Politica locală în Mangalia

24 noiembrie 2014

Constanţa, afectată de „bumerangul” lui Dragnea. Aleşii locali migratori riscă să-şi piardă mandatele

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 16:32

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, le-a solicitat tuturor parlamentarilor să ia în discuţie cât mai repede Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 care a permis migraţia politică a aleşilor locali în decurs de 45 de zile, în perioada septembrie-octombrie. Până la acest moment, Ordonanţa de Urgenţă 55/2014, prin care primarii puteau să-şi schimbe partidul fără să piardă mandatul, a fost respinsă de deputaţi. OUG a fost respinsă cu 195 voturi „pentru”, 109 „împotrivă” şi 21 abţineri. Proiectul are caracter de lege organică şi ar fi fost necesare jumătate plus unu din totalul voturilor deputaţilor pentru a fi adoptat. Camera Deputaţilor nu este însă cameră decizională, aşa că ordonanţa se va finaliza în Senat.

Zilele trecute, liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, în plenul Senatului, să se discute Ordonanţa de Urgenţă 55 prin care s-a încurajat traseismul, dar propunerea sa nu a fost supusă votului pe motiv că doar ce a ajuns la comisie. Totuşi, la finalul dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru a cerut Comisiei pentru administraţie, raportoare pentru acest proiect, să prezinte plenului raportul în cursul acestei săptămâni. Dacă ordonanţa va fi respinsă şi la Senat, aleşii locali care au plecat de la partidul pe listele căruia au fost aleşi de cetăţeni riscă să-şi piardă mandatele.

Migraţia politică a avut loc şi în judeţul Constanţa. Doar ce intrase în vigoare „Ordonanţa lui Dragnea” când 12 consilieri locali din cadrul Consiliului Local al comunei Peştera şi-au anunţat demisia şi au declarat că vor activa independenţi. Ei au motivat aceste demisii prin refuzul de a mai fi „păpuşile perfecte activate doar în campaniile electorale pentru strângerea de voturi”.

Cât despre primarii judeţului Constanţa, edilul din Castelu, Nicolae Anghel, a ales să-şi dea demisia din PDL şi să rămână independent. De asemenea, primarul liberal Lili Pâslaru, de la Pecineaga, şi primarul democrat-liberal Anton Burcea, de la Adamclisi, au ales să plece la PSD. Un alt primar care a ales să schimbe „macazul” este cel de la Cogealac, Gheorghe Alexa de la PNL. El împreună cu viceprimarul şi şase consilieri locali au trecut la UNPR. De asemenea, viceprimarul şi un consilier PP-DD de la Corbu au trecut la UNPR precum şi unul din Consiliul Local al comunei 23 August.

Şi la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa au intervenit modificări. Drept urmare, PDL Constanţa a rămas fără doi aleşi, după ce consilierii judeţeni Ionuţ Fântână şi Florian Constantin şi-au dat demisiile din PDL şi au ales să rămână independenţi. Totodată, consilierul judeţean Ion Radu de la PP-DD Constanţa şi-a dat demisia din partid şi s-a înscris în PSD.

O lovitură grea a primit PP-DD şi în Consiliul Local Constanţa, unde Valentin Şurghie şi Gabriel Candindatu au semnat adeziuni la PSD.

Pe de altă parte, una dintre cele mai răsunătoare schimbări în judeţ a fost cea a celor şase consilieri PDL de la Mangalia care au trecut la PSD.

Traseismul politic a avut loc înaintea alegerilor prezidenţiale şi a fost iniţiat de Liviu Dragnea în speranţa că Victor Ponta, candidatul PSD, va atrage de partea sa cât mai mulţi aleşi care îl vor ajuta să ajungă preşedinte. Încă de la iniţierea acestei ordonanţe opoziţia s-a opus, însă cei de la Guvern nu au ţinut cont de nimic. Drept urmare, în luna septembrie, Klaus Iohannis a depus plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea Ordonanţei de Urgenţă 55/2014. El îl acuza pe Dragnea de abuz în serviciu. Klaus Iohannis a explicat că plângerea penală a fost ultima soluţie pentru a găsi explicaţii în privinţa acestui act normativ, în condiţiile în care Executivul a refuzat să dea aceste explicaţii, iar Avocatul Poporului nu a reacţionat în niciun fel.

Carmen Mocanu, Cugetliber 24.11.2014

3 Comments

  1. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că cei 300-350 de primari care au părăsit PNL şi PDL prin intermediul OUG 55 privind migraţia politică sunt ”trădători” buni plecaţi şi vor mai face politică până la alegerile din 2016, când vor fi schimbaţi din funcţii şi nu vor mai avea susţinere.

    Comentariu by lucian visa — 24 noiembrie 2014 @ 16:34

  2. Există o întreagă teorie vizavi de actele administrative normative(oug) și doctrinarii freptului administrativ nu au o părere unitară. Nici măcar jurisprudența nu aduce lămurirea necesară. Așa se face că o caracteristică esenţială a actului normativ nul, este aceea că el trebuie respectat până în momentul anulării sale, deoarece prezintă o aparenţă de legalitate. Indiferent de felul anulării actului administrativ, efectele sunt atât pentru viitor (ex nunc) cât şi pentru trecut (ex tunc), respectiv din momentul emiterii actului, cu precizarea că drepturile câştigate cu bună credinţă prin actul administrativ trebuie respectate, iar efectele sale, ce s-au epuizat, nu mai pot fi anulate.
    Greu cu pianul pe scări pentru cei care cred că fugarii își vor pierde mandatele.

    Comentariu by bazel09 — 25 noiembrie 2014 @ 10:01

  3. http://www.replicaonline.ro/zanfir-iorgus-nu-regret-ca-am-trecut-la-psd-198635/

    Comentariu by nabuco — 25 noiembrie 2014 @ 13:18

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress