România, de 1 Decembrie!

Filed under: Uncategorized — lucian visa @ 23:41

Cu 96 de ani în urmă, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. De 1 Decembrie, cu toţii sărbătorim acel eveniment pe care istoria l-a reţinut ca fiind „Marea Unire”, totodată Ziua Naţională a României. La 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti, au aprobat în unanimitate Rezoluţia de unire. Potrivit istoricilor, desemnarea delegaţilor la Adunare s-a făcut pe principii democratice, în adunări deschise, fiind aleşi din toate păturile sociale. Dar, pe lângă delegaţii oficiali, ceea ce a dat Adunării înfăţişarea unui mare plebiscit popular era afluenţa poporului. Mii de români au sosit la Alba Iulia din toate colţurile, cu trenul, călare, pe jos, cu căruţele, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte, ba chiar şi cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor, fiind chemaţi la marea sărbătoare toţi cei care erau sortiţi să trăiască şi să muncească sub un singur stindard. Astfel, peste o sută de mii de oameni s-au adunat în ziua de 1 Decembrie 1918 spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

SĂRBĂTOARE ÎN TOATE COLȚURILE ȚĂRII
De 96 de ani, în fiecare an, Alba Iulia este localitatea în care manifestările au cea mai mare amploare. Asta nu înseamnă însă că Ziua Națională a României nu este celebrată în fiecare colț de țară, în fiecare localitate, oricât de mică ar fi ea. Nu există municipiu, oraş ori comună în care să nu fie depuse coroane de flori în memoria ostașilor care și-au dat viața în primul Război Mondial pentru reîntregirea neamului, să nu defileze parada militară, ori să nu fie oficiate slujbe religioase. Aşa se face că, de 1 Decembrie, Prefectura Constanţa, în colaborare cu Comandamentul Flotei, organizează un ceremonial militar-religios ce se va desfăşura la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial din Cimitirul Central Constanţa. Manifestări similare au anunţat că organizează şi primăriile din Năvodari, Mangalia, Medgidia, Cumpăna, Techirghiol, Murfatlar, Cernavodă, Grădina şi Saraiu. În ediția online a cotidianului „Telegraf“ puteți urmări calendarul evenimentelor din câteva localități ale județului Constanța.

Ionela Halciuc, Telegraf 29.11.2014

Un comentariu

  1. http://www.reporterntv.ro/stire/grigore-lese-a-urcat-din-nou-pe-scena-salii-palatului-dupa-25-de-ani-concertul-a-fost-dedicat-zilei-nationale-a-romaniei

    Comentariu by nabuco — 1 decembrie 2014 @ 13:26

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress