Mangalia – politica locală

14 februarie 2017

Căldura – articol sugerat de un cititor

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 15:41

Un cititor mi-a scris următorul mail :

In anii trecuti erau adevarate polemici pe blogul dvs. in legatura cu caldura din oras,ca se dadea prea multa,ca se dadea si cand era prea cald afara si la ce pret era furnizata,s-au pus si liste de intretinere de la cateva asociatii din oras.
In iarna asta care a fost foarte lunga si geroasa vad ca nimeni nu a mai deschis gura, sa inteleg ca toata lumea e multumita si ca cei care comentau in trecut si-au montat toti centrale de apartament sau s-au mutat la case /vile?
Am un apartament de 47mp si pe decembrie am platit 630 ron,iar pe ianuarie trebuie sa platesc 720ron,ceea ce mi se pare enorm de mult. Niciodata pe timpul pacurii n-am platit atat(am avut intro luna ianuarie undeva la 550 ron).

Dacă aveți ceva de comentat vă rog s-o faceți.
Eu am comentat iernile trecute că se dădea prea multă căldură. Între timp mi-am montat robineți termostatați și am rezolvat problema la mine. Acum am nonstop 23 de grade. De plătit am plătit cam jumate din ceea ce a scris comentatorul de mai sus, la un apartament de 68 mp. Apartamentul e izolat cu polistiren de 10. Majoritatea apartamentelor din bloc sunt și ele izolate.

16 Comments

  1. Eu am 10 grade in casa. Nu am caldura intrucat sunt singura care ar fi bransata si as plati 1200 lei pe luna. Din salariul de 1600 nu imi permit , nici la subventie nu ma incadrez. Tiganii care nu muncesc , si nu numai ei , au subventie 100% pentru ca nu au venituri. In realitate unul e peste si are X5 pe alt nume , alta face masaj si pune unghii la negru si face cam 3000 lei , lunar si una face cazare vara si strange cam 20000 lei dupa cum se lauda , a luat si vila in vama dar a trecut o pe numele fetei . Inutil sa va spun ca mai iau si pachete si altele. Cam asta e Romania.

    Comentariu by Dana — 14 februarie 2017 @ 20:32

  2. mai este valabila legea care obliga si pe cei debransati sa plateasca un anumit procent din costul caldurii?

    Comentariu by dragos — 15 februarie 2017 @ 6:26

  3. ptr 2 La mine pe listele afisate nu am vazut asa ceva desi cheltuielile sunt defalcate.Dintr-0 pensie de 1000 ron ,am de plata 580 ron intretinere.Sa tot traiesti din bani ramasi .Trist dar adevarat.

    Comentariu by anonim — 15 februarie 2017 @ 7:34

  4. La mine la servici pentru ap de 67 mp caldura in sistem centralizat pe dec este 627 lei, la vila bransata la gaz ~180 mp, temp medie 22-24 grade cu apa calda( baie zilnic) 770 lei.

    Comentariu by mary m — 15 februarie 2017 @ 10:32

  5. Trebuie retinut ca pretul de livrare a gigacaloriei pe care-l platesc cetatenii este mult mai mic decat pretul de productie.
    Costurile reale ale energiei termice sunt aproape duble fata de ceea ce platesc cei bransati.
    Pe langa subventia generala primaria mai acorda si alte subventii persoanelor cu venituri mici.

    Comentariu by Marian Vasile — 15 februarie 2017 @ 11:26

  6. Pt.2
    Asociația de locatari poate stabili acest lucru și procentul.

    Comentariu by lucian visa — 15 februarie 2017 @ 12:45

  7. Deci tot majoritatea , adica prostimea , cum e si la vot.

    Comentariu by Dana — 15 februarie 2017 @ 18:18

  8. domnu visa
    sa inteleg ca asociatia de locatari poate sa nu ii puna si pe cei debransati sa plateasca? chiar daca anii trecuti era o legea condominiului care stipula clar acest lucru

    Comentariu by marcu — 16 februarie 2017 @ 12:22

  9. Eu am 7 grade in casa, dar sunt multumit de caldura. Nu imi permit mai mult. In schimb apreciez munca domnului primar pentru acest oras. Orasul este foarte luminat seara. Bravo Radu Cristian.

    Comentariu by baal — 16 februarie 2017 @ 12:56

  10. @ 9
    Deschide geamurile sa intre caldura !

    Comentariu by Marian Vasile — 16 februarie 2017 @ 13:46

  11. Pt.8
    La asociația unde locuiesc eu, cei debranșați au plătit pentru ianuarie aprox. 80 lei fiecare. Noi cei branșați am plătit în jur 320 lei pe apartament.

    Comentariu by lucian visa — 16 februarie 2017 @ 14:11

  12. @8
    E vorba de:
    – Incalzirea spațiilor comune la care contribuie toti, dar majoritatea blocurilor nu mai au calorifere pe casa scarii ori in uscatoare;
    – Plata energiei termice degajata in apartamentele debransate, de coloanele de distribuire pe verticala a agentului termic. Pentru treaba asta, se cheamă un inginer autorizat, care in baza unor normative ANRSC functie de numarul de coloane dintr-un apartament, de diametrul lor si materialul din care sunt construite ( unii le-au izolat pe porțiunea ce trece prin apartament ) calculeaza cat din energia termica livrata prin aceste conducte radiaza in respectiva incapere si asa se poate stabili, prin niste formule de calcul, cat platesc cei in cauza. Numai ca treaba asta costa ceva așa ca unele asociatii au stabilit in adunarea generala sa nu plateasca si cei debransati. De regula si acolo unde sunt pusi la plata sunt exeptati cei de la ultimul etaj, daca sunt debransati la nivelul pardoselii.

    Comentariu by Marian Vasile — 16 februarie 2017 @ 15:15

  13. Exista problema firmelor care functioneaza in apartamente la parterul blocurilor. Acestea platesc caldura SUBVENTIONAT, ca orice om de rind. In plus, la intretinere nu au trecute persoane, desi acolo e trafic permanent, usi deschise, mizerie.
    De asemenea, apartamentele debransate – firme sau nu, nu platesc cota comuna la caldura. Desi au tevi care trec prin apartamente, pereti comuni cu apartamente care platesc caldura.
    De ce este posibil asa ceva?
    De ce autoritatile nu sesizeaza aceste probleme?

    Comentariu by Anonim — 16 februarie 2017 @ 16:36

  14. @ 13
    referitor la firme nu e vina lor ci a primariei care acorda o subvenție generala indiferent de venitul sau regimul juridic ai imobilului.
    Problema numarului de persoane nu are legatura cu cantitatea de energie termica. Energia consumata se determina prin alte metode, calorimetre, repartitoare de costuri , suprafata radianta.
    Am explicat mai sus cum se face facturarea energiei termice la apartamentele debransate dupa lege si norme ori după hotararea asociatiilor.
    O problema ar fi cu acele apartamente deconectate de la termoficare, locuite doar pe timpul sezonului estival si neincalzite iarna. Doar ca aici ”autoritățile”, cum le spuneti, nu a prea au prins aceasta situație in legea 230 privind asociatiile de locatari.
    Autoritățile astea ( executive, legislative, judecătorești, locale, centrale ) sunt formate tot din cetateni romani alesi/numiti/angajati cu bunele si relele lor, ca noi toți.
    In cazul condominiilor ( cladiri care inglobează in ele mai multe locuinte individuale particulare, avand anumite spatii utilizate si administrate in comun) legiuitorul da un cadru general privind convietuirea in comun iar proprietarii printr-o structura comuna „ Asociatia de proprietari „ admnisitreaza, in calitate de asociati/actionari, admnisitreaza cum, doresc in niste limite stabilite de lege aceste, parti comune.
    Problemele pleaca de la faptul ca: -oamenii nu fac diferentierea intre propritatea individuala- apartamentul lor si proprietatea comuna, peretii exteriori, subsolul, acoperisul , casa scarilor , liftul, uscatorul. Inclusiv in interiorul apartamentelor sunt elemente ale propietatii comune, conducte de apa, de agent termic, tevi de scurgere, coloane de aerisire etc.
    – traiul in comun presupune ca trebuie sa te supui obligatoriu hotaririlor legale ale majoritatii.

    Comentariu by Marian Vasile — 16 februarie 2017 @ 17:41

  15. Nu reusesc deloc sa inteleg, dece din banii mei, unii trebuie sa aibe caldura in casa proprietate personala. Eu daca nu fac foc in soba, nu am caldura, si nu-i pasa nimanui ca am dat 450 lei/mc de lemne.

    Comentariu by Anonim — 16 februarie 2017 @ 19:55

  16. Pentru ca asta ai votat. Putorile la caldura si muncitorii in frig. Mai rau e ca muncitorii nu prea stau acasa ca muncesc si putorile stau mai mult timp. Mai rau este ca de fapt au venituri nedeclarate , si asa statul isi bate joc de noi. Singura solutie , arunca hartiile si chistoacele pe strada , paharul de cafea pe geamul la masina , pisate prin boscheti , arunca gunoiul pe drum , spala masina pe strada , si asa mai departe. Mi se pare corect sa plateasca si ei ceva pentru noi. Ca doar platesc impozit pentru apartament. Apropos , daca are 3 camere si se vaita , de ce nu vinde sa ia o garsoniera si abia apoi sa ceara mocangeala. Asa rade de mine ca am 2 camere si el sta la caldura pe banii mei. Romanie de rahat.

    Comentariu by Alina — 16 februarie 2017 @ 21:47

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress