Mangalia – politica locală

22 decembrie 2017

Pastorul Dorel Toma, expeditorul Crăciunului Fericit pentru mii de copii năpăstuiți. Operațiunea ”Crăciunul Copilului” se păstrează de 20 de ani!

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 17:02

De 20 de ani, pastorul Dorel Toma aduce, în preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, bucurie pe fețele a mii de copii din zonele defavorizate, dar nu numai. Proiectul umanitar intitulat sugestiv “Operațiunea Crăciunul Copilului” (“Operation Child Christmas”) reprezintă un efort susținut atât al inițiatorului, cât și al voluntarilor care îi sunt alături necondiționat.

DorelToma1Este vorba despre un amplu program derulat în colaborare cu oameni generoși din Germania, Marea Britanie, Finlanda și alte țări care își îndreaptă privirea și întind o mână de ajutor copiilor români.

„În anul 2014, în România, a fost livrat coletul cu numărul un milion. Anul acesta, am schimbat puțin destinatarii cadourilor, astfel că am încercat să pătrundem în zone în care nu am ajuns anterior. Ne-am axat pe zone defavorizate atât din județul Constanța, cât și din Giurgiu, Ialomița, zona Deltei Dunării. Am considerat că aceste daruri trebuie să ajungă și acolo unde nu au ajuns vreodată. La Mangalia, darurile au mers către copiii de la Barieră, IAS, Herghelie, Moară, Barăci, în total fiind vorba despre 1.200 de cutii frumos ambalate. În interiorul acestora se găsesc produse de calitate, utile și atractive pentru copii, începând de la haine, produse cosmetice și de igienă, rechizite școlare, jucării până la dulciuri. De asemenea, în parteneriat cu doamna Ana Toma de la Primăria Mangalia, am oferit 250 de cadouri pentru cazurile care se află în evidența Direcției Sociale Mangalia. Apoi, ne deplasăm până la Crăciunul sărbătorit în rit vechi în vestul județului, respectiv la Ostrov, Băneasa, dar și în zona de sud-vest în comunele Independența, Dumbrăveni etc. De asemenea, ne-a dorit să acoperim toate satele din regiunea Deltei Dunării unde situația materială este destul de precară. Pentru această zonă, ne sunt de mare ajutor voluntarii din Tulcea. Mă bucur că vremea este bună, astfel că ne-a permis să ne deplasăm fără să întâmpinăm probleme în timpul transportului”, a explicat pastorul Dorel Toma.

Mi-aș dori să derulez și un proiect în care Mangalia să fie cea care dăruiește”!

cadouri_pt_copii2Pentru sărbătorile de anul acesta, au venit din țările menționate peste 250.000 de cutii multicolore care se fac remarcate prin multitudinea produselor pe care le conțin. Aranjate frumos, organizat, într-un spațiu ce pare mic, este de necrezut câte surprize ascund într-o singură cutie! ”Finlanda ne-a dăruit anul acesta 50.000 de cutii, mai mult decât dublu față de anii trecuți, ceea ce ne-a bucurat enorm. Cu toate acestea, pot spune că acest amplu proiect este foarte dificil de organizat și derulat, deoarece implică atât costuri foarte mari, cât și forță de muncă bazată doar pe voluntariat. Din păcate, ne confruntăm cu lipsa unei infrastructuri. Vă dau un exemplu, partenerii noștri ne lasă tirurile cu cadouri într-un singur loc din județ, iar de acolo eu trebuie să mă descurc cum pot. Astfel, trebuie să găsesc autocamioane care trebuie alimentate cu combustibil. Toate cutiile sunt duse într-un depozit din Mangalia, iar de acolo se face trierea către zonele unde dorim să ajungem. Este o muncă enormă, dar satisfacția copiilor la vederea cadourilor ne răsplătește pe deplin. Iau în calcul anul viitor să demarez un alt proiect cu efect invers, adică cetățenii din Mangalia să ofere cadouri celor care au nevoie atât din țară, cât și, de ce nu, celor din străinătate, pentru că și acolo există copii cu probleme financiare. În străinătate, mulți agenți economici ce dețin brutării sau alte unități de alimentație publică se organizează și în colaborare cu voluntari trimit zilnic la terminarea programului toate produsele de panificație rămase nevândute. De asemenea, în containere răspândite prin oraș se colectează haine, sau alte bunuri de uz casnic tot pentru cei fără adăpost ori pentru cei care provin din cartierele sărace. Ar fi util să se întâmple și la noi astfel de lucruri, deoarece avem destui oameni generoși. Din păcate, nu avem infrastructura necesară”, a mai povestit inițiatorul acestui program umanitar de anvergură.

La Mangalia, distribuirea cadourilor se face cu ajutorul a peste 40 de voluntari care muncesc de dimineața până seara. La nivelului județului, însă există peste 500 de voluntari!

Mai trebuie spus faptul că de acest proiect au beneficiat doar anul acesta 56 de ONG-uri și biserici din întreg județul cărora pastorul Dorel Toma le-a oferit cadourile aduse din afara țării.

Trist este că doar un singur om din Mangalia este implicat într-un proiect de o așa mare amploare, celelalte asociații și fundații existente făcând eforturi mult prea mici și prea puțin vizibile pentru sprijinirea celor cu care soarta nu este blândă.

Chiar și așa, gestul acestui om generos, pe care îl afectează starea materială precară a mii de copii, face cât gestul a 100 de persoane, având în vedere că numărul beneficiarilor se ridică doar în 2017 la 250.000.

editiadesud.ro 22.12.2017

14 Comments

  1. Gestul pastorului este OK. Dar în loc să stea cu mâna întinsă la occident, mai bine ar ridica, sau mai degrabă n-ar ridica mâna în CL, ca să strice indirect viitorul tuturor copiilor din Mangalia. Atunci ar fi suficienți bani pentru mult mai multe pachete.

    Comentariu by lucian visa — 22 decembrie 2017 @ 17:06

  2. https://editiadesud.wordpress.com/page/38/

    Comentariu by nabuco — 22 decembrie 2017 @ 19:42

  3. Da dar nu ar mai avea de unde sa traga cate ceva.

    Comentariu by Badea — 22 decembrie 2017 @ 19:50

  4. Lăsați-ne in plm cu papistașii lu ‘ peste noi vrem sa fie de lucru in Șantier sa le putem lua noi copiilor in fiecare zi ce trebuie . Faceți dracului ceva pt ca ai noștri copii sa nu -si piardă pâinea, familia si copilașii . Daca Șantierul nu mai e , vai mama noastră la toti …

    Comentariu by Dan — 23 decembrie 2017 @ 12:29

  5. Ai dreptate Dane, dar am și eu o întrebare. Cei din șantier, vorbesc de cei cu funcții, ce-au făcut când au văzut cum administrează coreenii șantierul ?
    Eu cred că până să ne salveve cineva pe noi, trebuie să punem noi umărul.

    Comentariu by lucian visa — 23 decembrie 2017 @ 13:27

  6. Raspuns simplu : au facut bara-bara si , mai mult decat atat le-au dat coreenilor si femeile noastre ca sa fie treaba oabla ! Sper ca olandezii sau cine o pune manuta pe Santier sa fie atat de profesionisti incat sa nu mai aibe nevoie de hahalere si hoti cu patalama din partea romana…Sper si eu, ca mai mult nu pot face din pacate pt copiii astia care trag ca boii in jug si altii le iau caimacul . Sa aveti sarbatori linistite , Craciun Fercit si poate ne lumineaza Dumnezeul nostru mintile, odata !

    Comentariu by Dan — 23 decembrie 2017 @ 14:12

  7. Olandezii nu vor pune botul. Stati linistiti.

    Comentariu by Fanica — 23 decembrie 2017 @ 22:06

  8. http://radioconstanta.ro/2017/12/22/mangalia-negocierile-pentru-preluarea-de-catre-olandezi-a-santierului-naval-au-intrat-in-impas-sute-de-angajati-ar-putea-fi-disponibilizati/

    Comentariu by nabuco — 24 decembrie 2017 @ 1:39

  9. Pt.6
    Contractele originale se semnau in Coreea iar aici ajungea ce vroia coreenii.
    Nu stiu ce caimac au luat unii sau altii dar stiu ca oricine ar venii in locul lor ar face la fel sau chiar mai mult.Este in firea noastra.

    Comentariu by Anonim — 24 decembrie 2017 @ 10:10

  10. Ca vorbim de șantier. ..statul roman are 49%. Dar atâta timp cât reprezentantul statului era domn griguta la ce sa te aștepți? Și sa n aud placa cu făcea ce I se dicta și nici p aia cu 49 nu înseamnă nimic.multe din hotărârile importante se iau cu 75 %deci statul putea face ceva .repet atât timp cât neisprăvitul de griguta a fost reprezentantul statului la ce sa te aștepți? El s a gândit doar la buzunarul și șpăgie lui.
    Concluzia e ca vinovații sunt mai aproape decât credeți. Nu I căutați in corea

    Comentariu by 2 — 26 decembrie 2017 @ 18:50

  11. Se face o mare greșeală crezând că directorul SN 2 Mai Mangalia, are vreo decizie în DMHI. El reprezintă statul român în AGA. Primește un mandat de la minister, se duce în AGA și-l votează.
    Ca la oricare societate comercială există un CA care conduce DMHI-ul. Acesta are un număr egal de români și coreeni, dar votul lor e hotărâtor. Așa a fost făcut contractul.
    Reprezentanții românilor sunt propuși de minister și votați de CA ai SN 2 Mai Mangalia.

    Comentariu by lucian visa — 27 decembrie 2017 @ 12:24

  12. Are dreptate dnul Visa.
    Griguta a fost tot timpul împotriva coreenilor, a votat tot timpul împotriva situatiilor financiare de la DMHI si a cerut tot timpul măsuri de redresare. C.A-ul este propus (impus)de minister. Poate dovedi cu documente. Cunosc bine situatia.

    Comentariu by Popescu L. — 27 decembrie 2017 @ 16:55

  13. Domnule Popescu : pai daca partea romana nu are ni un cuvant de spus la ce dracu’ ne mai numim parteneri, doar asa ca sa avem si noi cate o firimitura din munca nostra, in tara noastra, pe pamantul nostru, in patul nostru dar cu muzica lor ?! Nu vi se pare, totusi ca undeva, cineva chiar ne ia de fraieri ( nu ca nu am fi – si aici ma refer DOAR la cei din conducere, sa fie f clar !)si doar oasele rupte ale salariatului simplu le da lor siguranta ca oricine ar veni si oricine de la noi ar fi reprezentantul, in final tot se ajunge la o mica smenozeala care in termeni pretentiosi se numeste conventie sau colaborare ? Ia sa schimbam noi din temelii tot ce inseamna conducerea actuala si sa aducem personal care sa ne reprezinte cu adevarat interesele statului roman sa vedem, se poate ? Veti spune ca nu gasim; nimic mai neadevarat – profesionisti avem, oameni care stiu si vor sa-si faca treaba cu siguranta gasim, tot ce trebuie este sa se cam care astia de si-au facut gramada mare pe munca acestor sclavi pe plantatie care muncesc de rup ; sambete, duminici, ore suplimentare…Daca nu am fi asa ipocriti si am incerca prin tot felul de interpusi sa le salvam curu’ unuia ca Griguta nu am mai fi tratai ca slugi ci asa cum si suntem; parteneri si atat !

    Comentariu by Dan — 27 decembrie 2017 @ 17:28

  14. Pt. #12
    https://www.replicaonline.ro/griguta-inlocuit-la-sefia-santierului-2-mai-de-directorul-goldterm-mangalia-printre-noii-veniti-si-omul-lui-blaga-sustinut-de-dragnea-203173/
    &
    http://www.lucianvisa.ro/wp-content/uploads/2014/12/IMG_0858.jpg

    Comentariu by nabuco — 27 decembrie 2017 @ 21:17

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress