Politica locală

19 noiembrie 2014

Deputaţii au aprobat limitarea mandatelor pentru aleşii locali. Votul Senatului este decisiv

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 16:42

Deputaţii au adoptat tacit miercuri o propunere legislativă prin care se limitează numărul de mandate succesive la două în cazul aleşilor locali: primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni.

Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte, potrivit Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, cei doi deputaţi democrat-liberali au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.

De asemenea, „reglementarea propusă va da posibilitatea şi aleşilor locali care s-au dovedit buni şi corecţi gospodari pe parcursul exercitării celor două mandate succesive să revină în fruntea comunităţiii după un interval de patru ani”.

Proiectul va fi trimis la Senat, cameră decizională.

Roxana Preda, evz.ro 19.11.2014

13 Comments

 1. N-ar fi rău. Dacă iniţiativa se va aplica pentru aleşii locali, de ce nu s-ar aplica şi pentru parlamentari.

  Comentariu by lucian visa — 19 noiembrie 2014 @ 16:44

 2. E cu dus intors. Lovesc in specimene gen Mazare si in altele gen Iohannis….

  Comentariu by moca — 20 noiembrie 2014 @ 0:38

 3. Cred ca este anti constitutional intrucat ingradeste dreptul de a alege si a fi ales.

  Comentariu by fn — 20 noiembrie 2014 @ 11:44

 4. presedintele tarii tot de doua ori e ales si e constitutional.

  Comentariu by rucar — 20 noiembrie 2014 @ 13:37

 5. http://www.replicaonline.ro/reactia-primarilor-constanteni-la-legea-care-le-limiteaza-dreptul-la-doua-mandate-197955/

  Comentariu by lucian visa — 20 noiembrie 2014 @ 16:06

 6. Pt.rucar
  Rucar pune mana pe Constitutie si citeste(daca stii).Presedintele poate avea doua mandate (consicutive sau nu)drept prevazut expres de Constitutie.Nu acelasi lucru este prevazut de Constitutie(nu se refera expres la numar de mandate)referitor la senatori si deputati.Rucar afla si tu ca ce nu este interzis este permis.

  Comentariu by fn — 20 noiembrie 2014 @ 22:53

 7. multumesc domnule doctor in drept ponta. Sa lasam curtea constitutionala sa decide aspectele astea totusi, noi doar comentam. Daca stiu sa citesc sau nu e o treaba care nu ar trebui sa te priveasca in vreun fel, dar na, cainele moare de drum lung.

  Comentariu by rucar — 21 noiembrie 2014 @ 8:34

 8. e drept ca toti facem geseli, mai scriem de pe telefon, mai in graba, dar cand vrei sa faci pe inteligentul si scrii:,,curtea constitutionala sa DECIDE aspectele astea”nu pot sa-ti raspund decat cu Ghica, desi tu n-ai auzit de el,decat de Ponta:prostul rateaza toate ocaziile in care ar trebui sa taca,pe unde esti? pe la 23 AUGUST?a inceput programul de-o ora.

  Comentariu by likeyoualot — 21 noiembrie 2014 @ 9:10

 9. pai daca nu stiu sa citesc, cum as putea sa scriu? Pe unde sunt este iar o chestiune care nu te priveste. Si prostul de grija altuia (ca sa continui vorba pe care nu ai priceput-o)

  Comentariu by rucar — 21 noiembrie 2014 @ 9:14

 10. n-as putea muri de grija ta, ever,repet,orice om poate gresi,numai ca trebuie sa-ti mearga mintea sa intelegi asta,imi cer scuze ca am intervenit, stiam ca daca atac replica unui prost risc sa ma trezesc intr-o discutie cu prostul, asa ca,exista si latra, legile noastre nu interzic nimanui sa fie imbecil!

  Comentariu by likeyoualot — 21 noiembrie 2014 @ 9:41

 11. Deci ii platesti mizer in comparatie cu ce ar trebui sa insemne functia si in afara de asta ii limitezi la doua mandate… si te astepti sa nu stranga orice pot din primul mandat… destept…

  Iar faptul ca cezar preda a pierdut toate alegerile la primaria bz in fata aceluiasi om e doar o coincidenta…

  Comentariu by citizen — 21 noiembrie 2014 @ 10:02

 12. Poate parea abuziv, o ingrtadire cumva, dar experienta celor 25 de ani ne arata ca nici un om nu poate duce mai mult de doua mandate, cu exceptiile care intaresc regula, deci e o initiativa buna. In rest, cu platitul prost, e adevarat dar e o problema generala in Romania, functiile publice nu ar trebui sa fie o tinta pentru a ajunge la bunastarea personala, ci dimpotriva, ar trebui sa fie mijlocul prin care unele persoane pot oferi din preaplinul lor comunitatii,nu ma refer la partea materiala,pentru asta exista institutii de caritate….

  Comentariu by Parerea mea... — 21 noiembrie 2014 @ 18:26

 13. Aaaa… am inteles… pai atunci zic sa fie prin lege prag de avere pe care tre sa o detii pt a candida…

  Nu poti cere performanta fara sa platesti… si formule pot exista… bonusare in functie de praguri de incasari… bonusare in finctie de indicatori de performanta economica, etc.

  Comentariu by citizen — 21 noiembrie 2014 @ 19:02

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress