Mangalia – politica locală

11 noiembrie 2019

24 de ani fără Corneliu Coposu. Testamentul Seniorului

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 21:29

Câteva concluzii finale:

Cred că mi-am făcut datoria față de țară, față de conștiința mea. Nu cred că am să-mi reproșez vinovății majore. Am căutat să-mi respect principiile, angajamentul ideologic și toate acțiunile născute din dragoste de Patrie și de neamul românesc. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș proceda la fel, chiar ținând seama de perspectiva anilor de pușcărie, de suferințele îndurate.

Sunt convins că politica este o activitate morală și nu poate fi delimitată de etică și de onestitate. Am prețuit întotdeauna oamenii cinstiți și leali și am avut strângere de inimă atunci când prin forța împrejurărilor am fost obligat să lucrez sau să fiu în preajma lichelelor și a oamenilor fără caracter. Am detestat pe cei care negociază principiile, deoarece cred că nu este îngăduit să faci compromisuri care schimbă esența obiectivelor pentru care militezi. Politica nu poate fi acceptată ca mijloc de promovare al intereselor proprii. Serviciile pe care le aduce, dezinteresat, trebuie să servească poporul, comunitatea, interesele generale. Am cunoscut și detestat, din prima tinerețe, materialismul istoric și dialectic, concepțiile marxiste, tezele lui Engels, isprăvile lui Lenin. Cred că era comunistă, impusă țării noastre după al doilea război mondial, a fost cea mai mare catastrofă din istoria românească. Nu știu în câtă vreme vom recupera stagnarea malefică pe care ne-a impus-o. Dacă aș fi întrebat în ziua judecății despre urmele pe care le lasă străduințele mele de o viață, aș răspunde fără ezitare că mă socot cel puțin co-ostenitor la supraviețuirea Partidului Național Țărănesc, peste cele aproape cinci decenii de teroare; că mă felicit pentru integrarea (cu câte riscuri) Partidului în Internaționala Creștin-Democrată (1987) într-o epocă de cumplită persecuție și supraveghere polițienească; în noaptea Revoluției din decembrie am relegalizat Partidul, scriptic desființat în iulie 1947 (în realitate funcționând clandestin chiar și în pușcării); am redeschis, cu dificultate, ajutat de un mănunchi de oameni vrednici pe care suferințele nu i-au descurajat, drumul lui Maniu și Mihalache , peste un hău de patruzeci și cinci de ani, plin cu osemintele martirilor care au înfruntat cumplita viitură rusă-comunistă; (Partidul Național Țărănesc, cu definiția pe care i-am adăugat-o “Creștin-Democrat” a fost înscris primul, cu nr. 1 la Tribunalul București, în registrul formațiunilor politice); prin eforturi susținute și osteneli necântărite, prin deplasări obositoare și demersuri repetate, am reușit să integrez Partidul în conclavul formațiunilor politice respectate și respectabile ale Occidentului, marcând o prezență europeană cu doi ani înaintea încercărilor oficiale de adeziune la civilizația continentală; am stabilit legături de colaborare cu cele mai importante personalități de decizie din apus și am obținut prețuirea și ajutorul moral și material al acestora.

Partidul nostru este în prezent factor important în Uniunea Europeană Creștin Democrată, în Internaționala Creștin Democrată, în Uniunea Partidelor Populare – iar organizațiile noastre speciale (de tineret, muncitori, femei) fac parte din organismele internaționale ale categoriilor respective. Am avut satisfacția de a fi invitat în capitalele occidentale, de a lega dialoguri cu șefii de stat și prim-miniștrii statelor occidentale, cu șefii electivi și exponenții de căpetenie ai țărilor democrate din Europa și Statele Unite. În toate acțiunile întreprinse am militat nu numai pentru interesele subiective ale Partidului pe care-l reprezentam, ci și pentru prestigiul și interesele țării.

Am fost întotdeauna mândru de calitatea mea de român, cu toate că mi-am etalat, dintr-o decență explicabilă, patriotismul, nici nu am făcut paradă demagogică de naționalism.

Am avut satisfacții și decepții. Îmi pare bine că decepțiile, cauzate de lichelismul, lipsa de loialitate și incorectitudinea unor oameni apropiați nu m-au demoralizat. Permanentele agresiuni fizice și morale ale căror țintă am fost vreme de o jumătate de secol, probabil că mi-au consolidat rezistența și facultatea de a trece, cu oarecare înțelepciune, peste dovezile de ingratitudine și “lucrăturile clandestine” încropite cu vicleșug împotriva mea. Cred că am fost cel mai calomniat om politic din zilele post-revoluționare. Intransigența mea, refuzul compromisurilor anti-morale și fermitatea unor atitudini devotate intereselor țării, nu au făcut casă bună cu practica aproape generalizată a poltroniei, a complexului relei credințe, a corupției și a politicianismului asiatico-oriental. De aceea am fost identificat ca inamic de căpetenie al încercărilor de “restaurare nostalgică a epocii de dinainte de evenimente.” Nu cred că acțiunea viguroasă de demonetizare, întreprinsă pe toate planurile împotriva mea, a dat sau va da rezultate. De altfel, ce le-aș putea reproșa celor pe care însăși existența mea îi proiectează spre băncile acuzării? Reproș îndreptățit aș putea avea doar celor racolați pentru această murdară deprindere, din rândul prietenilor proprii. Dacă până cândva se va face procesul comunismului( înțeleg procesul celor care au contribuit, în concret, la dezastrul țării, rândurile de față ar putea servi ca argument în instanță, în favorul celor încriminați. Anume: oamenii (sau sub-oamenii) care s-au pretat la acțiunile degradante ce li se vor pune în sarcină( teroare, asasinate, torționări, persecuții criminale) nu trebuie să fie pedepsiți, ci internați în ospicii. Din partea-mi i-am iertat pe toți, inclusiv pe cei care m-au chinuit prin toate metodele asiatice de teroare fizică și morală, de toate crimele și păcatele pe care le-au făcut. I-am iertat și pe cei care s-au întrecut într-o condamnabilă competiție a calomniei și defăimării. Sunt oameni cu sufletele corupte, care nu mai pot fi recuperați de societatea onestă a României viitoare. Ispășirea acțiunii lor mercenare se va solda cândva prin remușcări tardive.

Cred că am făcut tot ce mi-a stat omenește în putere să îndeplinesc legatul testamentar primit în celula nr. 2 de la Malmaison, în octombrie 1947, de la Iuliu Maniu. (“Eu nu voi supraviețui. Voi, care veți scăpa de iadul comunist, aveți datoria să duceți mai departe drapelul glorios al Partidului nostru, în interesul României viitoare!“)

Cu sentimentul că am căutat să duc la îndeplinire acest legat, chiar și în condiții deosebit de dificile, îl trec în sarcina generației tinere a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat.

Cu credința în Dumnezeu și în viitorul neamului românesc, înainte

Corneliu Coposu

Hemer, noaptea de 24/25 iulie 1994”

evz.ro 11.11.2019

8 Comments

  1. In memoriam …
    http://politicaromaneasca.ro/unpr_constanta_a_semnat_un_protocol_cu_pdl_si_pntcd-9478

    Comentariu by nabuco — 12 noiembrie 2019 @ 0:09

  2. Și când te gândești că astăzi, la 30 de ani de la căderea comunismului, astăzi când „noua securitate” decide președintele țării, primarii și nu numai, multi vor zice „cine mai e și Coposu asta….”

    Comentariu by Anonim — 12 noiembrie 2019 @ 18:34

  3. Culmea ipocriziei a neotovarasilor insurubati la evz.ro cu tot cu „ardei umpluti” care s-au gasit ,tocmai ei, sa-l evoce pe senior ! De fapt culmea ar fi fost sa fie „bagat” aci pe blog un Pavelescu care sa-i pocneasca si pe Iohanis si pe Veorica ! N-o fi primit ordin !

    Comentariu by I.S — 12 noiembrie 2019 @ 19:47

  4. Comunicat de presă

    Au fost demolate ultimele construcții insalubre de la marginea

    cartierului de case al Mangaliei

    Primăria Mangalia a demolat, miercuri, ultimele două construcții insalubre de la
    marginea cartierului de case al orașului. Procedura de demolare a parcurs toate
    etapele legale, astfel că, toți cei care au locuit în respectivele barăci au primit
    anterior somații de evacuare, în baza unor hotărâri judecătorești cu titlu executoriu.
    În clădirile respective au locuit peste 10 familii, care acumulaseră datorii mari la
    chirie și utilități sau care nu aveau forme legale. Primele evacuări din aceste
    imobile au început încă din luna mai a anului în curs, în baza deciziilor instanței.
    Ultimele familii au fost evacuate fără incidente, chiar înainte de demolare, deși au
    primit ordin de evacuare de la executorul judecătoresc cu două săptămâni înainte.
    ”Încă de acum doi ani, am demarat procedurile de dezafectare a celor șase barăci
    insalubre, iar în urma expertizelor tehnice am constatat că acele construcții au un
    grad ridicat de prăbușire. Zona respectivă devenise un focar de infecție, adăpostea
    diverși indivizi care săvârșeau tot felul de fărădelegi, iar acest lucru nu mai putea fi
    tolerat. Întreaga zonă va fi curațată și igienizată, urmând ca aici să construim
    locuințe sociale pe bani europeni, care vor fi atribuite doar celor care au un loc de
    muncă și sunt buni cetățeni ai acesui oraș”, a declarat primarul Mangaliei, Radu
    Cristian. Proiectul de realizare a locuințelor sociale, cu fonduri UE, în locul
    barăcilor, este într-un stadiu avansat de evaluare și analiză, urmând să intre în faza
    de precontractare.

    13 noiembrie 2019

    Comentariu by Anonim — 13 noiembrie 2019 @ 16:01

  5. Par. I.S. Tot comunist ai rămas, in suflet și gîndire. Dar macar recunoști.

    Comentariu by Anonim — 13 noiembrie 2019 @ 19:42

  6. @5- Nu m-au făcut comunist pentru că nu eram „corespunzator”(conform cu limba de lemn) ,trebuie să fii tare idiot sa înțelegi cele spuse de mine in felul asta.Ce nu inteleg psd-istii este că partidul nu inseamna statul,chiar si cu o majoritate precară. Ca sa înțelegi mai bine,un primar după ce este ales devine „activist”de stat- nu de partid ! Si prin lege are asemenea obligatii. Daca reusesti sa duci gandirea asta pana la nivel de guvern ai sa intelegi de ce psd-ul nu a iesit inca din gandirea lui Ceausescu.Pe vremea când lucram acolo,unde d-ta crezi ca erau toți comunisti,ei bine nu era asa.Doar doi aveau carnet rosu din cei 16(timp de 30 de ani) pana aproape de a deveni municipiu.Altele erau criteriile de menținere a unui funcționar de stat(atentie : de stat !) Ulterior au fost amestecați profesionistii(Asta e o profesie) cu lipitorii de afișe si cu pupincuristii de partid.Numai sub un primar au fost aduse trei garnituri.Si tot asa…pana cand din banii nostri sunt platiti cu salarii grase aproape 500- mai multi decat tot tehnicul si administrativul din șantierul naval.Daca ai ceva se- mi reproșez,baga degetele in taste si…dezvolta.
    .

    Comentariu by I.S — 13 noiembrie 2019 @ 21:15

  7. Nu l-am primit în PCR. Nu orice om avea ce cauta acolo, trebuia să fii deștept.

    Comentariu by Secretarul de partid — 14 noiembrie 2019 @ 0:57

  8. https://www.gsp.ro/fotbal/liga-2/un-nou-stadion-modern-in-romania-cni-a-aprobat-proiectul-arenei-din-mangalia-583078.html
    Asteptam inaugurarea !

    Comentariu by nabuco — 16 noiembrie 2019 @ 13:56

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress